Nu sunteti logat sau inregistrat. Va rugam sa va conectati sau sa va inregistrati pentru a putea beneficia de toate functiile forumului...

pompieri


Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 2 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ?
Author Message
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator
********

Posts: 10,722
Joined: Aug 2010
Locatie:
Varsta: 49
Multumiri acordate: 4150
Primite 8303 multumiri in 3578 subiecte

Visit this user's websiteFind all posts by this user
Post: #1
S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ?
Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare
[Image: images?q=tbn:ANd9GcQmO1XLfHp5ubSx0ZyikBm...79GkaNAZZQ]

SMURD acronim pentru , Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare


Quote:In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesara la locul unde se afla pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unui asistente medicale de urgenta calificate. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. La aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, transportul pacientului urmind sa se faca cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta.
In anul 1991, SMUR a primit prima ambulanta de reanimare sub forma unei donatii din Germania. Aceasta ambulanta urma sa usureze si in acelasi timp sa ridice nivelul ingrijirii pacientului in prespital.Ambulanta veche SMURD

Pina in octombrie 1990, noul sistem a functionat in totalitate cu personal voluntar. Conducatorii ambulantei SMUR erau studenti ai Facultatii de medicina, medici sau voluntari ai Crucii Rosii din Tg. Mures. Dupa ce incercarile de colaborare cu diferite institutii nu au avut rezultatul dorit, in luna octombrie 1991 a inceput o perioada experimentala de 6 luni, punind echipajul Serviciului Mobil de Urgenta si Reanimare sub coordonarea operativa a Grupului de Pompieri Militari Mures, care urma, in aceasta faza, sa asigure conducatorii auto pentru ambulanta de reanimare si spatii de cazare si instruire pentru personalul medical al SMUR-ului. Aceasta incercare, care avea sa reuseasca si sa devina permanenta, a fost bazata pe modelele aflate in multe tari din lume unde pompierii sint direct implicati in acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor. Asemenea modele exista in Germania, Franta, Finlanda, Luxembourg, Statele Unite, Canada, Japonia, etc. In noul model de functionare, SMUR-ul era sub coordonarea Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva din punct de vedere medical si sub coordonarea Pompierilor din punct de vedere operativ.
In anul 1992, Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare a continuat sa se dezvolte, concentrindu-se asupra pregatirii personalului care era aproape in totalitate voluntar si asupra crearii unor relatii internationale cu servicii similare din diferite tari. Primele tari cu care s-a realizat o colaborare de lunga durata, inca din 1992, au fost Marea Britanie si Norvegia. Astfel Crucea Rosie Norvegiana din localitatea Sauda a inceput sprijinul prin dotarea SMUR-ului cu ambulante si echipament medical de urgenta iar Serviciul de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh si Brigada de Pompieri Strathclyde din Glasgow au inceput un program intens de sprijin pentru dezvoltarea asistentei medicale de urgenta si pentru dotarea si pregatirea pompierilor in noi domenii de interventie, cum ar fi descarcerarea si interventia la accidentele chimice.
In luna noiembrie a anului 1992, in urma unui curs international ce a durat 3 saptamini, cu instructori din Germania, Olanda, Scotia si SUA, a avut loc o aplicatie la care au fost invitati reprezentanti ai diferitelor ministere si institutii. In urma acestei aplicatii, Ministrul Sanatatii a declarat, prin ordinul numarul 1094 din 5 Noiembrie 1992, noul sistem din Tirgu Mures drept Centru Pilot National. Acest statut avea sa protejeze noul model pe parcursul anilor 1993-1997 impotriva rezistentelor mari cu care s-a confruntat sistemul si a tentativelor de oprire a activitatii sale. In cadrul cursului din 1992, a fost creat primul laborator de instruire pentru urgenta donat de Fundatia pentru o Societate Deschisa din Statele Unite. I
In anul 1993, dupa ce SMUR, timp de aproximativ 2 ani, a functionat acordind asistenta de urgenta in faza prespitaliceasca, o dezvoltare de mare anvergura a avut loc in luna mai, cu sprijinul colegilor de la Serviciul de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh. Aceasta dezvoltare a constat in crearea camerei de reanimare in cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures in vederea continuarii ingrijirii pacientilor in stare grava adusi de SMUR sau sositi cu alte mijloace la spital, pina la preluarea acestora de diferite sectii ale spitalului. In noua camera de reanimare urmau sa lucreze medicii, asistentii si voluntarii ce lucrau in cadrul echipajelor din faza prespitaliceasca. Noua camera de reanimare a redus mortalitatea in cadrul Serviciului de Primiri Urgenta al Spitalului Judetean Mures cu aproximativ 50%.
Tot in anul 1993, Brigada de Pompieri Strathclyde din Scotia, a donat prima autospeciala de descarcerare Grupului de Pompieri Mures, instruind si personalul din cadrul Grupului in vederea utilizarii corecte si eficiente a acestui echipament. Primul accident la care s-a utilizat acest echipament a avut loc chiar in ziua ceremoniei de predare a echipamentului donat.
Din anul 1993, Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).
Tot in anul 1993, primele modele preluate dupa cel din Targu Mures au aparut la Oradea si la Sibiu, adoptind modul de functionarea al sistemului din Targu Mures.
Anul 1994. 1994 a fost un an de mare importanta din punct de vedere al dezvoltarii asistentei medicale de urgenta in Judetul Mures si poate chiar la nivel national. Cu sprijinul Serviciului de Urgenta din Edinburgh si a BBC-Londra, s-a construit primul departament de urgenta unic dupa modelul celor din Marea Britanie si Statele Unite. Noul Departament sau “Serviciu de Urgenta” a fost amplasat in curtea Spitalului Clinic Judetean Mures si a inceput sa functioneze in 31 Iulie 1994. Construirea acestui serviciu a durat aproximativ o luna si a angrenat forte mari de munca din Scotia cit si din Tirgu Mures, din partea armatei, a jandarmilor si a pompierilor, cit si din partea unor organizatii si a unor voluntari care doreau sa vada noul serviciu cit mai rapid in functie.
La nivelul Grupului de Pompieri, anul 1994 a adus o noua activitate. Pompierii din Scotia au dotat si au instruit pompierii mureseni in ceea ce priveste interventiile la accidentele chimice, creand prima unitate de interventie de acest fel a pompierilor din Romania. Impreuna cu pompierii au participat la cursurile de formare si medicii din cadrul SMURD.
In anii 1995 si 1996, s-a continuat dezvoltarea sistemului si in mod deosebit a componentei de instruire si pregatire a medicilor si a asistentilor veniti din diferite regiuni ale tarii. Astfel, numai in anul 1997 a fost instruit la Tirgu Mures un numar de aprox. 250 de persoane, ce au inclus medici, asistenti si pompieri, iar in anul 1998 numarul persoanelor instruite a depasit 300.
