Pompier supravieţuitor: “Şi acum aud ţipetele răniţilor”
Citat:Aflat în misiune, soldatul Marian Simi Ilie a rămas fără un picior în urma exploziei TIR-ului plin cu azotat de amoniu. Astăzi, la Mihăileşti, pompierii, jurnaliştii şi autorităţile locale au depus coroane de flori şi au aprins o lumânare în memoria victimelor exploziei din 24 mai 2004.
Foto Marian Simi Ilie lângă colegii săi.
Cu un picior amputat, soldatul Marian Simi Ilie se încăpăţânează să vină zeci de kilometri de la Pătârlagele, unde locuieşte, până la monumentul de la Mihăileşti, pentru a aprinde o lumânare în amintirea colegilor care au murit.
"Sunt cele mai negre amintiri. Şi acum aud ţipetele colegilor mei, ale răniţilor, iar eu nu puteam să mă mişc", îşi aminteşte Marian.
Soldatul fusese încorporat pe 24 februarie 2004. După patru luni de armată, în dimineaţa zilei de luni, 24 mai, a coborât la apel, împreună cu alţi colegi, pentru a pleca pe teren. Tocmai se anunţase în staţie că un TIR arde la Mihăileşti. Era deja la a zecea misiune, ca servant.
A ajuns la locul accidentului iar maşina de intervenţie a parcat pe contrasens, pe banda din stânga, sensul dinspre Buzău. A coborât din maşină cu gândul să racordeze furtunul însă, brusc, o forţă imensă l-a catapultat câţiva metri în aer. A căzut lângă un coleg în agonie, soldatul Georgian Medeleanu.
"L-am auzit când mi-a strigat să fug dacă pot, după care a murit. Am realizat apoi că nu pot să îmi mişc picioarele şi am strigat după ajutor. Ţin minte că am fost luat în braţe de nişte soldaţi şi apoi am ajuns la spital", îşi aminteşte Marian.
A fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde o echipă de medici a decis să îi amputeze piciorul drept, fiindcă risca o cangrenă devastatoare pentru tot corpul. Patru luni a stat în spital, cu mama sa la căpătâi.
Pentru Marian, un tânăr de 20 de ani, fără un picior, viaţa devenise un calvar. "Îmi făceam probleme: ce viitor o să mai am, unde mă mai pot eu angaja? Era un chin, mai ales că piciorul mă durea tare, din cauza unei proteze", îşi aminteşte supravieţuitorul de la Mihăileşti.
Unitatea de pompieri a fot prima care i-a întins o mână de ajutor tânărului. După numai câteva luni de la externarea din spital, l-a angajat pe un post de civil, cu un salariu satisfăcător.
"Din 2008, am cerut transferul la Mărunţişu, ca să fiu aproape de casa părinţilor mei, din Pătârlagele. Acum am maşină, pe care am adaptat-o, şi mă descurc", spune Marian Simi Ilie.
În tragedia produsă pe 24 mai 2004 au murit 18 persoane, între care şapte pompieri, doi jurnalişti şi mai mulţi civili, localnici şi trecători.
Sursa :www.adevarul.ro
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 25-05-2018 06:02 AM de Covalciuc Bogdan.)
Pompierul Crinu Andreica si-a riscat viata pentru ca familia sa il poata ingropa crestineste pe adolescentul luat de viitura pe Valea Vaserului
Citat:
Un pompier de la Viseu de Sus a infruntat moartea si s-a aruncat in apele involburate ale Vaii Vaserului ca sa recupereze corpul neinsufletit al adolescentului smuls de viitura chiar din mana tatalui sau, iar familia sa il poata ingropa crestineste. Eroul este plutonierul Crinu Andreica, un barbat de 34 de ani, pe care il astepta acasa sotia si un baiatel de opt ani.
Si-a riscat viata fara sa pretinda multumiri sau onoruri, pentru ca pompierul este mult prea modest ca sa isi aroge statutul de erou. Spune ca si-a indeplinit doar misiunea: de-ai ajuta pe cei in suferinta.
Incredibila misiune de recuperare a fost filmata, iar imaginile dovedesc din plin curajul lui Crinu Andreica.
Plutonierul Crinu Andreica de la subunitatea de pompieri de la Viseu de Sus a accepat sa isi spuna povestea, sa vorbeasca despre intamplarile la limita carora a trebuit sa le faca fata atat el, cat si restul membrilor echipelor de salvare care au actionat pe Valea Vaserului si pe cea a Viseului in zilele inundatiilor.
Pompierul maramuresean a intarit prin fapta sa ca spiritul de sacrificiu si curajul sunt uneori fara limite. El s-a aruncat fara sa ezite in apele reci si involburate si a inotat pana unde era prins cadavrul adolescentului ca sa il aduca la mal si sa il redea parintilor.
