Forum Pompieri Militari si Civili
Istoria pompierilor din Constanta - Versiune printabilă

+- Forum Pompieri Militari si Civili (https://forum.pompierii.info)
+-- Forum: Istorie și servicii similare străine (/forumdisplay.php?fid=22)
+--- Forum: Istoria pompierilor din România (/forumdisplay.php?fid=95)
+--- Subiect: Istoria pompierilor din Constanta (/showthread.php?tid=96)

1 2 3 4 5


Istoria pompierilor din Constanta - Covalciuc Bogdan - 28-10-2010 08:35 AM

Istoria pompierilor militari constanteni
Citat:Focul, unul din elementele esentiale ale vietii, adevarat "motor" al dezvoltarii civilizatiei umane, poate fi, atunci cand este scapat de sub control, un dusman de temut al acesteia. Alaturi de cutremure, inundatii, secete, focul a pricinuit omenirii mari pagube materiale si, nu de putine ori, si-a luat si tribut de sange. De aceea a aparut preocuparea organizarii unor formatiuni de lupta impotriva focului si instituirea unor reguli de prevenire a incendiilor.
Pe teritoriul tarii noastre, primele forme de organizare a celor ce interveneau, la incendii, le-au constituit pompierii civili, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, mai ales in localitati din Transilvania. Dotarea lor era mai mult decat modesta (galeti, lopeti, cangi, topoare, mai apoi sacale si pompe de mana) fapt pentru care nu reuseau intotdeauna sa stinga incendiile din localitati. Odata cu dezvoltarea societatii, a aparut necesitatea organizarii unor formatiuni de pompieri specializati, gata in orice moment sa intervina pentru stingerea incendiilor. Organizarea in sistem militar, cu caracteristicile acestuia (disciplina, rigoare, operativitate), s-a dovedit a fi cea mai potrivita, astfel incat, in anul 1835, a fost constituita prima unitate de pompieri militari - Compania de Pompieri Iasi, urmata la 1 iulie 1845 de Roata de pompieri Bucuresti si mai apoi de unitati in toate orasele importante din tara.
Conform atestarilor existente la 1880 stingerea incendiilor era in atributia organelor de politie ajutati de hamalii din Portul Constanta si sacagii. Dupa acest an, se creeaza serviciul "Pompieriei Comunale", serviciu constituit dintr-un comandant si 14 oameni de serviciu, 26 de cai, patru pompe mobile si 13 sacale, in caz de nevoie apelandu-se si la ajutorul a 80 de sacagii. Pompierii erau platiti si pentru a asigura stropirea strazilor, activitate la care foloseau o pompa fixa special instalata. In perioada premergatoare primului razboi mondial, seful pompierilor din Constanta era faimosul Griva.
In 1925 ca urmare a slabei organizari si instruiri a pompierilor, Primaria Constanta intreprinde demersurile necesare in vederea militarizarii acestui serviciu. In acest sens este trimisa adresa nr. 32 din 3 ianuarie 1925 catre comandantul Diviziei IX, la care Inspectoratul Pompierilor Militari raspundea favorabil prin adresa nr.1900 din 24 noiembrie 1925. Astfel, incepand cu 1926 pompierii din Constanta au fost militarizati, iar in fruntea serviciului a fost numit slt. Nicolae Piciorus.
Se poate considera anul 1926 ca fiind anul in care s-a infiintat prima subunitate de pompieri militari in Dobrogea. Aceasta subunitate, a functionat sub egida primariei pana in 1949, cand trece in cadrul trupelor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sub denumirea de Compania Pompieri Constanta apartinand, din punct de vedere organizatoric, de Grupul Regional de Pompieri Ploiesti. In urma raionarii administrative a tarii, din 1952, compania isi schimba titulatura in Compania PCI Constanta Oras, apartinand de Grupul Regional PCI Constanta, cu sediul in orasul Constanta si care isi exercita atributiunile de paza contra incendiilor pe teritoriul regiunii si orasului Constanta.
