Evaluarea subiectului:
- 4 voturi - 5 în medie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Cum poţi să devii paramedic SMURD
|
Autor |
Mesaj |
Mihai1423
Utilizator nou

Mesaje: 2
Alăturat: Dec 2019
Locatie:
Thanks: 1
Given 1 thank(s) in 1 post(s)
|
Cum poţi să devii paramedic SMURD
Buna, nu stiu daca este categoria corecta insa, doresc cateva detalii despre cum as putea deveni paramedic (salariat nu voluntar). Vreau toate variantele posibile in caz ca sunt mai multe. Multumesc mult!
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 17-08-2023 07:26 AM de Covalciuc Bogdan.)
|
|
17-12-2019 09:38 AM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
{myadvertisements[zone_3]}
Covalciuc Bogdan
Administrator
       
Mesaje: 14,521
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 6237
Given 18503 thank(s) in 7799 post(s)
|
RE: Cum poţi să devii paramedic SMURD
Diferenţa dintre paramedic, asistent medical şi ambulanţier
Citat:Paramedic este un termen care desemnează orice persoană care este calificată în acordarea primului ajutor calificat, constând în stabilizarea vieții și transportul victimelor către spitale, care dobândește aceste competențe în urma unor cursuri speciale de formare și stagii teoretice și practice în cadrul unor centre de formare, și care are în dotare echipamentele specifice acestui scop, inclusiv defibrilatoare semiautomate, funcționând sub formă de echipe de prim ajutor într-un cadru instituționalizat.
În Clasificarea ocupațiilor din România, ocupația de paramedic are codul 325903 și impune nivelul de instruire 3, adică studii medii sau postliceale.
De regulă, paramedicul lucrează în cadrul serviciului de ambulanță sau pe ambulanța pompierilor SMURD și acordă servicii de prim ajutor calificat în cazul victimelor accidentelor rutiere și dezastrelor naturale sau acelora a căror viață este în pericol din alte motive, sau celor care au urgențe medicale și solicită transport imediat la spital. În acest scop prestează toate activitățile medicale de salvare.
Cadrul medicolegal pentru paramedici este foarte dependent de structura generală a serviciilor medicale de urgență pe teritoriul în care lucrează. În multe localități paramedicii operează ca o extensie directă a directorului medical și a practicii medicului ca o extensie a licenței directorului medical.
În locurile în care paramedicii sunt recunoscuți profesioniști din domeniul sănătății înregistrați la un organism adecvat, aceștia pot desfășura toate procedurile autorizate pentru profesie, inclusiv administrarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală și sunt responsabili personal față de o autoritate de reglementare.
În unele zone, medicii paramedici au permisiunea de a practica multe abilități avansate, ajutând în același timp un medic care este prezent fizic, cu excepția situațiilor de urgență care amenință viața imediat.
Personalul paramedical care activează în cadrul echipajelor de prim ajutor calificat este pregătit în instituțiile de învățământ și în centrele de formare specializate aflate în structura Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și/sau în alte centre de formare autorizate și acreditate aflate în structura instituțiilor publice care dețin echipaje de prim ajutor calificat conform prezentei legi.
În cazul echipajelor de pompieri care intervin la incendii, accidente cu ambulanța din dotare, aceștia au echipament de prim ajutor, defibrilator semiautomat și personal calificat cel puțin 3 persoane formate ca personal paramedical.
SURSA info : https://ro.wikipedia.org
Citat:Un paramedic este un cadru medical profesionist care are pregătirea și calificarea necesare pentru a oferi asistență medicală la fața locului, în timpul transportului și în unitățile medicale de urgență.
Ei efectuează intervenții utilizând instrumentele și echipamentele dintr-o ambulanță și sunt un intermediar crucial între locația pacientului și spital. Paramedicii primesc instruire într-o varietate de abilități și discipline datorită gamei largi de scenarii cu care se confruntă.
Un paramedic este cadrul medical care dobândește aceste competențe în urma unor cursuri speciale de formare și a unor stagii teoretice și practice pe care le efectuează în cadrul unor centre de formare specializate aflate în structura Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Conform clasificării ocupațiilor din România, meseria de paramedic are codul 325903 și presupune nivelul III de instruire, adică finalizarea studiilor medii (liceu) sau postliceale.
Diferenţa dintre paramedic, asistent medical şi ambulanţier
De cele mai multe ori, echipajele de paramedici sunt cele de pe SMURD, ambulanţa roşie a pompierilor şi sunt formate din cadre militare ale Inspectoratelor pentru Situaţii de urgenţă, aşadar pompieri, însă cu pregătire şi competenţă în sfera primului ajutor.