Pompierul s-a numarat printre membrii echipei de interventie formate pentru salvarea turistilor ramasi blocati pe Valea Vaserului.
Plecat de urgenta in misiunea de salvare a turistilor blocati pe Vaser
”Am primit alarma sambata dimineata si am inceput sa urcam pe Valea Vaserului sub comanda maiorului Ioan Ionita Sirb, adjunctul sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures. Am luat cu noi alimente, apa, medicamente. Fiecare cat putea duce in ranita. La inceput urcarea a fost usoara, dar apoi a inceput greul. Nu era drum de acces, linia ferata era rupta, practic nu aveai pe unde trece. Totusi, ne-am catarat pe stanci sau am trecut legati cu cordeline peste raul involburat. A fost greu, dar a meritat fiecare metru pe care l-am parcurs alaturi de sef si de ceilalti colegi pompieri si jandarmi. Stiam ca acolo ne asteapta oameni care au venit in vacanta pe Vaser, prinsi de capriciile vremii”, a povestit plutonierul Crinu Andreica.
Doua misiuni, una de salvare si una de recuperare, ambele periculoase
Pe langa salvarea turistilor, o alta misiune a lor era aceea de recuperare a corpului neinsufletit al baiatului de 16 ani, dat disparut inca din cursul zilei de sambata, 26 iulie.
Tragedia i-a marcat pe salvatori, mai ales cand l-au intalnit pe tatal adolescentului, care aproape doua zile a stat pe Vaser, ca sa vegheze, e drept de pe malul opus, corpul neinsufletit al copilului.
Ar fi mers el dupa baiat, dar nu a avut cum sa treaca apa, pentru ca toate podetele din zona au fost spulberate de apa. A asteptat ajutor de la pompieri si jandarmi, care nu au putut gasi nici ei o cale de acces pe malul opus. Au incercat sa taie un copac si sa-l puna peste rau, dar nu au reusit.
Crinu Andreica a trecut inot prin puhoaiele dezlantuite
Atunci s-a luat decizia riscanta: ca un salvator sa treaca puhoaiele inot si sa lege cadavrul cu cordeline pentru a-l recupera.
”Nu am stat prea mult pe ganduri. M-am hotarat rapid ca eu trebuie sa ajung acolo. Familia celui disparut trebuia sa il inmormanteze. In acele clipe colegii mei m-au incurajat. Practic, toti cei prezenti au fost alaturi de mine si m-au incurajat. M-au asigurat cu o cordelina. Apoi m-am dezbracat, m-am udat cu apa rece pentru a ma acomoda si am intrat in apa. Am inotat prin puhoaie pentru ca trebuia sa ajung pe celalalt mal. Din locul in care am intrat si pana in locul pe unde am iesit apa m-a dus vreo 60 de metri in aval. Daca nu reuseam, colegii trebuiau sa ma scoata rapid din apa. Am avut noroc si am reusit sa ajung acolo. Am scos corpul copilului din mal, l-am legat, iar colegii l-au tras pe celalalt mal. Apoi am trecut si eu apa. Nu inot, ci pe deasupra apei, cu ajutorul unei franghii", a rememorat evenimentele Crinu Andreica.
”El este eroul care a sarit in apa. El a inotat pana pe malul celalalt. A avut curajul necesar sa infrunte urgiile naturii, iar pentru asta merita apreciat”, a declarat maiorul Ioan Ionita Sirb.
Gestul pompierului este si mai mult de apreciat, tinand cont de faptul ca acasa il astepta sotia si copilul. In asemenea situatii, putini sunt capabili de un asemenea sacrificiu.
Sotia si fiul l-au asteptat acasa cu sufletul la gura
Radu Gabriel, de 8 ani, si Simona Daniela,
sotia barbatului, au banuit ca misiunea in care a plecat Crinu Andreica este una extrem de dificila, pentru ca natura a facut prapad si la Viseu, astfel incat au stiut ca pe Valea Vaserului pericolele pot fi si mai mari.
Crinu Andreica - familie
Femeia nu avea niciun mijloc de comunicare cu sotul, asa ca orele s-au scurs extrem de greu pentru ea. Baietelul Radu Gabriel a recunoscut ca abia a asteptat sa il poata imbratisa pe tatal sau in momentul in care a intrat pe usa. Tatal meu este pompier. El salveaza oameni din apa si foc. Sunt mandru de el", a spus baietelul. Firesc, cu un asemenea exemplu in casa, si copilul a spus ca vrea sa salveze oameni cand va fi mare. Si-a propus ”sa se faca politist”, iar in timpul liber sa se ocupe de tamplarie.