Din anul 1960, ca urmare a schimbarii denumirii regiunilor administrative, Compania P.C.I. Constanta Oras face parte din Grupul Regional PCI Dobrogea, cu sediul in orasul Constanta, str. Mircea nr. 104. Activitatea de baza a acestei companii este asigurarea interventiei pentru localizarea si lichidarea incendiilor declarate in orasul Constanta cat si in cadrul raionului sau de interventie, extins in cuprinsul raioanelor: Negru Voda, Harsova, Istria, o parte din raionul Medgidia precum si pe teritoriul Constanta litoral.
Urmatoarea sectie de pompieri infiintata a fost Compania PCI Constanta Port. Din 1930 aceasta a fost organizata in scopul asigurarii interventiei pentru localizarea si lichidarea incendiilor declarate pe teritoriul portului. In 1942 compania se muta in noul local, special construit pe teritoriul portului, langa poarta de acces nr. 2. Incepand cu 1949 compania trece in cadrul trupelor MAI, apartinand din punct de vedere organizatoric de Grupul Regional PCI Ploiesti, iar din 1952 trece in subordinea Grupului Regional PCI Constanta. In anul 1976 Compania de Pompieri Port se muta intr-un sediu nou construit in zona portii nr. 5, unde functioneaza si astazi.
La data de 22 septembrie 1940 prin transferul fostei Sectii de pompieri Bazargic in orasul Medgidia, se infiinteaza Sectia de Pompieri Medgidia, functionand sub egida primariei orasului, in scopul asigurarii interventiei pentru stingerea incendiilor de pe teritoriul orasului si plasei Medgidia. In aceasta forma functioneaza pana la 1 august 1943, cand conform ord. 20537 al Comandamentului Corpului de Pompieri Militari, trece la Grupul 2 Pompieri Bucuresti. La 01 ianuarie 1948 sectia trece in subordinea Grupului 6 Pompieri Galati, iar trei luni mai tarziu a fost militarizata, trecand in structurile MAI. La data de 06 iunie 1948, Sectia Pompieri Medgidia trece din punct de vedere administrativ si se subordoneaza Grupului Pompieri Constanta. Incepand cu data de 20 august 1949 Sectia Pompieri Medgidia se muta intr-un sediu din str. Decebal nr.4, iar la 01 decembrie 1953 se transforma, din punct de vedere organizatoric, in companie. Activitatea de baza a Companiei PCI Medgidia era asigurarea interventiei pentru stingerea (localizarea si lichidarea) incendiilor declarate in orasul Medgidia, cat si in cadrul raionului sau de interventie extins in cuprinsul raioanelor Adamclisi, Negru Voda o parte si Harsova partea de est.
Tot in 1940 a fost infiintata si Compania PCI Tulcea care a fost organizata sub egida Primariei judetului Tulcea pana in 1949 cand trece in cadrul trupelor MAI sub forma organizatorica de sectie si este arondata Grupului Pompieri Constanta. Ulterior, ca urmare a schimbarii denumirii regiunilor administrative, Compania PCI Tulcea face parte din Grupul Regional PCI Dobrogea pana in 1968.
La nivelul tarii, organizarea trupelor de pompieri a trecut prin mai multe etape, relevante pentru judetul nostru fiind urmatoarele:
- Prin Ordinul de zi nr.9 din 6 mai 1934, pompierii din Romania s-au organizat in doua grupuri zonale:
- Grupul 1 Pompieri Bucuresti, incluzand unitatile din Bucuresti si Moldovas
- Grupul 2 Pompieri Craiova, incluzand unitatile din Muntenia si Dobrogea (unde era inclusa unitatea din Constanta)s
- Prin Ordinul Marelui Stat Major nr.5489 din 12 februarie 1937, Corpul Pompierilor Militari s-a reorganizat pe sapte grupuri teritoriale: Craiova, Bucuresti, Constanta, Galati, Iasi, Sibiu si Timisoara.
Infiintat in 1937, Grupul de Pompieri Constanta devine, in urma reformei administrative din 13 august 1938, Grupul (tinutul) Marea pentru ca la 12 august 1943, prin Ordinul Marelui Stat Major nr.53924, sa revina la titulatura initiala. Urmeaza o lunga perioada de organizari si reorganizari administrativ teritoriale care au avut urmari si asupra Corpul Pompierilor Militari si implicit asupra Grupului Regional Paza Contra Incendiilor Dobrogea, grup care la 01 octombrie 1968 se desfiinteaza si apar Grupul de Pompieri al judetului Constanta si respectiv Grupul de Pompieri al judetului Tulcea.
