Citat:Ziua Protectiei Civile din Romania, sarbatorita in Ramnicu Valcea
Vineri, 27 februarie 2013, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al judeţului Vâlcea a organizat o serie de manifestări dedicate „Zilei de 28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România”.
Începând cu ora 09.00, până la ora 12.00, curţile subunităţilor au fost animate de copii, de la grădiniţă, precum şi de cetăţeni obişnuiţi interesaţi de activitatea desfăşurată de angajaţii acestei arme.
Au fost organizate puncte mobile de informare preventivă în subunităţi pentru distribuirea materialelor de informare preventivă.
La ora 11.00, în incinta sălii Consiliului Judeţean Vâlcea, s-a dat startul activităţilor omagiale în cadrul cărora s-au prezentat semnificaţia „Zilei de 28 Februarie – Ziua Protecţiei Civile din România” şi mesajele oficialităţilor, după care s-au avansat în gradul următor cinci cadre şi apoi au fost acordate diplome şi cupe câştigătorilor competiţiilor sportive desfăşurate.
Pentru activitatea desfăşurată, au fost înaintate în gradul următor înainte de termen, următoarele cadre :
- la gradul de plutonier adjutant şef: Gică Vintilă, Stămătoiu Daniel;
- la gradul de plutonier adjutant : Ghinoiu Marian – Lucian, Dodoc Ştefan - Bogdan;
- la gradul de plutonier major: Munteanu Răzvan Gabriel;
La aceste competiţii ocupanţii primelor trei locuri au fost :
Campionatul de minifotbal între instituţiile publice
- Locul I – ISU Vâlcea;
- Locul II – Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea;
- Locul III – Centrul de Pregătire pentru Geniu EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”
Campionatul de tenis de masă între instituţii:
- Locul I – Plt. Ciobanu Laurenţiu – ISU Vâlcea ;
- Locul II – Plt. adj. Popescu Remus – ISU Vâlcea;
- Locul III – Mr. Orac Teodor - Centrul de Pregătire pentru Geniu EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”
Campionatul de tenis intern :
- Locul I – Plt. maj Stroe Nicolae;
- Locul II – Cpt. Decu Marian;
- Locul III – Plt. maj. Teodorescu Ştefan Alin.
Campionatul de şah intern :
- Locul I – plt. Albinaru Constantin;
- Locul II – Plt. adj. Drăguţescu Tiberiu;
- Locul III – Popescu Ion.
Citat:Conform scenariului, focul a izbucnit în pavilionul administrativ al Mânăstirii Cozia, într-una din chiliile călugărilor. Incendiul s-a propagat rapid la nivelul acoperişului, pe o suprafaţă de aproximativ 300 metri patrati, şi a pus în pericol muzeul şi la sala de expoziţii.
Pentru această simulare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a trimis la Mânăstirea Cozia mai multe autospeciale de stingere a incendiilor, maşini de primă intervenţie, transport, descarcerare şi două ambulanţe SMURD. “Conducerea Mânăstirii Cozia a anunţat evenimentul la numărul unic 112, a evacuat credincioşii şi bunurilor materiale importante aflate în pericol, a organizat şi desfăşurat prima intervenţie pentru stingerea incendiului şi a ţinut evidenţa persoanelor evacuate. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Călimăneşti a sprijinit operaţiunile de intervenţie desfăşurate de personalul monahal. La sosirea forţelor specializate, s-au organizat punctele de comandă operative înaintate, de evacuare persoane, bunuri materiale, de prim ajutor medical, de aprovizionare”, a declarat Cătălin Popescu, purtător de cuvînt ISU Vâlcea.
Construită în 1386, biserica în care îşi doarme somnul de veci ctitorul şi domnitorul Mircea cel Bătrân a trecut testul timpului.
“Biserica a fost atât de bine lucrată, că niciodată nu a suferit o distrugere totală. La cutremurul din 1977, scârţâiau pereţii, dar biserica veche a rămas în picioare. Mânăstirea Cozia este mai veche decât Statele Unite ale Americii -ca stat modern. Cozia a fost şi un centru de rezistenţă militară, a fost proiectată ca o cetate de apărare, nu doar ca un aşezământ monahal”, povesteşte Vartolomeu Andronie, stareţul mânăstirii.
