Evaluarea subiectului:
- 3 voturi - 5 în medie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ghidul Instructorului în Formarea Personalului pentru Situații de Urgentă
|
Autor |
Mesaj |
{myadvertisements[zone_3]}
florin
Membru junior
 
Mesaje: 13
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 0
Given 26 thank(s) in 2 post(s)
|
RE: Ghidul Instructorului in Formarea Personalului Pentru Situatii de Urgenta
Partea I referitoare la ,,Binom,, este foarte bine intocmită și recomand să fie studiată cu atenție. Din păcate parte a doua referitoare la lucrul la inalțime se mai poate imbunătății. Din punctul meu de vedere anumite procedeie prezentate nu sunt de recomandat. Procedurile prezentate la pag 87, 89 pun in pericol atât victima cat și salvatorul. Nu este recomandată utilizarea de catre pompieri a OPT-ului. În locul acestui dispozitiv de rapel salvatorii trebuie să folosească coborâtoare cu sisteme de blocare automată.
|
|
09-12-2012 08:08 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
{myadvertisements[zone_3]}
cojocar simona
Utilizator nou

Mesaje: 3
Alăturat: Dec 2010
Locatie:
Thanks: 1
Given 34 thank(s) in 3 post(s)
|
RE: Ghidul Instructorului in Formarea Personalului Pentru Situatii de Urgenta
(17-12-2012 07:23 PM)ciprian ripan Scris: Si eu sunt curios de ce folosesc Opt-ul pt coborare. Poate are vreo logica, de aia as ruga vre-un coleg de la Suceava care a facut parte din echipajele care au muncit pt ghidul asta sa ne explice de ce ar fi mai sigur sau mai usor cu Opt-ul fata de coborarea cu un Gri-gri sau un Stop. Mie unu, imi place sa am controlul asupra a ce mi se intampla si d-aia folosesc coboratorul iar Opt-ul l-as folosi doar pt asigurarea suplimentara.
Suntem de acord cu observatia facuta, dar va prezentam motivatia noastra. In dotarea subunitatilor din inspectorat nici o subunitate, din cele 9, nu are in dotare blocator. La nivelul bazei de pregatire, pentru antrenamentul formatorilor avem blocatoare pe care le folosim noi, formatorii, pentru oferirea increderii cursantilor. Militarilor care vin la instruire, suntem nevoiti sa le prezentam posibilitatea cea mai sigura de interventie cu mijloacele pe care le au ei in dotare pentru a putea interveni la interventiile din raionul lor. Avem situatii cand acestia, la subunitati, nu au in dotare nici opt coborator. Pana la reglementarea dotarilor, si din discutiile purtate cu seful salvatorilor din departamentul Seine-en-Marne (care ne-au dotat cu echipament pentru baza), metodele cele mai sigure au fost stabilite cele prezentate in ghid. La participarea noastra la exercitiile demonstrative in Franta (rapel pe siloz de 12 etaje, rapel din elicopter) am inteles ca acestia nu accepta decat o singura coarda de salvare.
Ca observatie, acestia schimba coarda anual sau de cate ori este nevoie, pe cand ale noastre au deja cativa ani.
Multumim pentru observatii, suntem deschisi la orice completare si idee pe care sa o implementam. Ne dorim momentele in care vom avea dotarea pe care o cere situatia.
TAKE CARE AND BE SAFE!
|
|
18-12-2012 09:45 AM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Parvu Florin
Membru experimentat
  
Mesaje: 212
Alăturat: Oct 2010
Locatie:
Thanks: 22
Given 265 thank(s) in 104 post(s)
|
RE: Ghidul Instructorului in Formarea Personalului Pentru Situatii de Urgenta
(18-12-2012 09:45 AM)cojocar simona Scris: In dotarea subunitatilor din inspectorat nici o subunitate, din cele 9, nu are in dotare blocator. Militarilor care vin la instruire, suntem nevoiti sa le prezentam posibilitatea cea mai sigura de interventie cu mijloacele pe care le au ei in dotare pentru a putea interveni la interventiile din raionul lor. Avem situatii cand acestia, la subunitati, nu au in dotare nici opt coborator.
Opinia mea este ca ce am citat e o atitudine... nu vreau sa se simta cineva jignit... gresita. Dar e doar o opinie, nu valoreaza mai mult decat oricare alta si in plus mai vine si din partea unuia "fara sange in instalatie", a unuia dintre cei mai slabi pompieri din IGSU, dat fiind faptul ca a fost dat afara acum un an si cateva luni...
In sustinerea afirmatiei mele o sa va trimit la un link mai vechi
http://forum.pompierii.info/subiect-cult...light=cook
si o sa va mai spun ca am vazut destule in viata ca sa-mi dau seama ca atitudinea cea mai corecta este:
"Daca nu am pregatirea si dotarea minima necesara sa fac fata situatiei, NU MA HAZARDEZ SI NU LUCREZ!!! Ii chem pe altii mai destepti si mai dotati decat mine!"
Cand iti vei rupe oasele, nu-i va pasa nimanui de tine sau de familia ta, nu uita asta, sau va fi cel mult o chestie de complezenta, dar greul tot tu singur il vei duce!
Si daca as mai fi la pompieri, nici daca grupul meu socio-profesional ar dansa precum dansatoarele din Cook Island, nu as mai repeta greselile pe care le-am facut candva fortandu-mi norocul, si nu doar in cazul prezentat!
Si aduceti-va aminte ca in bransa asta, daca lasi un cat de mic amanunt la voia intamplarii urmarile pot fi tragice. Ca mori, aia e! mori si s-a incheiat totul! dar trebuie sa stiti ca ati putea avea o lunga, dureroasa si mizerabila existenta, ca rezultat al unui accident, al efortului de a salva pe cineva, sau doar fiindca unul dintre colegii tai a dat-o in bara!
Cunoasterea e singura voastra protectie, invatati cum se fac lucrurile, mai ales cand viata voastra depinde de asta, invatati sa zburati inainte de a sari din cuib, familia voastra va aprecia asta!
In egala masura instructorii nu oferiti cunostinte eronate sau incomplete, veti crea in mintea oamenilor un fals sentiment de siguranta care ar putea avea urmari tragice!
Dar, repet, luati ceea ce ati citit drept nimic altceva decat ceea ce e: o opinie si atat!
Daca credeti ca gresesc, trimiteti-ma la origine si vedeti-va in continuare linistiti de ce ce stiti si cum stiti voi sa faceti!
I will not serve in that which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church.
James Joyce
http://www.semperfidelis.ro
|
|
18-12-2012 02:56 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
florin
Membru junior
 