In luna octombrie a anului 1996, Presedintele tarii a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari. Pentru prima data in Romania, in cadrul acestei legi la art. 9 si la art. 18 lit.K se specifica faptul ca pompierii militari au ca atributii si acordarea asistentei medicale de urgenta si descarcerarea. Aceasta lege pune noul sistem in legalitate dupa o perioada de experimentare de aprox. 5 ani. In urma noii legi, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare a primit numele de Statia de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare sau SIAMUD. In judetul Mures se folosesc la momentul actual ambele denumiri, SMURD si SIAMUD.
In 1997, in urma unor cursuri intensive in medicina de catastrofa efectuate de colegi din Franta, s-a creat echipa de interventie rapida ce include 25 de persoane dotate cu pagere care permit chemarea lor la orice ora in cazul unor accidente grave. In anul 1998 aceasta echipa a fost alarmata de 3 ori in vederea interventiei la accidente cu multiple victime. Pregatirea in acest domeniu continua cu sprijinul Ambasadei Frantei care finanteaza anual un curs in domeniul medicinei de catastrofa.
Tot in anul 1997, s-a infiintat noul dispecerat comun intre SMURD si Serviciul de Ambulanta al Judetului Mures. Acesta are sediul in cadrul Departamentului de Primiri Urgente si este deservit de personal din cadrul Serviciul de Ambulanta Judetean sprijinit si de personal din cadrul SMURD-ului.
Anul 1998 a fost un an special pentru SMURD Tg. Mures. Dupa incercari pe parcursul a mai mult de doi ani, in luna iunie, pompierii au fost dotati cu o barca de interventie pentru apele intrateritoriale. Aceasta era necesara avind in vedere inecurile in apele riului Mures. In acest sens numai in luna august a anului 1998, pompierii, impreuna cu personalul SMURD, au intervenit de 6 ori, folosind aceasta barca.
In luna iunie 1998 a fost organizata o colecta publica in vederea achizitionarii unei noi ambulante de reanimare complet dotate. Aceasta colecta a continuat pina in luna decembrie a anului 1998 finalizindu-se cu achizitionarea celei mai moderne ambulante de reanimare din Romania la un cost de 182.000 marci germane, fiind dotata de firma Miesen-Germania. Suma in totalitate a fost asigurata de populatia, institutiile si firmele din Judetul Mures. Reusita acestui proiect a fost si ramine o dovada a perceptiei comunitatii fata de activitatea desfasurata de SMURD.
In anul 1999 s-a introdus in dotarea permanenta a SMURD un elicopter tip Allouette III.
In anul 2000 au fost infiintate doua echipaje de prim-ajutor in cadrul pompierilor civili dotate cu defibrilatoare semiautomate, unul in comuna Ibanesti, finantat de primariile Ibanesti, Hodac si Gurghiu, iar celalalt in statiunea Sovata, finantat de Primaria Sovata.
In anul 2001 s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveste Pompierii, Politia, Ambulanta si SMURD. Dispeceratul este finantat de Primaria Municipiului Tirgu Mures impreuna cu alte primarii din judet si cu Jandarmeria Romana.
SMURD Bihor. Echipajul de descarcerare funcţionează în cadrul SMURD Oradea din anul 1994. Intre SMURD si Serviciul Public Salvamont Bihor exista un Protocol de colaborare, incheiat in anul 2002 pentru salvarea victimelor din zona montana. Pe baza acestui Protocol a fost creat un echipaj mixt de interventie rapida format din cei trei membri ai echipajului SMURD si 3 membri Salvamont. In acelaşi timp se desfasoara stagii de pregatire comuna (4 pe parcursul anului 2005), in cadrul carora cadrele medicale SMURD sunt instruite in aspectele specifice salvarilor montane iar salvamontistii in acordarea primului ajutor. SMURD este singurul serviciu de urgenta din judetul Bihor care are cadre medicale special instruite care pot patrunde si asista o victima indiferent de locul in care se afla aceasta si indiferent cat de greu este accesul la ea.
SMURD Sibiu. Data infiintare: SMURD Sibiu a luat fiinta la 1 decembrie 1993, fiind al treilea serviciu din tara dupa cele din Targu Mures si Oradea.
SMURD Cluj. La 1 iulie 1994, ora 14:18, la Dispeceratul pompierilor se primeste primul apel al SMUR Cluj. SMURD (initial SMUR) a luat fiinta prin colaborarea Grupului de Pompieri Cluj cu partenerii omologi din Koln, Germania Masinile de intreventie si intreaga dotare medicala au fost primite ca donatie din partea partenerilor din Koln. Modul de actiune se facea avand la baza modelul deja existent in multe tari europene, acela de a aduce echipajul medical spitalicesc cu dotarea necesara in teren, la locul unde se afla pacientul in suferinta. Astfel de modele exista in Germania, Franta, SUA, unde pompierii sunt direct implicati in acordarea primului ajutor si a asistentei medicale de urgenta. Din anul 1994 pana in anul 2000, cele doua linii de garda ale medicilor si paramedicilor au fost voluntare. Incepand cu anul 2000, garda medicilor a fost partial platita prin linia de garda a Clinicii de ATI din cadrul Spitalului Clinic de Adulti.
SMURD Neamt. Data de infiintare: functionează în judetul Neamt de 13 ani, de la 15 septembrie 1994.
SMURD Timis. Data de infiintare: 1 august 1999
SMURD Prahova. Data de infiintare: luna mai 2007
SMURD Hunedoara. Serviciul SMURD a fost înfiinţat în judeţul Hunedoara în anul 2006, atunci fiind inaugurate şi trei echipaje de paramedici în Hunedoara, Petroşani şi Uricani.
SMURD Galati. Data de infiintare: septembrie 2007
SMURD Iasi. In luna septembrie 2007 a avut loc inaugurarea echipajelor de prim-ajutor de tip SMURD din judetul Iasi. In acest an SMURD Iasi a primit inca sase ambulante care au fost distribuite anumitor echipaje SMURD din judet (Harlau, Sipote, Raducaneni, Targu Frumos).
SMURD Buzau. Data de infiintare: 6 februarie 2008
SMURD Bucuresti. Data de infiintare: 14 mai 2008
SMURD Ilfov. Data de infiintare: 15 mai 2008
SMURD Constanta. Data de infiintare: 28 august 2008
SMURD Satu-Mare. Data de infiintare: septembrie 2008
SMURD Arges. Data de infiintare: martie 2008
SMURD Brasov. Data de infiintare: 5 septembrie 2008
SMURD Valcea. Data de infiintare: 29 septembrie 2008
SMURD Arad. Data de infiintare: 25 octombrie 2008
SMURD Calarasi. Data de infiintare: 25 octombrie 2008
SMURD Suceava. Data de infiintare: 1 noiembrie 2008
SMURD Dolj. Data de infiintare: decembrie 2008
SMURD Giurgiu. Data de infiintare: decembrie 2008
SMURD Ialomita. Data de infiintare: februarie 2009
SMURD Olt. Data de infiintare: 27 februarie 2009
SMURD Dambovita. Data de infiintare: 5 iunie 2009
SMURD Bacau. In luna septembrie 2009, Bacaul a intrat pe harta judetelor care au in dotare un Serviciu Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD). Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) „Maior Constantin Ene“ Bacau a fost dotat cu trei ambulante noi, de tip B2, banii necesari achizitionarii autospecialelor fiind alocati de catre Ministerul Sanatatii Publice. Inaugurarea oficiala a departamentului s-a facut insa in judetul Braila, unde Ministerul a alocat alte trei ambulante. La ceremonie au fost prezentate si cele trei masini care au fost distribuite judetului Bacau. Autospecialele aflate in administrarea IJSU Bacau au fost incadrate cu doi salvatori si un conducator al mijlocului de interventie, toate trei persoanele avand cursuri de formare paramedici.
SMURD Alba. Data de infiintare: 16 octombrie 2009
SMURD Bistrita. Data de infiintare: noiembrie 2009
SMURD Vaslui. Data de infiintare: 6 noiembrie 2009
SMURD Braila. Data de infiintare: 18 noiembrie 2009
SMURD Mehedinti. Data de infiintare: 21 decembrie 2009
SMURD Maramures. Data de infiintare: 8 ianuarie 2010
SMURD Vrancea. Data de infiintare: februarie 2010
SURSA : Nu puteti accesa acest link. Inregistreaza-te! sau Intra in cont pentru a accesa linkul.