Exerciţiul a avut drept scop îmbunătăţirea timpilor de intervenţie şi a stategiei de intervenţie în caz de incendiu la un obiectiv turistic si monahal căruia îi trec pragul, zilnic, sute de persoane.
INCENDIU FORESTIER DIN ZONA MALAIA, STINS DE POMPIERI
15 noiembrie 2015
Citat:Aproximativ 10 hectare de vegetaţie forestieră au ars în comuna Mălaia, fiind necesare două zile pentru izolarea incendiului, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. „Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'General Magheru' al judeţului Vâlcea au intervenit în data de marţi dimineaţa pentru stingerea unui incendiu produs la vegetaţie forestieră în comuna Mălaia, satul Ciunget, punctul Vătăşelu. Flăcările s-au declanşat la nivelul covorului de frunze şi a ars pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare. Pentru stingerea flăcărilor au acţionat cu mijloace de primă intervenţie (lopeţi, sticle cu apă şi pompe cu apă portabile) pompieri militari", se arată în comunicatul ISU. În sprijinul acestora au venit şi membrii ocoalelor silvice Valea Lotrului şi Voineasa, precum şi membrii serviciilor voluntare din localităţile menţionate. În urma intervenţiei, s-a reuşit izolarea incendiului, astfel că joi zona a fost lăsată sub supraveghere. În acest moment se monitorizează situaţia de către membrii reprezentanţii celor două ocoale silvice, accesul în zona afectată fiind imposibil din cauza terenului foarte accidentat. Un alt incendiu la care au fost solicitaţi pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” s-a declanşat în cartierul Feţeni, într-o zonă împădurită cu foioase. Până la stingerea incendiului, a ars vegetaţia uscată şi litiera de pădure pe o suprafaţă de circa 600 mp. La scurt timp de la sosirea pompierilor la locul intervenţiei, incendiul a fost stins. Cercetările preliminarii efectuate la faţa locului arată că incendiul s-ar fi declanşat în urma folosirii focului deschis fără respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor.
În anul 2015, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru 5622 intervenţii, dintre care 299 de incendii
Citat:În anul 2015, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru 5622 intervenţii, dintre care 299 de incendii; 204 incendii de vegetaţie; 85 de alte situaţii de urgenţă; 69 de acţiuni pentru asistenţa persoanelor, 152 de acţiuni pentru protecţia comunităţilor; 4553 de cazuri de urgenţă asistate de S.M.U.R.D şi 260 deplasări fără intervenţie (235 situaţii de urgenţă la care nu a mai fost necesară intervenţia pompierilor şi 25 alarme false). Pe timpul intervenţiilor, au fost salvate 18 de persoane (17 adulţi, un copil) şi au fost asistate 4723 persoane. Ca urmare a intervenţiilor s-a reuşit salvarea a 395 de animale şi protejarea a bunurilor materiale în valoare de peste 49 de milioane de lei. Faţă de anul 2014 se remarcă creşterea numărului incendiilor la gospodăriile populaţiei cu 21,31 % (de la 197 în 2014 la 239 în 2015).
Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost: 65 utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, 48 utilizarea instalaţiilor electrice defecte, 43 probleme legate de coş/canal de fum necorespunzătoare, 35 de acţiuni intenţionate, 26 fumatul fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, 21 legate de jar şi scântei de la sistemele de încălzire, 10 sisteme de încălzire necorespunzătoare, 10 aparate electrice lăsate sub tensiune, 7 echipamente electrice improvizate, 6 mijloace de încălzire nesupravegheate, 5 scurgeri de lichide inflamabile, 5 trăsnetul, 4 jocul copiilor cu focul, 4 sudură fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, 2 scântei mecanice şi alte 8 cauze diferite (autoaprindere, defecţiuni tehnice, frecare…..). În vederea creşterii capacităţii de reacţie a structurilor operative unitatea a desfăşurat 3 exerciţii de cooperare la: Complexul Monahal – Sfânta Mânăstire Cozia; la un hotel din Drăgăşani şi Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Rm. Vâlcea, iar la nivelul gărzilor de intervenţie au fost executate exerciţii în fiecare lună, conform planificării anuale. În perioada 12 – 16.10.2015,inspectoratul a participat la exerciţiului naţional de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear la CNE Cernavodă „AXIOPOLIS 2015.
