Patru incendii care se manifestau la vegetaţie uscată au fost lichidate de pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, în cooperare cu reprezentanţii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, în cursul zilei de joi, 20 martie a.c.
Citat:Patru incendii care se manifestau la vegetaţie uscată au fost lichidate de pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, în cooperare cu reprezentanţii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, în cursul zilei de joi, 20 martie a.c.
În jurul orei 14.20, Detaşamentul de Pompieri Focşani a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată ce se manifesta pe o suprafaţă de cca. 2 ha în zona strada Vrancei, la ieşire din municipiul Focşani.
În jurul orei 14.40, un alt eveniment similar, care se manifesta în zona cartierului Burcioaia, din municipiul Adjud, a fost anunţat la dispeceratul integrat I.S.U. – S.A.J. prin intermediul numărului unic de urgenţă 112. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului s-au deplasat imediat în zona indicată două echipaje cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud, intervenţia desfăşurându-se în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Adjud. În urma acestuia, a ars vegetaţie uscată pe mai multe focare (cumulate cca. 15 ha) răspândite pe o suprafaţă totală de aproximativ 60 ha.
În cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 17.30, o altă solicitare pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la vegetaţie uscată pe teritoriul comunei Coteşti a fost primită la dispeceratul unităţii noastre. Un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani, în cooperare cu S.V.S.U. Coteşti, au acţionat pentru localizarea şi lichidarea acestuia, care s-a manifestat pe o suprafaţă de cca. 2,5 ha.
De asemenea, în jurul orei 21.10, Detaşamentul de Pompieri Focşani a intervenit, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Odobeşti, la stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată în cartier Unirea, oraşul Odobeşti. În urma acestuia a ars vegetaţia uscată de pe o suprafaţă de cca. 4 ha.
În niciunul din aceste cazuri nu s-au înregistrat pagube materiale, însă consumul de resurse umane şi materiale este foarte ridicat. De asemenea, efectul dăunător asupra mediului înconjurător este considerabil. Pentru diminuarea riscurilor la care sunt expuse atât bunurile cetăţenilor, mediul înconjurător, cât şi viaţa oamenilor, reamintim că activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite.
Aceste activităţi se desfăşoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. Incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea
Pompierii participă la acțiunile de plantare a arborilor
Citat:80 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea au participat joi, 27 martie a.c., la plantarea de puieţi în Lunca Siretului, zona Vadu Roşca. Activitatea a fost organizată de Romsilva, prin Direcţia Silvică Focşani, cadrele I.S.U. Vrancea participând voluntar la campania de împădurire ce are loc în contextul lunii plantării arborilor, marcată anual în perioada 15 martie – 15 aprilie.
Au fost plantaţi peste 2400 puieţi de plop alb, pe o suprafaţă de cca. 3 ha. Pompierii militari, alături de alţi voluntari şi reprezentanţii structurilor silvice, au dorit să contribuie activ la protejarea mediului înconjurător, ca o măsură de protecţie pe termen lung. „Misiunile desfăşurate în sprijinul comunităţii se regăsesc de mult timp în specificul instituţiei noastre. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne îngrijim să lăsăm în urmă un mediu sănătos, pentru că până la urmă, acesta este moştenirea, dar şi exemplul, pe care le oferim urmaşilor.” a precizat lt. col. Flaviu-Dorel Chiscop, inspectorul şef al I.S.U. Vrancea, prezent la activitate.
Protejarea mediului prin plantarea arborilor are efecte benefice atât la nivelul solului, aerului, cât şi în domeniul protejării comunităţilor locale prin reducerea efectelor în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase. Activitatea desfăşurată în cursul acestei zile întregeşte, astfel, aria de misiuni desfăşurate de reprezentanţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, având în vedere faptul că protejarea mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale importante, şi bineînţeles, apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei se regăsesc printre misiunile specifice.