La 01 iulie 1975 se infiinteaza Compania de Pompieri Mangalia, sub comanda capitanlui Alexandru Petrus, iar la 01 iunie 1980, prin Ordinul Ministrului de Interne nr.I/04828, se infiinteaza Compania de Pompieri Midia-Navodari, fiind numit la comanda lt. Sincu Mihai. Aceasta companie avea misiunea principala de a asigura interventia la incendii pe Platforma Petrochimica Midia-Navodari. Cativa ani mai tarziu, prin ordinul Comandantului Pompierilor nr.01992/07.07.1986, s-a infiintat Pichetul de Pompieri Cernavoda, cu misiunea de a asigura interventia la incendii la Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda, comandantul pichetului fiind plt. Banciu Virgil. Pentru ca centrala nucleara prezenta un obiectiv important, printr-un Ordin al Ministrului de Interne, la 15 mai 1989, pichetul se transforma in Compania de Pompieri Cernavoda.
Organizarea companiilor de pompieri de pana la 1989 lasa aglomerarile urbane neacoperite din punct de vedere operativ. Astfel, dupa 1990, eforturile pompierilor militari au fost directionate pentru infiintarea de noi subunitati in localitati, in vederea impartirii judicioase a raioanelor de interventie si asigurarea timpilor de interventie operativi pe teritoriul judetului. Primul pas a fost facut la data de 01 septembrie 1992, cand prin O.M.I. 048821 s-a infiintat Compania de Pompieri Palas Constanta care a preluat zona sudica a municipiului din raionul de interventie al Companiei Constanta - Oras. Avandu-se in vedere intinderea judetului, puterea economica, diversitatea activitatilor desfasurate de agentii economici si nu in ultimul rand numarul mare de locuitori, la 15 august 1995, in baza O.M.I. nr.I/05547, Grupul de Pompieri al judetului Constanta se transforma in Brigada de Pompieri "Dobrogea" a judetului Constanta, sub comanda col. ing. Jercea Vasile Valerian, fiind structurata in trei batalioane:
- Batalionul de Pompieri 1 Constanta - Oras format din Detasamentul 1 Constanta - Oras, Compania 1 Constanta - Palas si Compania 2 Midia - Navodari
- Batalionul de Pompieri 2 Constanta - Port format din Detasamentul 2 Constanta - Port, Compania 3 Mangalia si Compania 4 Tuzlas
- Batalionul de Pompieri 3 Cernavoda format din Detasamentul 3 Cernavoda, Compania 5 Medgidia si Compania 6 Harsova.
Odata cu reorganizarea Grupului de Pompieri s-au infiintat si doua noi subunitati, actualele Statii de Pompieri Tuzla si Harsova. Ultima unitate constanteana a fost infiintata pe data de 9 septembrie 2000 in localitatea Chirnogeni - Pichetul de Pompieri "13 Septembrie 2000".
Pe data de 30 iunie 2001 dl. colonel Jercea Vasile Valerian primeste gradul de general de brigada, fiind trecut in rezerva cu noul grad. Timp de cateva luni, la comanda a fost seful de stat major al brigazii, iar incepand cu 15 septembrie 2001, a fost numit comandantul Brigazii de Pompieri "Dobrogea" a judetului Constanta dl. colonel Abagiu Dumitru. Incepand cu 15 decembrie 2004, in baza HG 1492 din 9 septembrie 2004, privind principiile de organizare, functionarea si atributiile serviciilor de urgenta profesioniste, ia fiinta Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dobrogea" al judetului Constanta. Totodata este numit la comanda inspectoratului dl. colonel Petre Trandafir. In luna iunie 2008, printr-un decret prezidential, comandantul ISU "Dobrogea", col. dr. Petre Trandafir, a fost inaintat la gradul de general si trecut in rezerva. Au urmat sase luni in care prim adjunctul, dl colonel dr. Neculai Coman a fost imputernicit inspector sef. La 22 decembrie 2008, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a organizat concursul petru ocuparea functiei de inspector sef al ISU "Dobrogea" si astfel, incepand cu 01 ianuarie 2009, a fost numit la conducerea inspectoratului, dl colonel Viorel Costache.
http://www.isudobrogea.ro/istoric.html