În perioada analizată s-au înregistrat 85 intervenţii pentru alte situaţii de urgenţă: 44 de inundaţii, 24 de evenimente publice de amploare care pot genera situaţii de urgenţă, 7 asanări de muniţie, 4 alte situaţii de urgenţă, 2 distrugere de muniţie, o intervenţie pentru protecţia mediului, o intervenţie pentru o avarie gravă, un accidente la un transport cu substanţe periculoase, o alunecare de teren. Numărul acestora a scăzut de la 389 în 2014 la 85 în 2015. În anul 2015, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea au efectuat 1378 de controale de specialitate, din care: 693 de fond, 602 controale tematice, 83 controale comune cu alte instituţii. În perioada analizată, s-au executat 528 de verificări executate la: 38 de adăposturi şi puncte de comandă, 4 localităţi aflate în zona de planificare la urgenţă, 69 de localităţi aflate în zone de inundabilitate, 66 de zone cu alunecări sau prăbuşiri de teren, 50 de localităţi afectate de alunecări sau prăbuşiri de teren, 158 de sirene, 143 de spaţii de evacuare. S-au executat 18 controale comune cu reprezentanţi ai SGA Vâlcea la 18 localităţi aflate în zona inundabilă în caz de accident la construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, aparţinând S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. București - S.H. Rm. Vâlcea. Pe timpul controalelor s-au desfăşurat 18 exerciţii cu membrii SVSU privind acţionarea mijloacelor de alarmare, la care au participat 295 persoane, prilej cu care au fost verificate 15 sirene electrice.
De asemenea, s-au executat 11 controale comune cu reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Gărzii Naţionale de Mediu şi SGA Vâlcea, privind salubrizarea cursurilor de apă în 11 localităţi din judeţul Vâlcea. Împreună cu reprezentanţi S.G.A. Vâlcea, s-au executat 14 controale la construcţii hidrotehnice (baraje).Pe timpul controalelor s-au desfăşurat 15 exerciţii de alarmare cu personalul de pe locul de muncă prin acţionarea locală a sirenelor electrice şi/sau electronice, la care au participat 63 angajaţi. Au fost verificate 14 sirene electronice şi 11 sirene electrice. În anul 2015, s-au executat 22 inspecţii de prevenire pe linia dezastrelor tehnologice:
8 împreună cu Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Secretariatul de Risc din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea, 8 controale de fond, 6 controale inopinate. Pe timpul controalelor şi verificărilor planificate şi executate în anul 2015, inspectorii au constatat 6220 deficienţe: 5004 pe linia securităţii la incendiu şi 1216 în domeniul protecţiei civile. Pe timpul controalelor, cu sprijinul factorilor de conducere, au fost soluţionate operativ un număr de 1081 deficienţe din care: 1011 pe linie de securitate la incendiu si 70 în domeniul protecţiei civile. Nu au fost constatate stări de pericol.
Pentru încălcările constatate au fost aplicate un număr de 5774 de sancţiuni în cuantum de 971.600 lei. Au fost planificate şi s-au desfăşurat 46 exerciţii de înştiinţare, avertizare, alarmare şi evacuare, în cazul producerii accidentelor în aval de lucrări hidrotehnice, alunecărilor de teren, inundaţiilor si altor situaţii de urgenţă. Au fost executate controale de fond la toate serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi au fost organizate etapa judeţeană şi cea naţională la “Concursurile profesionale ale serviciilor voluntare şi ale serviciilor private pentru situaţii de urgenţă”.
Pe timpul controalelor efectuate la serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, s-au executat 89 exerciţii: 44 de intervenţie la incendii şi 45 de intervenţie în cadrul exerciţiilor de alarmare şi evacuare pentru situaţii de protecţie civilă.
