Forum Pompieri Militari si Civili
SMURD COVASNA - Versiune printabilă

+- Forum Pompieri Militari si Civili (http://forum.pompierii.info)
+-- Forum: Informații de specialitate pentru pompieri (/forum-informa%C8%9Bii-de-specialitate-pentru-pompieri)
+--- Forum: Descarcerări / Salvări complexe / S.M.U.R.D. (/forum-descarcer%C4%83ri-salv%C4%83ri-complexe-s-m-u-r-d)
+--- Subiect: SMURD COVASNA (/subiect-smurd-covasna)

1 2 3 4


SMURD COVASNA - HomefireNews - 21-10-2011 07:11 AM

Un nou centru SMURD va fi deschis la Sfântu Gheorghe
Citat:Centrul se află încă în stadiu de proiect, dar autorităţile încearcă să rezolve deja problemele administrative.
„Se pare că vom avea într-adevăr serviciu SMURD în judeţ. Centrul acestuia va fi la Sfântu Gheorghe, pentru că şi centrul judeţean ISU se află la acolo", a declarat Valentin Ionaşcu, subprefectul judeţului. El a precizat că va fi vorba despre trei ambulanţe dotate complet, câte una la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului.
Deşi va dura până când la inaugurarea centrului, există deja o problemă în privinţa garării maşinilor de intervenţie. „Acestea trebuie să fie funcţionale 24 de ore din 24 şi au nevoie de garaje speciale, care costă 200.000 de lei fiecare. Consiliul Judeţean a anunţat că va asigura jumătate din suma necesară, iar Consiliile Locale vor trebui să acopere restul", a mai precizat Ionaşcu.
SURSA : http://www.adevarul.ro
aplause


RE: SMURD COVASNA - Interliu - 31-10-2011 07:51 PM

si ? ceva noutati ? Smile


RE: SMURD COVASNA - Covalciuc Bogdan - 13-12-2011 09:15 AM

ISU Covasna a primit trei ambulanţe SMURD
Serviciul va deveni operational anul viitor

[Imagine: smurd2-300x208.jpg]

Citat:Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna a preluat luni trei ambulanţe care vor intra în dotarea Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ce va deveni operaţional la nivel de judeţ începând de anul viitor.
Comandantul ISU Covasna, György Alfons a declarat pentru AGERPRES că cele trei ambulanţe noi şi ultramoderne vor fi repartizate localităţilor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului.
Acesta a menţionat că instituţia are oameni pregătiţi pentru a lucra pe cele trei ambulanţe.
“Avem oameni care au urmat cursuri de pregătire la Târgu Mureş, Sibiu şi Galaţi. Pentru fiecare maşină avem câte 12 oameni, care vor lucra în patru ture (…) Eu sper ca SMURD Covasna să devină operaţional până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor”, a declarat György Alfons.
El a precizat că, în 2013 ISU Covasna va mai primi încă două ambulanţe în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional.
SMURD a fost înfiinţat experimental în septembrie 1990 sub egida Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă din Târgu Mureş, ca un sistem pentru asigurarea asistenţei medicale calificate în situaţii de urgenţă. La început, acesta a funcţionat în totalitate cu voluntari, în principal studenţi de la Facultatea de medicină din Târgu Mureş, doctori şi voluntari ai Crucii Roşii, sub directa coordonare a medicului Raed Arafat. În noiembrie 1992, ca urmare a recunoaşterii meritelor, acest serviciu a primit din partea Ministerului Sănătăţii un statut oficial, iar din anul 2001 face parte din dispeceratul integrat 112, care deserveşte pe lângă SMURD şi Pompierii, Poliţia şi Ambulanţa.
SURSA : http://www.mesageruldecovasna.ro


RE: SMURD COVASNA - ozi - 13-12-2011 12:29 PM

Au venit ambulanţele SMURD

[Imagine: decembrie2011_12_smurd.jpg]

