Acest forum foloseste cookies
Acest site foloseste cookies pentru a personaliza continutul si publicitatea, pentru a analiza traficul si pentru a oferi optiuni social media. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.

pompieri

Postează răspuns 

Evaluarea subiectului:
  • 3 voturi - 5 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ghidul Instructorului în Formarea Personalului pentru Situații de Urgentă
Autor Mesaj
Covalciuc Bogdan Offline
Administrator

Alăturat: Aug 2010
Given 15154 thank(s) in 7119 post(s)

Exclamation Ghidul Instructorului în Formarea Personalului pentru Situații de Urgentă
BAZA DE PREGĂTIRE SUCEAVA
GHIDUL INSTRUCTORULUI ÎN FORMAREA PERSONALULUI PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

COL. Drd. ION BURLUI
LT.COL. SORIN POPOVICI
PLT. BOGDAN POPOVICI
PLT. SIMONA COJOCAR

PARTEA I
Citat:CUPRINS
GHID AL BINOMULUI DE STINGERE ŞI ASIGURARE PE TIMPUL INTERVENŢIEI
I.
ROL ŞI ÎNDATORIRI ALE BINOMULUI DE STINGERE 1
II.
OBSERVAREA INCENDIULUI ŞI A MEDIULUI ÎN CARE SE MANIFESTĂ 2
II.1. FLACĂRA 4
II.2. FUMUL 6
II.3. PIROLIZA 7
III. TRATAREA FENOMENELOR COMPLEXE PE TIMPUL INCENDIULUI 11
III.1. FLASHOVER 15
III.2. BACKDRAFT 21
IV. AC’IUNEA ÎN SPAŢII ÎNCHISE ŞI SEMI - ÎNCHISE 27
IV.1. TESTUL DE UŞĂ 27
IV.2. TESTUL DE TAVAN 29
IV.3. METODE DE PĂTRUNDERE ŞI REFULARE A APEI 30
IV.4. TEHNICI DE REFULARE A JETURILOR 36
IV.5. ANALIZA ACTIVITĂŢII DE INTERVENŢIE PENTRU STINGERE 38
V. TEHNICA LUCRULUI PENTRU STINGEREA INCENDIILOR 39
V.1. REGULI GENERALE DE LUCRU 39
V.2. STINGEREA INCENDIILOR DE SUBSTANŢE COMBUSTIBILE SOLIDE 39
V.3. STINGEREA INCENDIILOR DE SUBSTANŢE COMBUSTIBILE LICHIDE 41
V.4. STINGEREA INCENDIILOR DE INSTALAŢII ELECTRICE 45
V.5. STINGEREA INCENDIILOR LA FABRICI DE LACURI 46
VI. STINGEREA INCENDIILOR LA ELEMENTE DE CONSTRUCŢIE 46
VI.1. STINGEREA INCENDIILOR LA ETAJELE CLĂDIRILOR 46
VI.2. STINGEREA INCENDIILOR LA PODURILE CLĂDIRILOR 49
VI.3. STINGEREA INCENDIILOR DIN SUBSOLURI 49
VII. REGULI ŞI MĂSURI DE SECURITATE 50

ACTIVITĂŢI DE PREGĂTIRE A SUBUNITĂŢILOR SPECIALE - SALVATORI
Citat:CUPRINS
ACTIVITĂŢI DE PREGĂTIRE A SUBUNITĂŢILOR SPECIALE DE SALVATORI
I. ÎNCADRAREA ECHIPEI, ATRIBUŢII, DOTARE 53
II. AMARAJE ŞI NODURI 58
III.ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ 57
IV. METODE DE ACORDARE A PRIMULUI AJUTOR ŞI TRANSPORT 59
ANTRENAMENT LA TURNUL DE INSTRUCŢIE 65
I. PROBA SCARA DE FEREASTRĂ 65
II.ANTRENAMENT ÎN ACŢIUNEA DE SALVARE A PERSOANELOR ŞI ANIMALELOR DIN PUŢURI 67
III.ANTRENAMENT ÎN ACŢIUNEA DE SALVARE A PERSOANELOR ŞI ANIMALELOR DE LA ÎNĂLŢIMI 78
IV. ANTRENAMENT ÎN ACŢIUNEA PERSONALULUI PE CASE DE SCĂRI 95
V. ANTRENAMENT ÎN ACŢIUNEA ECHIPEI DE SALVARE PE TIMPUL REVĂRSĂRILOR DE APĂ 96
VI. ANTRENAMENT ÎN ACŢIUNEA DE SALVARE A PERSOANELOR ŞI ANIMALELOR DE SUB DĂRÂMĂTURI 109
LABIRINTUL DE SALVARE 125
BIBLIOGRAFIE 130

Ghidul Instructorului in Formarea Personalului Pentru Situatii de Urgenta

CAPITOLUL IV EDUCAŢIE FIZICĂ

CAPITOLUL V ACTIVITĂŢI DE O...