Paramedicii sunt grupaţi în echipaje de câte trei, unul dintre aceştia fiind şoferul ambulanţei. El poate interveni, dacă este necesar, având şi competenţa medicală. Paramedicii sunt apelaţi la 112 şi intervin atât în cazul unor urgenţe minore, cu răni superficiale, cât şi a unor traume majore, aşa cum sunt accidentele sau incendiile.
De foarte multe ori, ei preiau bolnavii de acasă şi îi transportă la unitatea de primiri urgenţe pentru investigaţii şi tratament. Totdată, paramedicii însoţesc echipajele de pompieri la intervenţii chiar dacă nu sunt victime, pentru a le putea acorda prim ajutor colegilor în cazul unui eveniment nedorit.
Concret, paramedicii răspund la solicitarile care vin pe 112, evaluează starea pacienţilor şi intervin cu manevrele pe care le au în competenţă, intervin în curăţarea rănilor deschise şi pansarea acestora, realizează reducerea şi imbolizarea fracturilor.
Mai mult, un paramedic iniţiază manevrele de resuscitare de tipul basic life support, asigură transportul victimelor sau pacienţilor la cea mai apropiată unitate medicală de urgenţă, menţine legătura cu dispecerii 112, cu echipajele medicale de pe ambulanţă şi cu spitalul de urgenţă.
Ce studii sunt necesare
Cunoştinţele medicale sunt vitale în această profesie. Pe lângă acestea, rezistenţa crescută la stres şi la un ritm de lucru susţinut, rezistenţa la efort fizic şi o formă fizică bună sunt esenţiale
Importante sunt şi luarea deciziilor în timp scurt, gândirea critică şi menţinerea calmului în situaţii limită. Empatia faţă de pacienţi şi o bună comunicare cu ei şi aparţinătorii sunt şi ele importante.
Profesia de paramedic nu necesită studii superioare, ci doar o postliceală, Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă. Acolo, timp de doi ani vei învăţa tot ce trebuie să ştie un pompier şi tot acolo vei face stagiul de pregătire/ specializare în profesia de paramedic. Mulţi dintre paramedici urmează apoi cursurile unei postliceale de asistenţi medicali, însă, deşi dobândesc competenţe superioare acolo, nu le pot aplica în profesia lor, acest lucru nefiind reglementat de lege. Poţi deveni paramedic voluntar.
SURSA info : https://www.doctorulzilei.ro
Citat:Totdata, paramedicii insotesc echipajele de pompieri la interventii chiar daca nu sunt victime, pentru a le putea acorda prim ajutor colegilor in cazul unui eveniment nedorit.
Cumva, paramedii pot interveni in toate situatiile in care primul ajutor este esential, insa este important de retinut ca au competente limitate.
Concret, paramedicii raspund la solicitarile care vin pe 112, evalueaza starea pacientilor si intervin cu manevrele pe care le au in competenta, intervin in curatarea ranilor deschise si pansarea acestora, realizeaza reducerea si imbolizarea fracturilor.
Mai mult, un paramedic initiaza manevrele de resuscitare de tipul basic life support, asigura transportul victimelor sau pacientilor la cea mai apropiata unitate medicala de urgenta, mentine legatura cu dispecerii 112, cu echipajele medicale de pe ambulanta si cu spitalul de urgenta.
Profesia de paramedic nu necesita studii superioare, ci doar o postliceala, Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila Pavel Zagandescu, de la Boldesti, langa Ploiesti.
Acolo, timp de doi ani vei invata tot ce trebuie sa stie un pompier si tot acolo vei fae stagiul de pregatire/ specializare in profesia de paramedic.
Desigur, multi dintre paramedici urmeaza apoi cursurile unei postliceale de asistenti medicali, insa, desi dobandesc competente superioare acolo, nu le pot aplica in profesia lor, acest lucru nefiind reglementat de lege.
Desigur, poti deveni paramedic voluntar. Toate Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta organizeaza module de pregatire de o luna in care vei dobandi cunostintele necesare pentru a deveni paramedic voluntar si a lucra cot la cot cu un echipaj de paramedici.
SURSA info : https://cumsa.ro
Citat:Trebuie sa mai stii ca paramedicii lucreaza in ture, 24/48 de ore, insemand ca o tura de munca inseamna 24 de ore si este urmata de doua libere, una dintre aceste zile fiind insa la dispozitia unitatii.
In plus, fiind o structura militara, desi sunt unele beneficii, este nevoie sa declari localitatea de domiciliu si nu ai voie sa o parasesti fara aprobarea comandantului unitatii.
Asa cum am spus, profesia de paramedic este una destul de riscanta. Totusi, interventiile se fac in baza unor protocoale extrem de bine puse la punct, pe care este necesar sa le cunosti
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 17-08-2023 07:26 AM de Covalciuc Bogdan.)
|
|
17-08-2023 07:25 AM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
|
Bine ai venit, Vizitator! |
Trebuie să vă înregistraţi înainte să postaţi aici.
|
Sustinem |  |
 |
|