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(This post was last modified: 24-01-2016 12:01 PM by Covalciuc Bogdan.)
08-08-2011 07:49 AM
Quote this message in a reply
 Multumesc acordat de: Karin , pascaru , HomefireNews

Covalciuc Bogdan Offline
Administrator
********

Posts: 10,722
Joined: Aug 2010
Locatie:
Varsta: 49
Multumiri acordate: 4150
Primite 8303 multumiri in 3578 subiecte

Visit this user's websiteFind all posts by this user
Post: #2
RE:S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ? Ce este Paramedic SMURD ?
SMURD-ul, unic în Europa !

"SMURD-UL românesc are o particularitate rar întâlnită în Europa: un singur serviciu acordă și prim ajutor, și ajutor medical." Cuvintele îi aparțin vicepreședintelui Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă (SFMC), dr. Julien Henri

Quote:Avantajele acestui sistem „2 în 1” sunt evidente: este mai ușor de stabilit bugetul, echipele de intervenție și materialele necesare.
„România este una dintre puţinele ţări în care aceste două servicii - de prim ajutor şi de ajutor medical - sunt complementare, în interesul victimei, sub denumirea SMURD. Este un singur serviciu care face ambele intervenţii, fiind mai uşor de stabilit bugetul, echipele de intervenţie şi materialele necesare, decât în situaţia în care acestea sunt diferite şi nici nu se înţeleg prea bine”, a declarat dr.Julien Henri.
În general, există două mari servicii care se ocupă de urgenţe. Cel dintâi, acordă primul ajutor foarte rapid, de exemplu, unei persoane grav rănite sau celei ce a suferit un stop cardiac, etc. Al doilea serviciu acordă îngrijiri medicale urgente unor persoane care un sunt însă expuse riscului de deces.
Serviciile medicale de maximă urgență, de stat, cele de îngrijiri- private
În lume sunt mai multe servicii care dau primele îngrijiri, precum pompierii în Franţa, Germania şi Italia, asociaţii precum Ordinul de Malta în Germania ori Crucea Roşie în Austria. Cele care vin pentru salvarea vieţii unui om sunt foarte rapide şi se prezintă în maximum zece minute pentru intervenţie.
„Acestora li se alătură şi medicii de spital, care ies din unitatea sanitară şi vin efectiv pe teren, precum în Franţa, Marea Britanie ori SUA - cu paramedicii. Dar, de regulă, aceste două servicii nu se înţeleg foarte bine, nefiind concepute pe principiul unicităţii, aşa cum se întâmplă în România”, a spus dr. Julien Henri, adăugând, în context, că în unele ţări serviciile medicale de maximă urgenţă sunt de stat, iar cele care se ocupă de îngrijiri sunt private şi de cele mai multe ori asociate.
SURSA : Nu puteti accesa acest link. Inregistreaza-te! sau Intra in cont pentru a accesa linkul.

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(This post was last modified: 14-01-2013 08:42 PM by Covalciuc Bogdan.)
08-08-2011 07:54 AM
Quote this message in a reply
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator
********

Posts: 10,722
Joined: Aug 2010
Locatie:
Varsta: 49
Multumiri acordate: 4150
Primite 8303 multumiri in 3578 subiecte

Visit this user's websiteFind all posts by this user
Post: #3
RE:S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ? Ce este Paramedic SMURD ?
Ce inseamna de fapt SMURD ?
Serviciul Mobil de Urgenta , Reanimare si Descarcerare...este simplu !
Quote:SERVÍCIU, servicii, s. n. 1. Acțiunea, faptul de a servi, de a sluji; formă de muncă prestată în folosul sau în interesul cuiva. ◊ Expr. A fi (sau a se pune) în serviciul cuiva (sau a ceva) = a sluji, a servi unei persoane sau unui scop, unei idei etc. (În construcție cu verbele „a face”, „a aduce”) Faptă, acțiune care servește, avantajează pe cineva; îndatorire, obligație;
Subdiviziune în administrația internă a unei instituții...

Quote:MOBÍL, -Ă, mobili, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care se mișcă, se deplasează sau care poate fi mișcat, deplasat...

