Unelte de luptă
Nu mă refer la arme letale, deși conceptul ar fi cam la fel, la baza este tot o bombă; denumirea de bombă i-ar speria pe mulți și ar fi cam sceptici in folosirea acestui sistem. Chiar dacă la noi, incendiile de vegetație nu au aceeași amploare ca în Statele Unite ale Americii, nu putem spune că nu avem nevoie de așa ceva, iar conceptul are aproape 4 ani. Este făcut să limiteze utilizarea defectuoasă a apei aruncată din avion peste foc, ”defectuoasă” care vine de la factorii atmosferici, fumul în cantități mari etc.
Sistemul se numeste PCADS (Precision Container Air Delivery System) , apărut dintr-un parteneriat dintre Boeing si Weyerhauser Co. Acest sistem funcționează astfel: decât să fie răspândit prin aer, agentul de stingere se va pune în anumite cantități bine stabilite, în interiorul unui ”balon” care la rîndul lui va fi pus într-un container de carton. Acesta din urmă, când va fi lansat din aer se va rupe, iar balonul din interior va cădea in zona țintită fără ca apa sau alt agent de stingere să se împrăștie prin aer. În mare funcțioează pe același principiu ca și baloanele cu apă pe care le făceam acum ceva vreme .
Într-adevăr revenim la partea cu ”la alții se poate, la noi...”. În caz că domnii și doamnele de la logistica IGSU/MAI etc. vor vrea să arunce un ochi pe acest sistem, probabil într-un viitor când vom avea și bani.
Clima se schimbă, nu se știe peste cât timp vom intra în ”ring” cu aceste incendii extrem de mari, de vegetație.
Se întâmplă în România, în 2012 ! Ei cu tehnologia, noi cu sacii
În timp ce spaniolii sting incendiile de pădure cu elicoptere speciale, autorităţile noastre aruncă apă de sus cu pungile
Citat:Degeaba suntem în UE. La capitolul tehnologie mai avem mult de recuperat. Spaniolii, portughezii şi alte naţii sting incendiile de pădure cu elicoptere speciale, iar pompierii noştri apelează, încă, la metode primitive.De şase zile se chinuie să oprească vâlvătaia din Munţii Bucegi cu sacii. Canicula, dar şi vântul puternic au făcut ravagii. Sute de hectare de pădure s-au aprins instantaneu în mai multe judeţe din ţară.
Cel mai afectat este Prahova, acolo unde infernul s-a instalat în Munţii Bucegi. Pompierii se chinuie de şase zile să ţină flăcările uriaşe sub control şi aproape că au reuşit.
Dar cu o muncă titanică şi o pagubă pe măsură: 115 hectare de vegetaţie din zece judeţe au fost înghiţite de foc până acum.
România. Focul din masivul Bucegi a fost izolat cu ajutorul unui elicopter MAI încărcat cu saci cu apă
Citat:Şi nu e de mirare. Singurele elicoptere, dotate cu un dispozitiv de apă, sunt stricate, astfel că modalitatea la care s-a apelat pentru stingerea vâlvătăii este una caraghioasă: au încărcat un elicopter al Ministerului de Interne cu saci de apă, pe care i-au aruncat mai apoi în zonele cu foc.
Vântul puternic a împrăştiat, însă, apa în toate direcţiile, mai puţin în interiorul focarului.
„Dacă aveam dotările necesare, altfel s-ar fi intervenit.
În România, nu există nici măcar un elicopter de stins incendiile, ci o improvizaţie.
Vorbim despre două aparate la care se ataşează un dispozitiv încărcat cu 3.000 de litri de apă.
Însă nici acelea nu mai funcţionează", ne-a spus Daniel Vasile, purtător de cuvânt la ISU Bucureşti, care a ţinut să precizeze că instituţia a solicitat încă din luna mai un elicopter special pentru incendii.
Acesta costă în jur de două milioane de euro, astfel că nu ne rămâne decât să ne uităm şi să luăm aminte la celelalte state din UE.
Premierul Ponta a anunţat în cursul zilei de marţi că există bani pentru achiziţionarea unui elicopter special şi în prima şedinţă de guvern va aloca sumele necesare.
Un elicopter special costă circa 2 milioane de euro
Elicopterul pentru incendii a fost gândit de americani în anul 1957. De atunci au apărut diverse modele. Se încarcă cu apă printr-un furtun special
Citat:Sikorsky S-61L, făcut de canadieni, este folosit în mai toate ţările.
Rezervorul de 2.000 de litri se alimentează dintr-un lac, cu ajutorul unui furtun special.
Dă drumul la 2.000 de litri o dată
Apoi apa se aruncă deasupra focarului fie prin acelaşi furtun, fie direct din rezervor.
