Citat:O cameră din internatul Liceului Tehnologic "Voievodul Gelu" din Zalău a fost mistuită de flăcări în cursul după-amiezii de ieri. Potrivit pompierilor, incendiul a izbucnit de la o sursă de foc folosită impropriu de către unul dintre elevii cazaţi în cameră.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Lucian Jacodi, spune că apelul la 112 s-a făcut în jurul orei orei 15.30, Detaşamentul de pompieri Zalău intervenind imediat pentru stingerea incendiului. Până la lichidarea incendiului, flăcările au mistuit saltelele de pe cele două paturi din camera de internat, precum şi alte articole textile aflate în apropiere. Potrivit pompierilor, cauza probabilă de incendiu a fost jocul elevilor locatari cu focul. S-ar părea că unul dintre elevi ar fi pulverizat cu un spray în aer şi apoi a dat foc jetului cu o brichetă.
Citat:O casă, o anexă gospodărească și câteva tone de furaje s-au făcut scrum în urma unui incendiu izbucnit noaptea trecută în localitatea Huseni, comuna Crasna.
Garda de intervenţie nr. 2 Nuşfalău din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum al judeţului Sălaj, a fost solicitată să intervină, în data de 17.10.2013, în jurul orelor 03.58 pentru a stinge un incendiu izbucnit la anexa unei gospodării din localitatea Huseni, comuna Crasna.
La faţa locului au intervenit trei autospeciale cu apă şi spumă (două de la Nuşfalău şi una de la SVSU Crasna), pompierii fiind nevoiţi să lupte cu flăcările mai multe ore până dimineaţa.
Cauza probabilă a incendiului a fost jarul sau o scânteie căzută pe materialul lemnos de la o instalaţie de distilat. Au ars anexa (şura), materialele depozitate acolo (4 tone de plante furajere şi 1 tonă de cereale), incendiul propagându-se şi la casa din imediata apropiere unde focul a mistuit circa 85 mp de acoperiş, electrocasnice, piese de mobilier
Incendiu mocnit la un atelier de tâmplărie din Crişeni
Citat:Mai mult de trei ore s-au luptat pompierii zălăuani pentru a stinge incendiul izbucnit vineri după-masa, la un atelier de tâmplărie din Crişeni.
Potrivit informaţiilor furnizate de către Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, pompierii au fost solicitaţi să intervină vineri, în jurul orei 16.30, pentru a stinge focul ce a cuprins un atelier de tâmplărie situat în incinta fostului abator de păsări din Crişeni. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un exhaustor supraîncălzit, din cauza căruia rumeguşul din atelier a luat loc.
„Intervenţia a fost dificilă, dat fiind faptul că focul a ars mocnit”, a precizat reprezentantul ISU „Porolissum” Sălaj, adăugând că pagubele au fost minore.
Un autotren şi o cisternă cu bitum s-au răsturnat pe DN 1C.
Citat:Curbele de pe DN 1C de la limita judeţelor Sălaj şi Cluj le-au venit de hac la încă două maşini de mare tonaj. Un autotren şi o cisternă s-au răsturnat joi, 24 octombrie, la numai kâţiva kilometri distanţă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Lucian Jacodi, primul accident a avut loc în jurul orei 08.30, pe DN 1 C, la ieşire din localitatea Bârsău Mare spre Dej. Un autotren care transporta marfă pentru un hiper-market s-a răsturnat la marginea carosabilului şoferul scăpând teafăr din cabina contorsionata. Pompierii Gărzii de intervenţie nr. 2 Ileanda din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum al judeţului Sălaj au deconectat bateria, au asigurat perimetrul până ce marfa a fost încărcată într-un alt autotren şi au sablat carosabilul. După câteva ore, pe acelaşi drum, dar la câţiva kilometri distanţă, în pasul Mesteacăn, la limita judeţelor Sălaj şi Maramureş, o cisternă din Polonia, încărcată cu 22 tone de bitum, s-a răsturnat lovind parapetul de protecţie într-o curbă şi declanşându-se scurgeri de combustibil de la rezervor pe carosabil. Un pasager din cabină, rănit uşor, a fost preluat de un echipaj Smurd şi transportat la spitalul judeţean Zalău. Pompierii au intervenit cu două autospeciale şi au asigurat perimetrul oprind scurgerea de combustibil , au acţionat cu apă stropind cisterna şi deconectând bateriile pentru a împiedica o eventuală declanşare a unui incendiu fiind pregătiţi să intervină în orice moment .
