RE: Tehnică de intervenție - istorie ... sau poate nu !?
Galeria Națională a Pompierilor Istorici este situată în cadrul structurilor renascentiste ale Palatului Ducal din Mantua și este una dintre cele mai importante colecții ale patrimoniului trecut al istoriei pompierilor italieni.
RE: Tehnică de intervenție - istorie ... sau poate nu !?
Cea mai veche autospecială de stins incendii funcţională din România îşi face serviciul la secţia de pompieri militari din Oraviţa
Citat:O bijuterie pe patru roți, ce ar putea avea succes într-un muzeu, este folosită cu brio la aproape toate intervenţiile din oraşul de pe Valea Caraşului, dar şi la Anina. Mașina este perfect funcțională, ceea ce o face unică în județ, dar nici în țară nu mai există decât una sau două cu aceeași vârstă. Este vorba despre modelul Volvo M86 44T, construită în anul 1968 în uzinele de la Göteborg în Suedia.
RE: Tehnică de intervenție - istorie ... sau poate nu !?
Mototriciclu de stins incendii Kurogane Model 1 „Fire Trike” Japonia 1941
Citat:Zaibatsu Nissan a produs motoare „americane” cu 6 cilindri, pe care le-a folosit nu numai pentru camioane și sedanuri executive, ci le-a furnizat și industriilor conexe, și anume companiei Kurogane, care, după cum ne amintim, a fost afiliată la Datsun până în 1936. Datorită faptului că până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, puterea zaibatsu-ului a devenit mai puternică, suntem siguri că aceasta este o presupunere corectă.
Această ipoteză este susținută și de faptul că motorul instalat pe mototriciclu de stins incendii Kurogane pentru a asigura funcționarea pompei poartă marcajul fabricii Nissan și, atât în exterior, cât și în ceea ce privește alte caracteristici tehnice, este pe deplin în concordanță cu Graham-Paige. motoare de la mijlocul anilor '30.
Există, de asemenea, o legătură clară între echipamentele de pompieri japoneze de dinainte de război (exemplele cărora le-am atașat mai sus) și camioanele de pompieri americane de dinainte de război corespunzătoare în ani. Aici putem vorbi mai mult despre inspirația din cultura Streamline Moderne decât despre copierea completă în sensul obișnuit.
Triciclurile și camioanele japoneze postbelice, erau realizate în stilul adecvat, deși erau asemănătoare unor modele americane, și-au schimbat rapid trăsăturile caracteristice spre angularitate și simplitate a designului, punând în prim-plan confortul funcțional și costul redus, contrar pompozității inerente. în proiectarea tehnologiei americane din acei ani...
Ca unitate de putere pe această tricicletă, ca și pe multe altele din acea vreme, a fost folosit un motor cu supapă inferioară în formă de V de 1200 cc, desfășurat pe cadru pentru o răcire mai bună. Cutia de viteze este asamblată într-o carcasă separată, ceea ce facilitează accesul la piesele motorului și înlocuirea acestora dacă este necesar.
Suspensia fata este paralelogram, cea spate este asamblata pe arcuri lamelare.
RE: Tehnică de intervenție - istorie ... sau poate nu !?
Cea mai veche autospeciala de pompieri din judetul Cras Severin, restaurata la Otelu Rosu Magirus Deutz A 4500 Mercury LF 16 TS model 1957
Citat:Pompierii SVSU din subordinea primariei Otelu Rosu au repus in functiune una dintre comorile ce fac mandria multor muzee tehnice din lume iar aici ma refer la o autospeciala pentru stingerea incendiilor ce are o vechime de aproape 70 de ani, exemplarul Magirus Deutz Mercury aflat in dotarea Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta fiind produs in anul 1957, modelul respectiv fiind fabricat in fosta Germanie Federala intre anii 1951 – 1972.
Aflata in inventarul primariei de la inceputul anilor 1980, exemplarul autospecialei de pompieri model Magirus din Otelu Rosu se afla intr-o stare excelenta de conservare si chiar daca “mai scartaie” pe la unele incheieturi, functioneaza aproape integral, la testele efectuate astazi a refuzat sa se aprinda doar girofarul instalat si care cu siguranta va primi un nou bec.
Relatarile din presa carasana au vorbit in timp despre exemplare relativ similare aflate in posesia unor unitati de pompieri civili dar din cate se cunoaste niciuna nu se afla in stare de functionare. Bineinteles, unitatea de pompieri de la la Otelu Rosu nu se bazeaza pe aceasta masina in cazul unor evenimente nedorite, voluntarii dispunand de o autospeciala de interventie mult mai moderna.
Discutand cu primarul Luca Malaiescu acesta ne-a spus ca se simte mandru stiind ca are in unitatea de pompieri voluntari oameni destoinici. “Avem o echipa capabila sa indeplineasca orice sarcina, multi dintre ei au cunostinte tehnice foarte bune iar unora li se datoreaza reconditionarea acestei bijuterii tehnice iar in ceea ce priveste administratia locala, pot spune ca facem tot ce depinde de noi. Masina se afla in dotarea unitatii de foarte multi ani dar in ultima perioada a avut de suferit datorita trecerii timpului si lipsei de piese, subansamblele ce se defecteaza sunt mult mai greu de procurat la o jumatate de secol de cand a iesit din fabricatie”, ne-a declarat edilul din Otelu Rosu.