Forum Pompieri Militari si Civili
Țeava generatoare de spumă - Versiune printabilă

+- Forum Pompieri Militari si Civili (https://forum.pompierii.info)
+-- Forum: Informații de specialitate pentru pompieri (/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Forum: Tehică de luptă, mijloace și materiale folosite (/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Subiect: Țeava generatoare de spumă (/showthread.php?tid=2220)Țeava generatoare de spumă - Covalciuc Bogdan - 01-09-2014 04:12 PM

Delta Fire ATTACK 500 CAFS NOZZLE

[Imagine: CAF-2-web2.png]

<p style=" margin: 12px auto 6px auto; font-family: Helvetica,Arial,Sans-serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; font-size: 14px; line-height: normal; font-size-adjust: none; font-stretch: normal; -x-system-font: none; display: block;" ><a title="View CAFS Data Sheet2 on Scribd" href="https://www.scribd.com/document/392662568/CAFS-Data-Sheet2#from_embed" style="text-decoration: underline;">CAFS Data Sheet2</a> by <a title="View 's profile on Scribd" href="undefined#from_embed" style="text-decoration: underline;"></a> on Scribd</p><iframe class="scribd_iframe_embed" title="CAFS Data Sheet2" src="https://www.scribd.com/embeds/392662568/content?start_page=1&view_mode=scroll&show_recommendations=false&access_key=key-3QeIyJBeyoG9XgXNdWTW" data-auto-height="true" data-aspect-ratio="null" scrolling="no" width="100%" height="600" frameborder="0"></iframe>

LINK http://www.deltafire.co.uk


Țeava generatoare de spumă - Covalciuc Bogdan - 10-02-2015 09:06 PM

Darley Viper Foam Nozzle


[Imagine: bl034b.jpg]
[Imagine: bl034.jpg]

Citat:aluminiu usor
Până la 12: 1 - raport de expansiune
Greutate: 3,5 kg
Lungime: 19 cm

LINK http://www.edarley.com/

PRET 399 $ Undecided


Țeava generatoare de spumă - firewolf - 10-02-2015 10:57 PM

(10-02-2015 09:06 PM)Covalciuc Bogdan Scris:  Darley Viper Foam Nozzle


[Imagine: bl034b.jpg]

Ce este asta un pistol din razboiul stelelor?


Țeava generatoare de spumă - Covalciuc Bogdan - 15-04-2016 07:28 AM

Țeava generatoare de spumă

[Imagine: Scan-2.jpg]

Realizarea spumei mecanice cu ajutorul ţevii se face, fie prin amestecarea apei cu lichid spumant şi aer direct în ţeavă, fie prin înglobarea aerului în emulsia de apă şi spumant obţinută prin amestecător de linie, sau preamestecător.

Clasificare:
Din punct de vedere constructiv :
— tip I, cu dispozitiv de ejecţie ;
— tip II, fără dispozitiv de ejecţie.
Din punct de vedere al debitului :
— B, de 5 000 l/minut;
— C, de 2 500 l/minut ;
— monitor pentru autotun, de 25 000 l/minut.

Țeava generatoare de spumă cu dispozitiv de ejecție

Această ţeavă este confecţionată din aliaj de aluminiu rezistent la coroziune şi se compune din :
a)Corpul ţevii, la care se disting :
— partea cilindrică, pe care se află două cercuri metalice pentru întărire şi un mâner longitudinal ;
— partea tronconică, prinsă prin sudură de cea cilindrică, pe care se află un cerc metalic pentru întărire şi un mâner transversal.
b) Corpul portajutaje, la care se disting :
— racordul fix, prevăzut cu o sită metalică pentru reţinerea impurităţilor ;
corpul cu robinet tip cana cu cursă limitată pentru reglarea apei, prevăzut cu un mîner pentru manevrare ;
— coloana de ejecţie în care se realizează emulsia de apă şi lichid spumant, la care se deosebeşte ajutajul central convergent, camera de ejecţie şi ajutajul central divergent;
— conducta de aducţiune a lichidului spumant, care comunică la un capăt cu coloana de ejecţie, iar la celălalt este prevăzută cu un robinet cu cursă limitată pentru reglarea debitului de lichid spumant şi un racord fix D pentru racordarea tubului de absorbţie ;
— trei ajutaje periferice pentru apă dispuse circular (la 120°) şi înclinate faţă de axul ajutajului central, ceea ce face ca jeturile lor să se întîlnească cu jetul de emulsie într-un punct aflat la terminarea părţii tronconice.