Mesaje: 13
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 0
Given 26 thank(s) in 2 post(s)
|
RE: Ghidul Instructorului in Formarea Personalului Pentru Situatii de Urgenta
Câteva sugestii:
dacă nu se dispune nici de un ,, opt,, se poate folosi pentru rapel o carabinieră și un nod semicabestan. Repet atat folosirea opt-ului cat și a semicabestanului sunt extrem de periculoase mai ales in cazul unor intervenții reale.
După cursul de alpinism utilitar pe care l-am parcurs acum cațiva ani mi-am dat seama că a doua coarda de siguranță este absolut obligatorie cand se lucreză la inălțime. Coarda de siguranță se va utiliza cu un dispozitiv de tipul - Blocator de cadere - (ASSAP de la Petzl sau echivalente de la alți producatori). Dacă coarda de lucru cedeaza vei fi ingeraș.
ATENȚIE ,,GRI GRI-ul,, nu indeplinește standardul EN 341 (Echipament individual de protecție impotriva caderilor de la inălțime. Dispozitive coborâtoare). Ca și coborâtoare recomand folosirea I'D de la Petzl deoarece are sistem antipanică, permite coborârea a 2 persoane (salvator și victimă - modelul I'D 20 L) iar in cazul montări invers a cordiței se blochiază. Cu Stop-ul sau GRI GRI-ul dacă montezi cordița invers nu mai ai ocazia a doua oară. In cazul Opt-ului după câteva zeci de rapeluri din cauza uzurii nu mai blochiază total existând o mică alunecare.
Vă mulțumesc
Sărbători Fericite
La mulți ani!
|
|
26-12-2012 08:05 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
{myadvertisements[zone_3]}
ciprian ripan
Membru experimentat
  
Mesaje: 117
Alăturat: Nov 2011
Locatie:
Thanks: 252
Given 148 thank(s) in 74 post(s)
|
RE: Ghidul Instructorului in Formarea Personalului Pentru Situatii de Urgenta
Adica au fost bani pt construirea unei baze de pregatire pt care va invidiaza o tara intreaga si nu sunt bani pt protectia la interventii a celor care se pregatesc acolo? imi pare rau s-aud asta; asta e un lucru care dovedeste ca inca la noi oamenii sunt doar numere, contand doar inventarul. Corzile nu se schimba in fiecare an, ci atunci cand nu mai prezinta siguranta (asta poate sa insemne oricat de la o ora la 5 ani),iar dotarea subunitatilor de la voi cu niste coboratoare o vad aproape obligatorie (si asta, minim, numai pt siguranta salvatorului). Nu prea e loc de improvizatii la interventiile la care se foloseste completul de salvari de la inaltime. Din proprie experienta o spun: Gri-Gri-ul e foarte sigur. L-am folosit la aproape orice se poate folosi scula asta...si la interventii si la antrenamente si in afara serviciului si la catarari si la rapel si la salvari de persoane si in alpinismul utilitar si in cel sportiv (eu personal il prefer fiindca m-am invatat cu el)... Nu dau sfaturi daca nu-s sigur de ele. Mai am un sfat: daca nu esti sigur de un lucru, poti alege sa nu-l faci. Florin are dreptate in ceea ce priveste Id-ul...probabil este cel mai bun coborator pe care-l poate cineva recomanda (daca aveti ocazia sa-l achizitionati, nu va ganditi nici o clipa la alte variante)
Florin, daca spui ca pui coarda invers prin Gri-gri sau prin Stop, ai toate sansele sa ai a doua sansa...crede-ma am incercat. Dar nu asta e problema;problema e ca nu ai voie in meseria asta sa existe "daca". "Daca" exista "daca" inseamna ca nu te-ai pregatit indeajuns.
Ar mai fi ceva...Stiu ca nu e recomandat, dar un coborator costa maxim 300 de lei. Daca nu-l puteti obtine prin sponsorizari,puneti voi pret pe viata voastra daca altii n-o pun. Spunea un pompier britanic ca ei si-ar dori sa aibe dotarile si baza noastra materiala,dar totodata spunea ca santem departe de ei(n-o spunea cu ingamfare) ca mentalitate si ca mod de a aborda orice interventie.
cand noi intram, ne descultam
|
|
26-12-2012 11:15 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
|
Bine ai venit, Vizitator! |
Trebuie să vă înregistraţi înainte să postaţi aici.
|
Sustinem |  |
 |
|