Incendiu în Cartierul Tineretului din Sud. Hidranţii din zonă sunt doar simple obiecte de decor
Citat:Subsolul unui bloc de pe strada Ulmului, din Cartierul Tineretului, a fost incendiat în această după-amiază, fiind necesară intervenţia pompierilor. Focul a izbucnit în jurul orei 16.30, la subsolul unui bloc ANL construit în anul 2002. Din primele informaţii, se pare că joaca unor copii cu foc deschis a condus la declanşarea incendiului, care s-a manifestat în special printr-un nor de fum gros şi negru, care i-a speriat şi alungat din casă pe locatari. Pompierii au venit de urgenţă la faţa locului şi au reuşit să stingă la timp focul, dar au avut ceva emoţii, mai cu seamă când au aflat că hidranţii frumos aşezaţi şi vopsiţi la stradă sunt de fapt nişte obiecte de decor, ceea ce denotă multă iresponsabilitate în această privinţă.
„Hidranţii sunt defectuoşi” se strofoca un funcţionar să-i explice consilierului local Bogdan Matişan, chiriaş la ANL, care se agita să afle de ce nu curge apă prin obiectele respective. În plus, unul dintre locatarii blocului afectat de incendiu a ieşit afară din bloc în picioarele goale, cu copilul în braţe înfăşurat într-o pătură, ca să-l protejeze, acuzându-i pe pompieri că nu sunt buni de nimic. Acesta le-a cerut furtunul ca să stingă el focul. Se pare că în afara unei sperieturi groaznice şi a fumului care a invadat apartamentele, pagubele nu sunt foarte mari.
"În momentul sosirii forţelor de intervenţie la faţa locului, incendiul se manifesta cu degajări mari de fum la subsolul imobilului cu trei etaje, cu posibilităţi de propagare la spaţiile de locuit. Intervenţia a fost foarte dificilă, atât din cauza lipsei vizibilităţii în spaţiile înguste de la subsolul blocului unde erau amenajate boxe pentru depozitare, cât şi din cauza cantităţii mari de fum dens emanat în timpul arderii. Majoritatea locatarilor care se aflau în apartamente în momentul producerii incendiului au reuşit să părăsească la timp imobilul, dar pentru cinci persoane s-a impus intervenţia pompierilor pentru a fi evacuate. Două femei, una în vârstă de 41 iar alta de 42 de ani, au suferit atac de panică şi au fost preluate de echipajul de pe ambulanţa S.A.J. După ce li s-a acordat primul ajutor medical, acestea au refuzat transportul la spital", a precizat lt. Cristina Duţă, purtător de cuvânt ISU Vrancea. De precizat că la interveneţii au participat patru maini de pompieri.
Copiii au mers în vizită la pompieri şi au primit stickere cu pompierul Sam
Citat:Copiii de la Grădiniţa nr. 17 au vizitat ieri sediul Detaşamentului de Pompieri Focşani. Cei mici au vrut să vadă cum arată costumele de protecţie utilizate de pompieri în misiunile pentru stingerea incendiilor şi să poată observa îndeaproape autospecialele de intervenţie.
„Astfel că, pe platoul din faţa subunităţii au fost expuse o autospecială pentru descarcerare, una utilizată în misiuni pentru stingerea incendiilor şi ambulanţa SMURD. Celor mici li s-a prezentat costumul de protecţie folosit de pompieri şi accesoriile din dotarea autospecialelor. Cu multe zâmbete şi întrebări diverse, preşcolarii au înveselit imediat atmosfera. La sfârşitul vizitei, copiii au primit stickere cu pompierul Sam, iar foarte mulţi dintre ei au manifestat dorinţa de a deveni pompieri când vor creşte mari. De o surpriză plăcută au avut parte şi salvatorii, care au primit flori de la copii în semn de apreciere pentru meseria pe care o practică. Activitatea de astăzi face parte dintr-un program întocmit în cadrul unui protocol de colaborare încheiat între cele două instituţii. La întoarcerea în grădiniţă, cei mici vor putea realiza lucrări care să exemplifice modul de intervenţie şi echipare a pompierilor profesionişti”, a precizat lt. Cristina Duţă, purtătorul de cuvant al ISU Vrancea.