ISU Covasna a primit trei ambulanţe; serviciul va deveni operaţional anul viitor.
Cele trei ambulanţe SMURD care vor funcţiona în judeţul Covasna au ajuns în cursul zilei de ieri în judeţ, a anunţat prefectul György Ervin. Deşi iniţial era vorba de patru ambulanţe, numărul acestora a fost redus la trei, astfel că oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului vor primi fiecare una dintre maşinile performante. În zilele următoare este aşteptat în judeţ şi „părintele SMURD”, Raed Arafat, pentru a da în folosinţă ambulanţele echipate după cele mai înalte standarde. Maşini avem, însă personal deocamdată nu. „Cred că Raed Arafat va găsi o soluţie pentru această problemă, o portiţă spre deblocarea unor posturi, sau o altă soluţie pentru că aşa cum îl ştiu nu lasă nimic la voia întâmplării” – a declarat György Ervin.
Se ridică însă întrebarea ce se va întâmpla cu pacienţii din zona Baraoltului, o zonă izolată din multe puncte de vedere. „Avem o înţelegere cu SMURD Braşov, iar pacienţii din zona Baraoltului au fost şi până acum preluaţi de către Braşov, aşa va fi şi în continuare. În zonă se ajunge pe la Feldioara, pentru că podul de la Apaţa este închis” – a declarat prefectul György Ervin.
Aşadar în judeţul Covasna vor fi trei puncte SMURD, cu centrul la Sfântu Gheorghe, iar odată ce vor fi rezolvate problemele legate de personal, serviciul va porni în beneficiul pacienţilor.

http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=26375


RE: SMURD COVASNA - Interliu - 13-12-2011 03:48 PM

Personal calificat exista !


RE: SMURD COVASNA - Coffeeman - 13-12-2011 04:05 PM

Peste tot in tara exista personal calificat, pregatit in centrele "proprii" ale SMURD/nationale, altii au scoli de asistenti medicali, poate si experienta ca asistenti medicali chiar si la urgente, sau de ce nu, chiar si pe ambulante. Ma bucur ca domnul Arafat i isi tine promisiunile, de a face cate un serviciu SMURD in fiecare judet.


RE: SMURD COVASNA - ozi - 15-12-2011 05:01 PM

Operaţionalizarea serviciului SMURD în judeţul Covasna
ADAUGAT: DECEMBRIE - 15 - 2011

[Imagine: ambulante-SMURD-Covasna-1-copy.jpg]

Mâine, începând cu ora 10.00, în Parcul Elisabeta din municipiul Sfântu Gheorghe va avea loc inaugurarea oficială a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.) al ISU Covasna.

La activităţile prilejuite de acest eveniment important vor participa, alături de comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, oficialităţile locale şi ministrul Administraţiei şi Internelor dl. Constantin Traian Igaş, ministrul Sănătăţii dl. Ritli Ladislau, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă dl. colonel Lucaciu Marcel-Sorin şi subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii dl. Raed Arafat.
Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare acţionează pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune condiţii şi cât mai rapid posibil, fără a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor şi altor situaţii de urgenţă în care funcţiile vitale ale persoanelor afectate sunt sau se presupune a fi în pericol iminent.
Primul ajutor se acordă pe timpul intervenţiilor de către echipajele S.M.U.R.D., precum şi de personalul unităţilor sanitare din zona de competenţă sau raionul de intervenţie, chemat în sprijin la locul acţiunii.
În dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna au intrat trei ambulanţe noi de tip B 2, încadrate cu echipaje formate din trei salvatori cu instruire paramedicală, din care unul este şi conducător auto.
Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare intervine: la cazurile în care una sau mai multe persoane se află într-o situaţie de risc vital din cauza unei îmbolnăviri sau accidente; la cazurile care necesită acordarea primului ajutor într-un interval scurt de timp; pentru asigurarea protecţiei medicale în cazul intervenţiei echipajelor inspectoratului pentru situaţii de urgenţă la misiunile specifice cu risc de accidentare pentru personalul echipelor de intervenţie; la accidente colective sau calamităţi.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Plt. Tolvaj Marian-Marius

http://www.mesageruldecovasna.ro/stiri/operationalizarea-serviciului-smurd-in-judetul-covasna/
Doi miniştri şi un secretar de stat prezenţi la operaţionalizarea serviciului SMURD în judeţul Covasna
Autor adminACTUALITATEDec 14, 2011

[Imagine: decembrie2011_15_smurd.jpg]