RE: Istoria pompierilor militari constanteni - Covalciuc Bogdan - 31-03-2012 08:29 AM

Echipaj de pompieri in spatele Primariei din Constanta -1932

Echipaj de pompieri 1932
SURSA foto :http://constantaimaginivechi.blogspot.com


RE: Istoria pompierilor militari constanteni - Covalciuc Bogdan - 31-03-2012 08:55 AM

Pompieri militari Constanta-1940

Pompieri militari Constanta-1940


RE: Istoria pompierilor militari constanteni - Covalciuc Bogdan - 31-03-2012 02:39 PM

Pompieri militari / Constanta-1940

Pompieri militari / Constanta-1940


RE: Istoria pompierilor militari constanteni - Covalciuc Bogdan - 14-02-2014 04:50 PM

Inaugurarea Companiei de Pompieri Constanta Port -1978

[Imagine: 12520612134_7e3689016f_c.jpg]

Citat:Urmatoarea sectie de pompieri infiintata a fost Compania PCI Constanta Port. Din 1930 aceasta a fost organizata in scopul asigurarii interventiei pentru localizarea si lichidarea incendiilor declarate pe teritoriul portului. In 1942 compania se muta in noul local, special construit pe teritoriul portului, langa poarta de acces nr. 2. Incepand cu 1949 compania trece in cadrul trupelor MAI, apartinand din punct de vedere organizatoric de Grupul Regional PCI Ploiesti, iar din 1952 trece in subordinea Grupului Regional PCI Constanta. In anul 1976 Compania de Pompieri Port se muta intr-un sediu nou construit in zona portii nr. 5, unde functioneaza si astazi.

[Imagine: 12520612044_0bea30311f_c.jpg]


[Imagine: 12520612024_8a52a9a5f2_c.jpg]

[Imagine: 12520611874_960b125963_c.jpg]

[Imagine: 12520611864_be14572031_c.jpg]

Foto : Cristi Manea


RE: Istoria pompierilor militari constanteni - Covalciuc Bogdan - 14-02-2014 08:20 PM

Leatul 1975 Compania de pompieri Constanta Port - cazarma veche de la Poarta 2 Port

[Imagine: 12523730413_64f7e7dac7_c.jpg]


RE: Istoria pompierilor din Constanta - Covalciuc Bogdan - 22-02-2014 06:33 PM

Un document interesant , de la 1899 , despre "Pompieriĭ comunalĭ " din Constanta .


[Imagine: 12698105234_614112c5ea.jpg]
[Imagine: 12698105684_9f585707be.jpg]
Citat:Pompieriĭ comunalĭ

Pompieria comunală se exercita la început de poliţĭe cu ajutorul hamalilor până în 1880, când s'a creat un serviciŭ anume; ađi pompieriĭ comunali aŭ local, personal (comandant şi 14 ómenĭ de serviciŭ), cai (26) şi instrumentele necesare (4 pompe mobile şi 13 sacale).
Maĭ sunt la dispoziţĭa primărieĭ în cas de trebuinţă 80 sacagiĭ. Pompieriĭ sunt întrebuĭnţaţĭ şi la stropitul stradelor, o pompă fixă cu bazin servesce în acest scop.
SURSA : CONSTANŢA ÎN DOCUMENTE - RESTITUIRI


RE: Istoria pompierilor din Constanta - Covalciuc Bogdan - 20-09-2014 05:57 PM

Comandați de-a lungul timpului .....

Grupul Regional PCI Constanţa

Col. Dragomirescu Victor 1953-1957

Col. Dumitrescu Gheorghe 1957 - 1960

Grupul Regional PCI Dobrogea

Lt.Col.Michi Ștefan 1960 -1964

Col.Popa Ioan 1964 -1976

Grupul de Pompieri al judeţului Constanţa

Col .Dina Marian 1976 -1988

Brigada de Pompieri „Dobrogea” a judeţului Constanţa

Col. Jercea Vasile Valerian 1988 - 2001

Col. Abagiu Dumitru 2001 - 2004

[Imagine: 1203889144.jpg]

Citat: 1967- 71 Lic teoretic Băneasa Bucureşti, 1971- 75 Şc. de ofiţeri activi de pompieri "Nicolae Bălcescu" Sibiu, 1982- 85 Fac. de Arme întrunite, Tancuri şi Auto, Academia de Înalte Studii Militare; C.: 1975- 82 Comandant de companie intervenţie pompieri Bucureşti şi Constanţa, 1985-2001 Şef de Stat Major, Unitate de pompieri Constanţa, 2001- 2004 Comandant brigada de pompieri "Dobrogea" Constanţa, din 2004 Adj. al inspectorului şef, şef al inspecţiei de prevenire Inspectoratul jud. pentru situaţii de urgenţă "Dobrogea" Constanţa; PD.: Avansat de 2 ori în grad înainte de termen; avansat în gradul de colonel în mod excepţional la vârsta de 40 de ani, fiind cel mai tânăr colonel de pompieri de la acea vreme din România;