Femeie de 61 de ani din Focșani, salvată de Pompieri
Citat:O femeie, în vârstă de 61 ani, din municipiul Focşani a fost asistată medical de un echipaj de paramedici după ce pompierii au fost nevoiţi să pătrundă în locuinţă pe geamul de la bucătărie pentru a o putea ajuta.
Sâmbătă, 24 mai a.c., în jurul orei 08.00, un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani a intervenit pe strada Aleea Echităţii, din municipiul Focşani, pentru deblocarea uşii de la intrarea în apartamentul numitei D.A. Deoarece nimeni nu răspundea la uşă, pompierii militari au pătruns pe geamul de la bucătărie cu ajutorul scării culisabile din dotarea autospecialei. În interiorul locuinţei a fost identificată proprietara, în vârstă de 61 ani, căzută în bucătărie. Acesta prezenta hipertensiune arterială, dar era stabilă hemodinamic şi respirator. După ce i-au acordat primul ajutor calificat, paramedicii au transportat-o la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani.
În intervalul 24-26 mai a.c., personalul specializat din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost solicitat, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, să intervină pentru soluţionarea altor 37 situaţii medicale de urgenţă.
Printre cele mai frecvente motive pentru care au fost solicitate echipajele S.M.U.R.D. se regăsesc afecţiuni cardiace, respiratorii şi traumatisme diverse. Echipajele S.M.U.R.D. cadrul I.S.U. Vrancea au intervenit şi în localităţile Adjud, Panciu, Bogheşti, Cârligele, Coteşti, Corbiţa, Gologanu, Homocea, Năruja, Negrileşti, Păuneşti, Popeşti, Pufeşti, Rugineşti, Slobozia Ciorăşti, Tănăsoaia şi Vulturu, acţionând pentru acordarea primului ajutor calificat şi transportul pacienţilor la spital, unde au fost preluaţi de medicii de gardă din cadrul structurilor de primire urgenţe ale spitalelor din Adjud, Focşani şi Panciu.
Citat:Peste 100 copii, din județul Vrancea au sărbătorit alături de pompieri Ziua Internațională a Copilului duminică, 1 iunie .
Pentru toți ce prezenți, copii și nu numai, au fost expuse autospecialele pe care le utilizează pompierii pentru stingerea incendiilor, pentru descarcerare, ambulanțele SMURD pentru acordarea ajutorului medical și ambarcațiunile pentru deplasarea în mediul acvatic. De asemenea, s-au amplasat standuri expoziționale cu accesorii specifice utilizate de echipajul de scafandri, echipajul canin și echipa pirotehnică. Foarte admirat și aplaudat a fost câinele salvator Wolf, special antrenat pentru a descoperi persoanele rămase blocate sub dărâmături. Copiii au admirat autospecialele și au putut încerca să stingă incendii imaginare cu pistolul de refulare. De asemenea, au urcat la volanul autospecialelor, în barca pneumatică și au învățat despre munițiile neexplodate.
Cei mici au umplut cu zâmbete și voie bună întreg platoul din fața Detașamentului de Pompieri Focșani și mulți dintre ei și-au manifestat dorința de a deveni pompieri. Pentru că au ales să ne viziteze de ziua lor, au primit în dar stegulețe și baloane roșii.
Cu prilejul zilei de 1 iunie s-au deschis porțile tuturor subunităților de pompieri din județ. Astfel că, și în localitățile Adjud, Panciu, și Vidra, reprezentanții inspectoratului pentru situații de urgență i-au așteptat pe toți cei care au dorit să afle cine sunt pompierii și care sunt misiunile lor și pe cei care au vrut să învețe lucruri utile despre prevenire, protecție și intervenție în situații de urgență. Cu acest prilej au fost distribuite și pliante informative cu recomandări specifice de comportare în diferite situații de urgență.