Citat:Peste 300 de copii ai cadrelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” (ISU) Sălaj au primit şi în acest an cadouri din partea lui Moş Crăciun. Pentru a respecta tradiţia, acesta a poposit în seara zilei de duminică la sediul ISU Sălaj, unde a împărţit cadouri celor mici. În semn de mulţumire, copiii prezenţi, aproximativ 100 au colindat şi au recitat poezii. În aceeaşi zi, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Sălaj, moşul a vizitat şi Secţia de pompieri Şimleu Silvaniei, unde a pornit instalaţia luminoasă a bradului de Crăciun şi a oferit daruri celor 120 de copii ai cadrelor. De asemenea, nu a fost uitată nici Secţia de pompieri Jibou, unde, Moşul a poposit vineri după-amiază pentru a lăsa cadouri pentru cei peste 40 de copii prezenţi.
Citat:FOTO Sistemul de localizare folosit de Serviciul 112, testat în Sălaj. Cum a funcţionat el
Un sălăjean a vrut joi să-şi cureţe terenul de vegetaţia uscată, focul aprins extinzându-se, rapid, la pădurea din apropiere. A urmat apoi un întreg lanţ de accidente şi incidente, pentru rezolvarea cărora a fost nevoie inclusiv de localizarea poziţiei unei victime. Din fericire, a fost doar scenariul unui exerciţiu în teren. Scenariu: în imediata apropiere a pădurii Gorgana, din Sălaj, un bărbat incendiază vegetaţia uscată de pe terenul aflat în proprietate. Flăcările scapă de sub control şi se extind la pădurea din vecinătate. Fumul gros rezultat în urma incendiului scade mult vizibilitatea pe DN 1 F care trece prin apropiere (care a fost închis între orele 12.00 şi 14.00), motiv pentru care o cisternă având o încărcătură pericoloasă se răstoarnă, substanţa împrăştiindu-se pe carosabil. Pentru că este vorba despre o substanţă extrem de volatilă, vaporii se ridică în atmosferă, şi fac ca unui aventurier, care survola zona cu un motodeltaplan, să i se facă rău. Acesta cade în pădure, este rănit, dar reuşeşte să sune la 112 şi să transmită coordonatele GPS ale locului în care se află. Pornind de la acest scenariu, rând pe rând, la faţa locului au intervenit Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sânmihaiu Almaşului, personalul Ocolului Silvic Almaş, care au chemat, apoi, în ajutor, Garda Hida a ISU, pompierii militari chemându-şi în ajutor colegii de la Zalău şi Jibou. "Exerciţiu a urmărit şi să testeze dacă sistemul de localizare folosit de Serviciul 112 funcţionează. Şi vreau să vă spun că localizarea s-a făcut cu o eroare foarte mică, astfel că echipele de jandarmi şi poliţişti care au plecat în căutarea victimei au reuşit să o găsească în mai puţin de o jumătate de oră. E-adevărat, la noi nu este zonă muntoasă...", a precizat Lucian Jacodi. La exerciţiu au participat forţe din cadrul I.S.U. Porolissum (cu echipaje de la Detaşamentul Zalău, Secţia Jibou şi Garda Hida), grupa operativă a inspectoratului, personalul Ocolului silvic Almaş, CLSU şi SVSU Sânmihaiul Almaşului, echipaje ale IJJ şi IPJ Sălaj, MApN şi Garda de Mediu.