BIBLIOGRAFIE Ghid Instructor

Prezentare Baza de pregatire ISU Suceava

LINK Prezentare Baza de pregatire ISU Suceava

"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 05-10-2020 06:09 PM de Homefire News.)
07-12-2012 02:45 PM
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Thanks given by: Karin , billy the kid , Coffeeman , ozi , ion , valyvas , Homefire News
{myadvertisements[zone_3]}
florin Offline
Membru junior
**

Alăturat: Nov 2010
Given 26 thank(s) in 2 post(s)

RE: Ghidul Instructorului in Formarea Personalului Pentru Situatii de Urgenta
Partea I referitoare la ,,Binom,, este foarte bine intocmită și recomand să fie studiată cu atenție. Din păcate parte a doua referitoare la lucrul la inalțime se mai poate imbunătății. Din punctul meu de vedere anumite procedeie prezentate nu sunt de recomandat. Procedurile prezentate la pag 87, 89 pun in pericol atât victima cat și salvatorul. Nu este recomandată utilizarea de catre pompieri a OPT-ului. În locul acestui dispozitiv de rapel salvatorii trebuie să folosească coborâtoare cu sisteme de blocare automată.
09-12-2012 08:08 PM
 Thanks given by: Homefire News , Coffeeman
ciprian ripan Offline
Membru experimentat

Alăturat: Nov 2011
Given 148 thank(s) in 74 post(s)

Si eu sunt curios de ce folosesc Opt-ul pt coborare. Poate are vreo logica, de aia as ruga vre-un coleg de la Suceava care a facut parte din echipajele care au muncit pt ghidul asta sa ne explice de ce ar fi mai sigur sau mai usor cu Opt-ul fata de coborarea cu un Gri-gri sau un Stop. Mie unu, imi place sa am controlul asupra a ce mi se intampla si d-aia folosesc coboratorul iar Opt-ul l-as folosi doar pt asigurarea suplimentara.

cand noi intram, ne descultam
17-12-2012 07:23 PM
 Thanks given by: Homefire News
cojocar simona Offline
Utilizator nou
*

Alăturat: Dec 2010
Given 34 thank(s) in 3 post(s)

(17-12-2012 07:23 PM)ciprian ripan Scris:  Si eu sunt curios de ce folosesc Opt-ul pt coborare. Poate are vreo logica, de aia as ruga vre-un coleg de la Suceava care a facut parte din echipajele care au muncit pt ghidul asta sa ne explice de ce ar fi mai sigur sau mai usor cu Opt-ul fata de coborarea cu un Gri-gri sau un Stop. Mie unu, imi place sa am controlul asupra a ce mi se intampla si d-aia folosesc coboratorul iar Opt-ul l-as folosi doar pt asigurarea suplimentara.

Suntem de acord cu observatia facuta, dar va prezentam motivatia noastra. In dotarea subunitatilor din inspectorat nici o subunitate, din cele 9, nu are in dotare blocator. La nivelul bazei de pregatire, pentru antrenamentul formatorilor avem blocatoare pe care le folosim noi, formatorii, pentru oferirea increderii cursantilor. Militarilor care vin la instruire, suntem nevoiti sa le prezentam posibilitatea cea mai sigura de interventie cu mijloacele pe care le au ei in dotare pentru a putea interveni la interventiile din raionul lor. Avem situatii cand acestia, la subunitati, nu au in dotare nici opt coborator. Pana la reglementarea dotarilor, si din discutiile purtate cu seful salvatorilor din departamentul Seine-en-Marne (care ne-au dotat cu echipament pentru baza), metodele cele mai sigure au fost stabilite cele prezentate in ghid. La participarea noastra la exercitiile demonstrative in Franta (rapel pe siloz de 12 etaje, rapel din elicopter) am inteles ca acestia nu accepta decat o singura coarda de salvare.
Ca observatie, acestia schimba coarda anual sau de cate ori este nevoie, pe cand ale noastre au deja cativa ani.
Multumim pentru observatii, suntem deschisi la orice completare si idee pe care sa o implementam. Ne dorim momentele in care vom avea dotarea pe care o cere situatia.