Secvenţe ale accidentului din Munţii Apuseni, reproduse în Munţii Vrancei. Planul Roşu, pus în aplicare în cel mai complex exerciţiu din ultimii ani
Citat:Peste 150 de persoane şi 40 de mijloace tehnice au participat la un amplu exerciţiu intern de cooperare organizat de Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale Judeţelor Covasna şi Vrancea, la graniţa dintre cele două unităţi administrativ-teritoriale, în zona de munte.
Exerciţiul intern de cooperare organizat de Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Covasna şi Vrancea a urmări modul în care se gestionează trei situaţii de urgenţă complexe produse în zona de munte, la limita celor două judeţe, pentru a nu se mai întâmpla situaţia de la începutul anului, din Munţii Apuseni.
Practic, au fost stabilite trei scenarii în scopul verificării modului de acţiune, coordonarea şi cooperarea la nivelul tuturor forţelor angrenate în rezolvarea situaţiilor tactice stabilite.
Conform primei situaţii tactice, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Covasna, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, este anunţată izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, în apropierea graniţei cu judeţul Vrancea.
Din primele informaţii transmise de un participant la trafic pe DN 2D, incendiul se manifesta cu violenţă pe orizontală la litieră şi coronament. Din cauza curenţilor de aer din zonă exista pericolul propagării incendiului către teritoriul administrativ al comunei Greşu din judeţul Vrancea. Imediat au fost alertate forţele de intervenţie din cadrul Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc. Ulterior, luându-se în considerare suprafaţa mare pe care se manifestă incendiul, fiind afectat fondul forestier din ambele judeţe, în misiunea de localizare şi lichidare a incendiului, conform planurilor de cooperare, au fost concentrate progresiv atât personal, cât şi tehnică specifică din cadrul ambelor judeţe, precum echipaje de la I.S.U Covasna, C.L.S.U. Ojdula, S.V.S.U. Ojdula, Ocolul Silvic Breţcu, I.J.J. Covasna, U.M. 01048 Sfântu Gheorghe, I.S.U. Vrancea, Ocolul Silvic Tulnici, Direcţia Silvică Vrancea, C.L.S.U. Tulnici, U.M. 1270 Focşani.
Având în vedere amploarea consecinţelor şi suprafaţa mare pe care se manifestă arderea, misiunea a fost coordonată din teren la nivelul C.J.S.U. Covasna şi C.J.S.U. Vrancea, dispunându-se constituirea şi deplasarea în zona afectată a grupurilor de suport tehnic pentru incendii la fondul forestier din ambele judeţe.
n această etapă a exerciţiului au participat 5 autospeciale de stins incendii, 6 autocamioane de intervenţie, 2 tractoare, alte 16 autovehicule pentru transport persoane şi materiale şi mijloace de primă intervenţie: lopeţi, motofierăstraie, târnăcoape, mături etc., fiind angrenate peste 140 persoane.
Având în vedere numărul de victime şi faptul că cele 2 autoturisme sunt într-o zonă greu accesibilă, inspectorul şef a dispus, suplimentar, deplasarea la locul intervenţiei a postului medical avansat de categoria I aflat în dotarea Detaşamentului de Pompieri Focşani şi s-a solicitat Salvamont Vrancea intervenţia cu un echipaj pentru sprijinirea salvării victimelor din zona greu accesibilă.
În acelaşi scop, au fost angrenate şi echipaje din cadrul Salvamont Covasna. Echipele specializate au acţionat pentru descarcerarea victimelor blocate în autovehicule şi evacuarea persoanelor rănite către o zonă uşor accesibilă echipelor medicale. Sub coordonarea Medicului şef UPU – SMURD Vrancea, care îndeplineşte funcţia de Director al Operaţiunilor de Salvare Medicală, s-a amplasează postul medical avansat, s-a executat triajul, s-a acordat primul ajutor medical calificat şi s-a efectuat brancardajul victimelor la locul accidentului, stabilindu-se priorităţile şi ordinea în care răniţii vor fi transportaţi la spital.