[Imagine: Scan-1.jpg]

1 — partea cilindrică ;
2 — partea tronconică ;
3 — racord fix ;
4 — sită metalică ;
5 — robinet pentru reglarea apei ;
6 — corp portajutaj ;
7 — ajutaj central convergent;
8 — conductă de ejecţie ;
9 — ajutaj central divergent ;
10 — rozetă cu aripioare ;
11 — piuliţă ;
12 — conductă de aducţiune a lichidului spumant ;
13 — robinetul conductei de aducţiune ;
14 — racord fix ;
15 — ajutaj periferic

Funcţionare :
Se montează ţeava generatoare la capătul liniei de furtun B sau C, iar la racordul D se montează tubul de absorbţie pentru lichidul spumant, după care robinetul de reglare a debitului de lichid spumant se pune în poziţie „deschis".
Se refulează apa cu o presiune de 5—7 atm pentru ţevile C şi 7—9 atm pentru ţevile B.
Apa intrată în corpul portajutaje se împarte proporţional pe cele patru ajutaje. Cea intrată în ajutajul central crează depresiune în camera de ejectare şi antrenează lichidul spumant cu care se amestecă şi formează o emulsie.
Apa care intră în ajutajele periferice este refulată spre un punct aflat pe axul jetului central, la terminarea părţii tronconice a corpului ţevii.
Depresiunea creată în ţeavă asigură absorbirea aerului prin zona circulară liberă cuprinsă între corpul portajutaje şi partea tronconică a ţevii.
Antrenarea aerului este determinată de viteza mare cu care jeturile de lichid care ies din cele patru ajutaje traversează partea tronconică a corpului ţevii.
La întîlnirea celor patru jeturi se produce spargerea acestora, ceea ce înlesneşte amestecarea celor trei componente ale spumei mecanice (apă, lichid spumant şi aer).
În cazul cînd amestecarea apei cu lichidul spumant nu se face în ţeavă, ci în amestecătorul de linie, în pregenerator sau în preamestecător, atunci robinetul de reglare se pune în poziţia „închis". In acest caz, pe toate cete patru ajutaje iese amestecul (emulsia) de apă cu lichid spumant, în ţeavă făcându-se doar înglobarea aerului necesar formării spumei mecanice.

Țeava generatoare de spumă fără dispozitiv de ejecție

Această ţeavă este confecţionată din aliaj de aluminiu şi are următoarele părţi componente
— partea cilindrică, pe care sînt sudate două inele metalice pentru întărire şi pentru fixarea tubului prelungitor ;
— partea tronconică sudată la partea cilindrică la care se găseşte asamblat prin sudură corpul de racordare.
În partea exterioară a corpului de racordare sunt practicate orificiile pentru introducerea aerului, iar în partea interioară, ajutajele pentru trecerea amestecului (emulsiei) de apă şi spumant, din care unul central şi trei dispuse periferic, circular, la 120°. Ajutajele sînt înclinate pentru ca jeturile lor să se întîlnească într-un punct pe axul central la terminarea părţii tronconice a ţevii ;
— racordul fix.

[Imagine: Scan-2.jpg]

1 — partea cilindrică ;
2 — partea tronconică ;
3 — orificii pentru intrarea aerului ;
4 — ajutaje ;
5 — racord fix

Funcţionare :
Ţeava generatoare de spumă mecnică fără dispozitiv de ejecţie se foloseşte numai în combinaţie cu un dispozitiv prteamestecător, fie existent pe maşină (inclus în instalaţiile speciale ale maşinii de luptă), fie intercalat pe linia de furtun ca accesoriu distinct (amestecător de linie sau pregenerator)
Amestecul de apă şi lichid spumant (emulsie) creat cu ajutorul dispozitivului de preamestecare pătrunde în ţeavă pe la racordul fix şi trece prin cele patru ajutaje din interior. Antrenarea aerului prin orificiile din exterior şi formarea spumei mecanici au loc la fel ca la ţeava cu dispozitiv de ejecţie.
Presiunea minimă de lucru este de cel puţin 5 atmosfere la intrarea în ţeavă.

Tubul prelungitor, tubul de legătură, capul deversor

Tubul prelungitor se montează la capătul ţevii generatoare şi are rolul de a conduce spuma până la locul de refulare, când acesta se află la înălţime, sau în cazul când temperatura nu permite apropierea şefului de ţeavă.


RE: Țeava generatoare de spumă - Covalciuc Bogdan - 25-04-2016 07:15 AM

Capul deversor si tuburile prelungitoare pentru teava generatoare de spumă

Capul deversor
Capul deversor este confectionat din tablă de oțel având la partea inferioară formă cilindrică, prevazut cu un colier de strângere, iar la partea superioară un orificiu de refulare a spumei, de forma dreptunghiulară.

[Imagine: screenshot_574.png]

Pentru utilizare se cuplează capul deversor la prelungitorul țevii generatoare, înșurubând apoi fluturele colierului de strângere.

