Citat:VIDEO Trei autospeciale noi, în dotarea ISU Buzău
Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” a primit , astăzi, trei ambulanţe, una de tip C1 şi două de tip B2, achiziţionate prin Programul Operaţional Regional, derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est.
Una dintre ambulanţe va deservi zona de munte a judeţului Buzău şi va fi operată de lucrătorii SMURD de la Garda Mărunţişu.
Intrarea celor trei ambulanţe în dotarea ISU Buzău face parte din cea de-a doua etapă a unui Program Operaţional Regional derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Est pentru Situaţii de Urgenţă ce presupune dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Buzău, Brăila, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.
În cadrul aceluiaşi program vor mai trebui să intre în dotarea ISU Buzău, până la sfârşitul anului, încă şapte autospeciale. Trei dintre ele vor fi destinate pentru lucrul cu apă de medie capacitate şi alte trei de mare capacitate plus o autospecială pentru descarcerări grele.
Citat:Astazi se implinesc 5 ani de la infiintarea primului modul SMURD in cadrul ISU Buzau, inceputurile acestei formatiuni inregistrandu-se inca din anul 2002 cand, in dotarea Detasamentului de pompieri Buzau a intrat autospeciala pentru descarcerare Mercedes Vito. "Viata unui om este darul cel mai de pret si trebuie aparat prin orice mijloace”. Acesta este motto-ul paramedicilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, care au pus viata victimelor care trebuiau salvate mai presus de propria viata. Cine nu tresare atunci cand aude sirenele pompierilor?! De la copii la varstnici, de la oameni de afaceri la nevoiasi, toti au simtit, macar o data in viata, cat de importanta este munca acestor oameni, aflati zilnic la datorie.
Alergand cu autospecialele lor intr-o lupta continua cu timpul, pentru a salva cat mai multe victime, acesti salvatori au readus speranta in sufletele multor oameni, in cei cinci ani de activitate. La 06 februarie 2009, in Dispeceratul SAJ se primea primul apel de urgenta pentru Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare. La acea data, SMURD avea in componenta 12 tineri subofiteri paramedici, o autospeciala pentru descarcerare si o ambulanta tip B1. Toti, lipsiti de experienta muncii in prespital, s-au luptat pentru fiecare pacient pana in ultimul moment. A venit momentul 08 septembrie 2009, cand, in cadru festiv, a fost inaugurat modulul SMURD si la Detasamentul de pompieri Rm.Sarat, cu o ambulanta tip B1. Au trecut cinci ani de la acel apel si odata cu trecerea timpului si SMURD-ul a crescut: s-a inceput cu 2 echipaje, iar astazi sunt 7 echipaje(4 ambulante tip B1, o ambulanta tip C1, o autospeciala pentru descarcerare si o autospeciala pentru descarcerare grea), care sunt permanent pregatite sa intervina si un numar de 126 paramedici. Nu este de neglijat nici faptul ca o serie de autospeciale cu care unitatea a fost dotata in ultimii ani, si de curand prin POR 2009 – 2013 (8 autospeciale de capacitate medie si mare, o autospeciala de descarcerare grea si o autosenilata 8x8), au in dotarea lor accesorii pentru descarcerare si mijloace si aparatura de prim ajutor, membrii acestor echipaje avand si pregatirea de paramedici. Paramedicii SMURD sunt salvatorii nostri, sunt oamenii care intervin atunci cand cineva este la limita dintre viata si moarte. Au interventii la care lucreaza ore in sir, pe timp de noapte sau zi, la lumina reflectoarelor, indiferent de cate grade sunt afara, dar isi fac meseria ca adevarati profesionisti. Ca o incununare a acestor merite, in data de 22 septembrie 2009, cu prilejul aniversarii a 20 ani de la infiintarea SMURD in Romania, in localitatea Tg.Mures, paramedicii buzoieni au primit drapelul SMURD pe care cu mandrie il poarta la toate ceremonialurile militare.