Quote:URGÉNT, -Ă, urgenți, -te, adj. (Adesea adverbial) Care necesită o rezolvare imediată, care nu admite amânare; grabnic...
URGÉNȚĂ ~e f. 1) Caracter urgent. ~a deciziei. 2) Necesitate urgentă; situație urgentă. Măsuri de ~. ◊ De ~ cât mai repede; fără întârziere. [G.-D. urgenței] / URGÉNȚĂ, urgențe, s. f. Însușirea, caracterul a ceea ce este urgent; situație care necesită o rezolvare urgentă; necesitate de a rezolva imediat o problemă. ◊ Loc. adv. De urgență = imediat, numaidecât, repede, fără întârziere. – Din fr. urgence. ...

Quote:REANIMÁRE ~ări f. 1) v. REANIMA. 2) med. Procedeu de restabilire a funcțiilor vitale ale organismului (respirația și circulația), când acestea au încetat. [Sil. re-a-] /v. a reanima

Quote:Descarcerare- cuprinde ansamblul operatiunilor destinate identificarii persoanelor ramase captive in medii ostile vietii,realizarii accesului catre acestea si degajarii lor fara a le agrava leziunile,cind acestea s-au produs concomitent cu asigurarea asistentei medicale de urgenta cind situatia o impune.

Echipajele de prim ajutor SMURD sunt compuse din pompieri care au pregatire paramedicala .. toata lumea sare peste chestia cu pompierul ! Intr-o situatie de urgenta pompierul poate acorda primul ajutor pe care asistenta de la SAj nu ..de ce ? Deoarece situatia de urgenta este intr-un spatiu inchis in care viata este pusa in pericol ..deoarece victima este prinsa intr-un autoturism facut "varza " si medicul si asistenta nu sunt atrenati sa descarcereze ..deoarece persoana care are nevoie de ajutor lucreaza la inaltime ..deoarece persoana care are nevoie de ajutor are nevoie de prim ajutor cazuta intr-o groapa adanca de 3 m ...si multe alte exemple ...si pentru care pompierii sunt antrenati pentru astfel de situatii de urgenta ! Echipajele SMURD de terapie intensiva sunt compuse din doi pompieri , o asistenta medicala si un medic (specialist in terapie intensiva ).....cu specificatia ca nu sunt asa multe ca numar ca echipajele de prim ajutor ...echipajele de prim ajutor sunt raspandite in aproape toate unitatile de pompieri ( sau vor fi in toate subunitatile de pompieri)
Echipajele de prim ajutor si salvari complexe ( Descarcerare ) sunt compuse din 3 pompieri (paramedici si specialisti in salvari complexe ) sunt insotite in permanenta de echipajele de prim ajutor ( ambulante tip B1) !
SMURD nu inlocuieste SAj (sau invers) deoarece conform ORDIN Nr. 2021/691 din 12 decembrie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare al.. "Sistemului naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii*) si indexului de codificare al urgenţelor şi regulamentul de alocare al resurselor şi mijloacelor de intervenţie după gradul de urgenţă din cadrul aplicaţiei destinate dispecerizării apelurilor de urgenţă prin sistemul unic de apel 112 fiecare serviciu are competentele sale ...dar au si competente comune in situatii de accidente colective ! vezi Nu puteti accesa acest link. Inregistreaza-te! sau Intra in cont pentru a accesa linkul. ....
Acesta este SMURD...! ...pe scurt !

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(This post was last modified: 14-01-2013 08:43 PM by Covalciuc Bogdan.)
08-08-2011 08:37 AM
Quote this message in a reply
 Multumesc acordat de: Karin , pompier_talpas , CHANGE , HomefireNews , zane
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator
********

Posts: 10,722
Joined: Aug 2010
Locatie:
Varsta: 49
Multumiri acordate: 4150
Primite 8303 multumiri in 3578 subiecte

Visit this user's websiteFind all posts by this user
Post: #4
RE: S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ? Ce este Paramedic SMURD ?
Mesaj postat de @Geaca Daniel
Mutat de Covalciuc Bogdan
Motivul : mesaj partial OFF-Topic


(02-10-2011 11:24 AM)Geaca Daniel Wrote: Nu puteti accesa acest link. Inregistreaza-te! sau Intra in cont pentru a accesa linkul.Buna ziua!
....................................................................................................
Am doua nelamuriri:
1 - Oare ce se va intampla cu sistemul SMURD cand nu va mai fi Domnul Dr. Raed Arafat ???
2 - Domnul Dr. Raed Arafat a implementat acest sistem in Romania din anul 1990 suntem in 2011 si sistemul tot nu este bine pus la punct! De ce? S-a gandit doar la medici si asistenti! Oare cand vreodata in Romania va exista si functia de PARAMEDIC???
Daca tot s-a chinuit atat de mult sa introduca acest sistem, de ce nu se gandeste sa implanteze 100%?
Cei care lucreaza in sistem inteleg foarte bine la ce ma refer!

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(This post was last modified: 14-01-2013 08:43 PM by Covalciuc Bogdan.)
02-10-2011 12:17 PM
Quote this message in a reply
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator
********

Posts: 10,722
Joined: Aug 2010
Locatie:
Varsta: 49
Multumiri acordate: 4150
Primite 8303 multumiri in 3578 subiecte

Visit this user's websiteFind all posts by this user
Post: #5
RE:S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ? Ce este Paramedic SMURD ?
SMURD-UL, LA EXPORT

Quote:Intr-o tara in care sistemul medical se lupta sa supravietuiasca, avem parte de un mica raza de speranta: exportam modelul serviciului nostru de urgenta. SMURD-ul romanesc este dat ca model de buna practica in mai multe state. Veniti in Baile Felix la SARTISS 2011 , reprezentantii serviciilor de urgenta s-au inteles ca nu trebuie sa ne lasam imbatati de laude, ci modul de operare sa fie perfectionat mai departe.