TAKE CARE AND BE SAFE!Smile
18-12-2012 09:45 AM
 Thanks given by: ciprian ripan
Parvu Florin Offline
Membru experimentat

Alăturat: Oct 2010
Given 265 thank(s) in 104 post(s)

(18-12-2012 09:45 AM)cojocar simona Scris:  In dotarea subunitatilor din inspectorat nici o subunitate, din cele 9, nu are in dotare blocator. Militarilor care vin la instruire, suntem nevoiti sa le prezentam posibilitatea cea mai sigura de interventie cu mijloacele pe care le au ei in dotare pentru a putea interveni la interventiile din raionul lor. Avem situatii cand acestia, la subunitati, nu au in dotare nici opt coborator.

Opinia mea este ca ce am citat e o atitudine... nu vreau sa se simta cineva jignit... gresita. Dar e doar o opinie, nu valoreaza mai mult decat oricare alta si in plus mai vine si din partea unuia "fara sange in instalatie", a unuia dintre cei mai slabi pompieri din IGSU, dat fiind faptul ca a fost dat afara acum un an si cateva luni...

In sustinerea afirmatiei mele o sa va trimit la un link mai vechi

http://forum.pompierii.info/subiect-cult...light=cook

si o sa va mai spun ca am vazut destule in viata ca sa-mi dau seama ca atitudinea cea mai corecta este:

"Daca nu am pregatirea si dotarea minima necesara sa fac fata situatiei, NU MA HAZARDEZ SI NU LUCREZ!!! Ii chem pe altii mai destepti si mai dotati decat mine!"

Cand iti vei rupe oasele, nu-i va pasa nimanui de tine sau de familia ta, nu uita asta, sau va fi cel mult o chestie de complezenta, dar greul tot tu singur il vei duce!

Si daca as mai fi la pompieri, nici daca grupul meu socio-profesional ar dansa precum dansatoarele din Cook Island, nu as mai repeta greselile pe care le-am facut candva fortandu-mi norocul, si nu doar in cazul prezentat!

Si aduceti-va aminte ca in bransa asta, daca lasi un cat de mic amanunt la voia intamplarii urmarile pot fi tragice. Ca mori, aia e! mori si s-a incheiat totul! dar trebuie sa stiti ca ati putea avea o lunga, dureroasa si mizerabila existenta, ca rezultat al unui accident, al efortului de a salva pe cineva, sau doar fiindca unul dintre colegii tai a dat-o in bara!

Cunoasterea e singura voastra protectie, invatati cum se fac lucrurile, mai ales cand viata voastra depinde de asta, invatati sa zburati inainte de a sari din cuib, familia voastra va aprecia asta!

In egala masura instructorii nu oferiti cunostinte eronate sau incomplete, veti crea in mintea oamenilor un fals sentiment de siguranta care ar putea avea urmari tragice!

Dar, repet, luati ceea ce ati citit drept nimic altceva decat ceea ce e: o opinie si atat!
Daca credeti ca gresesc, trimiteti-ma la origine si vedeti-va in continuare linistiti de ce ce stiti si cum stiti voi sa faceti! Tongue

I will not serve in that which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church.

James Joyce

http://www.semperfidelis.ro
18-12-2012 02:56 PM
 Thanks given by: ciprian ripan , Homefire News
florin Offline
Membru junior
**

Alăturat: Nov 2010
Given 26 thank(s) in 2 post(s)