A fost îndrumată activitatea a 11 cercuri tehnico-aplicative de elevi şi s-au organizat concursurile cercurilor tehnico-aplicative de elevi: „Prietenii Pompierilor”- faza judeţeană, şi zonală la ,,Cu viaţa mea apăr viaţa!”.
Au fost înregistrate şi soluţionate 95 de cereri de avize şi 76 de autorizare pentru securitate la incendiu. După analizarea documentaţiilor depuse au fost eliberate 81 avize şi 54 de autorizaţii, iar 36 (22 autorizaţii, 14 avize) documentaţii nu îndeplinesc cerinţele impuse prin reglementările tehnice privind securitatea la incendiu. A fost înregistrată şi soluţionată în termenul legal un număr de 2 cereri de avize de protecţie civilă pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, modificată cu H.G.R. nr.37/2006. După analizarea documentaţiei depuse a fost eliberat un aviz şi a fost respinsă o cerere.
În anul 2015, s-au soluţionat un număr de 321 de cereri: 310 pentru obiectivele care nu se încadrau în categoriile de construcţii şi amenajări care se supun avizării / autorizării privind securitatea la incendiu şi 11 pentru obiectivele care nu se încadrau în categoriile de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, precum şi a celor la care se amenajează puncte de comandă.
În anul 2015, Inspecţiei de Prevenire a soluţiona, în termen legal, 83 petiţii în domeniul apărării împotriva incendiilor şi una în domeniul protecţiei civile.
La nivelul judeţului Vâlcea s-au desfăşurat 3562 de acţiuni în scopul informării populaţiei şi a diferitelor categorii socioprofesionale (salariaţi, administraţie publică locală, preşcolari, elevi, etc.) asupra tipurilor de riscuri, a măsurilor de prevenire a acestora precum şi a modului de comportare pe timpul manifestării acestora.
Pentru pregătirea populaţiei au fost organizate: patru instructaje de pregătire trimestrială cu şefii centrelor operative cu activitate temporală/ inspectorii de protecţie civilă/ cadre tehnice cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor de la municipii şi oraşe; patru de pregătiri trimestrială cu şefii SVSU; o convocare de pregătire anuală cu şefii SPSU; o convocare anuală cu şefii centrelor operative cu activitate temporară/inspectorii de protecţie civilă / cadre tehnice încadrate conform OMAI nr. 106/2007 de la municipii şi oraşe; un instructaj de pregătire cu inspectorii de protecţie civilă/cadre tehnice de la instituţii/operatori economici pe semestrul I; un curs de pregătire cu durata de 4 zile cu specialişti de prevenire din cadrul SVSU.
Pe parcursul anului s-au derulat 3 campanii naţionale de informare şi sensibilizare: ,,Vreau să fiu voluntar”, - pentru cooptarea în rezolvarea situaţiilor de urgenţă a populaţiei civile, „RISC- Siguranţa nu e un joc de noroc!” - în vederea reducerii victimelor şi a numărului de incendii şi „Nu tremur la cutremur”- pentru conştientizare şi pregătire a populaţiei pentru a reacţiona corect în situaţia producerii unui cutremur.
Secretariatul Tehnic Permanent a monitorizat împreună cu specialişti din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, zonele care s-au confruntat cu situaţii de urgenţă, la 48 de localităţi.
Pentru limitarea efectelor dezastrelor, s-au transmis către localităţile vizate şi membrilor CJSU, 127 de atenţionări, avertizări şi informări hidro – meteorologice.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, ale Ordinelor ministrului afacerilor interne nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile M.A.I. şi nr. 69/2009 pentru aprobarea Ghidului carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din M.A.I., ambele cu modificările şi completările ulterioare, în baza Ordinului m.a.i. nr. II/3681/11.02.2016, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu sediul în municipiul Bucureşti, strada Banu Dumitrache nr. 46, sectorul 2, organizează concurs, cu personal recrutat din rândul ofiţerilor încadraţi în unităţi militare şi de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, care îndeplinesc condiţiile stabilite prin ordine al ministrului afacerilor interne, în scopul încadrării funcţiei de conducere aferente postului de prim-adjunct al inspectorului şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea.