La intervenţie au participat de la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă şi Serviciului de Ambulanţă Vrancea 5 ambulanţe de prim ajutor şi 2 de terapie intensivă, 1 autospecială pentru descarcerare, 2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă dotate cu modul de descarcerare, cât şi alte 5 mijloace de transport.
În a treia situaţie tactică, dispeceratul I.S.U. Covasna este anunţat prin numărul de apel unic 112 că 4 persoane dintr-un grup de 6 excursionişti care au plecat din comuna Ojdula, judeţul Covasna, către Cascada Putna, din judeţul Vrancea, au urgent nevoie de asistenţă medicală de specialitate.
Persoana care apelat nu a putut preciza cu exactitate locaţia grupului. Echipaje din cadrul I.S.U. Covasna au început căutarea persoanelor cu echipe de căutare-salvare din direcţia Ojdula către graniţa cu judeţul Vrancea şi au informat I.S.U. Vrancea despre probabilitatea ca persoanele rătăcite să se afle pe raza judeţului nostru.
De comun acord, cele două inspectorate au stabilit zona în care se vor efectua căutările şi forţele participante de la nivelul fiecărui judeţ. Astfel, după executarea recunoaşterii preliminare a zonei s-a stabilit poziţia Punctului de comanda avansat şi echipele de căutare-salvare formate din paramedici, servanţi pompieri, jandarmi, cadre M.ApN, persoane de la ocoalele silvice şi de la comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.
Fiecare echipă a fost dotată cu un UTV sau ATV şi cu mijloace pentru acordarea primului ajutor calificat, şefii echipelor de căutare salvare având asupra lor câte o hartă a zonei în care se vor desfăşura căutările, o busolă şi staţie de transmisie - recepţie.
În rezolvarea acestei situaţii au fost implicate 100 persoane, 3 ambulanţe de prim ajutor şi 1 de terapie intensivă, 5 autocamioane de intervenţie şi 15 alte autovehicule din cadrul I.S.U. Vrancea şi Covasna, S.A.J. Vrancea şi Covasna, I.J.J. Vrancea şi Covasna, militari MApN din cele două judeţe, S.C. Alpin Sport Salvamont Covasna, Clubul Autocrono Covasna – Secţia Off-Road, Asociaţia Focul Viu – Vrancea, C.L.S.U. Tulnici şi Ojdula şi lucrători silvici din cele două judeţe.
Situaţiile tactice au prezentat în grad înalt de dificultate, atât din punct de vedere al complexităţii procedurilor de intervenţie specifice, cât şi din cauza terenului greu accesibil, specific zonei de munte unde s-au desfăşurat.
Coordonarea profesionistă a tuturor forţelor participante, atât a persoanelor implicate, cât şi a mijloacelor tehnice, şi-a demonstrat eficienţa, evidenţiind că intervenţia în cazul producerii unor situaţii de urgenţă de tipul şi amploarea celor simulate prin acest exerciţiu s-ar realiza cu operativitate şi în conformitate cu planurile şi procedurile specifice întocmite la nivelul structurilor implicate.
"Din punctul nostru de vedere, lucrurile s-au desfăşurat în mod corect şi normal, însă ce am constatat este că va trebui să vedem ce soluţie găsim pe această zonă, care nu are nici măcar acoperire pentru Serviciu Unic de Urgenţă 112. Acest lucru va trebui remediat cât de cât în cel mai scurt timp, pentru că dacă într-un caz real, dacă se produc accidente şi un cetăţean vrea să intervină, să solicite un sprijin la 112, nu avem posibilitatea, ceea ce este o problemă", a declarat la sfârşitul exerciţiului subprefectul Cristi Misăilă.