Paramedicii SMURD au trait momente grele cand au fost nevoiti sa resusciteze rudele, prieteni, colegii sau cand au pierdut pacienti tineri si copii. Nu a fost si nu este usor, dar dincolo de toate acestea au satisfactia de a fi salvat vieti, acolo la locul evenimentului. In tot acest timp, cadrele SMURD Buzau au devenit o echipa cu experienta si care poate face fata situatiilor dificile. Zilnic, zeci de persoane sunt asistate medical de catre SMURD Buzau. In cifre, astazi, pompierii din cadrul ISU Buzau au cu ce sa se mandreasca la aniversarea a cinci ani de existenta SMURD Buzau, aproximativ 10663 interventii pentru acordarea asistentei medicale de urgenta (1292 interventii in anul 2009, 2072 interventii in anul 2010, 2303 interventii in anul 2011, 2635 interventii in anul 2012, 2044 interventii in anul 2013, 317 interventii in anul 2014, pana in prezent).
Din totalul celor 10663 interventii, 9495 au fost misiuni proprii, 62 misiuni au fost desfasurate in cooperare cu IGAV, 122 misiuni in cooperare cu echipajele de descarcerare, 106 misiuni in cooperare cu echipa de cautare – salvare, iar 878 misiuni au fost desfasurate in cooperare cu echipajele de stingere a incendiilor.
Statisticile arata ca de la infiintarea SMURD-ului, din februarie 2009 si pana in prezent , echipajele au salvat zeci de mii de adulti si copii.
Acest fapt se datoreaza atat paramedicilor, cat si cadrelor medicale din UPU a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau. Ei merita toate laudele, fara a face risipa de cuvinte.
In toti acesti ani, la Buzau am avut si avem cazuri complexe – accidente rutiere, unele foarte grave, cu victime multiple, in stare critica.
Echipajele SMURD asigura populatia ca vor continua sa isi faca datoria ca adevarati salvatori, indiferent de riscurile la care se expun.
Imagini horor la Oreavu! Doi morţi şi cinci răniţi într-un cumplit accident rutier
Citat:Carambol între 4 autovehicule pe drumul european 85 pe raza localităţii buzoiene Oreavu. Un bărbat şi o femeie şi-au pierdut viaţa şi alte 5 persoane au fost grav rănite după ce un şofer a intrat pe contrasens. Bolidul scăăpat de sub control a lovit un TIR apoi a ricoşat în alte două autoturisme. Şansa răniţilor au fost trei paramedici vrânceni care le-au acordat îngrijiri până la venirea ambulanţelor.
O ploaie torenţială a paralizat vreme de câteva zeci de minute traficul pe şoseaua europeană în zona localităţii Oreavu. Dupa ce apa s-a scurs de pe carosabil traficul a fost reluat iar un şofer grabit a făcut o manevra imprudentă, a intrat pe contrasens şi a lovit lateral un tir. Din impactul violent autoturismul a ricoşat în alte două maşini care circulau în spatele tirului.
Şoferul a ramas Încarcerat iar pentru scoaterea sa dintre fiarele maşinii a fost nevoie de intrevenţia pompierilor de la descarcerare. Autoturismele au fost avariate în proportie de sută la sută iar pasagerii au suferit răni grave. Un echipaj de paramedici de la ISU Vrancea care revenea de la un concurs a acordat primul ajutor răniţilor din autoturismele implicate în carambol.
Răniţii stabilizaţi au fost preluaţi de 4 ambulanţe şi transportaţi la spitalul din Rm Sărat.Traficul a fost întrerupt aproape o oră pe drumul euroepan însă după finalizarea măsuratorilor a fost reluat pe căte un fir pe ambele sensuri.
Citat:Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din Râmnicu Sărat a aniversat, luni, cinci ani de la înființare. Evenimentul a fost marcat de paramedicii de la Râmnicu Sărat printr-o ceremonie în curtea unității.
Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare a luat naștere la Buzău în anul 2002 când,
în dotarea Detașamentului de Pompieri Buzău, a intrat în exploatare autospeciala pentru descarcerare Mercedes Vito. Șapte ani mai târziu, în februarie 2009, se primea primul apel de urgență pentru Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din Buzău, iar șapte luni mai târziu, în 8 septembrie 2009, a fost inaugurat modulul SMURD și la Detașamentul de Pompieri Râmnicu Sărat, cu o ambulanță tip B1. Au trecut cinci ani de la acel apel și odată cu trecerea timpului și SMURD-ul a crescut: s-a început cu două echipaje, iar astăzi, sunt șapte (patru ambulanțe tip B1, o ambulanță tip C1, o autospecială pentru descarcerare și o autospecială pentru descarcerare grea), care sunt permanent pregătite să intervină cu un număr de 140 paramedici. Nu este de neglijat nici faptul că o serie de autospeciale cu care unitatea a fost dotată în ultimii ani prin Programul Operațional Regional 2009 – 2013 (opt autospeciale de capacitate medie și mare, o autospecială de descarcerare grea și o autoșenilată 8×8), au în dotarea lor accesorii pentru descarcerare și aparatură de prim ajutor, membrii acestor echipaje având și pregătirea de paramedici.
De la înființare, SMURD Buzău a intervenit în nu mai puțin de 11.332 de cazuri, din care 2.815 au fost rezolvate de modulul SMURD de la Râmnicu Sărat, care aniversează, luni, 5 ani de la înființare.
Clipe de groază pentru pasagerii unui autocar din Republica Moldova, care a ieşit de pe carosabil din cauza viscolului
Citat:Un autocar din Republica Moldova a alunecat la Mihăileşti şi s-a aplecat pe partea dreaptă blocând uşile. Turiştii au fost evacuaţi pe geamuri şi prin trapa de pe plafon.
Chiar înainte de intrarea în vigoare a codului roşu, 33 de călători care veneau din Republica Moldova au fost scoşi dintr-un autocar răsturnat pe drumul naţional 2 E85, în judeţul Buzău.
Cetăţenii moldoveni au trecut prin clipe de groază cand autocarul cu care mergeau la Bucureşti a intrat în balans pe gheaţă şi a fost împins de vânt în şanţ, în apropiere de localitatea Mihăileşti.
Autocarul s-a înclinat pe o parte, iar călătorii au căzut unii peste alţii. Cu uşile de acces blocate, oaemnii au fost nevoiţi să aştepte sosirea pompierilor, care i-au scos din maşina prin geamuri şi prin turelă. Din fericire, niciunul nu a fost rănit. Turiştii au fost duşi la un han din apropiere unde au primit ceai cald şi unde i-a aşteptat alt autocar. După aproape două ore, turiştii moldoveni au ajuns în capitală.
La limita cu judeţul Ialomiţa un alt microbuz cu 7 persoane a ajuns în şanţ. Pasagerii au fost aduşi la acelaşi han cu o ambulanţă SMURD Buzau pentru transport victime multiple.
Un autocar în care se aflau 32 de persoane s-a răsturnat pe DN2, în localitatea Râmnicu Sărat, județul Buzău, fiind activat Planul Roșu de Intervenție
Citat:Prima estimare a polițiștilor arată că sunt 10 victime.
Șoferul este încarcerat și se pare că este în stare gravă. Traficul rutier este blocat pe DN2E85, la ieșire din municipiul Râmnicu Sărat către Focșani.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul se desfășoară prin dirijare pe DN 2, la ieșirea din localitatea Râmnicu Sărat, județul Buzău, către municipiul Focșani, pentru a permite desfășurarea intervenției medicale, după ce un autovehicul s-a răsturnat în afara părții carosabile.
n acest moment se acordă asistență medicală de urgență pentru 20 de persoane, toate conștiente.
Având în vedere numărul de persoane implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.
De la nivelul județului Buzău, la locul accidentului acționează 2 autospeciale de stingere, 2 echipaje de descarcerare, 5 ambulanțe SMURD, o autospecială pentru transport victime multiple și 11 ambulanțe SAJ.
Totodată, în sprijin intervin o autospecială pentru transport victime multiple și 3 ambulanțe SMURD de la nivelul ISU Vrancea.
"În autocar se aflau buzoieni. Nu ştim dacă se duceai sau se întorceau de la o fabrică de confecții din Focşani unde lucrează. Din primele evaluări cel mai grav este șoferul care a plecat deja spre UPU cu o ambulanța de Suceava.
Din primele date autocarul a încercat să evite o coliziune şi a ieșit în afara carosabilului pe câmp", a declarat prefectul județului Buzău, Daniel Ţiclea.
"Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău a fost solicitat să intervină pentru acordarea primului ajutor medical şi asigurarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la un accident rutier produs pe DN2(E85), ieşirea spre Râmnicu Sărat. În accident a fost implicat un autocar în care se aflau 32 de persoane, ce a ieşit în afara părţii carosabile şi s-a răsturnat. Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea optimă a misiunii de răspuns, la nivelul judeţului a fost activat Planul roşu de intervenţie. La faţa locului, echipajele operative au intervenit cu 2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 2 autospeciale de descarcerare, 1 autospecială de transport personal şi victime multiple, 5 ambulanţe SMURD şi 11 ambulanţe SAJ. Totodată, în sprijin intervin şi o autospecială pentru transport victime multiple şi 3 ambulanţe SMURD de la nivelul ISU Vrancea'', a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău.
Cele 22 de persoane rănite au fost transportate la UPU şi Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.
Nu există persoane decedate, au informat autorităţile, iar şoferul a fost rănit grav, dar este conştient.
30 de persoane au fost implicate în eveniment, dintre care 23 transportate la spital (19 femei și 4 bărbați), iar 7 asistate la locul evenimentului, refuză transportul la spital. Cele 23 de persoane au fost transportate la următoarele spitale: la Spitalul Județean de Urgență Focșani: 2 femei; la Spitalul Municipal Rm. Sărat: 9 femei și 2 bărbați; la Spitalul Județean de Urgență Buzău: 8 femei și 2 bărbați.
Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Buzău
Patru muncitori, surprinşi sub un mal de pământ în localitatea Săpoca,judeţul Buzău. Un bărbat de 50 de ani nu a mai putut fi salvat în ciuda eforturilor depuse de pompierii ISU Buzău care au intervenit la locul accidentului.
Citat: ”În jurul orei 17, pompierii buzoieni au fost solicitaţi să intervină pe raza localităţii Săpoca pentru salvarea unor persoane ce efectuau lucrări de excavaţii ce au fost prinse sub un mal de pământ”, a transmis, vineri, ISU Buzău.
Sursa citată a precizat că, până la ora transmiterii acestei ştiri, au fost identificate 4 victime. Una dintre acestea a fost găsită deja extrasă, conştientă, cooperantă.
”Două dintre acestea extrase, conştiente cooperante, evaluate de ambulanţele SMURD şi SAJ dintre care una refuză transportul la spital. I victimă neidentificată momentan, aflată sub malul de pământ, nu ii este cunoscută starea sau poziţia”, a mai transmis ISU Buzău.
În acest moment pompierii fac eforturi intense pentru scoaterea în siguranţă a celei de-a patra victime.
La faţa locului sunt 16 pompieri cu o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare, două ambulanţe SMURD, două ambulanţe SAJ, autospecială dotată cu container Multirisc.
”Pompierii au eliberat partea superioară a corpului în cazul celei de-a 4-a victime, care nu prezinta semne vitale. Se fac eforturi pentru degajarea rapida a acesteia şi începerea evaluarii medicale împreună cu manevrele de resuscitare”, a mai transmis ISU Buzău.
ISU Buzău anunţă că pompierii au eliberat partea superioară a corpului în cazul celei de-a 4-a victime, care nu prezinta semne vitale.
”Se fac eforturi pentru degajarea rapidă a acesteia şi începerea evaluarii medicale împreună cu manevrele de resuscitare”, a transmis sursa citată.
Pompierii precizează, însă, că picioarele victimei sunt prinse între ţevi care vor trebui tăiate pentru eliberatea lui.
Unul dintre muncitori a ieșit pe picioarele sale din șanț, iar ceilalți doi au fost scoși după ce au fost îngropați până la brâu în pământ.
Din păcate, unul dintre muncitori, care a stat sub pământ mai bine de patru ore, nu mai prezintă semne vitale. Pompierii au muncit aproape 5 ore pentru a-i extrage corpul din pământ, întrucât picioarele i-au rămas prinse sub mai multe conducte, fiind necesară tăierea țevilor.
Poliția și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău au deschis o anchetă, cazul fiind încadrat ca accident de muncă.