Plutonierul Crinu Andreica a fost militar angajat la Ministerul Apararii. In urma cu doi ani s-a hotarat sa treaca in randul pompierilor. Nu regreta nicio secunda alegerea facuta. La orice ora din zi si din noapte este gata sa isi indeplineasca misiunea: aceea de a salva vietile si bunurile semenilor. Pompierul nu asteapta multumiri de la nimeni si spune ca el si-a facut doar datoria. Este fericit si pregatit pentru misiunile urmatoare.
Sursa :www.emaramures.ro
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 25-05-2018 06:09 AM de Covalciuc Bogdan.)
"Moartea este ceva de care nouă nu trebuie să ne fie frică pentru că, în timp ce noi suntem, moartea nu este, iar când moartea este, noi nu suntem." - Epicur
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 10-01-2013 02:14 PM de Covalciuc Bogdan.)
24 mai -7 ani ...suntem datori sa nu uitam !
Ceremonial militar şi religios la şapte ani de la explozia devastatoare de la Mihăileşti
Citat:Marţi se împlinesc şapte ani de la explozia devastatoare de la Mihăileşti în urma căreia 18 persoane şi-au pierdut viaţa dintre care şapte pompieri şi doi jurnalişti.
De atunci, data de 24 mai a rămas întipărită în memoria celor care şi-au pierdut camarazii şi pe cei dragi, fiind comemorată an de an la locul exploziei.
Cu această ocazie la Mihăileşti se vor depune coroane şi se va aprinde o lumânare la monumentul de pe marginea DN2 E85 în cadrul unei ceremonii militare şi religioase ce va avea loc de la ora 9.30 .
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 09-01-2021 01:55 PM de Covalciuc Bogdan.)
26 mai - 1 an de când Ionuţ Cristian Ungureanu a căzut la datorie....suntem datori sa nu uităm !
Citat: S-au rugat şi au aprins lumânări la căpătâiul camaradului lor.
S-a scurs un an de când vâlvătăi ucigaşe l-au răpit acestei lumi pe Ionuţ Cristian Ungureanu, sublocotenentul post-mortem înghiţit de flăcări nestăpânite o dată cu tarabele din Complexul Comercial Dragonul Roşu, de lângă Bucureşti.
Camarazii de la Detaşamentul ”Dămăroaia” nu l-au uitat şi, într-un gest emoţionant, au fost alături de familia greu încercată la slujba de pomenire de la cimitirul din Valea Mare, judeţul Olt, acolo unde Ionuţ şi-a găsit odihna veşnică.
Treizeci de ”salamandre” le-au arătat, sâmbătă, Florinei şi lui Marin Ungureanu, bieţii părinţi cărora destinul crud le-a aruncat flăcăul în lumea rece a umbrelor, că nu sunt singuri în suferinţa uriaşă care s-a abătut asupra lor. Din respect pentru Ionuţ, camaradul lor prins în sinistru, pompierii au participat, la împlinirea unui an de la misiunea în care acesta a pierit, la slujba de pomenire ţinută la căpătâiul lui. Atât de intens a trăit momentul scurtei ceremonii religioase şi atât de tare au răscolit-o amintirile printre care refuză să mai păşească, încât Florina, mama militarului, a izbucnit într-un plâns surd pentru ca, apoi, cu faţa schimonosită de durere, să se prăbuşească, fără vlagă, pe uşile metalice ale cavoului unde se odihneşte fiul ei. Pe toată durata slujbei, Marin, părintele pompierului căzut la datorie, nu şi-a dezlipit obrazul de marmura rece a pietrei funerare, timp în care cei 30 de camarazi ai celui dispărut au ascultat rugile preotului cu lumânări aprinse în mâini.
Sublocotentul post-mortem Ionuţ Cristian Ungureanu a căzut la datorie, la 24 de ani, în incendiul care la data de 26 mai 2010 a mistuit din temelii Complexul Dragonul Roşu, aflat la marginea Capitalei.
Citat:ISU Bucuresti - Cu durere...despre un prieten, un camarad, un pompier profesionist.
Destinul nobil al colegului nostru Ionut Cristian Ungureanu, onoreaza o indelungata traditie de glorie si jertfa pentru semeni. Sa-i pastram vie amintirea si sa-i cinstim memoria asa cum se cuvine. Cel ce a plecat dintre noi cu trupul, va ramane pururea printre toti aceia care l-au iubit si l-au pretuit, va ramane in sufletele si amintirea noastra!
"Opusul iubirii nu este ura, opusul speranţei nu este disperarea, opusul sănătăţii spirituale şi al raţiunii umane sănătoase nu este nebunia, şi opusul amintirii nu se cheamă uitare, ci, de fiecare dată, nu este altceva decât indiferenţă."-Elie Wiesel
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 09-01-2021 01:56 PM de Covalciuc Bogdan.)