Un depozit a fost cuprins de flăcări, incendiul izbucnind pe Platforma Oltchim
Citat:Octavian Fuger, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, a declarat pentru Digi24 că echipaje ale ISU Vâlcea acţionează pentru stingerea incendiului împreună cu serviciul privat al Oltchim.
Incendiul a izbucnit la un depozit de materiale cu substanţe periculoase, cu suprafaţă de 400 de metri pătraţi.
ISU Vâlcea a fost informat privind acest incendiu la 23.56.
Incendiu si explozii pe platforma Combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea. Un depozit de materiale a luat foc
Citat:Un incendiu violent a mistuit noaptea trecuta un depozit de materiale de pe platforma Combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea. Au ars folii de polietilena, saci de hartie si material lemnos.
Aproape 100 de pompieri militari si civili au intervenit cu 15 autospeciale si s-au luptat cu flacarile uriase. Din fericire, nu a fost vorba de gaze toxice si nici nu s-au inregistrat victime. O comisie incearca sa stabileasca atat cauzele producerii incendiului cat si valoarea pagubelor.
Alarma a fost data la miezul noptii de cativa muncitori care se aflau in acel moment in complexul Combinatului Oltchim. Pompierii au intervenit cu cinci autospeciale. Dar la fata locului au ajuns si echipajele serviciului privat Oltchim.
Oamenii spun ca flacarile se vedeau de la sute de metri departare. Ba mai mult, ar fi auzit si cateva bubuituri.
"Erau flacarile cat turnul de racire. Au sarit in aer de vreo 3 ori si se vad pompierii ca sunt acolo dar nu poate sa stinga ca sunt substante toxice. Daca era zi se vedea cerul negru", a spus un martor.
Fumul inecacios a pus stapanire pe zona din apropierea combinatului, asa ca localnicii s-au temut pentru siguranta lor.
Din fericire, nu au fost victime. Dupa o lupta de trei ore cu focul, militarii au dus la bun sfarsit interventia. Potrivit autoritatilor, suprafata afectata este de aproximativ 1.000 de metri patrati.
15 mașini de pompieri s-au luptat 3 ore cu incendiul de la Oltchim.
Citat:Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) General Magheru al judetului Vâlcea au reuşit să lichideze incendiul produs în noaptea de 09/10.08.2016, pe platforma chimica a combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea.
Declanşarea incendiului a fost anunţată, la ora 23.56, la o hala de depozitare a materialelor folosite în procesul de productie, flăcările manifestându-se inițial pe aproximativ 350 mp. Până la stingerea acestora, au ars materiale depozitate în interiorul halei (folie de polietilena, saci de hartie, material lemnos, etc), suprafața afectată totalizând aproximativ 1000 mp. De asemenea a fost afectată structura din beton armat a halei în care erau depozitate materialele cuprinse de flăcări.
După trei ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost stins, pentru limitarea acestuia aducându-şi contribuţia :
- 71 de pompieri militari ai ISU Vâlcea cu 15 autospeciale de intervenție (8 autospeciale de stingere cu apa și spumă, o platforma de lucru la înălțime, doua autospeciale SMURD, o autospeciala CBRN si alte trei autovehicule de transport persoane);
- 28 de pompieri civili cu patru autospeciele din cadrul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă (SPSU) Oltchim, echipaje ale SAJ Valcea si forţe de ordine din cadrul IPJ Valcea. În sprijinul pompierilor militari și privați, au acționat și forțe ale SPSU CET Govora. După eforturi susţinute, la ora 03.10 a fost anunțată lichidarea incendiului, pompierii militari de la Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Vâlcea şi cei de la Garda de Intervenţie Băile Govora retrăgându-se în dispozitiv.
Din fericire nu au fost inregistrate victime, iar emenatiile de fum şi gaze rezultate de în urma incendiului nu au pus în pericol populaţia civilă din imediata apropiere.
