Forum Pompieri Militari si Civili
Codul de Etica Si Deontologie a Personalului Din IGSU si structurile subordonate - Versiune printabilă

+- Forum Pompieri Militari si Civili (https://forum.pompierii.info)
+-- Forum: Informații de specialitate pentru pompieri (/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Forum: Acte normative pompieri (/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Subiect: Codul de Etica Si Deontologie a Personalului Din IGSU si structurile subordonate (/showthread.php?tid=1081)Codul de Etica Si Deontologie a Personalului Din IGSU si structurile subordonate - pompier_talpas - 04-10-2011 02:54 PM

Codul de Etica Si Deontologie a Personalului Din Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta Si Din St...


RE: Codul de Etica Si Deontologie a Personalului Din IGSU si structurile subordonate - Covalciuc Bogdan - 04-10-2011 03:34 PM

Interesant ...nici nu stiam ca există ! Mea culpa ! Big Grin


RE: Codul de Etica Si Deontologie a Personalului Din IGSU si structurile subordonate - Coffeeman - 04-10-2011 05:03 PM

Ne-a fost prezentat in ultimele luni de scoala, impreuna cu cel general, pentru personalul MAI, dar...Smile)


RE: Codul de Etica Si Deontologie a Personalului Din IGSU si structurile subordonate - Covalciuc Bogdan - 05-03-2015 07:34 AM

Dacă mai interesează pe cineva ..... Angel
Orice organizatie, indiferent de dimensiunea ei, este intr-o permanenta interconectare cu mediul sau interior (angajati, management, actionari) si exterior (parteneri, beneficiari, consumatori, furnizori, comunitatea etc). Acest lucru implica comportamente, atitudini, proceduri, decizii, sanctiuni etc. In acest context organizatia are nevoie de un reper care sa ii ghideze scopurile, actiunile si comportamentele catre o atitudine proactiva, responsabila in concordanta cu echilibru social si de mediu.
O expresie a acestei viziuni sunt codurile de etica si conduita, ca grupare a valorilor si a principiilor functionale ale organizatiei in raport cu cerintele de echitate sociala si de mediu. Orice organizatie, chiar si cea mai sincera si mai implicata in comunitate are nevoie de un cod de etica care sa identifice practicile etice si standardele acceptate unilateral
Deontologia în cea mai simplă definiţie este ştiinţa datoriei. Vorbind de deontologie evocăm totdeauna obligaţiile impuse profesioniştilor în exerciţiul profesiilor lor.
Deontologia este insă ceva mai mult decât atât, este un ansamblu de principii care îşi au sursa în fundamentele morale ale persoanei şi care influenţează pozitiv întreaga activitate profesională a acesteia.
Evident, deontologia diferă de la o profesie la asta datorită specificului activităţii desfăşurate dar are pretutindeni aceeaşi bază: ideea de onestitate şi corectitudine în relaţiile cu persoana care utilizează serviciile profesionistului.
COD2, coduri, s. n. 1. Act normativ care cuprinde o culegere sistematică de reguli juridice privitoare la o anumită ramură a dreptului. Cod penal. Codul muncii. Ansamblu de reguli privind comportarea cuiva. 2. Sistem de semne sau de semnale convenționale care servește la transmiterea unui mesaj, a unei comunicări. ◊ Cod poștal = număr atribuit unei localități sau străzi.
ÉTIC, -Ă, etici, -ce, s. f., adj. 1. S. f. Studiul teoretic al principiilor și concepțiilor de bază din orice domeniu al gândirii și activității practice. 2. S. f. Ansamblu de norme în raport cu care un grup uman își reglează comportamentul pentru a deosebi ce este legitim și acceptabil în realizarea scopurilor; morală. 3. Adj. Privitor la etică (1), de etică, bazat pe etică, conform cu etica; moral. – Din fr. éthique, lat. ethicus.
DEONTOLOGÍE s. f. 1. Totalitatea normelor de conduită și obligațiilor etice ale unei profesiuni (mai ales a celei medicale). 2. Teorie a datoriei, a obligațiilor morale. [Pr.: de-on-] – Din fr. déontologie.