Câteva sugestii:
dacă nu se dispune nici de un ,, opt,, se poate folosi pentru rapel o carabinieră și un nod semicabestan. Repet atat folosirea opt-ului cat și a semicabestanului sunt extrem de periculoase mai ales in cazul unor intervenții reale.
După cursul de alpinism utilitar pe care l-am parcurs acum cațiva ani mi-am dat seama că a doua coarda de siguranță este absolut obligatorie cand se lucreză la inălțime. Coarda de siguranță se va utiliza cu un dispozitiv de tipul - Blocator de cadere - (ASSAP de la Petzl sau echivalente de la alți producatori). Dacă coarda de lucru cedeaza vei fi ingeraș.
ATENȚIE ,,GRI GRI-ul,, nu indeplinește standardul EN 341 (Echipament individual de protecție impotriva caderilor de la inălțime. Dispozitive coborâtoare). Ca și coborâtoare recomand folosirea I'D de la Petzl deoarece are sistem antipanică, permite coborârea a 2 persoane (salvator și victimă - modelul I'D 20 L) iar in cazul montări invers a cordiței se blochiază. Cu Stop-ul sau GRI GRI-ul dacă montezi cordița invers nu mai ai ocazia a doua oară. In cazul Opt-ului după câteva zeci de rapeluri din cauza uzurii nu mai blochiază total existând o mică alunecare.

Vă mulțumesc
Sărbători Fericite
La mulți ani!
26-12-2012 08:05 PM
Jordauo Offline
Membru junior
**

Alăturat: Mar 2012
Given 3 thank(s) in 3 post(s)

Vreau sa felicit realizatorii acestui ghid pentru munca depusa, am sa le studiez indeaproape, si o sa le downloadez cad o sa imi incarc telu. Inca odata felicitari pentru munca depusa.
26-12-2012 08:34 PM
ciprian ripan Offline
Membru experimentat

Alăturat: Nov 2011
Given 148 thank(s) in 74 post(s)

Adica au fost bani pt construirea unei baze de pregatire pt care va invidiaza o tara intreaga si nu sunt bani pt protectia la interventii a celor care se pregatesc acolo? imi pare rau s-aud asta; asta e un lucru care dovedeste ca inca la noi oamenii sunt doar numere, contand doar inventarul. Corzile nu se schimba in fiecare an, ci atunci cand nu mai prezinta siguranta (asta poate sa insemne oricat de la o ora la 5 ani),iar dotarea subunitatilor de la voi cu niste coboratoare o vad aproape obligatorie (si asta, minim, numai pt siguranta salvatorului). Nu prea e loc de improvizatii la interventiile la care se foloseste completul de salvari de la inaltime. Din proprie experienta o spun: Gri-Gri-ul e foarte sigur. L-am folosit la aproape orice se poate folosi scula asta...si la interventii si la antrenamente si in afara serviciului si la catarari si la rapel si la salvari de persoane si in alpinismul utilitar si in cel sportiv (eu personal il prefer fiindca m-am invatat cu el)... Nu dau sfaturi daca nu-s sigur de ele. Mai am un sfat: daca nu esti sigur de un lucru, poti alege sa nu-l faci. Florin are dreptate in ceea ce priveste Id-ul...probabil este cel mai bun coborator pe care-l poate cineva recomanda (daca aveti ocazia sa-l achizitionati, nu va ganditi nici o clipa la alte variante)
Florin, daca spui ca pui coarda invers prin Gri-gri sau prin Stop, ai toate sansele sa ai a doua sansa...crede-ma am incercat. Dar nu asta e problema;problema e ca nu ai voie in meseria asta sa existe "daca". "Daca" exista "daca" inseamna ca nu te-ai pregatit indeajuns.
Ar mai fi ceva...Stiu ca nu e recomandat, dar un coborator costa maxim 300 de lei. Daca nu-l puteti obtine prin sponsorizari,puneti voi pret pe viata voastra daca altii n-o pun. Spunea un pompier britanic ca ei si-ar dori sa aibe dotarile si baza noastra materiala,dar totodata spunea ca santem departe de ei(n-o spunea cu ingamfare) ca mentalitate si ca mod de a aborda orice interventie.

cand noi intram, ne descultam
26-12-2012 11:15 PM
 Thanks given by: Covalciuc Bogdan , Homefire News
Postează răspuns 

Săritură forum:

Bine ai venit, Vizitator!
Trebuie să vă înregistraţi înainte să postaţi aici.

Parolă

Ultimele subiecte
Firefighting and Rescue V...
Ultimul mesaj a fost postat de: Homefire News
Ieri 03:44 PM
» Mesaje: 245
» Vizualizări: 377691
Pătură antifoc pentru aut...
Ultimul mesaj a fost postat de: Covalciuc Bogdan
23-03-2023 07:27 PM
» Mesaje: 5
» Vizualizări: 307