„Sistemul de urgenţă integrat - Modelul românesc" a fost titlul unei interesante dezbateri susţinută ieri la Conferinţa Naţională de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale desfăşurat în Băile Felix. Moderată de subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Raed Arafat,şi completată prin expunerile a trei înalţi responsabili din intituţiile statului, întâlnirea medicilor „de urgenţă" din întreaga ţară a întors pe toate feţele problemele şi realizările din sistem.
Quote:Sistemul de urgenţă integrat românesc nu este perfect, ci în evoluţie, care a făcut paşi importanţi pe care alte ţări nu i-au făcut. Afirmaţia aparţine dr. Raed Arafat, care şi-a argumentat convingător ideile. Alături i-au fost col. Marcel Iancu, inspectorul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, gen. lt. ing. Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, şi comandorul Romeo Lupu de la Inspectoratul General de Aviaţie. De altfel, aceştia sunt şi reprezentanţii instituţiilor care, prin colaborare, au pus bazele sistemului de urgenţă integrat. Cu toţi paşii făcuţi - încorporarea SMURD la Pompieri, folosirea numărului unic de urgenţă 112, înfiinţarea unităţilor de intervenţie aeropurtate, implementarea sistemului de telemedicină - „există încă mult orgoliu instituţional, vorbim, dar nu ne auzim", a punctat col. Marcel Iancu. Acesta a subliniat că încă nu există o procedură unică pentru toate instituţiile care intervin în situaţii de urgenţă, exemplificând că există încă probleme cu Poliţia, cu cei de la Gaze sau de la Agenţia de Protecţia Mediului. Fiecare invocă propriile proceduri, nu există un comandament unic şi fiecare aplică regulamentul propriu pentru astfel de situaţii.

Cutie neagră auto

Şeful STS a vorbit depre implementarea sistemelor de comunicaţii de urgenţă unice în cazul instituţiilor care intervin în situaţii speciale, amintind şi de un viitor proiect. Astfel, din 2015, la nivel european, fiecare maşină nou produsă în Europa va fi dotată cu o cutie neagră, care, în cazul unui accident, va emite automat semnalul 112. Comandorul Romeo Lupu a făcut o prezentare a elicopterelor care compun flotila Inspectoratului şi veleităţile lor în salvarea de vieţi omeneşti. Dacă în acest moment există trei elicoptere SMURD, dispuse în Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara, în viitor vor exista opt puncte aeromedicale care vor acoperi mult mai eficient întreg teritoriul ţării. Comandorul a deplâns lipsa platformelor balizate, fapt care face imposibilă aterizarea pe timp de noapte în afara aeroporturilor. Realizarea unei astfel de platforme chiar şi în comune, nefiind o investiţie foarte mare, ar uşura enorm accesul elicopterelor şi implicit ar spori şansele pacienţilor.

Privatizarea sistemului - o catastrofă

În acest moment se poate vorbi de un sistem de urgenţă românesc, model copiat şi de alte ţări - Franţa a preluat la pompieri sistemul 112 cu SMURD, iar Israelul a copiat modelul de telemedicină. „Există însă şi riscuri care pândesc acest sistem. Primul risc provine exact din partea noastră, a celor care lucrăm în sistem, prin nerespectarea procedurilor. O greşeală a unuia se transmite în întreg sistemul integrat. Al doilea provine din rândul celora care susţin că se investeşte prea mult în urgenţe. Şi al treilea provine de la falşii experţi care propun privatizarea sistemului", a afirmat dr. Raed Arafat. Ca atare, pericolele sunt ruperea sistemului în bucăţi şi descentralizarea, precum şi introducerea factorului comercial. „Am fost chemat în Parlament la discuţii privind externalizarea acestor servicii. Le-am spus că întâi să accepte doar două propuneri ale mele: să privatizeze apărarea naţională şi ordinea publică şi apoi mă supun", a spus dr. Raed Arafat, care speră ca astfel de abordări să nu mai apară. Participanţii la conferinţă au avut tot ieri ocazia să vadă dotările elicopterului SMURD adus de la Târgu Mureş, echipajul care îl deserveşte răspunzând întrebărilor medicilor şi invitaţilor.
SURSA : Nu puteti accesa acest link. Inregistreaza-te! sau Intra in cont pentru a accesa linkul.

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(This post was last modified: 14-01-2013 08:43 PM by Covalciuc Bogdan.)
12-11-2011 10:35 AM
Quote this message in a reply
 Multumesc acordat de: pompier_talpas , HomefireNews
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator
********

Posts: 10,722
Joined: Aug 2010
Locatie:
Varsta: 49
Multumiri acordate: 4150
Primite 8303 multumiri in 3578 subiecte

Visit this user's websiteFind all posts by this user
Post: #6
RE:S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ? Ce este Paramedic SMURD ?
Raed Arafat: „Uniforma SMURD nu te face erou“
A lucra la SMURD nu este doar o meserie, ci un stil de viaţă, consideră Raed Arafat, fondatorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare.

Quote:Ce înseamnă pentru dumneavoastră uniforma roşie SMURD?

A lucra la SMURD, a fi membru al acestei comunităţi, nu este doar o meserie. Este un stil de viaţă. De aceea cred că uniforma SMURD nu este doar o haină sau un combinezon pe care îl îmbraci dimineaţă când ieşi din casă spre serviciu. Este ca un fel de legitimaţie. Este imaginea apartenenţei la un grup de oameni extrem de atent selectionţi pentru care viaţa semenilor lor este mai importantă, de multe ori, decât propria viaţă.

Uniforma SMURD este imaginea profesionalismului şi a dăruirii. Pentru că odată îmbrăcată, ea te scoate din rândul oamenilor obişnuiţi şi te aşează în rândul celor care se luptă zilnic cu moartea. Uniforma SMURD nu te face erou. Nu te face nici mai bun, nici mai deştept. Doar scoate toate aceste lucruri la suprafaţă. De aceea, uniforma SMURD este imaginea fiecăruia dintre medicii, asitenţii sau paramedicii care o poartă.

Cum vedeţi evoluţia acestui serviciu în ultimii ani? Ce zone mai sunt de acoperit?

Din punctul nostru de vedere, SMURD-ul, făcând parte dintr-un sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă, a avut în ultimii ani o evoluţie spectaculoasă. Pe de o parte structura a fost implementată în aproape toate judeţele ţării şi acesta este meritul celor care au înţeles că SMURD nu este serviciul lui X sau lui Y, ci că este un serviciu public, aflat în structura Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi cu Inspectoratul General de Aviaţie al MAI, acesta fiind pus în slujba vieţii şi a oamenilor care au nevoie de el. Pe de altă parte, însă, SMURD înseamnă mult mai mult decât ce se vede la televizor sau decât ce ştiu oamenii obişnuiţi.

Prin bunăvoinţa acestor „oameni obişnuiţi” şi prin intermediul campaniilor anuale „Redirecţionează 2% pentru SMURD”, derulate de către Fundaţia pentru SMURD, am reuşit să strângem sume importante de bani care au fost în totalitate investite într-o structură complexă de proiecte. Am reuşit, în primul rând, să punem la punct primele centre de pregătire şi perfecţionare a personalului. Pentru că profesionalismul oamenilor care formează SMURD-ul nu este divin.