Sapte ani de la Mihailesti
Timpul nu poate sterge lacrimile si durerea din suflete. Astazi s-au implinit sapte ani de la cea mai cumplita tragedie petrecuta vreodata pe o sosea din Romania. Pe 24 mai 2004, un camion incarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a eplodat aproape de intrarea in Mihailesti.
Citat:În noaptea de luni spre marţi, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare au intervenit la mai multe incendii, 3 dintre ele fiind provocate de trăsnete. Trei şuri din Petreşti, Decebal şi Ieghe-rişte au fost cuprinse de flăcări.
Din păcate, în timpul uneia dintre intervenţii plutonierul major Lisnic Barth şi-a pierdut viaţa, iar colegul său, sergentul major Kompasz Gabriel, a fost uşor rănit.
Un trăsnet a fost cauza incendiului izbucnit la şura lui R. Ştefan din Petreşti, strada Principală nr. 392. Secţia de pompieri Carei a intervenit la Petreşti cu două autospeciale sub comanda plutonierului major M. Dumitraşcu.
Dată fiind amploarea intervenţiei, dar mai ales accidentul soldat cu moartea unui pompier şi rănirea unui alt subofiţer, la faţa locului s-au deplasat inspectorul şef al ISU, colonel Gheorghe Strâmb, care a preluat comanda intervenţiei, prim-adjunctul său, colonel Iulian Burz, şeful Centrului Operaţional, colonel Vasile Sălăgean, şeful Inspecţiei de Prevenire, colonel Nelu Hauşi, purtătorul de cuvânt al in-stituţiei, căpitan Aurel Ulici, şi comandantul Secţiei de pom-pieri Carei, căpitan Cristinel Guraliuc.
La incendiu au fost prezenţi şi pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) al comunei Petreşti cu o auto-specială, care au încercat să localizeze focul până la sosirea colegilor militari.
Incendiul a fost lichidat la ora 03.20. În urma intervenţiei prompte a pompierilor militari şi civili, s-a reuşit salvarea casei de locuit şi a unei părţi a ane-xelor gospodăreşti, estimate la aproximativ 150.000 lei. Pagu-bele produse de incendiu au fost evaluate la aproximativ 40.000 lei.
În timpul intervenţiei plutonierul major Lisnic Barth, în vârstă de 36 ani, şi-a pierdut viaţa iar sergentul major Kompasz Gabriel, în vârstă de 24 ani, a fost uşor rănit. Cel de-al doilea a fost adus imediat după accident la Spitalul Judeţean Satu Mare, unde s-a constatat că nu are răni grave sau fracturi, fapt pentru care azi va fi externat.
Pompierul mort nu pre-zenta răni pe corp sau pe cap, după toate probabilităţile, deşi avea casca de protecţie pusă; grinda care l-a lovit i-a provocat fie o fractură de bază de craniu, fie una cervicală.
Pompierul decedat n-a avut nicio vină
Kompasz Gabriel, cel care s-a aflat la câţiva centimetri de Lisnic atunci când acesta a murit, a povestit pe scurt ce s-a întâmplat: “Incendiul era deja lichidat, mai era un focar sub stiva de lemne de foc aflată lângă peretele şurii. În timp ce stingeam acolo, grinda cea mai mare a acoperişului s-a prăbuşit şi l-a lovit direct în cap pe colegul meu, iar pe mine m-a atins în cădere”.
Inspectorul şef al ISU, colonelul Gheorghe Strâmb: “Viaţa demonstrează că meseria de pompier nu este numai plină de satisfacţii, ci şi una supusă riscului. Exemplul îl constituie tragica întâmplare în care şi-a pierdut viaţa colegul nostru plutonier major Lisnic Barth. Este o meserie pe cât de nobilă, pe atât de periculoasă. Pom-pierul decedat nu a greşit din punct de vedere al respectării Normelor de protecţie a muncii, a fost un eveniment tragic în urma căruia vom lua măsuri suplimentare pe viitor. Lisnic Barth va fi avansat post mortem la gradul de sublo-cotenent, iar familia, alături de condoleanţele noastre, va primi echivalentul a 5 solde de la inspectorat şi suma de 2.000 lei de la Fundaţia noastră, «Turnul pompierilor». Colegul nostru va fi înmormântat cu onoruri militare joi, de la ora 15”.
EDITAT de Doru (rezolvat) ........ daca e cineva de la Satu Mare si simte nevoia, sa adauge lucruri...
Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti eroii nostri si pe noi sa ne ajute sa nu fim niciodata eroi!
I will not serve in that which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church.