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa

Col. Trandafir Petre 2001-2008

[Imagine: d8fe904972d8f83f8c9de25f7226711a.jpg]

Col. Costache Viorel ianuarie 2009 - iunie 2009

[Imagine: isu_noul_comandant_viorel_c.jpg]

Citat:S-a născut pe 3 iulie 1961, iar înainte de a deveni inspector şef a fost comandantul Grupului 2 Intervenţie Constanţa - Port. În 1989, Viorel Costache a absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne, iar apoi a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, la două specializări, Ştiinţe juridice şi, respectiv, Drept public şi ştiinţe administrative. Ulterior, Col.Costache s-a înscris la Facultatea de Management a Universităţii Ecologice Bucureşti, de unde a obţinut diploma în Management financiar. În anul 2007, şeful ISU „Dobrogea" a urmat un curs de limba franceză, în cadrul „L'Institut Français de Bucarest". Este de menţionat faptul că actualul comandant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a fost decorat, în 2005, cu Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă" în grad de cavaler cu însemne pentru militari. De altfel, cu un an înainte, colonelul Costache a primit de la Ministerul Administraţiei şi Internelor Brevetul nr. 838, cu Semnul Onorific ,,În serviciul Patriei, pentru ofiţeri", pentru 15 ani de activitate şi rezultate meritorii în îndeplinirea atribuţiilor şi în pregătire profesională. Pe parcursul carierei sale, Viorel Costache s-a bucurat de avansări în grad înaintea expirării stagiului minim, de la gradele de locotenent la locotenent major, de la căpitan la maior, maior la locotenent colonel, iar de la locotenent colonel la colonel.

Col. Oprea Traian ( Imputernicit Inspector sef ) iunie 2009 - septembrie 2011

[Imagine: col-Traian-Oprea-imputernicit-inspector-sef.jpg]

Citat:Născut pe data de 11 august 1956 în localitatea Costeşti, judeţul Buzău, este căsătorit şi are un copil. În ceea ce priveşte studiile colonelului Oprea se poate spune că fostul şef al ISU Dobrogea a urmat Liceul Agricol - Poarta Albă, judeţul Constanţa, mergând apoi la Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu" Sibiu, Arma pompieri. Ulterior, Oprea a urmat cursurile Universităţii „Ovidius" - Constanţa, Facultatea de Litere, Istorie, Drept şi Teologie, iar mai apoi un curs postuniversitar de formare „experţi - manageri" şi unul postuniversitar de management. Din data de 21.08.1978 este încadrat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar în 1978, a fost locţiitor comandant companie de pompieri la Compania de pompieri Predeal din Grupul de pompieri al judeţului Braşov. Între anii 1978 - 1985 a fost inspector 2 la Inspecţia de prevenire a incendiilor din Grupul de pompieri al judeţului Braşov, iar în perioada 1985 - 1992 a fost inspector principal 2 (cu organizarea) la Inspecţia de prevenire a incendiilor din Grupul de pompieri al judeţului Tulcea. Între anii 1992 - 1993 a ocupat funcţia de comandant companie I la Compania de pompieri Tulcea din Grupul de pompieri al judeţului Tulcea, iar în perioada 1993 - 2000 a fost ofiţer principal II în cadrul Inspecţiei de prevenire a incendiilor din Grupul de pompieri al judeţului Tulcea. Între 2000 şi 2001, Traian Dumitru Oprea a fost ofiţer specialist I în cadrul Inspecţiei de prevenire a incendiilor din Grupul de pompieri al judeţului Tulcea şi, în 2001 - 2002, şef de stat major la Grupul de pompieri „Delta" al judeţului Tulcea. În perioada 2002 - 2004, a condus batalionul II la Batalionul 1 de pompieri din Brigada de pompieri „Dobrogea" a judeţului Constanţa.Din 2004 până în 2009, a ocupat funcţia de comandant grup de intervenţie la Grupul 1 de intervenţie Constanţa Palas, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa. Din data de 05.06.2009 - 04.12.2009 a fost împuternicit inspector şef al ISU „Dobrogea", iar din 01.10.2009 a ocupat postul de prim-adjunct al inspectorului şef la inspectoratului.