El se dobândeşte în multe ore de pregătire, în spaţii special amenajate şi dotate corespunzător acestor activităţi. Iar acesta nu este un proces încheiat. Tot din fondurile provenite din aceste campanii am achiziţionat logistica specifică activităţii noastre cu care au fost dotate vehiculele care deservesc SMURD. De mai bine de un an am demarat proiectul „Avionul SMURD”. Este vorba despre închirierea, în primă fază, a unui avion sanitar destinat urgenţelor majore, celor care elicopterele SMURD sau celelalte vehicule aflate în dotarea noastră, nu le pot face faţă.

Din cauza distanţei prea mari până la cea mai apropiată unitate spitalicească sau a condiţiilor meteo nefavorabile, care au împiedicat elicopterele să decoleze, am fost nevoiţi, uneori, să căutăm şi să găsim soluţii extreme pentru transportul pacienţilor. Acesta este, iată, scopul principal al acestui proiect. Aşa cum vă spuneam, în prima faza închiriem acest aparat de zbor, special construit şi utilat. Datorită acestui proiect am reuşit până acum să salvăm aproape 100 de vieţi. Cea de-a doua fază a proiectului este achiziţionarea unui astfel de aparat de zbor.

Este un proiect ambiţios pe care ni-l dorim realizat tot cu sprijinul Fundaţiei pentru SMURD, prin intermediul campaniei 2% din acest an – „Ajută-ne să scurtăm distanţe pentru a salva vieţi”. Pe scurt, ca să vă răspund la întrebare, SMURD s-a dezvoltat şi se va dezvolta în continuare. Ce mai e de acoperit? Nu ştiu dacă multe sau puţine. Mai sunt. Întotdeauna vor fi.

SMURD susţine campania „O viaţă poate depinde de tine“, realizată de Asociaţia React şi Vodafone, ce îşi propune să tragă un semnal de alarmă privind folosirea abuzivă a numărului 112. Cum explicaţi faptul că mai există încă un număr atât de mare de apeluri false?

Nu exista o altă variantă pentru SMURD în ceea ce priveşte susţinerea acestei campanii. SMURD a fost unul dintre primii promotori ai înfiinţării şi implementării 112, alături de STS şi de alte instituţii publice. Aşa că oamenii SMURD ştiu cel mai bine cât de grav este un telefon dat prosteşte. Un apel fals la 112 poate însemna o viaţă pierdută. Îi îndemn pe toţi cei care „se joacă“ la telefon formând 112 să se gândească, măcar o secondă, că, în timp ce ei ţin la telefon un dispecer ocupat cu glumele lor, o rudă de-a lor, fratele, mama, sora, au nevoie de ajutor şi nu-l pot primi la timp din cauza gestului lor prostesc.

Aceste glume pot costa vieţi. De ce există, încă, un număr atât de mare de apeluri false? Poate din cauza lipsei responsabilităţii în unele cazuri. Poate din inconştienţă, în alte cazuri. Poate chiar şi din prostie alteori. Cert este, însă, că deocamdată nimic nu-i sperie pe oamenii ăştia. Nici o pedeapsă, nici o amendă, nimic. De aceea singura „armă“ împotriva lor rămân aceste campanii. Cine ştie? Poate vor înţelege până la urmă.Ştiţi cum este? Din fericire, până acum nu am fost puşi în situaţia de a nu avea echipaj să trimitem la un caz real pentru că toate echipajele noastre sunt la cazuri false. Ce vom face, însă, dacă asta se va întâmpla vreodată? Ce vom face dacă se vor găsi 10 inconştienţi care să apelezeze 112 în acelaşi timp şi vor chema echipaje la cazuri fantomă? Ce vor face dacă o viaţă se va pierde din cauza lor?

Cum se poate implica un om obişnuit dacă doreşte să ajute SMURD?

Există un program de voluntariat. În principiu, oricine poate fi voluntar SMURD. Cine vine, însă, la SMURD pentru a-şi oferi serviciile ca voluntar trebuie să ştie că voluntariatul aici nu are nimic de-a face cu conceptul de voluntariat împământenit la noi. Dacă eşti voluntar SMURD ai obligaţii şi responsabilităţi ca orice alt angajat. Faci un curs, înveţi lucruri şi apoi intri „în pâine“. Faci gărzi ca orice alt angajat, ai program.

Şi toate astea pe o perioadă clar definită – 6 luni. Oamenii de la SMURD se bazează pe voluntarii lor. Îi învaţă mai mult decât regulile de bază. Depinde de fiecare dintre cei care vin ce vor să facă mai departe. Dacă vrei să fii voluntar, oamenii de la SMURD şi pacienţii îţi vor mulţumi. Dar atât. Nu te aştepta să-ţi ridice statuie pentru asta, pentru că n-o vor face. Dimpotrivă, vor încerca să-ţi pună în valoare cât mai mult şi cât mai bine dorinţa de a ajuta şi capacitatea de a face lucruri.
SURSA : Nu puteti accesa acest link. Inregistreaza-te! sau Intra in cont pentru a accesa linkul.

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(This post was last modified: 14-01-2013 08:44 PM by Covalciuc Bogdan.)
23-11-2011 07:54 PM
Quote this message in a reply
 Multumesc acordat de: Karin
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator
********

Posts: 10,722
Joined: Aug 2010
Locatie:
Varsta: 49
Multumiri acordate: 4150
Primite 8303 multumiri in 3578 subiecte

Visit this user's websiteFind all posts by this user
Post: #7
RE:S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ? Ce este Paramedic SMURD ?
Ce este SMURD ? Priveste domnule presedinte !

Interventie SMURD la Gheorghieni
<!--[if !IE]>--><!--Nu puteti accesa acest link. Inregistreaza-te! sau Intra in cont pentru a accesa linkul.<!--[if !IE]>--><!--
nocomment
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(This post was last modified: 14-01-2013 08:44 PM by Covalciuc Bogdan.)
12-01-2012 09:56 AM
Quote this message in a reply
 Multumesc acordat de: maf150 , chrisfire02 , dragos
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator
********

Posts: 10,722
Joined: Aug 2010
Locatie:
Varsta: 49
Multumiri acordate: 4150
Primite 8303 multumiri in 3578 subiecte

Visit this user's websiteFind all posts by this user
Post: #8
RE:S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ? Ce este Paramedic SMURD ?
Ce este SMURD ? Priveste domnule presedinte !


