Acest forum foloseste cookies
Acest site foloseste cookies pentru a personaliza continutul si publicitatea, pentru a analiza traficul si pentru a oferi optiuni social media. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.

pompieri

Postează răspuns 

Evaluarea subiectului:
  • 4 voturi - 4.75 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AMBULANTA versus SMURD.
Autor Mesaj
Pompier tălpaș Offline
Super Moderator

Alăturat: Aug 2010
Given 1515 thank(s) in 213 post(s)

Question AMBULANTA versus SMURD.
Ambulanţa nu vrea să unească dispeceratul cu ISU.
Citat:Raed Arafat s-a aflat vineri(30.03.2012 la Călăraşi într-o vizită de lucru la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Aici a discutat cu conducerea unităţii despre problemele din spital, dar şi cu reprezentaţii Direcţiei de Sănătate Publică, Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” Călăraşi.
Ministrul secretar de stat Raed Arafat a încins spiritele la Călăraşi în sistemul de urgenţă. Acesta a declarat că se poartă discuţii pentru înfiinţarea unui dispecerat integrat între Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” la Călăraşi. “Este discutat la toate nivelurile necesare. Într-adevăr la Călăraşi o să fie un dispecerat integrat. Asta înseamnă că nu se desfiinţează nimic. Ambulanţa funcţionează mai departe. Deja avem 12 judeţe cu dispecerate integrate între ISU şi Ambulanţă şi este mult mai eficient modul de lucru când ai oamenii împreună şi se coordonează Ambulanţa şi SMURD-ul din acelaşi punct împreună cu colegii de la ISU. Nu văd niciun motiv de stres, niciun motiv de supărare. Este o coordonare mult mai eficientă la nivel judeţean şi mult mai bună a sistemului de urgenţă şi a resurselor de urgenţă”, a declarat Arafat pentru Agerpres. Declaraţiile ministrului secretar de stat nu au rămas fără ecou, angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă fiind împotriva deciziei de înfiinţare a dispeceratului integrat. Surse din cadrul Ambulanţei susţin că angajaţii nu doresc colaborarea între cele două servicii pe motiv că dispeceratul ISU nu este la fel de bine pregătit precum cel al SAJ, iar prin unificare s-ar da peste cap toată munca depusă de-a lungul timpului. Din acest motiv, angajaţii Ambulanţei au cerut explicaţii managerului şi directorului medical, ei dorind să cunoască în amănunt urmările deciziei de a înfiinţa dispecerat comun între ISU şi SAJ.
sursa:http://www.observatorcl.info
Citat:"motiv că dispeceratul ISU nu este la fel de bine pregătit precum cel al SAJ "
1.Acuzaţie gratuită din partea celor din SAJ.
2.Nu inteleg termenul de dispecerat integrat
3.Pompierii,Poliţia, Serviciul de Ambulanţă, Jandarmeria - vor putea să acţioneze concertat, fapt care va scurta considerabil timpul de reacţie la alertă, autorităţile ajungând, astfel, mult mai repede la intervenţii
4.Implementarea unui dispecerat care să gestioneze unitar toate apelurile de urgenţă este mai mult decât necesară şi utilă, coordonarea comună conferind şi un caracter preventiv.
5.Control si disciplina.....
Am lasat ultimul punct la urma care este cel mai dureros...

“Lupta împotriva incendiilor este o ştiinţă care nu se schimbă niciodată. Lucruri care se schimbă sunt utilajele, aparatele,uneltele.“
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 24-07-2016 04:36 PM de Covalciuc Bogdan.)
02-04-2012 08:13 PM
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Thanks given by: Covalciuc Bogdan , Karin , Doru , eugen
{myadvertisements[zone_3]}
Coffeeman Offline
Enforcer

Given 867 thank(s) in 248 post(s)

RE: AMBULANTA versus SMURD.
Oricum din interactiunea cu SAJ, avuta din cand in cand, mi-a pastrat un gust amar despre pregatirea lor ca asistenti/etc( pui guler cervical aiurea, unui om care nu avea nevoie, plus de asta mai era si stramb; sau pui acelasi guler unui om decedat si rupt in bucati, doar pielea il mai tinea in loc). Dispeceratul lor este mai bine pregatit? Ma lesi? pai normal ca este mai bine "pregatiti" din moment de ani buni aceleasi doamne pline de sila raspund la telefon si pun aceleasi intrebari.
Nu contest ca au oameni de nota 1000 care-si fac treaba fara ca cineva sa le bage ceva "dulce" in buzunarul de la piept.

CCPhotography-500px-
Per aspera ad astra

02-04-2012 08:47 PM
 Thanks given by: Pompier tălpaș , Karin , Doru , eugen
Doru Offline
Administrator

Given 763 thank(s) in 156 post(s)

Este normal ca parerile sa fie impartite. In unele unitati angajatii SAJ sunt impotriva acestei colaborari iar in altele isi doresc sa lucreze voluntar pentru SMURD(angajatii SAJ).