Dacă elicopterul nu se poate apropia prea mult de focar se foloseşte tunul, care aruncă jetul de apă de la distanţă.
Aparatul costă în jur de două milioane de euro.
Flash incendii
Citat:În patru judeţe din România mai ard pădurile. În ciuda eforturilor depuse de pompieri, în patru judeţe - Argeş, Prahova, Braşov şi Covasna - mai ard încă hectare întregi de vegetaţie.
În judeţul Argeş, pe Vârful Roşu din Masivul Făgăraş, ard 60 ha.
În Harghita, marţi, a izbucnit un nou incendiu de vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de 10 hectare din comuna Suseni, în apropiere de Peştera Şugău.
Pompierii militari au localizat incendiul. În Prahova, s-au efectuat nouă zboruri cu elicopterul, marţi şi miercuri, iar pompierii militari au urcat pe creste, au tăiat copacii din jurul focarelor şi au creat o fâşie de protecţie pentru izolarea zonei.
În Covasna, un incendiu de pădure a izbucnit în localitatea Filia. În momentul sosirii pompierilor, plantaţia de pin ardea pe opt hectare.
Focul face ravagii în Spania. Două incendii au ucis trei persoane şi au rănit 24, la graniţa cu Franţa.
Flăcările au înghiţit mii de hectare de teren în regiunea Girona, iar circulaţia este întreruptă pe mai multe şosele.
Pompierii s-au luptat cu focul, însă vântul este prea puternic.
Cinci autocare pline cu români s-au blocat, marţi, în Franţa, la 50 km de frontiera cu Spania.
Peste 1.000 turişti evacuaţi în Croaţia. În Croaţia un pompier a murit în luptă cu flacările care mistuie pădurile de pe coasta nordică a Marii Adriatice.
Peste o mie de turişti, majoritatea din Slovenia şi Austria, au fost evacuaţi din staţiunile în care îşi petreceau vacanţa.
Incendiile cuprind suprafeţe tot mai mari din cauza vântului puternic.
Si pe principiul ca este mai bine sa previi decat sa tratezi prezint o solutie pe care o folosesc americanii si cred ca se poate aplica si la noi.
Smokejumpers(Pompieri parasutisti).
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 03-01-2014 06:31 PM de Covalciuc Bogdan.)
pentru creste de munti si rape ce metode se aplica ca pompierii brasoveni stau de aproape 2 saptamani pe masivul POSTAVARU si mai au de lucru ?,cei care isi dau doctoratele si isi iau grade si prime pe astfel de treburi nu ii vad in actiune!!!!!!!!!! si degeaba ne uitam la altii sa ne vedem pe noi ,la noi situatia e crunta avem dotari si materiale de ev mediu tot carca a ramas de baza.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 03-01-2014 06:31 PM de Covalciuc Bogdan.)
Sunt oarecum sceptic ca o astfel de idee este fezabila pentru Romania, din mai multe motive, esentialul fiind ca smokejumperii functioneaza intr-o tara de doua ori cat Europa, cu paduri si parcuri nationale cat doua-trei judete de-ale noastre si cu drumuri care nu permit o desfasurare rapida a fortelor de interventie...
Rostul pompierilor parasutisti este exact asta, sa ajunga repede intr-un loc in care deplasarea cu autovehiculele ar dura zile sau poate saptamani...
In Romania, singurele locuri in care nu se poate ajunge repede il reprezinta zona muntoasa, ceea ce din start exclude sau limiteaza folosirea parasutistilor, pentru salturi in astfel de zone iti trebuiesc oameni extrem de bine pregatiti, si asta dureaza si costa mult...
In plus, o opinie personala este faptul ca parasutistii, atat militari cat si pompieri sunt o specie pe cale de disparitie, sunt niste dinozauri care nu mai traiesc decat intr-o nisa extrem de restransa, nu spun ca vor disparea, dar va fi nevoie de din ce in ce mai putini.
Simptomatic pentru situatia asta mi se pare faptul ca dupa Vietnam, acesta fiind reperul introducerii si folosirii pe scara larga a elicopterelor de transport, o singura operatiune aeropurtata de amploare in care au fost folositi parasutisti a avut loc, in urma cu vreo 5-6-7 ani in Afganistan, si atunci alegerea comandantilor a fost dictata de necesitatea pastrarii secretului si folosirea avantajului oferit de surpriza cat mai mult posibil, ceea ce nu e cazul la pompieri...
Elicopterele fac treaba asta, adica transportul de oameni si materiale, mult mai bine si aproape la fel de repede ca avioanele, deci nu exista aproape nici un motiv pentru a folosi parasutisti cand poti sa transporti oameni si echipament cu elicopterul...
Si apoi... sa fim seriosi, autospecialele IGSU functioneaza cu vapori de motorina, si noi vorbim de smokejumperi...!