Prelungitorul țevii generatoare de spumă

Caracteristicile tehnice ale prelungitorului țevii generatoare de spumă sunt urmatoarele :
- lungimea (m) 3
- posibilități de racordare la țeava generatoare de spumă de 5000 l/min
- masa (kg) 32
Prelungitorul țevii generatoare de spumă este confecționat din teavă de aluminiu rezistent la coroziune, cu secțiuni diferite la cele doua capete.
La capătul cu secțiune mai mare este prevăzut un colier de strîngere cu șurub ăi piuliță fluture pentru priderea la țeava generatoare sau între ele. Tubul terminal la care se montează capul deversor nu are decât un colier de strângere la partea sa inferioară.
La unele tipuri de prelungitoare colierele de strngere sunt înlocuite cu racorduri fixe sau cu o piesa filetată.

[Imagine: screenshot_575.png]

Mod de folosire

Când şeful de ţeavă nu se poate apropia de focar sau spuma trebuie introdusă în rezervoare incendiate construite suprasol se folosesc tuburile prelungitoare, tubul de legătură şi capul deversor, astfel :
- se cuplează tuburile prelungitoare la extremitatea anterioară a ţevii generatoare de spumă (cuplarea la ţeavă şi între ele făcîndu-se prin strângerea piuliţelor, şuruburilor, colierelor de strângere sau prin racordare) ;
- se cuplează în mod asemănător capul deversor la capătul ultimului tub de legătură (când tubul prelungitor se racordează 1a o ţeavă generatoare de spumă C, cuplarea se realizează prin intermediul tubului de legătură) ;
-se ridică tuburile prelungitoare până când capul deversor a trecut de marginea rezervorului, în scopul proiectării spumei pe peretele interior al rezervorului.
Când spuma trebuie refulată la înălţime mare, atunci ţeava generatoare se va racorda la capătul superior al coloanei de tuburi prelungitoare, iar capătul deversor se va monta la extremitatea anterioară a ţevii. Linia de furtun se racordează în acest caz la capătul inferior al coloanei de tuburi prelungitoare, realizându-se o înclinaţie care să evite ruperea coloanei de tuburi.

[Imagine: Scan_3.jpg]

Intreținere
Dupa folosire, se spală și se verifică starea colierelor de strângere (racordurilor) și a capetelor tubului. Șuruburile colierelor se ung dupa fiecare întrebuințare.


RE: Țeava generatoare de spumă - Covalciuc Bogdan - 08-11-2018 12:19 PM

AWG TURBO CAFS NOZZLE 25

[Imagine: elrg-NOR-9999-10.jpg]

<p style=" margin: 12px auto 6px auto; font-family: Helvetica,Arial,Sans-serif; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; font-size: 14px; line-height: normal; font-size-adjust: none; font-stretch: normal; -x-system-font: none; display: block;" ><a title="View 90h13 Turbo Cafs Nozzle on Scribd" href="https://www.scribd.com/document/392663542/90h13-Turbo-Cafs-Nozzle#from_embed" style="text-decoration: underline;">90h13 Turbo Cafs Nozzle</a> <iframe class="scribd_iframe_embed" title="90h13 Turbo Cafs Nozzle" src="https://www.scribd.com/embeds/392663542/content?start_page=1&view_mode=scroll&show_recommendations=false&access_key=key-syD27UEYQJTfH6ISAu3T" data-auto-height="true" data-aspect-ratio="null" scrolling="no" width="100%" height="600" frameborder="0"></iframe>

SURSA : http://www.hosetechnologies.com


RE: Țeava generatoare de spumă - Covalciuc Bogdan - 04-01-2019 03:16 PM

Leader Expander

Leader Expander (compozit) - spumă înfoiere x10, 200/400/800 l/min la 5 bari

[Imagine: leader-tevi-refulare-expander.jpg]

[Imagine: lowexpansionfoamnozzleforindustrialandur...der800.jpg]

LINK http://www.leader-group.eu


RE: Țeava generatoare de spumă - Covalciuc Bogdan - 06-05-2019 06:26 AM

Protek Dual-Flow Foam Nozzle

[Imagine: 238.jpg]

<iframe width="800" height="600" src="https://www.docdroid.net/L5o90rR/protek-dual-flow-foam-nozzle.pdf" frameborder="0" allowtransparency allowfullscreen></iframe>

SURSA : https://www.protekfire.com.tw


RE: Țeava generatoare de spumă - Covalciuc Bogdan - 28-07-2020 06:17 PM

ȚEAVĂ GENERATOARE DE SPUMĂ MEDIE M 2 AWG

[Imagine: 170701-zoom.jpg]

Citat: Teava generatoare de spumă medie M2 AWG se utilizează pentru agenții de spumare multi-range cu înfoiere medie, pentru producerea de spumă omogenă cu un comportament excelent de curgere.

DESCRIEREA
DIN EN 16712-3: 2015-12
Teava generatoare cu robinet de închidere/deschidere și racord fix Storz C-52, debit la 5 bar, 200 l / min, , jet de spumă de aproximativ 8 m, greutate 3,6 kg
PRET 476 € https://www.gfd-katalog.com