La momentul transmiterii buletinului informativ, la faţa locului se lucrează pentru stabilirea cauzei şi a tuturor împrejurărilor care au dus la producerea incendiului.”
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 27-10-2020 05:46 AM de Homefire News.)
Citat:După o carieră militară de peste 40 de ani, colonelul Adrian Mesescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea, a decis să se retragă. Începând cu data de 5 octombrie, colonelul Adrian Mesescu va trece în rezervă. Despre parcursul său profesional, dar şi despre împlinirile şi satisfacţiile sale am vorbit în interviul de mai jos.
Domnule colonel Adrian Mesescu, în primul rând, spuneţi-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră.
- Sunt ofiţer de carieră. Am făcut inclusiv Liceul Militar. Practic, am peste 40 de ani de uniformă. După Şcoala Militară de ofiţeri, am lucrat ca şi ofiţer într-una din unităţile militare de la Vlădeşti, cum e cunoscută în zonă. Din 1990, la Inspectoratul de Protecţie Civilă Judeţean Vâlcea, până în data de 15 decembrie 2004, anul de naştere al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea, care a rezultat prin unificarea Inspectoratului de Protecţie Civilă Judeţean cu Grupul de Pompieri Judeţean. Anul 2004 m-a găsit în postura de şef al Inspectoratului de Protecţie Civilă din anul 1998 şi, ulterior, inspector şef la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” Vâlcea. Vreau să spun că de-a lungul carierei am avut o evoluţie foarte bună şi am trecut prin toate treptele ierarhiei militare, nu am făcut salturi peste anumite funcţii, începând de la comandat de pluton, unde am instruit militari în termen timp de şapte ani, la unitatea la care am fost după repartiţie, din anul 1983 şi până în 1990, iar ulterior la Protecţia Civilă. Pe specialitatea mea avem şi câţiva militari în termen, după care am trecut pe funcţii superioare până la cea de pe care, începând cu data de 5 octombrie, trec în rezervă.
Care a fost motivul pentru care aţi ales să urmaţi această carieră?
- Motivul a fost la fel ca şi trecerea în rezervă, pur personal. Sunt vâlcean, sunt din Călimăneşti. Am făcut şcoala generală acolo şi eu şi toată familia mea ne pregăteam să fiu elev al Liceului Vasile Roaită, actualul Colegiu „Mircea cel Bătrân”, însă, în martie 1976, m-am hotărât pur şi simplu, dar bineînţeles şi după o prezentare făcută de ofiţeri la momentul respectiv, să merg la liceul militar. A fost o surpriză poate şi pentru mine, pentru că nu m-am gândit până atunci. Poate aşa a fost să fie, poate a fost chemarea, destinul.
Aţi fost primul din familie care a urmat o carieră militară?
- Nu. Am avut un unchi, fratele tatălui meu, care a fost ofiţer de miliţie la Curtea de Argeş. Într-adevăr, poate m-a inspirat şi unchiul meu, dar hotărârea mi-a aparţinut sută la sută, trecând peste dorinţa mamei de a nu merge la un liceu miliar, pentru că aşa sunt părinţii, conştientizează, totuşi, greutăţile şi problemele care pot apărea şi consideră că este mult mai bine să mergi pe un liceu civil.
Dacă aţi putea da timpul înapoi, aţi alege o altă carieră?
- Nu cred. Dacă aş putea să dau timpul înapoi, poate aş schimba ceva pe parcursul acestei cariere. Nu mă refer la probleme esenţiale, ci la alte probleme, pentru a merge mai bine treburile pe domeniul pe care l-am parcurs.
Care au fost cele mai mari împliniri şi satisfacţii?
- Pe planul carierei, faptul că am ajuns pe această funcţie, că efectiv nu am ce să-mi reproşez. Totul s-a bazat pe muncă, pe pregătire, pe a fi atent la orice activitate, orice intervenţie şi pe a nu trata cu indiferenţă sau cu superficialitate nici o activitate.
Aveţi totuşi şi neîmpliniri?