Din punctul meu de vedere, altele sunt problemele, si as incepe cu faptul ca incendiile de padure au un extrem de pronuntat caracter specific, nu seamana cu nimic din ceea ce stim noi pana acum, si stingerea lor se bazeaza mai mult decat oricare alta interventie pe INFORMATIE de calitate, rolul actiunilor proactive fiind hotarator.
Cand spun "informatie" ma refer primordial la informatia meteo si la informatia referitoare la teren, am vazut undeva niste chestii de-am ramas mut!
Prognoza meteo a ajuns la niste niveluri de acuratete aproape incredibile, daca platesti poti sti cu precizie apropiata de 100% pentru mai mult de o saptamana cum va arata vremea intr-un loc si mai ales cum va batea vantul ,fiindca asta este elementul cheie aici!
Isi inchipuie cineva ca un inspector sef, cand da directive de interventie la un incendiu de padure, s-a intrebat in prealabil cum se va propaga incendiul? Sunt extrem de sceptic...
Si mai vorbeam despre informatia despre teren, de calitate si in timp oportun, dar
1. de cand sunt hartile din dispecerate?
2. cati oameni cunoasteti care sa se uite la o harta cateva minute si apoi sa fie capabili sa inteleaga tot ce le spune aceasta, sa inteleaga terenul, sa stie unde e panta, sa stie daca e sau nu accesibila panta aceea, sa stie cat timp va face o echipa din punctul A pana in punctul B?
Ar mai fi cateva lucruri pe care vreau sa le punctez asa... in treacat...
Ca sa intervii la incendii de padure iti trebuiesc oameni extrem de bine pregatiti fizic, si stiti cu totii foarte bine care e conditia fizica medie a pompierilor...
De asemenea e necesara o logistica bine pusa la punct, oamenii trebuie sa manance, sa se odihneasca, cand ati vazut ultima data la pompieri o ratie de lupta sau un cort mic, sau un sac de dormit, sau un neopren, sau un rucsac?
Ultima, oare in tot MAI-ul nu e nici o minte luminata care sa inteleaga necesitatea unor drone care sa survoleze incendiile de padure, sa nu mai trimiti ditamai MI-8-ul numai ca sa ia cateva cadre de la locul incendiului?
Banii cheltuiti pe ele cred ca ar fi amortizati in maximum un an-doi, mai ales ca niste chestii de-alea, la limita dintre jucarie si lucru serios, nici nu sunt foarte scumpe...
Și asta e ce am gasit la prima cautare pe net: From search and rescue to monitoring water supplies, roads, bridges and forest fires, applications run the gamut, Ben Gielow, general counsel at the Association for Unmanned Vehicle Systems International in Arlington, Virginia, said by telephone.
“They’re going to be used very aggressively in the future,” said Mary Scott Nabers, president and chief executive officer of Strategic Partnerships Inc., an Austin, Texas, industry consultant. The drones cost $3.36 an hour to operate, which compares to $250 to $600 an hour for a manned aircraft, Miller said. The drones cost $30,000 to $50,000 each to buy, about the price of a squad car, he said. http://www.bloomberg.com/news/2012-05-31...sions.html
Ca sa inchei, ca poate v-ati plictisit de prostiile mele, in domeniul asta viitorul nu suna deloc bine, ca sa parafrazez o celebra reclama...
dar... bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi...
si daca nu va mai place, va ramane sfanta solutie a demisiei!
Hai, sa auzim de bine! One big difference with the military birds is many of them are very expensive . . . a Predator or a Global Hawk . . . those birds have to be up so high, that the resolution isn't as good as this [their drone]. So, this actually gives you better imagery for a dramatically less price.
Using the drone instead of firefighting helicopters does not just save money. It also eliminates the risk of having to place a pilot in the air. The drone is lightweight, can fly in high winds, and can take off from virtually any location. It has two cameras; one for streaming video that can be watched in real time online and one that takes high resolution pictures. Typically, it soars 400 to 500 feet above the ground and can go as high as 12,000 feet.
Ca sa nu mai pierdeti timpul calculand va spun eu ca este vorba de o altitudine maxima de3 600 de metri. The drone can stay in the air for about an hour, running off an electronic motor system.
FLORINE in mare parte ai dreptate dar ideile tale la momentul actual , mie unul mi se par putin cam fanteziste . Drone nu are M Ap N -ul care se foloseste inten de ele , daramite noua , ce sa faci mai repede cand suna alama , sa incarci drona in masina sau echipajul, cine sa mai manevreze la locul interventiei aparatul . Asa ca pentru moment lucram tot asa, iar partea cu demisia mai asteapta putin.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 27-08-2022 08:10 PM de Homefire News.)