Inaugurarea oficială a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al ISU Covasna va avea loc vineri la Sfântu Gheorghe.
Vineri, începând cu ora 10, în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe va avea loc, într-un cadru festiv, inaugurarea oficială a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.) al ISU Covasna. La activităţile prilejuite de acest eveniment important vor participa, alături de comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, oficialităţile locale şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, inspectorul general al IGSU, col. Marcel-Sorin Lucaciu, şi subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare acţionează pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune condiţii şi cât mai rapid posibil, fără a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor şi altor situaţii de urgenţă în care funcţiile vitale ale persoanelor afectate sunt sau se presupune a fi în pericol iminent.
Primul ajutor se acordă pe timpul intervenţiilor de către echipajele S.M.U.R.D., precum şi de personalul unităţilor sanitare din zona de competenţă sau raionul de intervenţie, chemat în sprijin la locul acţiunii.
În dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna au intrat trei ambulanţe noi de tip B 2, încadrate cu echipaje formate din trei salvatori cu instruire paramedicală, din care unul este şi conducător auto.
Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare intervine:
• la cazurile în care una sau mai multe persoane se află într-o situaţie de risc vital din cauza unei îmbolnăviri sau accidente;
• la cazurile care necesită acordarea primului ajutor într-un interval scurt de timp;
• pentru asigurarea protecţiei medicale în cazul intervenţiei echipajelor inspectoratului pentru situaţii de urgenţă la misiunile specifice cu risc de accidentare pentru personalul echipelor de intervenţie;
• la accidente colective sau calamităţi.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
Plt. Tolvaj Marian-Marius

http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=26471


RE: SMURD COVASNA - ozi - 18-12-2011 02:46 PM

SMURD Covasna a fost inaugurat oficial la Sfântu Gheorghe

[Imagine: 5893-smurd.jpg&width=320&height=240]

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Covasna a fost inaugurat oficial astăzi, la Sfântu Gheorghe, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ladislau Rittli, şi a subsecretarului de stat Raed Arafat.

Judeţul Covasna a primit recent trei ambulanţe noi care vor fi repartizate localităţilor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Gyorgy Alfons, a declarat pentru Agerpres că SMURD va deveni operaţional începând de anul viitor. Acesta a menţionat, totodată, că până în anul 2013 ISU Covasna va mai primi încă două ambulanţe moderne printr-un proiect regional finanţat din fonduri europene.


http://www.novanews.ro/stire/smurd-covasna-a-fost-inaugurat-oficial-la-sfantu-gheorghe