Ce este sigur? Anumite persoane din SAJ nu au fost multumite inca din ziua in care domnul Arafat a cam "intrat" in ei. Sunt de acord ca mare parte din ei sunt bine pregatiti dar sunt si persoane care merg la serviciu(SAJ) ca si la noi: ca sa aiba serviciu.
Asa cum spunea si @Karin, fac si ei greseli elementare.
Sunt convins ca pe unii dintre ei ii deranjeaza disciplina la locul de munca.

Afla cum sa te comporti pe forum
02-04-2012 09:57 PM
 Thanks given by: Karin , Coffeeman , Pompier tălpaș , eugen , Covalciuc Bogdan
eugen Offline
Membru activ

Alăturat: Nov 2010
Given 47 thank(s) in 18 post(s)

Nu cred ca se va stinge curand acest conflict dintre SAJ-uri si SMURD. Ei vad diferenta prin anii de scoala si "poate" de practica ( au "tocit" bancile scolii 2 ani si 11 luni mai mult ca paramedicii). Intradevar au dreptul sa faca mai multe manevre la un caz decat au paramedicii. Referitor la ce a spus Doru, inca nu am vazut angajati/e SAJ sa vrea sa faca voluntariat la SMURD.
PS: -stiu la ce s-a referit Doru.
03-04-2012 09:17 AM
 Thanks given by: Doru , Covalciuc Bogdan
mcfg Offline
Membru activ

Alăturat: Oct 2010
Given 22 thank(s) in 12 post(s)

poi cum sa vrea dispecerat unic? daca e nevoie la ora 2 noaptea trimite EPA , nu ii trezeste pe cei de la SAJ
03-04-2012 05:04 PM
 Thanks given by: Pompier tălpaș
Homefire News Offline
Old firefighter Moderator

Given 7902 thank(s) in 3626 post(s)

Hai să vedem ceva: pe ambulantele de tip b1/b2 de la SA scrie: Echipaj medical de urgenta" ..... pe ambulantele b2 de la SMURD scrie : ”echipaj de prim ajutor".
Întrebare întrebătoare :Ce înseamnă asta? Intrebarea este pentru domnii "super" de la SA ..dar o să raspund tot eu ...

Citat:Echipaj medical de urgenţă cu asistent (EMU-A):
- mijlocul utilizat: ambulanţe tip B2 sau nave;
- minimum două persoane:
a) un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă;
b) un conducător al mijlocului de intervenţie ambulanţier sau cu instruire paramedicală;

echipaj medical de urgenţă cu medic (EMU-M):
- mijlocul utilizat: ambulanţe tip B1, C2 sau nave;
- minimum 3 persoane:
a) un medic care a absolvit cursuri în acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau cu competenţă/atestat în domeniu;
b) un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă;
c) un conducător al mijlocului de intervenţie ambulanţier sau cu instruire paramedicală;

Echipaj de prim ajutor fără capacitate de evacuare a victimei (PA):
- mijlocul utilizat: poate include orice tip de vehicul dotat cu echipamentele necesare acordării primului ajutor calificat;
- astfel de echipaj poate acţiona şi fără vehicul, cu condiţia deţinerii echipamentului necesar;
- minimum două persoane: 2 salvatori cu instruire paramedicală;
- după caz, un conducător auto cu instruire paramedicală;
- în cazul echipajelor de pompieri care intervin la incendii cu autospeciale de intervenţie dotate cu echipament de prim ajutor calificat şi defibrilator semiautomat, cel puţin 3 persoane din cadrul echipajului vor fi formate ca personal paramedical;
Echipaj de prim ajutor cu capacitate de evacuare a victimei (PA-T):
- mijlocul utilizat: ambulanţe tip B2 sau nave;
- minimum 3 persoane:

De ce nu vor cei de la SA dispecerat integrat ? Simplu ....nu o să mai poata trimite echipajele b1 la toate cazurile ..pe care ei le consideră "degradante".

"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
04-04-2012 12:31 PM
Homefire News Offline

(16-11-2012 11:23 PM)Karin Scris:  Pompierii VS Ambulanta

Din pacate se mai intampla si cazuri ca acesta .Macar daca cine aduce acuze ar fi profesionisti in munca lor.
Pompierii VS Ambulanta Fagaras (mai corect medicul de pe ambulanta)
De ce oamenii cu care trebuie sa colaboram la interventie ne umileste si ne aduce acuzatii nefondate ? Oare ei sunt chiar asa de profesionisti in munca pe care o fac. Din pacate nu am auzit la timp acuzatiile aduse pentru a putea sa apar munca pe care o facem.