Mr. Sîrb Ioan Ionita ( Imputernicit Inspector sef ) Decembrie 2011 - iunie 2012

[Imagine: declaratie-ioanionitasarb.jpg]

Citat:Născut la 11 februarie 1974, în Carei - judeţul Satu Mare, maiorul Ioan Ioniţă Sîrb a absolvit Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ Bucureşti, Facultatea de ingineri-pompieri, în anul 1997. După absolvire a fost repartizat la Grupul de pompieri al judeţului Maramureş și a ajuns să îndeplinească funcţii de comandă în sistemul managementului situaţiilor de urgenţă. Este căsătorit şi are doi copii. Din anul 2008 şi până în prezent, maiorul Sîrb a îndeplinit funcţia de prim-adjunct al inspectorului-şef la ISU „Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş.

Col .Jianu Vorel - 1 septembrie 2012 - 16 decembrie 2014

[Imagine: isu_viorel_jianu.jpg]

Citat:Col.ing. Jianu s-a născut la data de 2 noiembrie 1960, în Constanţa, şi a fost încadrat la Grupul de Pompieri Constanţa la data de 1 aprilie 1990. De la încadrare şi până în prezent, a îndeplinit diferite funcţii, ultima fiind cea de adjunct al inspectorului-şef. De asemenea, în perioada 2011 – 2012, a fost împuternicit în funcţia de inspector-şef pentru două perioade a câte trei luni.

Col. Gheorghe Constantin împuternicit Inspector sef 22 decembrie 2014 - 01 iulie 2015

[Imagine: 646x404.jpg]


RE: Istoria pompierilor din Constanta - Covalciuc Bogdan - 21-09-2014 09:35 AM

Pompierii din Medgidia - 22 septembrie 1940

[Imagine: screenshot_720.png]

Citat:La data de 22 septembrie 1940 prin transferul fostei Secţii de pompieri Bazargic în oraşul Medgidia, se înfiinţează Secţia de Pompieri Medgidia, funcţionând sub egida primăriei oraşului, în scopul asigurării intervenţiei pentru stingerea incendiilor de pe teritoriul oraşului şi plasei Medgidia. În această formă funcţionează până la 1 august 1943, când conform ord. 20537 al Comandamentului Corpului de Pompieri Militari, trece la Grupul 2 Pompieri Bucureşti. La 01 ianuarie 1948 secţia trece în subordinea Grupului 6 Pompieri Galaţi, iar trei luni mai târziu a fost militarizată, trecând în structurile MAI.
La data de 06 iunie 1948, Secţia Pompieri Medgidia trece din punct de vedere administrativ şi se subordonează Grupului Pompieri Constanţa. Începând cu data de 20 august 1949 Secţia Pompieri Medgidia se mută într-un sediu din str. Decebal nr.4, iar la 01 decembrie 1953 se transformă, din punct de vedere organizatoric, în companie. Activitatea de bază a Companiei PCI Medgidia era asigurarea intervenţiei pentru stingerea (localizarea şi lichidarea) incendiilor declarate în oraşul Medgidia, cât şi în cadrul raionului său de intervenţie extins în cuprinsul raioanelor Adamclisi, Negru Vodă o parte şi Hârşova partea de est.
La 15 august 1995, în baza O.M.I. nr.I/05547, Grupul de Pompieri al judeţului Constanţa se transformă în Brigada de Pompieri „Dobrogea” a judeţului Constanţa iar Compania de Pompieri Medgidia devine Detasamentul de Ppmpieri Medgidia.RE: Istoria pompierilor din Constanta - Covalciuc Bogdan - 22-11-2014 06:46 PM

Foisorul de foc din port

Citat: COMPANIA DE POMPIERI PORT - poarta de acces nr. 2.
In perioada interbelica reputatul arhitect Victor Stephanescu realizeaza un imobil modernist desfasurat pe parter si etaj.
Imobilul gazduia garaje pentru masinile de pompieri dar si spatii de birouri. Cladirea dispune. si de un foisor de foc, un turn cu elemente art deco, de unde se putea supraveghea intreaga zona portuara care in acea vreme se termina imediat dupa silozurile lui Saligny.
SURSA : http://constantaoldcity.blogspot.ro/

[Imagine: DSC-0275.jpg]