"Planul roşu de intervenţie a mai fost activat la nivelul judeţului Vrancea la nivel de exerciţii deoamdată şi sperăm să nu fie activat în cazuri reale. La toate exerciţiile de până acum activarea s-a produs în zonele urbane, astfel încât timpul de răspuns a fost foarte mic. Cu ocazia acestui exerciţiu am putut verifica intervenţia profesioniştilor în locuri greu accesibile, în afara căilor de acces din zonele locuite. Cu sprijinul celorlalte forţe de intervenţii am reuşit ca evacuarea victimelor să o facem în condiţii foarte bune", a precizat lt. col. Flaviu Dorel Chiscop, şeful ISU Vrancea
La exerciţiul comun au participat inspectorul general al I.G.S.U., col. dr. Nicolae Cornea, cât şi persoane cu funcţii de conducere de la nivelul tuturor instituţiilor implicate de la nivelul ambelor judeţe.
Citat:Zeci de copii au mers ieri în Grădina Publică din Focşani şi s-au întalnit cu salvatorii de la ISU la prima acţiune din seria „Pompier pentru o zi”.
Aceştia au probat căştile pompierilor, şi-au testat deprinderile de a mânui un furtun de pompier şi au făcut poze cu pompierii. După ce au văzut îndeaproape autospecialele folosite de pompieri pentru stingerea incendiilor au primit şi pliante cu recomandări specifice de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de cutremure şi incendii. „Activitatea de duminică se încadrează în calendarul acţiunilor planificate pentru aniversarea zilei de 23 iulie, când, în urmă cu 162 ani, pompierii focşăneni munteni s-au unit cu cei moldoveni şi au format o singură structură, pentru a interveni în sprijinul cetăţenilor. Pentru sărbătorirea acestei date din calendar ce a fost desemnată Ziua Aniversară a unităţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea organizează o serie de activităţi prin care se urmăreşte, în special, familiarizarea cetăţenilor cu misiunile specifice inspectoratului. Aria de situaţii la care sunt solicitate să intervină structurile aflate în subordinea I.S.U. Vrancea includ atât intervenţii pentru localizarea şi lichidarea incendiilor, acordarea primului ajutor calificat prin echipajele SMURD, intervenţii pentru descarcerare, cât şi misiuni complexe în urma manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, ori în cazul producerii unor cutremure, alunecări de teren sau în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate”, a menţionat lt. Cristina Duţă, purtătorul de cuvant al ISU Vrancea. Şi duminica viitoare pompierii focşăneni îi aşteptă pe cei care vor să îi cunoască în acelaşi loc, dar cu noi surprize.
23 iulie - Ziua Aniversară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” Vrancea
Citat:23 iulie a fost declarată Ziua Aniversară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” Vrancea u invitaţii de onoare au fost pompierii pensionari, care au dorit să vadă cum s-a dezvoltat ISU, dar şi voluntarii Asociaţiei „Focul Viu” care le-au arătat celor interesaţi cum se coboară de la înălţime pe franghie u pompierii din Focşani şi-au început activitatea în 1835 într-un bordei neîncăpător şi stricat şi se numeau pojarnici
Porţile subunităţilor de pompieri din judeţ s-au deschis ieri pentru toţi cei care au dorit să intre pentru cateva momente în lumea celor ce se luptă cu focul. Activitatea a fost organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Aniversare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, eveniment marcat pentru întaia oară. „Aflaţi în permanenţă în prima linie la intervenţii şi confruntandu-se mereu cu pericol de tot felul, pompierii înţeleg foarte bine importanţa vieţii şi preţuiesc memoria înaintaşilor. Istoria ne oferă multiple ocazii de a cinsti pe cei care au fost şi de a ne bucura împreună la momente aniversare. (....) Din acest an, însă, mai avem un prilej de bucurie, pentru că, începand cu anul 2014, vom sărbători, la fiecare 23 iulie, Ziua Aniversară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea”, a precizat lt.col. Flaviu Dorel Chiscop, inspectorul şef al ISU. Invitaţii de onoare ai evenimentului au fost pompierii pensionari, care au dorit să vadă cum s-a dezvoltat ISU în ultimii ani. Pentru ei a fost pregătit un spectacol artistic la Cinematograful Balada. „Din fericire, sunt foarte aproape de dumneavoastră şi vă cunosc activitatea, chiar dacă am ieşit la pensie de cinci ani. Aţi făcut nişte paşi uriaşi în ceea ce priveşte dotarea şi diversitatea misiunilor pe care le executaţi. Sunt mandru că am făcut parte din randul pompierilor militari vranceni, aşa cum şi dumneavoastră trebuie să fiţi mandri că apăraţi viaţa, sănătatea şi bunurile cetăţenilor din judeţul Vrancea”, a fost mesajul transmis de col. ® Paul Rotaru, fost inspector şef al ISU Vrancea.
