Acest forum foloseste cookies
Acest site foloseste cookies pentru a personaliza continutul si publicitatea, pentru a analiza traficul si pentru a oferi optiuni social media. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.

pompieri

Postează răspuns 

Evaluarea subiectului:
  • 10 voturi - 5 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I.S.U. "Anghel Saligny" al Judetului Vrancea
Autor Mesaj
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator

Alăturat: Aug 2010
Given 20031 thank(s) in 8149 post(s)

RE: I.S.U. "Anghel Saligny" al Judetului Vrancea
Scotocind printre ruine

SURSA : www.revistapentrupatrie.ro

[Imagine: Scotocind-printre-ruine-2.jpg]

Citat:Sosiţi în grabă, pompierii militari au în faţa ochilor un zid ce stă să se prăbuşească şi o grămadă de moloz. Salvatorii dau drumul câinelui de căutare. Patrupedul începe să adulmece ruinele. La rândul lui, un militar scanează, cu o sondă, zidăria frântă. După câteva minute, lătratul voios şi piuitul aparatului radar se împletesc simultan, într-un semnal victorios. „E viu!" îşi spun, cu satisfacţie nedisimulată, „salamandrele".

Detaşamentul de Pompieri Focşani are în compunere o formaţiune de protecţie civilă, ce cuprinde şi o echipă specială de căutare-salvare în caz de dezastre. Misiunea acesteia este să intervină, cu tehnica din dotare, la cutremure, incendii de proporţii, avarii tehnologice, deblocări, explozii sau când se prăbuşesc clădirile. „Militarii sunt instruiţi să pună în practică proceduri speciale la dezastre. Doar exerciţiile repetate, cu tematică specifică, duc la o bună deprindere a procedurilor. Aplicaţiile pe care le facem, în poligon, în unitate sau în zona de competenţă, încearcă să redea condiţii cât mai apropiate de realitate. Urmărim şi închegarea coeziunii subunităţilor, pentru a putea să îndeplinească misiunile independent sau în cooperare" precizează căpitanul Cristian Soare, comandantul detaşamentului. La antrenamente, un loc aparte îl ocupă pregătirea lui Wolf, unul dintre cei 11 câini, specializaţi în salvare şi căutare, ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Ciobănescul german are aproape doi ani şi este un membru de bază al echipei speciale. În timpul programului, câinele nu se desparte nicio clipă de conductorul său, plutonierul Iulian Irimia. Pe platoul unităţii, ochii credincioşi caută, în permanenţă, privirea stăpânului. Parcă ar vrea să-i ghicească gândurile! Sunt ca o mică familie! Pentru un neavizat, alergătura neobosită a patrupedului, după un obiect aruncat de conductor, pare o joacă. Reprezintă testarea reflexelor! „Pe Wolf îl antrenez aproape cinci ore pe zi. Merg cu el în clădiri abandonate sau prăbuşite, subsoluri, beciuri şi la aplicaţii. Când l-am luat în primire, era cam nesigur pe el. Ieşeam în oraş, prin locuri aglomerate, ca să-l familiarizez cu oamenii, cu mirosurile diverse. Săracu', câteva zile a fost confuz! E un cîine deosebit, pe care te poţi baza fără probleme" spune Iulian, în timp ce-şi mângâie, cu afecţiune, prietenul blănos. După ce a ajuns în curtea I.S.U. Vrancea, Wolf a trecut, timp de opt luni, prin dresajul pregătitor. După aceea, împreună cu conductorul său, a plecat, pentru patru luni, la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea" din Sibiu, unde a urmat antrenamentul specific, de căutare-salvare. Cu un gest larg, militarul aruncă jucăria preferată a animalului. Un salt brusc şi, în câteva secunde, Wolf, dând vesel din coadă, se întoarce cu ea în dinţi.

Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Vrancea se pot lăuda cu un corespondent automatizat al lui Wolf. Este vorba despre aparatul bioradar BR 402, unicul model, de acest tip, din ţară. Instrumentul german, fabricat în 2007, detectează şi evaluează mişcarea fiinţelor vii, surprinse în medii închise. Practic, respiraţia şi bătăile inimii duc la depistarea oamenilor şi animalelor. Sofisticata măşinărie este compusă dintr-o unitate radar cu două baterii, o sondă, un set de cabluri, încărcătorul pentru acumulatori şi un computer portabil. „Pentru o scanare eficientă, sonda trebuie ţinută până la 30 de secunde. De exemplu, ca respiraţia să fie detectabilă, frecvenţa ei trebuie să se situeze pe o plajă cuprinsă între 0,15 şi 0,30 megaherzi. În momentul depistării vieţii, aparatul avertizează, pe laptop, sonor şi optic" explică, în timp ce butonează bioradarul, sublocotenentul Robin Cosma, de la Serviciul de Protecţie Civilă al I.S.U. Vrancea. Instrumentul, ce „bate" până la 10 metri adâncime, nu a fost probat în condiţiile urmărilor unui cutremur, dar este foarte eficient pentru găsirea persoanelor ascunse sau surprinse în clădiri, maşini, camioane, tuneluri nemetalice, cavităţi, canale şi construcţii prăbuşite.

Cătălin Eftene
http://www.revistapentrupatrie.ro

LINK http://www.revistapentrupatrie.ro

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 02-02-2012 11:20 AM de Covalciuc Bogdan.)
02-02-2012 11:19 AM
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Thanks given by: maf150
{myadvertisements[zone_3]}
Postează răspuns 

Mesaje în acest subiect
RE: I.S.U. "Anghel Saligny" al Judetului Vrancea - Covalciuc Bogdan - 02-02-2012 11:19 AM

Săritură forum:

Bine ai venit, Vizitator!
Trebuie să vă înregistraţi înainte să postaţi aici.

Parolă

Ultimele subiecte
Inspectoratul General pen...
Ultimul mesaj a fost postat de: Covalciuc Bogdan
Astăzi 07:07 AM
» Mesaje: 374
» Vizualizări: 821448
Justiție, investigații, m...
Ultimul mesaj a fost postat de: Aggressive Firefighter
Ieri 06:52 AM
» Mesaje: 497
» Vizualizări: 18409