RE: SMURD COVASNA - Covalciuc Bogdan - 19-12-2011 06:10 AM

E oficial! Avem SMURD în Covasna
[Imagine: decembrie2011_19_smurd1.jpg]
Citat:Cele trei autospeciale vor deservi zonele Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc şi Întorsura Buzăului.
De 20 de ani Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) este prezent în România printr-un vis al lui Raed Arafat (actual subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii), vis ce a devenit realitate întâi la Târgu Mureş, apoi în tot mai multe judeţe ale ţării. Covasna s-a alăturat vineri judeţelor care au acest serviciu, printr-o ceremonie la care au participat oficialităţi centrale, judeţene şi locale, angajaţi ai ISU şi localnici. Au fost prezenţi la Sfântu-Gheorghe ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, şefi ai Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din ţară, dar şi parlamentari.
Serviciul SMURD va fi funcţional în judeţul Covasna de la începutul anului viitor, dar cele trei autospeciale au sosit deja la Sfântu Gheorghe, ele fiind „vedetele” ceremoniei de vineri. Acestea vor deservi zonele Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc şi Întorsura Buzăului. Prezent la inaugurare, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că în anul care urmează, ministerul pe care îl conduce doreşte să extindă serviciul şi să mai cumpere 300-1.000 de maşini, în funcţie de fondurile ce vor fi disponibile în acest sens. „Au mai rămas 4 judeţe din ţară unde nu există SMURD. Au fost 6, dar odată cu inaugurarea acestuia din Covasna porneşte şi SMURD-ul în judeţul Sălaj, astfel vor rămâne doar 4 judeţe unde vom înfiinţa SMURD anul viitor” – a declarat Ritli.
Întorsura are SMURD, Baraoltul mai aşteaptă
Prezent la inaugurare, preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, şi-a exprimat din nou satisfacţia pentru faptul că Întorsura Buzăului a fost inclus în lista celor trei oraşe care vor beneficia de autospecialele SMURD. „Aşa cum am promis întorsurenilor acum aproape un an, serviciul medical din această zonă s-a îmbunătăţit spectaculos. Iată că prin această maşină de asistenţă specială care va sta la dispoziţia întorsurenilor reuşim o performanţă de care mulţi se îndoiau. Cu atât mai mult cu cât am fost nevoiţi să alegem trei din cele cinci oraşe ale judeţului care vor avea în primă fază aceste maşini. Efortul de a convinge că întorsurenii au nevoie după atâţia ani de un serviciu de urgenţă eficient păleşte în faţa necesităţii reale pe care românii din zona buzaielor au resimţit-o de-a lungul timpului. Îi mulţumesc în mod deosebit dr. Raed Arafat pentru acest demers şi pentru aplecarea sa specială spre Întorsura Buzăului precum şi Consiliului Judeţean care a hotărât să se implice şi financiar în acest proiect”, a declarat Manolăchescu.
Cele trei autospeciale vor deservi zonele Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc şi Întorsura Buzăului.
De 20 de ani Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) este prezent în România printr-un vis al lui Raed Arafat (actual subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii), vis ce a devenit realitate întâi la Târgu Mureş, apoi în tot mai multe judeţe ale ţării. Covasna s-a alăturat vineri judeţelor care au acest serviciu, printr-o ceremonie la care au participat oficialităţi centrale, judeţene şi locale, angajaţi ai ISU şi localnici. Au fost prezenţi la Sfântu-Gheorghe ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră, şefi ai Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din ţară, dar şi parlamentari.
Trei autospeciale SMURD
Serviciul SMURD va fi funcţional în judeţul Covasna de la începutul anului viitor, dar cele trei autospeciale au sosit deja la Sfântu Gheorghe, ele fiind „vedetele” ceremoniei de vineri. Acestea vor deservi zonele Sfântu-Gheorghe, Târgu-Secuiesc şi Întorsura Buzăului. Prezent la inaugurare, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că în anul care urmează, ministerul pe care îl conduce doreşte să extindă serviciul şi să mai cumpere 300-1.000 de maşini, în funcţie de fondurile ce vor fi disponibile în acest sens. „Au mai rămas 4 judeţe din ţară unde nu există SMURD. Au fost 6, dar odată cu inaugurarea acestuia din Covasna porneşte şi SMURD-ul în judeţul Sălaj, astfel vor rămâne doar 4 judeţe unde vom înfiinţa SMURD anul viitor” – a declarat Ritli.
Întorsura are SMURD, Baraoltul mai aşteaptă
Prezent la inaugurare, preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, şi-a exprimat din nou satisfacţia pentru faptul că Întorsura Buzăului a fost inclus în lista celor trei oraşe care vor beneficia de autospecialele SMURD. „Aşa cum am promis întorsurenilor acum aproape un an, serviciul medical din această zonă s-a îmbunătăţit spectaculos. Iată că prin această maşină de asistenţă specială care va sta la dispoziţia întorsurenilor reuşim o performanţă de care mulţi se îndoiau. Cu atât mai mult cu cât am fost nevoiţi să alegem trei din cele cinci oraşe ale judeţului care vor avea în primă fază aceste maşini. Efortul de a convinge că întorsurenii au nevoie după atâţia ani de un serviciu de urgenţă eficient păleşte în faţa necesităţii reale pe care românii din zona buzaielor au resimţit-o de-a lungul timpului. Îi mulţumesc în mod deosebit dr. Raed Arafat pentru acest demers şi pentru aplecarea sa specială spre Întorsura Buzăului precum şi Consiliului Judeţean care a hotărât să se implice şi financiar în acest proiect”, a declarat Manolăchescu.