Interventie SMURD la Maternitatea Giulesti


nocomment

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(This post was last modified: 14-01-2013 08:45 PM by Covalciuc Bogdan.)
12-01-2012 02:14 PM
Quote this message in a reply
 Multumesc acordat de: dragos , chrisfire02
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator
********

Posts: 10,722
Joined: Aug 2010
Locatie:
Varsta: 49
Multumiri acordate: 4150
Primite 8303 multumiri in 3578 subiecte

Visit this user's websiteFind all posts by this user
Post: #9
RE:S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ? Ce este Paramedic SMURD ?
Povestea extraordinară a primilor ani de SMURD, spusă de un medic care a făcut 6 ani de voluntariat în cadrul serviciului de urgenţă
[attachment=1019]
Quote:Medicul Simona Bratu, una dintre persoanele care au fost alături de Raed Arafat de la fondarea SMURD la Târgu Mureş, în urmă cu peste 20 de ani, afirmă că demisia subsecretarului de stat este "doar o luptă din bătălia mare", pe care medicii de urgenţă o vor câştiga.

Simona Bratu este una dintre persoanele care au fost alături de medicul Raed Arafat de la fondarea SMURD la Târgu Mureş, în anii '90, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De curând, a împlinit 21 de ani de SMURD şi îşi aminteşte de anii începuturilor ca de un "pionierat".

"Eram în anul VI de facultate şi în cadrul cursului de Terapie Intensivă al profesorului Mircea Chiorean, pe care îl respect foarte mult, la un curs a venit domnul doctor Arafat şi ne-a prezentat - era rezident atunci, de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) - nişte idei vis-a-vis de dezvoltarea urgenţei în România, cam cum vede dânsul lucrurile. Pe mine tare mă atrăgea partea aceasta de Terapie Intensivă, medicină acută, şi am zis că e o variantă bună să-mi dau seama cam ce vreau să fac, eram în anul VI şi am fost la nişte cursuri pentru voluntari, ceva noţiuni medicale aveam...", a povestit Bratu.

Ea a menţionat că, după absolvire, a fost stagiar la Spitalul Clinic Judeţean, a făcut gărzi voluntare, rezidenţiatul şi a rămas pe medicina de urgenţă.

"A fost un pionierat, dar tocmai asta făcea specialitatea să fie aşa atractivă, specificul ei - în fiecare zi faci altceva, ideea că salvezi pe cineva - acesta este un lucru deosebit vis-a-vis de urgenţă. Şi cu siguranţă ideea că băteam la porţile dezvoltării unui sistem, care pe urmă s-a dezvoltat în România şi este un sistem care merge foarte bine", a afirmat Simona Bratu.

Ea a adăugat că a avut ocazia să vadă, în mai multe ţări din Europa şi la New York, cum funcţionează partea de prespital şi cea de primiri urgenţe şi poate afirma că sistemul din România, fondat de medicul Raed Arafat, este "comparabil cu ce se întâmplă peste tot în Europa şi peste Ocean".

Potrivit acesteia, în anii '90, când s-a înfiinţat SMURD la Târgu Mureş, exista un serviciu de ambulanţă, care însă nu făcea faţă urgenţelor majore, iar serviciul fondat de Raed Arafat a început să lucreze împreună cu acesta, asigurând şi partea de prespital.

Timp de mai mulţi ani, SMURD s-a bazat pe voluntariatul unor medici şi studenţi entuziaşti, care veneau să lucreze în urgenţă pe lângă gărzile de la spital.

"Când am început, erau doctorul Arafat, câţiva medici de la ATI care făceau, pe lângă munca lor, voluntariat şi la SMURD şi noi, o armată de studenţi, care făceam muncă de asistenţi - îi ajutam pe doctorul Arafat, pe ceilalţi medici să stabilizeze pacientul, mici manevre gen perfuzii, observarea pacientului, monitorizare. După ce am terminat Medicina, am început să vedem altfel lucrurile şi să gândim altfel responsabilitatea cazului", a explicat Bratu.

Ea a menţionat că, din 1990 până prin 1994, când s-a făcut prima cameră de reanimare, ei au funcţionat numai în prespital.

"Deci era o maşină a SMURD şi erau maşinile de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) şi în funcţie de gravitate ne trimiteau pe noi, cu maşină, sau celelalte ambulanţe. Noi nu am putea funcţiona fără cei de la SAJ, şi ei consider că sunt ajutaţi foarte mult de noi. La numărul mare de urgenţe care au fost şi care sunt, şi sunt tot mai multe, este nevoie de acest sistem de urgenţă majoră, ceea ce înseamnă SMURD şi sistemul SAJ. Unii fără ceilalţi n-am putea", a subliniat Bratu.

Potrivit acesteia, în anii 1993-1994 s-a dat în folosinţă prima cameră de reanimare, cu două locuri, la parterul spitalului, şi s-a adus "baraca", adică unitatea de primiri urgenţe, în continuare funcţională.

Pe la începutul anilor 2000, s-a făcut o colectă publică, pentru achiziţia unei noi maşini pentru urgenţă.

"Prespitalul a fost patru ani, după care am început cu camera de reanimare şi apoi UPU. Primii care am apucat să luăm posturi, cu examene, şi am intrat cumva din voluntariat în legalitate am fost în 1996. Deci, practic, din 1990 până în 1996 toată munca SMURD, tot acest pionierat, s-a bazat pe munca voluntară - la nivel de asistenţi, studenţi, cât şi medici. Noi ne-am făcut stagiile prin spital în cadrul rezidenţiatului, deci aveam acolo o normă, şi făceam gărzi, paralel, în serviciul de urgenţă. Ţin minte că la un moment dat eram patru medici - unul lucra, unul pe maşină şi doi dormeau. Cam aşa am funcţionat vreo trei ani aproape, cu puţini medici şi pot să zic că jumătate din acel timp l-am petrecut în spital. 20 de ani au trecut mai cu mândrie, mai cu oboseală. Trebuie mult entuziasm în meseria aceasta. Altfel, dacă n-o faci cu drag, nu merită să te apuci. E o meserie grea, satisfacţiile sunt pe măsură, ideea că poţi salva pe cineva, că eşti o verigă importantă în acest lanţ. Eu sunt doar prima verigă, dar e importantă prima verigă - ajungi sau nu la serviciul de urgenţă din spital", a arătat medicul.

Simona Bratu a afirmat că SMURD nu putea exista în România fără medicul Raed Arafat, arătând că serviciul fondat de acesta a trecut, încă de la început, prin multe "lupte".

