Portret/ Ionuţ Grosu: căutătorul cu mască din adâncuri
Scafandru în cadrul Detaşamentului II al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, tânărul plutonier are la activ sute de misiuni.
Se simte sub apă ca pe uscat, iar meseria i-a dat ocazia să afle ce ascund adâncurile lacurilor şi râurilor din judeţul, dar şi din Moldova. La fel ca majoritatea puştilor a învăţat să înoate alături de prieteni la ştrand, fără să se gândească o clipă că deprinderile însuşite la o vârstă fragedă îi vor folosi peste ani. „Am învăţat să înot instinctiv şi acum îmi dau seama la ce pericole mă expuneam eu şi prietenii mei când ne scăldam în Ciric“, povesteşte uşor amuzat Ionuţ Grosu.
Prima misiune sub apă
Deşi a terminat o facultate cu profil economic, munca în spatele unui birou, adunând şi scăzând numere, nu l-a atras. „Chiar nu mă vedeam făcând o muncă de economist şi, în plus, evit pe cât pot de mult rutina“, mai spune plutonierul. S-a angajat la ISU Iaşi în 2003, după ce a terminat Şcoala de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu“ din Prahova. În 2005, a urmat cursurile de specialitate, devenind unul dintre cei doi scanfandri de bază de la Detaşamentul II.
„Nu ştiam cu ce se mănâncă această meserie, dar mi-am spus să încerc. A fost şi este o provocare pentru că misiunile sunt speciale“, explică tânărul. În 2006 a avut de îndeplinit prima misiune adevărată ca scafandru. „Un tânăr de vreo 16 ani dispăruse în iazul din localitatea Rediu, după ce intrase să facă baie. A fost destul de dificil şi chiar am avut o mică reţinere pentru că era pentru mine primul înecat scos din apă”, spune scafandrul. După şase ani, cel mai mare regret al lui Ionuţ Grosu este că misiunile lor sunt în general de recuperare. „Pentru noi este o mare dezamăgire faptul că mereu ajungem după ce faptul s-a consumat“, mărturiseşte plutonierul.
Distrugătorul de mituri şi legende
Pericolele pe care Ionuţ Grosu le înfruntă la fiecare scufundare nu sunt, aşa cum ar fi unii tentaţi să creadă, legate de existenţa unor monştri sau vietăţi mitice care sălăşluiesc în adâncuri. Dimpotrivă, tânărul infirmă existenţa acestora în lacurile Chiriţa şi Ciric, cunoscute pentru poveştile de groază care circulă în jurul numelor lor. „Nu există monştri în ape. Eu cel puţin, în şase ani, nu am văzut niciunul. Pentru noi ca scafandri, pericolul vine de la curenţii puternici, pietrele şi copacii căzuţi în apă. În plus, când te scufunzi, singurul gând este acela de a-ţi îndeplini misiunea”, susţine tânărul.
Ionuţ Grosu spune că cea mai dificlă misiune a avut-o de îndeplinit în judeţul Suceava. „Am căutat timp de trei zile o persoană înecată în avalul podului de la Lipcani, pe râul Suceava. De cele mai multe ori, sub apă, vizibilitatea este extrem de redusă. Practic, cauţi pe bâjbâite. Singurul loc în care m-am scufundat în Iaşi, iar vizibilitatea era de aproximativ un metru a fost lacul Chiriţa“, mai povesteşte plutonierul.
întrebări şi răspunsuri
Pe lângă misiunile obişnuite, există şi antrenamente specifice meseriei?
În fiecare an, timp de patru săptămâni facem scufundări la mare şi un test medical obligatoriu. Îmi amintesc că fusesem în concediu cu soţia pe litoral, iar când să plecăm m-au anunţat că trebuie să fiu la antrenament. Situaţia m-a amuzat. Am venit acasă şi m-am reîntors pe litoral.
Ce ar trebui să ştie în special tinerii pentru a nu ajunge subiectul unei misiuni a scafandrilor de la ISU?
În primul rând, pe cât posibil, trebuie să evite să facă baie în apele adânci, şi să încerce să stea mereu cât mai aproape de mal. Mai sunt cazuri când intră şi băuţi în apă, iar riscul de a se întâmpla o tragedie creşte considerabil.
ce-i place
Ionuţ Grosu spune că preferă să se relaxeze la plimbare alături de labradorul său Amos. În concediu preferă să meargă în special la munte. „Mi-aş dori foarte mult să ajung în Transfăgărăşan şi în zona Maramureşului“, spune plutonierul.
ce nu-i place
Tânărul spune că cel mai mult îl deranjează mizeria din oraş, considerat european, dar şi eternele şantiere. „Dacă mergi mai mult prin oraş descoperi că sunt foarte puţine locuri destinate petrecerii timpului liber“, este de părere scafandrul.
profil
născut. 22 ianuarie 1983, la Iaşi.
studii. Şcoala de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu“, din Prahova.
familie. Este căsătorit.
sursa:
adevarul.ro
http://pompierivideo.blogspot.com/