În aceste maşini se acordă asistenţă medicală de specialitate în timpul transportului ca şi cum pacientul ar fi într-o secţie de terapie intensivă a unui spital
Încă de la primele zvonuri despre posibila înfiinţare a SMURD în judeţ, s-a ridicat problema zonei Baraolt. Momentan pacienţii din această zonă care au nevoie de acest serviciu sunt preluaţi de judeţul Braşov, iar acest lucru va rămâne la fel încă o vreme. „Dacă pornim de la premiza că nimic nu este mai presus de viaţa omenească, pot să spun că începând de astăzi începe o nouă eră în judeţ, pentru că odată cu sosirea celor trei maşini vom înfiinţa serviciul SMURD în judeţ. Acest lucru este doar începutul. Avem speranţa ca în curând să primească şi zona Baraoltului o maşină şi va fi deschis şi acolo un centru” – a declarat prefectul judeţului Covasna, György Ervin.
Garaje speciale pentru maşini
Maşinile SMURD trebuie să fie gata de plecare în orice oră a zilei, aşadar este nevoie de crearea unor condiţii speciale de garare a lor. Consiliul Judeţean Covasna a fost cel care s-a angajat să rezolve această problemă anul viitor. „Iată că judeţul Covasna a intrat în reţeaua SMURD, iar eu cred că astfel am putut realiza un deziderat venit şi din partea populaţiei, şi din partea autorităţilor locale. Anul viitor Consiliul Judeţean s-a angajat să construiască în trei locaţii, în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului câte o locaţie, mai mult decât un garaj, pentru aceste maşini de intervenţie” – a declarat preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor.
Au venit şi trei ambulanţe noi
Judeţul Covasna a primit cu această ocazie nu numai cele trei autospeciale SMURD, ci şi alte trei maşini pentru serviciul de Ambulanţă. Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că cele două servicii care fac parte din sistemul integrat de urgenţă au salvat mii de vieţi de-a lungul anilor, întrucât aceste structuri au acordat asistenţă medicală de specialitate în timpul transportului ca şi cum pacientul ar fi într-o secţie de terapie intensivă a unui spital.
SMURD nu este concurenţa Ambulanţei
„SMURD şi serviciul de Ambulanţă trebuie să se complementeze reciproc, pentru că ambele au aceeaşi misiune, aceea de a salva vieţi omeneşti”, a fost de părere secretarul de stat din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Mihai Capră. „Inaugurarea acestui Centru este o dovadă a faptului că deşi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ca şi toate structurile ministerului, de altfel, a trecut printr-un proces de restructurare, capacitatea operativă a instituţiilor nu a avut de suferit. SMURD este un serviciu cunoscut în ţară, şi-a căpătat un binemeritat prestigiu, iar experienţa din alte judeţe a arătat că SMURD şi serviciul de Ambulanţă nu sunt într-o relaţie de concurenţă, ci sunt servicii complementare, iar cel ce va beneficia de această complementaritate va fi cetăţeanul” – afirmă Mihai Capră.
SMURD acumulează calitate
După o perioadă de extindere masivă, SMURD este acum într-o perioadă de acumulare calitativă. În cursul săptămânii trecute a fost dat în folosinţă un nou elicopter dotat după ultimele standarde. Acesta va fi exploatat de către Inspectoratul de Aviaţie din cadrul Ministerului de Interne, iar în opinia secretarului de stat Mihai Capră, acest lucru este dovada faptului că SMURD capătă valenţe noi. El a mai adăugat că SMURD este dovada unei colaborări foarte bune între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru că atunci când viaţa omului este la mijloc, orice alt element trebuie să treacă în plan secund.
Angajaţii ISU nu vor avea o sarcină uşoară
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, col. György Alfons, a dat asigurări că angajaţii pe care îi are în subordine vor face tot posibilul pentru a oferi cetăţenilor judeţului servicii de calitate. „A trecut o perioadă destul de lungă de când SMURD a luat naştere la Târgu Mureş şi până când inaugurăm acest serviciu şi în Covasna. Sperăm însă că la fel ca şi colegii noştri din alte judeţe, vom putea face faţă muncii care ne aşteaptă. De acum vor începe problemele de pregătire, dar şi cele faptice de la locul intervenţiei unde vom avea de salvat vieţi ale locuitorilor din judeţ, dar şi ale celor ce se află aici în tranzit” – a declarat György Alfons.
Noile maşini au fost sfinţite, la ceremonia de inaugurare fiind prezenţi şi reprezentanţii unor biserici din oraş. Ceremonia a luat sfârşit cu defilarea autospecialelor şi a trupelor ISU Covasna.
De la anul urmează să înceapă munca. Dat fiind faptul că posturile de stat sunt blocate şi nu se pot face angajări, pe noile maşini vor lucra cel puţin deocamdată angajaţii de care dispune acum ISU Covasna.SURSA : http://www.covasnamedia.ro