De ce fac "unele personaje" de la SAJ ( acest lucru este general nu numai la Fagaras ) ceea ce fac ?!
Urmăritţi acest filmuleţ si o să vă lămuriţi !

(16-11-2012 11:23 PM)Karin Scris:  Mai concret ...com.Beclean - persoana cazuta sub un pod ...acuzatiile aduse ,cu "n" curiosi la locul interventiei , "PANA VENITI SI VOI POMPIERII".
Oare chiar asa de mult am facut pana la locul interventiei ...7 km in 8 min...Normal ca i s-a parut mult doamnei doctor ,pentru ca a stat si s-a uitat la persoana cazuta in canalul acela. Daca isi facea treaba de medic si urma protocolul in asemenea situatie poate ii trecea mai repede timpul .
Repet ...nu am auzit eu acele cuvinte (mi-au fost aduse la cunostinta de membri echipajului cand ne intorceam la subunitate ),pentru a o putea intreba si eu de ce nu a monitorizat pacientul ,de ce nu a montat un guler cervical ...de ce nu a verificat o temperatura (afara erau -3C)...ce a facut pentru sarmanul om (ca era un om al strazii)pentru al scoate din starea de hipotermie sau sa-i mentina functiile vitale pana la sosirea pompieriilor?
Normal santul(paraiasul) era prea murdar pentru a se face aceste lucruri de echipajul de pe ambulanta . A venit pompierii si s-au bagat ei...lucru care il putea face oricare dintre numerosii curiosi care se aflau la locul intreventiei.
Am ramas cu satisfactia ca acea persoana in semiconstienta ei ,dupa ce stiu cate ore de stat in apa si frig ,a spus ..."Multumesc baieti ca ma-ti scos"

http://www.facebook.com/pages/Pompierii-Fagaras/166298370152397

Am revazut filmul de zeci de ori si nu mi-a venit să cred ceea ce văd . Asistentei medicale respective nu i-a păsat de victimă.......aproape patru minute de lipsa de reactie !..... sau poate este peste pregatirea unora să respecte protocoalele . Asistenta respectiva a fost destituita .... "operatiunea" reusită ...pacientul mort !

Mentalitaea aceasta de aroganţă si "noi suntem niste semizei" este cauza acestor cazuri ...Pompierii VS Ambulanta. Ei sunt super pregătiti şi scoliti ....NOI niste amărâţi de pompieri care ...care ce facem ? Avem un amărât de curs de prim ajutor ...niste bieti buni samariteni . Noi ne putem murdări prin şanţuri...noi putem respecta orbeşte protocoalele ...EI NU ! Sunt super pregatiti şi scoliti ...NOI NU !
Trebuie spus ca aceste cazuri nu sunt generalizate ...cooperarea pompieri - SA a inceput sa functioneze foarte bine ....dar mai sunt si aceste momente de a arunca pisica în curtea altuia pentru a acoperi unele deficiente si incompetente ...este mai usor sa arunci vina pe pompieri ....vezi doamne sunt mai nepregatiti !

Inca un caz de superpregatire .....

Aaaaa ...era să uit ...avem si noi faliţii nostri ...care se cred "îngeri salvatori" ... paramedicii "lu peste prajit " ...care se plâng toata ziua că duc numai "boschetari " ...ca vezi doamne nu este de competenţa şi pregatirea lor ...iar când vin la intervenţii mai complexe ( o descarcerare etc) împing doar de targă ...uitand ca sunt pompieri ... pastrând exclusivitatea de paramedic. Nu nenicule suntem pompieri ....subofiteri operativi ...lăsati vrajeala cu para( prea)medicul !!!!! ...că este pentru public grandpa Avem si noi "uscăturile noastre" !

(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 31-03-2023 12:44 PM de Covalciuc Bogdan.)
17-11-2012 06:41 AM
 Thanks given by: eugen
raoul Offline
Membru experimentat

Alăturat: Apr 2011
Given 102 thank(s) in 42 post(s)

Eu nu inteleg dc trebuie descarcerarea bagata in aceiasi oala cu urgentele si resuscitarea.
Una-i una alta-i alta.
E tipic romanesc,dc trebuie sa fie pompierul universal ca tractoru.
SMURD ar trebui sa insoteasca pompieri doar la situatii de urgenta specifice lor incendii,descarcerarii etc.
Dar vad ca tendinta e ca SMURD sa intervina si la urgente medicale care nu au nici o treaba cu situatiile de urgenta cea ce e o mizerie.
05-12-2012 08:50 PM
Homefire News Offline

(05-12-2012 08:50 PM)raoul Scris:  Eu nu inteleg dc trebuie descarcerarea bagata in aceiasi oala cu urgentele si resuscitarea.
Una-i una alta-i alta.
E tipic romanesc,dc trebuie sa fie pompierul universal ca tractoru.
SMURD ar trebui sa insoteasca pompieri doar la situatii de urgenta specifice lor incendii,descarcerarii etc.
Dar vad ca tendinta e ca SMURD sa intervina si la urgente medicale care nu au nici o treaba cu situatiile de urgenta cea ce e o mizerie.