- Neîmplinirile apar pe moment, dar treci peste, pentru că îţi dai seama că ai făcut tot ce ai putut ca să realizezi o anumită activitate sau - eu ştiu - o anumită dotare pentru Inspectorat şi eşti dezamăgit că poate nu ai reuşit, nedepinzând în mod special de tine, ci depinzând de un buget alocat, de modul în care este înţeleasă activitatea la nivelul localităţilor, pentru că nu pot să spun la nivelul instituţiilor judeţene. Activitatea noastră este percepută ca fiind foarte bună şi mă refer la Prefectură, la Consiliul Judeţean. Nu toată lumea înţelege în plan teritorial importanţa acestor activităţi. Sunt foarte mulţi care ocupă posturi, în special pe la primării şi toată stima pentru cei care au înţeles, dar sunt şi persoane care nu au înţeles importanţa acestei activităţi, decât atunci când s-au lovit de anumite situaţii de urgenţă, când apar inundaţii, incendii deosebite, dar şi alte situaţii, precum alunecările de teren, pentru că suntem un judeţ campion naţional la alunecările de teren. Pe plan familial, familia este cea mai mare realizare.
Aţi decis să vă pensionaţi...
- Consider că din motive obiective, dar şi personale, am ajuns la un nivel la care mi-am făcut datoria. Prevederile legii mă avantajează şi în sensul în care eu am absolut tot ceea ce trebuie la nivel maxim, ca vechime, ca grupe de muncă. Este o hotărâre personală. Vorbind mai tinereşte, este şi un trend în momentul de faţă, dar în cazul meu este o diferenţă. Eu nu fac parte din categoria 48, 49 de ani. Sunt din categoria celor care se aproprie totuşi de vârsta de pensionare.
V-aţi gândit cu ce vă veţi ocupa timpul de acum înainte? Aveţi alte planuri?
- Nici nu este bine să-ţi faci prea multe planuri. Putem mergem şi pe expresia „să vedem de unde sare iepurele”. Nu mi-am făcut planuri în mod special.
Un mesaj pentru colegii şi subordonaţii dumneavoastră?
- Educaţia mea militară şi generală a fost deosebită şi unul dintre lucrurile foarte importante la care am ţinut foarte mult, şi pe care l-am pus în practică, a fost acela de a ţine la oameni. Vă spun sincer că nu este uşor să conduci peste 500 de oameni, peste 500 de caractere. Bineînţeles că există colegi pe scară ierarhică care îşi conduc fiecare subordonaţii în structurile existente mai mari sau mai mici, dar trebuie să existe o concepţie generală unitară cu privire la politica de personal. Eu am avut acest principiu puternic, înrădăcinat în toate activităţile pe care le-am făcut. Nu am ţinut cont de anumite chestiuni subiective, dar oricât te-ai strădui, pentru că aşa e omul şi aşa e românul, nu poţi să mulţumeşti pe fiecare. În perioada de aproape 12 ani am desfăşurat foarte multe activităţi, am ţinut foarte mult la toţi, am căutat să fiu cât am putut de echidistant în a aprecia activitatea lor. Sunt multe de spus. Aş putea să spun despre fiecare în parte foarte multe lucruri. Pe parcursul activităţii desfăşurate, pentru rezultatele obţinute am acordat foarte multe recompense. Numai avansări înainte de termen au fost peste 200. Eu pot să spun că am avut un colectiv foarte bun. Nu am generat probleme, nu am generat probleme altora, nu am avut probleme deosebite, aşa cum au mai fost pe la alte judeţe şi întotdeauna am avut numai cuvinte de mulţumire din partea autorităţilor locale, şefilor noştri şi, cel mai important, din partea cetăţenilor. Eu sunt onorat că am condus un asemenea colectiv. Am trecut prin etape foarte importante şi grele, începând cu operaţionalizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie nou creată, apoi cu problema profesionalizării, deci dispariţiei militarilor în termen. Sunt câteva etape extrem de importante în aceşti 12 ani. La nivelul Inspectoratului, deşi alte judeţe erau avansate, a fost înfiinţat SMURD. Multă lume face confuzie gravă, în sensul în care desparte SMURD-ul de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt tot oamenii noştri. Mulţi dintre ei sting şi incendii, merg şi la inundaţii, dar lucrează şi pe ambulanţă. Înfiinţarea SMURD-ului a fost, iarăşi, o etapă şi o problemă extrem de importantă. A urmat dezvoltarea dotării prin Programul Operaţional Regional, program european prin care am reuşit să ducem nivelul de înnoire al tuturor autospecialelor şi tehnicii în general din inspectorat la aproape 50 la sută în momentul acesta.