RE: SMURD COVASNA - ozi - 19-12-2011 05:36 PM

Judeţul Covasna a intrat în reţeaua SMURD
Cele trei ambulanţe au fost repartizate la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului

[Imagine: smurd-78.jpg]

După 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în ţara noastră, în judeţul Mureş, vineri a avut loc, la Sfântu Gheorghe, inaugurarea oficială a acestui Serviciu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ladislau Rittli, a Secretarului de stat din MAI, Mihai Capră, dar şi a mai multor oficialităţi locale.

Cele trei ambulanţe, în valoare de aproximativ 120 de mii de euro fiecare, au fost preluate de Inspec­toratul pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, urmând ca una să func­ţioneze la Sfântu Gheorghe, una la Târgu Secuiesc şi una la Întorsura Buzăului.
La ianugurarea oficială ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat: „Serviciul de SMURD şi-a dovedit eficienţa încă de la înfiinţarea lui, acum foarte mulţi ani, la Târgu Mureş şi la Oradea (…) Nu trebuie să vorbesc despre valoarea acestor servicii în salvarea vieţii omeneşti. Vreau doar să subliniez că în decursul anilor aceste servicii au avut mii şi mii de intervenţii. Aceste structuri acordă asistenţă medicală în timpul transportului, ca şi serviciul de terapie intensivă într-un spital. Ministerul Sănătăţii vrea să dezvolte, în anul următor, aceste structuri. Ca urmare, pe lângă faptul că noi mai dezvoltăm aceste structuri în încă 4 judeţe, mai cumpărăm maşini în cadrul unui contract cadru în ur­mătorii ani. Este vorba despre 300 până la 1000 de maşini, în funcţie de banii de care va dispune Ministerul Sănătăţii”.

[Imagine: smurd-37.jpg]

Prezent la acest importat eveniment, prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat: „Dacă pornim de la premisa că nimic nu e mai presus de viaţa omenească, atunci pot spune că începând de astăzi (n.r.- vineri), începem în judeţ o nouă eră. Pot să spun că e un moment istoric, deoarece, cu cele trei maşini sosite începem înfiinţarea celor 3 centre SMURD. Iar acest lucru, spun eu, e doar începutul, dar am toată speranţa că în curând vom primi o mașină şi pentru zona Baraoltului. Eu îmi doresc ca cele 3 maşini să fie tot timpul gata de plecare, cu personal pregătit, dar să avem nevoie de ele, cât mai rar”.
Deși își anunțase prezența la inaugurarea SMURD de la Sfântu Gheorghe, ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, nu a mai venit, acesta fiind reprezentat de Se­cre­tarul de stat al MAI, Mihai Capră. Oficialul a subliniat faptul că, deşi structurile Ministerului au trecut printr-un proces dificil de restruc­turare, capacitatea operativă a instituţiilor nu a avut de suferit: „Pentru noi, Ministerul Administraţiei şi Internelor, este o dovadă că, deşi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ca de altfel, toate structurile Ministerului, au trecut printr-un proces destul de dificil şi de dureros de restructurare, capacitatea operativă a instituţiilor nu a avut de suferit. Faptul că astăzi suntem în măsură să inaugurăm acest serviciu, este o dovadă în acest sens”, a explicat Mihai Capră. Acesta a ţinut să sublinieze că SMURD nu va face concurenţă Ambulanţei, ci va fi un serviciu complementar, ambele fiind parte a sistemului integrat de urgenţă.

[Imagine: smurd-77.jpg]

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna s-a angajat să construiască, în prima parte a anului viitor, câte o staţie de ambulanţă modernă pentru cele trei autospeciale, care vor funcţiona în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului. „Iată că judeţul Covasna a intrat în reţea SMURD, iar eu cred că am realizat un deziderat venit atât din partea populaţiei, cât şi din partea autorităţilor locale. Eu cred că este un început foarte bun”, a spus preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

[Imagine: decembrie2011_19_smurd2.jpg]

http://www.mesageruldecovasna.ro/stirea-zilei/judetul-covasna-a-intrat-in-reteaua-smurd/