Invitaţii au putut vedea tehnica din dotarea pompierilor, dar şi cateva exerciţii demonstrative. Escaladarea cu scara de fereastră la etajul doi, stingerea unui incendiu cu ajutorul unui stingător, salvarea unei persoane dintr-o maşină avariată şi acordarea primului ajutor, au fost principalele demonstraţii făcute de pompieri. La această acţiune au fost invitaţi şi membrii Asociaţiei pentru Dezvoltarea Durabilă „Focul Viu” care au dorit să îi înveţe pe cei interesaţi cum se coboară de la înălţime pe franghie. „Colaborarea care a început încet -încet să se dezvolte, s-a materializat şi printr-o invitaţie. ISU ne-a invitat să facem ceva demonstraţii şi să îi învăţăm pe doritori ce înseamnă lucrul cu tehnici de alpinism. Ne-am pregătit cu un rapel”, a precizat Ioan Florea, preşedintele Asociaţiei. Pasionaţii de natură, de munte, cei ce doresc să înveţe ceva nou, pot intra în randul membrilor Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă „Focul Viu”. „Suntem deschişi. Cei interesaţi ar trebui să ne viziteze la întalnirile noastre de miercuri, să ne cunoaştem un pic şi încet -încet să mergem în diferite locuri unde să exersăm tehnicile cunoscute de noi”, mai spune Florea.
152 de ani de la o singură „Comandă de foc”
Tot ieri, la Cercul Militar din Focşani s-a desfăşurat un simpozion aniversar dedicat sărbătoririi Zilei Aniversare şi împlinirii a 152 ani de la unificarea „Comenzilor de foc” ale pompierilor de dincoace şi dincolo de Milcov. În cadrul acestuia, Vasile Anghel, fostul şef de la SVSU Mărăşeşti, care a ieşit la pensie luna trecută, a primit o diplomă de excelenţă şi o scrisoare de felicitare, după cei 27 de ani de activitate în slujba comunităţii. Acţiunile vor continua miercuri cand în zona Piaţa Unirii se vor organiza ateliere de prezentare a accesoriilor specifice de intervenţie utilizate în timpul misiunilor de angajaţii ISU , dar şi de alte structuri din cadrul Sistemului de apărare şi securitate naţională. De asemenea, se va desfăşura o ceremonie militară ce se va încheia cu defilare de personal şi tehnică specifică din cadrul ISU. (Raluca MANOLACHE)
File din istoria pompierilor vranceni
„În 1832 a luat fiinţă la Iaşi «roata pojarnicilor» (pompierii). După aproape trei ani prinde contur şi în Focşani, aflată cu chirie la Iancu Parvu, iar în 1853 «cazarma arăta ca un bordei neîncăpător şi stricat, ce găzduia 20 de cai pentru sacale şi instrumentele de combatere a incendiilor»”. În 1855 localul arde, iar refacerea lui revenea Eforiei Focşanilor Moldovei” - (Iliescu I.p.55) - se arată în lucrarea „Focşanii – O istorie în date şi mărturii (sec. XVI - 1950)” de Cezar Cherciu. Acestea sunt primele mărturii despre pompierii vranceni. De atunci însă, lucrurile s-au schimbat radical, iar caii au fost înlocuiţi de autospecialele de stins incendii şi autospeciale pe şenile. De-a lungul anilor, în Focşani au avut loc mai multe incendii de amploare.