Esti intr-o mare eroare din nestiinta ! Descarcerarea este in mare legatura cu urgentele si resuscitarea . Descarcerarea cuprinde ansamblul operatiunilor destinate identificarii persoanelor ramase captive in medii
ostile vietii,realizarii accesului catre acestea si degajarii lor fara a le agrava leziunile,cind acestea s-au produs concomitent cu asigurarea asistentei medicale de urgenta cind situatia o impune.Echipajul pentru descarcerare este,de regula,o subunitate componenta a Statiei Mobile de Urgenta , Reanimare si Descarcerare (S.M.U.R.D.) . Membrii echipajelor de descarcerare sunt pompieri si au aceeasi pregatire ca si pompierii de pe ambulantele SMURD ....curs de descarcerare si de acordare a primului ajutor . Amesteci urgentele medicale ....

Descarcerarea este D-ul de la SMURD ...daca nu era descarcerarea ...SMURD se numea SMUR?

Citat:
(08-08-2011 08:37 AM)Covalciuc Bogdan Scris:  Ce inseamna de fapt SMURD ?
Serviciul Mobil de Urgenta , Reanimare si Descarcerare...este simplu !
[quote]SERVÍCIU, servicii, s. n. 1. Acțiunea, faptul de a servi, de a sluji; formă de muncă prestată în folosul sau în interesul cuiva. ◊ Expr. A fi (sau a se pune) în serviciul cuiva (sau a ceva) = a sluji, a servi unei persoane sau unui scop, unei idei etc. (În construcție cu verbele „a face”, „a aduce”) Faptă, acțiune care servește, avantajează pe cineva; îndatorire, obligație;
Subdiviziune în administrația internă a unei instituții...

Citat:MOBÍL, -Ă, mobili, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care se mișcă, se deplasează sau care poate fi mișcat, deplasat...

Citat:URGÉNT, -Ă, urgenți, -te, adj. (Adesea adverbial) Care necesită o rezolvare imediată, care nu admite amânare; grabnic...
URGÉNȚĂ ~e f. 1) Caracter urgent. ~a deciziei. 2) Necesitate urgentă; situație urgentă. Măsuri de ~. ◊ De ~ cât mai repede; fără întârziere. [G.-D. urgenței] / URGÉNȚĂ, urgențe, s. f. Însușirea, caracterul a ceea ce este urgent; situație care necesită o rezolvare urgentă; necesitate de a rezolva imediat o problemă. ◊ Loc. adv. De urgență = imediat, numaidecât, repede, fără întârziere. – Din fr. urgence. ...

Citat:REANIMÁRE ~ări f. 1) v. REANIMA. 2) med. Procedeu de restabilire a funcțiilor vitale ale organismului (respirația și circulația), când acestea au încetat. [Sil. re-a-] /v. a reanima

Descarcerare- cuprinde ansamblul operatiunilor destinate identificarii persoanelor ramase captive in medii ostile vietii,realizarii accesului catre acestea si degajarii lor fara a le agrava leziunile,cind acestea s-au produs concomitent cu asigurarea asistentei medicale de urgenta cind situatia o impune. grandpa

SMURD

" Chiar şi un prost ar trece de înţelept dacă ar tăcea, şi de priceput dacă şi-ar ţinea gura.” Proverbele 17:28

(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 06-12-2012 08:17 AM de Covalciuc Bogdan.)
05-12-2012 09:05 PM
 Thanks given by: billy the kid , maf150 , landa cristian , Karin , eugen
landa cristian Offline
Utilizator nou
*

Alăturat: Dec 2011
Given 10 thank(s) in 6 post(s)

Da , frumos raspuns. Asa e peste tot in tara . Sunt multe persoane care nu ne apreciaza munca, darurirea si eforturile pe care le facem , dar in necunostinta de cauza vorbesc si isi dau cu parerea. Sper ca domnul nu este din sistem.
06-12-2012 09:16 AM
Postează răspuns 

Săritură forum:

Bine ai venit, Vizitator!
Trebuie să vă înregistraţi înainte să postaţi aici.

Parolă

Ultimele subiecte
Baseball
Ultimul mesaj a fost postat de: Covalciuc Bogdan
Ieri 03:37 PM
» Mesaje: 0
» Vizualizări: 3
Inchirieri auto aeroport
Ultimul mesaj a fost postat de: paraschivrazvan25
Ieri 02:56 PM
» Mesaje: 3
» Vizualizări: 3284