"Fără Arafat nu se putea sub nicio formă să existe SMURD. A fost ideea dânsului, pe care a adus-o, a adaptat-o la condiţiile care existau în România, s-a muncit foarte mult pentru asta. A fost o adevărată echipă aici, am muncit cu toţii, urmând ideile dânsului - pe care le-am preluat, le-am înţeles, acceptat şi ni s-au părut foarte bune. A fost o muncă foarte serioasă. La început am fost contestaţi, am fost arătaţi cu degetul, am trecut prin tot felul de lupte. Dar o bătălie e formată din multe lupte. Am dat multe lupte şi probabil se vor mai da. Au fost foarte multe, la început era un fel de neînţelegere, mai mult sau mai puţin tacită, cu serviciile de ambulanţă, cu spitalul, cu direcţiunea. Au fost tot felul de etape, dar tocmai asta a făcut munca noastră interesantă. Noi n-am găsit terenul bătătorit. Noi am bătătorit terenul înainte să călcăm pe el. Eu zic că naşterea unui sistem înseamnă o contradicţie. Progresul înseamnă o contradicţie, deci chiar nu se putea altfel. Domnul Arafat a luptat foarte mult, iar noi pe lângă el, cât am putut - am luptat lucrând cu pacientul, muncind şi dovedind că e nevoie de noi", a spus ea.

O parte din medicii din prezent de la SMURD Mureş au venit să facă voluntariat încă de când erau liceeni.

"Am avut ani în care au început 20 de rezidenţi. O parte dintre ei renunţă, pentru că dau de greu, dar cei care rămân şi termină cei cinci ani de specializare sunt foarte buni. Plus voluntari - studenţi care vin pe maşină, în serviciul de urgenţă, voluntari de la şcoala sanitară. Avem mulţi liceeni care vin şi mulţi dintre ei sunt medici acum, alţii studenţi. Ne place să credem că am reuşit să-i inoculăm cu virusul acesta al urgenţei. Sunt medici de urgenţă care de la 15-16 ani au venit la noi şi au pus mâna, au trecut prin toate fazele şi acum sunt medici", a spus Bratu.

Ea şi-a exprimat încrederea că demisia lui Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii, pe fondul disputelor legate de noua lege a sănătăţii şi introducerea unor servicii private de urgenţă, este "doar o luptă din bătălia cea mare".

"Vestea pe care am primit-o astăzi (marţi - n.r.) ne-a îndurerat foarte tare şi încerc să mă gândesc ce să facem de acum încolo şi mă gândesc şi la sufletul lui, la tot ce a clădit. Eu nu mă pricep la politică, vă spun, am stat deoparte, singura mea politică a fost să vin la serviciu şi să-mi fac treaba în aceşti peste 20 de ani. Tot ce pot să zic eu, personal, este că îl cunosc pe doctorul Arafat de 20 de ani şi că tot ce a făcut dânsul a făcut pentru pacient. Vorbim despre cineva care munceşte atâta vreme voluntar, care-şi plăteşte benzina cu anii la maşina de ambulanţă, ca să dovedească că suntem folositori, cineva care a stat atâţia ani neplătit, cu noi pe lângă el. Puteam să alegem variante mai uşoare sau mai bănoase, dar am mers întotdeauna înainte şi singura noastră politică a fost pacientul. Eu rămân în continuare pe această idee: că, dacă acest om care a făcut totul pentru pacient şi politica dânsului a fost să se facă totul pentru dezvoltarea unui sistem pentru pacient, a fost cumva obligat să-şi dea demisia, înseamnă că sunt probleme serioase în ţara aceasta. În acelaşi timp, eu cred că există o lege mare a compensaţiei şi undeva, deasupra noastră, există ceva care va pune lucrurile în ordine. Eu nu cred că faptele bune se pot plăti cu rău. Şi consider că e doar o luptă din bătălia aceasta mare, pe care bineînţeles că o vom câştiga", a conchis Simona Bratu.
sursa : Nu puteti accesa acest link. Inregistreaza-te! sau Intra in cont pentru a accesa linkul.

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(This post was last modified: 14-01-2013 08:45 PM by Covalciuc Bogdan.)
18-01-2012 06:33 PM
Quote this message in a reply
 Multumesc acordat de: Karin , maf150
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator
********

Posts: 10,722
Joined: Aug 2010
Locatie:
Varsta: 49
Multumiri acordate: 4150
Primite 8303 multumiri in 3578 subiecte

Visit this user's websiteFind all posts by this user
Post: #10
RE:S.M.U.R.D. - Ce este S.M.U.R.D. ? Ce este Paramedic SMURD ?
Dr.Raed Arafat -SMURD
Quote:Am filmat acest material prin 2005, când SMURD începea să devină cunoscut şi indispensabil românilor. Producător Monica Senchiu (Mediafactory), regizor Bogdan Dumitrescu (Bandit media), imagine Albert Radu (Mamouth Prod).

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(This post was last modified: 14-01-2013 08:38 PM by Covalciuc Bogdan.)
19-01-2012 08:37 PM
Quote this message in a reply
 Multumesc acordat de: Doru , Coffeeman , Karin , eugen , pascaru
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.

Username
  

Password
  

Search Forums

(Advanced Search)

eMag.ro
Flanco.ro


Latest Threads
I.S.U. "Barbu Stirbei" a...
Last Post by: Valentin P
Yesterday 07:36 PM
» Replies: 328
» Views: 174113
Tehnică de intervenție - ...
Last Post by: Covalciuc Bogdan
Yesterday 08:05 AM
» Replies: 174
» Views: 70834
I.S.U. "Vasile Goldis" al...
Last Post by: Covalciuc Bogdan
Yesterday 07:56 AM
» Replies: 102
» Views: 54337
I.S.U. "Dobrogea" al Jude...
Last Post by: Covalciuc Bogdan
Yesterday 07:41 AM
» Replies: 874
» Views: 396522
Raed Arafat
Last Post by: HomefireNews
Yesterday 07:29 AM
» Replies: 226
» Views: 129494
SMURD Suceava
Last Post by: HomefireNews
Yesterday 07:14 AM
» Replies: 35
» Views: 14645
Ore suplimentare
Last Post by: rocky1987
11-02-2016 03:56 PM
» Replies: 334
» Views: 142858
S.V.S.U. Râşnov / jud.Bra...
Last Post by: gigantoo
11-02-2016 01:38 PM
» Replies: 6
» Views: 3384
I.S.U. "Vlasca" al Judetu...
Last Post by: HomefireNews
11-02-2016 07:15 AM
» Replies: 143
» Views: 27140
Facultatea de Pompieri
Last Post by: Covalciuc Bogdan
11-02-2016 06:51 AM
» Replies: 309
» Views: 173733