Vă mulţumesc!
Mihaela Borcan
Sursa:http://viatavalcii.ro
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 27-09-2016 05:59 PM de Valentin P.)
O femeie a fost salvată de pompieri după ce a căzut într-o fântână, unde a stat două zile
Citat:O femeie în vârstă de 41 de ani a fost salvată, marţi după-amiază, de pompieri după ce a căzut într-o fântână dezafectată, adâncă de 10 metri, în judeţul Vâlcea. Femeia se afla în fântână de două zile.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, pompierii au fost solicitaţi să intervină, marţi după-amiază, în localitatea Sălătrucel după ce un trecător a anunţat că o femeie a căzut într-o fântână dezfectată, cu diametrul de un metru şi adâncă de 10 metri.
Fântâna se află pe un câmp, în spatele unei anexe dezafectate, iar acolo s-au deplasat un echipaj de pompieri şi unul medical.
Pompierii au reuşit să o scoată pe femeie la suprafaţă, ea fiind conştientă şi cu traumatisme minore.
Echipajul medical i-a acordat îngrijiri şi apoi o va transporta la spital pentru a fi supusă unor investigaţii de specialitate.
Femeia are 41 de ani şi se afla de două zile în fântâna respectivă. Autorităţile urmează să stabilească cum a ajuns femeia în fântână.
Doi copii salvaţi de părinţi şi alţi doi scoşi de pompieri dintr-o casă incendiată în plină noapte, cu arsuri, intoxicaţi cu fum şi semiconştienţi
Citat:Un incendiu a izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, 21/22 decembrie, la o casă dintr-o comună vâlceană. Doi copii au fost salvaţi din mijlocul flăcărilor, în stare de semiconştienţă, de pompierii militari. Alţi doi copii fuseseră salvaţi deja de părinţi.
Focul s-a aprins în casa unei familii din comuna Buneşti, sat Râpăneşti, în plină noapte, din cauza unor materiale combustibile depozitate lângă o sobă.
Trei echipaje de stingere cu apă şi spumă ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au fost alocate pentru lichidarea incendiului, unul de la Băile Govora şi alte două de la Râmnicu Vâlcea.
Pompierii militari au scos din casă doi copii în stare de semiconştienţă, intoxicaţi cu fum. La locul intervenţiei s-au deplasat şi trei ambulanţe, din care una cu medic. „Incendiul se manifestă în interiorul locuinţei. Copiii au fost preluaţi de ambulanţele SMURD şi SAJ, fiind conştienţi, dar cu arsuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.
Una dintre victime are în jur de 10 ani şi este o fetiţă, ea a fost preluată de SMURD. Prezintă arsuri la nivelul toracelui şi a membrelor superioare. Frăţiorul ei de 3 ani este într-o stare mai gravă, fiind intoxicat cu fum, motiv pentru care a fost preluat de echipajul cu medic.
Potrivit reprezentanţilor ISU în momentul în care a izbucnit focul toată familia dormea în camera în care s-au aprins materialele inflamabile de lângă sobă. Părinţii au reuşit să salveze până la venirea pompierilor pe doi dintre cei patru copii.
Flăcările au cuprins dormitorul şi acoperişul în suprafaţă de 100 mp. Focul a fost lichidat după mai bine de o oră de când a izbucnit.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu sediul în municipiul Bucureşti, strada Banu Dumitrache nr. 46, sectorul 2, scoate la concurs în vederea încadrării prin recrutare din sursă internă, din rândul ofițerilor din unitățile militare ale M.A.I., absolvenți de studii superioare care îndeplinesc condițiile legale, în conformitate cu prevederile Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare și Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 177/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale M.A.I., postul de inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea.