Acest forum foloseste cookies
Acest site foloseste cookies pentru a personaliza continutul si publicitatea, pentru a analiza traficul si pentru a oferi optiuni social media. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.

pompieri

Postează răspuns 

Evaluarea subiectului:
  • 2 voturi - 5 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lucrul in echipa !
Autor Mesaj
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator

Alăturat: Aug 2010
Given 20110 thank(s) in 8171 post(s)

Lucrul in echipa !
"Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul"-citat din Henry David Thoreau
Ce avem de făcut e să învăţăm să lucrăm în "sistem". Adică toţi, ISU, SMURD ,Serviciul de ambulanta, fiecare salvator, fiecare pompier , fiecare paramedic ,fiecare asistent medical , fiecare medic , fiecare componentă neexistand pentru sine sau recunoaştere proprie, ci pentru a contribui la "sistem" ca întreg, aşa încât cel în nevoie sa aibă de câştigat ! Vezi acest clip ...acolo este "cheia succesului" unei echipe de salvatori !

SURSA : You Tube SAJ Prahova
Citat:martie 2008. O basculanta incarcata cu 40 t de pietris intra in balans datorita vitezei si ....dezastru. Initial s-a anuntat prin 112 ca sunt 2 masini prinse sub aceasta (asta este si cauza pentru care sunt prezente atatea echipaje). S -a intervenit cu echipaje de la Sinaia, Campina, Ploiesti (SAJ PH), Predeal (SAJ BV), pompieri si elicopterul SMURD Bucuresti

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 07-10-2020 12:15 AM de Homefire News.)
26-08-2011 07:19 AM
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Thanks given by: Doru , Karin , Pompier tălpaș , billy the kid , Homefire News , LUMINITA TURCU , Nimeni , ciprian ripan , Lion , maf150 , valyvas
{myadvertisements[zone_3]}
ciprian ripan Offline
Membru experimentat

Alăturat: Nov 2011
Given 150 thank(s) in 76 post(s)

RE: Lucrul in echipa !
Multi intreaba daca meseria asta de pompier e chiar ca-n filme... Bara aia de inox pe care coboara pompierii de la televizor, poate exista si la noi, poate nu. Bara aia e o metafora. Cobori pe ea de la un nivel la altul, adica treci din starea latenta in starea de alerta. Treci de la ceea ce faci pentru tine la ceea ce ai sa faci pentru altii. Si mai e ceva; mai e o diferenta. Nici o interventie nu are in fundal muzica, ci urlete, trosnete, sunet infundat de puls neregulat si miros de adrenalina. Muzica din filmele cu pompieri au rolul de a mari dramatismul actiunilor din timpul interventiei. Filmarea asta le-a combinat pe toate. Bravo celui care a editat acest film. PS: i-ati mentionat aici pe paramedici, asistenti, pompieri , doctori si piloti, dar mai era in cadru un om care de obicei nu-l vezi in timpul unei salvari decat cu mana in buzunar, pe telefon sau dirijand circulatia. Era acolo si un politist care se vede ca pune si el mana la treaba si o face cu sufletul.

cand noi intram, ne descultam
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 27-01-2013 03:50 PM de Covalciuc Bogdan.)
27-01-2013 12:47 PM
 Thanks given by: Karin , Covalciuc Bogdan , maf150 , Homefire News
Focus Offline
Membru activ

Alăturat: Dec 2010
Given 34 thank(s) in 23 post(s)

Atunci cand toti oamenii fug ca sa-si salveze vietile , pompierii intervin pentru inlaturarea dezastrelor.
27-01-2013 01:49 PM
 Thanks given by: maf150 , Homefire News
tavy87 Offline
Utilizator nou
*

Alăturat: Jan 2012
Given 3 thank(s) in 1 post(s)

Respect si toata stima pentru cei care au participat la salavarea acelor persoane.Munca in echipa cheia succesului.Acest clip cred ca le va inchide gura la multa lume cum ca pompierii nu fac nimic.La necaz oamenii striga dupa Dumnezeu si dupa pompieri si se bucura la sosirea lor ,dar dupa ce toate astea au trecu omul uita si de Dumnezeu iar pe pompieri ii dispretuiesc.Pacat.Mandru ca sunt pompier.
28-01-2013 11:26 AM
 Thanks given by: Covalciuc Bogdan , maf150 , Homefire News
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator

Alăturat: Aug 2010
Given 20110 thank(s) in 8171 post(s)

O poveste tulburătoare ....
SURSA : Dr . Radu Berca

Citat:Din gand in gand... (ganduri din ture de zi si de noapte) 2.

coelgilor, din ambulanta si din Echipajul de PA... Prietenii stiu de ce!

Candva in 2012, prin Septembrie, poate la 23.50….

Finalizăm un caz. Suntem in curtea Spitalului de Urgenţă Bucureşti, Floreasca.
Telefonul sună....Medicul coordonator... în spate colegii fac ordine, completează truse, pun în ordine echipamentul, iau în buzunare materiale pentru un nou caz. În faţă, pe locul medicului eu pun o nouă fişă în clipboard.
- Am un stop în Otopeni. Nu sunteţi liberi?
... au coborât să fumeze... odihna de după caz...
- Frumos dar greu!- cometează asistentul.... Voluntarul dă din cap:
- ... mmmmDa! Dar acu e bine. Al dracului infarct! Noroc c-am ajuns la timp! Şi acu nici nu-l mai doare
În timpul acesta pe staţia radio ne apelează: 204, 204! Nu sunteţi liberi? Avem nevoie de dumneavoastră! 204 ne recepţionaţi?
- După atât mialgin cât aţi băgat.... spune şi ambulanţierul. Aţi scăzut pe reţetă?
-
- Acum am ajuns la ambulanţă îi spun medicului coordonator. Ne anunţăm imediat şi pun deja mâna pe microfonul staţiei radio.
- Ambulanţa.... Salvarea 204..... liberi la Urgenţă Floreasca
- 204 vă îndreptaţi spre Otopeni, Stop Cardio respirator. Primiţi fişa pe drum. Echipaj de Prim Ajutor acolo!
Îmi chem urgent echipajul:
- Stop în Otopeni! Ne dictează pe drum.
Ţigările se sting în pripă.
- Hai! Fumăm altă dată!
- - miiiaşşşşş....... mârâie unu printre dinţi, Altu` mai aproape nu găseau! În Otopeni...! Noroc ca-i noapte!
- E SMURD-ul la adresă. Mergem în sprijin! Şi roţile scârţeie în curbă la ieşirea din spital.
- Trage Adrenalina 5-6 fiole şi notează – îi spun asistentului. Doresc 2 perechi de mănuşi – îi cer voluntarului.
Din salonul sanitar aud comfirmarile:
- Adrenalină în seringă marcată.
- Manuşi, 2 perechi
Sirena sună. Licuriciul albastru se reflectă în toate geamurile. E noapte dar din loc în loc, la unele intersecţii câte un bot de maşină se iţeşte tăindu-ne calea. Tonalitatea sirenei se schimbă
- Rămâneţi pe loc la intrarea în intersecţie
- Liber dreapta! – îi comunic ambulanţierului.
Din spate asistentul mă informează scurt_
- 300 Amiodarona... în seringă marcată!
- Mulţumesc apuc sâ-i spun cu ochii în lungul drumului
Suntem deja la Băneasa.
- 204, 204! Se aude apelul radio
- 204 pentru Centrala! Vă ascultăm.
- 204 unde aţi ajuns? Putem să vă dictăm (fişa de solicitare)
- 204 am trecut de Academia de Poliţie suntem.. deja la Şoseaua de centură. Dictaţi vă rog....... minulete zboată pe lângă ambulanţa
- - 86 de ani femeie Stop cardio respirator. Otopeni....., de la cimitir circa 300 de metri pe stânga. SMURD-ul la adresă.
Ambulanţierul zâmbeşte. Strada o ştie. Şi mai avem doar 1-2 minute, un viraj scurt la dreapta. Strada şerpuieşte pe lângă primărie, cimitir......
Mmmda, pe lângă cimitir...... poate asta nu ajunge azi aici....
- Comfirmăm şi daţi-ne oră de ajungere...... au trecut 9 minute. Girofarul echipajului PA nu e oprit. La poartă feţe îngijorate....
- Vă rugăm, dacă se mai poate......bunica....... vocea.... are circa 30 de ani, frumos bărbat.....
Ordine vin scurte:
- Daniel...Def-ul, Andrei...Oxigen, aspirator!..am luat trusa de intubat, Costi închide şi intră în curte! Vezi pericole.... câine au?....HAI!
În casă colegii din echipajul de prim ajutor fac Suport vital de bază.
- Salut! Cât timp?
- 15 minute!- răspunde scurt cel care “dă la balon”
- La o parte! Da-mi balonul. O sa intubez!, Schimba-ţi colegul la compresii. Daniel -linie, Andrei- …de intubat! Costi… Acte medicale, vreau Acum APP-urile…….. protocolul curge, manevre scurte şi sigure……Doamnă ce s-a întâmplat azi, acum? Cum a ajuns aşa? Întreb o persoană ce care ne supraveghează atent în timp ce-şi muşcă buzele.
- Linie prinsă! Ma informează asistentul
- Nu atingeţi şi numişcaţi pacientul, apăsaţi butornul pentru analiză! se aude vocea metalică a defibrilatorului.
- Toţi la o parte. Stop Compresii! Apăs Analiză.
- Nu se recomandă Şoc!
- Continuă compresiile! Daniel Adrenalină 1mg. Intubez! Vreau ventilatorul!
- Fără APP marcabile
Doamna reuşeşte să se adune un pic:
- mama…… de 4-5 zile se plângea că respiră greu, că o doare în piept, că ameţeşte……… a fost la medicul de familie si i-a dat sa ia furosemid dar nu l-a luat…. i-a zis ca daca nu-l ia face edem pulponar… respira greu … şi, cum îi spune?,… nitoglicerină….nici asta nu lua, acu a durut-o tare in piept apoi leşinat şi gata….. spune femeia
- Andrei scoate mandrenul! Umfla balonaşul! Daniel vreau Stetoscop... ridic privirea, Daniel zâmbeşte, în mâna are deja pregatit stetoscopul. Mi-l potriveşte în urechi.
- Da-mi balonul, ventilez eu!
- Intubare Ok! Ventilare continuă 12/minut! Costi!... ventilator lângă mine!
- Se recomandă Şoc!
- Continuă compresiile! Toată lumea la o parte ! Atenţie dau Şoc! Şoc livrat! Continuă compresiile!
- …
- Adrenalină!
Încă două şocuri... nu cred că iese... prea mult timp... probabil infarct... Altul!... “Al dracului infarct!”…e noapte ainfarctelor!....
- Oreşte compresiile are ritm?
- Nu susţine! e doar ritmul de compresii.
- …
- Amiodarona!
- Amiodarona livrată după şocul III
Minutele trec, Fibrilaţie ventriculafă. Timerul defibrilatorului e singurul care le contabilizează, paşi de protocol, manevre, ordine....Tahicardie ventriculară.
...
- Daniel... Heparina 4000! Colegii de la SMURD se uită miraţi. Factori potenţal reversibili -4T- . Tromboză coronariană apucă să spună Andrei....
- Nu-i timp de cursuri!, vorbim mai târziu!
- Avem ritm!E sinusal mă informeză Andrei. Verific pulsul.
- Avem puls! S-a resuscitat! O picătura de transpiraţie cade de pe frunte pe nasul pacientei... vreu parametrii vitali! Tricourile sunt ude. Feţele lucesc de rtanspiraţie, obosela a dispărut de pe chipuri. Zâmbete înfloresc în colţurile gurilor.
- 95% saturaţie 87 puls! 87 AV! Respiră singură!
- Tensiune?
- Tensiune în curs de măsirare! 88 cu 54!
Ne privim toţi fericiţi. Am reuşit! O viaţa salvată!
- Ventilator setat, cuplat! anunţ echipajele. Treceţi pe monitorul nostru, Acum ECG compet!
Ma ridic. O adoua doamna intra in cameră, ceva mai tânară ca prima, nu mult.
Pe un pat in camera de alături un vârstnic priveşte tăcut scena. Ridică ochii spre mine:
- Şi acum...?
- Tată,... acum, e bine! încep să spun, omul oftează. Inima bate, de respirat respiră, dar o mai ajutăm cu aparatul.....
- Aduceţi targa – le cer colegilor
- Doamnelor.... mergem la spital! Acte medicale ale doamnei, reţete, ieşiri din spital, şi buletinul, ne trebuie şi acela.
- Mama..... respiră? Îi bate inima? întreabă a doua.
- Da doamnă!
- Aoleu! Ridică ochii spre cer.
- Nu mergem la spital! spune prima. Mama nu vroia la spital! Nu s-a dus pe picioare la spital, nu o s-o ducem acum pe targa!
Cred ca nu aud bine. Stop resuscitat şi nu merge la spital!?
- Poftim? Trebuie să mergem la spital! Noi am resuscitat-o! Respiră, are puls bun, inima bate bine, tensiunea-i încă mică, dar vedem cum corectăm şi asta....
- Nu merge la spital!
- Doamnă, singură nu o sa susţină ritmul. Doar cu ajutor din spital poate supravieţui.......
- N-a vrut... Noi nu suntem de acord. Ramâne acasa!
Sunt năuc. Şi pe noi de ce ne-au mai chemat? De ce n-au refuzat resuscitarea de la început? Şi-au batut joc de ea şi de noi?
- Va trebui să-mi semnaţi în foaie că refuzaţi transportul! Aşa ceva nu e normal.... E dreptul ei la Viaţă..... imi vine un gând.... Viaţă?! Cât timp a trecut de când nu a mai respirat şi până au venit coelgii, pâna aţi sunat la 112?
- 10-15 minute şi au venit repede, şi voi aţi venit repede.....
- În cât timp aţi ajuns? intreb paramedici.
- 11 minute şi în două am cerut sprijin.
10-15 minute şi încă 11.... cel puţin 21 de minute de hipoxie..... Creierul nu se va recupera!.....a fost o resuscitare reuşită? După unii Da,... după alţii Ba... Ca tehnică a fost în regulă. S-a resuscitat. Dar cem rezolvat? Calitatea vieţii ei nu s-a îmbunataţit. Nici a familiei dacă va trăi ca o legumă. Nici a societăţii. Cine profită? Unde-i reuşita?
...
- Băieţi hai afară! Detubăm!, Oprim ventilator, oprim monitorizarea, o punem în pat. Asta a fost tot!
...
Paramedici ies. Ai mei execută ordinele. Ne-am înţeles din priviri. Cand au auzit “timpii” au ştiut. Gândim toţi la fel. Suntem o echipă. Aşa am resuscitat-o!
- E primul stop la care participam şi care se resuscitează! Acum ….şi gândul rămâne nerostit.
- Domn, Doctor… - începe unu dintre paramedici, de ce…
- Asta e! Daţi-mi fişa de solicitare să v-o parafez! Mulţumesc pentru ajutor! Am fost toţi o echipă! Am reusit! Dar ei nu-i foloseşte la nimic! Le explic, vad cum lacrimi mijesc la ochii lor şi sunt toţi barbaţi puternici, bravi…. pompieri Au cursuri de prim ajutor. Hai înăuntru să o punem în pat. Numai Dumnezeu ştie cât va mai dura. Fiecare reacţionează altfel. Poate minute, poate zile, dar ea e pe un drum. Probalil familia a chemat pentru certificatul de deces. Aţi venit voi şi v-aţi apucat de resuscitare. Am venit noi şi am continuat şi asta a dat rezultate……..”Aoleu”, nu a;a a spus fica pacientei? De asta nu vor la spital.
Intram în casă. Unu dintre paramedici mai spune cu ciudă ceva....
- Aşa am găsit-o pe jos, cu faţa în sus, doar ca avea degete mov pană la jumate, cu faţa mov, rece. Acum e roz şi respiră singură....
- Muşamaua de transport, cer. O s-o urcăm mai uşor în pat. E voinicuţă.
...
2.30 Am terminat de pus în ordine în ambulanţă. Laringoscopul şi mandrenul mai trebuie spălate. Dar mai avem încă trei în maşină. Suntem gata de un nou caz....
- Ambulanţa...Salvarea 204
- 204 vă ascultăm! Care e starea pacientei? În voce se ghiceşte tensiunea celui din spatele ecranului, care aşteapta veşti din teren.
- 204 Liber la adresă. Stop cardiorespirator resuscitat. Ritm sinusal, AV 87, Puls periferic 87, saturaţie oxigen 95% Respiraţii spontane. Familia refuză transport la spital!
- Cum refuză transportul? aud prin staţie medicul coordonator. Nu mai aştept ca dispecera să repete întrebarea.
- Familia a semnat în fişa de solocitare... 86 de ani, cel puţin 21 de minute de hipoxie.
- Confirmăm! Vocea e profund dezamăgită. E vocea colegilor de la SMURD cân iesisem afară să le explic. Resurse folosite inutil. Şi-n timpul asta o viaţă, care avea şanse, poate..... Veniţi, pe recepţie, în Centrală.
Ne despărţim de echjipajul SMURD.
- Gardă uşoară!
- Mulţumim Domn Doctor, şi dumneavostră la fel, La revedere!

La ora 4 pacienta a murit. Au cerut doar certificat de deces. Au refuzat sa vină SMURD-ul!
Odihneascse-n pace!

Extraordinar si trist in acelasi timp ...

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
29-04-2013 05:25 AM
 Thanks given by: Karin , valyvas , Homefire News
Postează răspuns 

Săritură forum:

Bine ai venit, Vizitator!
Trebuie să vă înregistraţi înainte să postaţi aici.

Parolă

Ultimele subiecte
I.S.U.'Dealul Spirii' Bu...
Ultimul mesaj a fost postat de: Tablagiu
30-11-2024 01:33 PM
» Mesaje: 541
» Vizualizări: 1034288
I.S.U. "Oltenia" al Judet...
Ultimul mesaj a fost postat de: Pompier tălpaș
30-11-2024 10:58 AM
» Mesaje: 111
» Vizualizări: 196834