Plutonier major Laurențiu Iancu ne învață cum să ajutăm o persoană căzută în stradă
Citat:Fiecăruia dintre noi, sau aproape fiecăruia, i s-a întâmplat să vadă cel puțin o dată o persoană căzută în stradă. Unii poate știu cum să reacționeze pentru a veni în sprijinul celui aflat la nevoie, alții nu.
Plutonier major Laurențiu Iancu, asistent SMURD Vrancea, a explicat fiecare pas pe care trebuie să-l facă persoanele care sunt martore ale unei astfel de situații. Acesta a detaliat care este primul lucru ce trebuie făcut, dar și cum trebuie reacționat în cazul în care persoana căzută în stradă este conștiență ori inconștientă.
Potrivit acestuia, în cazul în care vedem o persoană căzută, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne interesăm de starea de conștiență a acesteia. Astfel, trebuie să ne apropiem de victimă și să comunicăm cu aceasta. Aici pot fi două situații. Victima să comunice sau să nu comunice. Dacă victima comunică, încercăm să aflăm cât mai multe despre cele întâmplate, iar dacă victima este inconștient,ă trebuie să verificăm dacă are puls. „Pentru asta trebuie să folosim ABC-ul resuscitării, respectiv căile aeriene, respirația, circulația. Pentru verificarea căilor aeriene deschidem cavitatea bucală a victimei și privim pentru a verifica dacă aceasta prezintă sau nu corpi străini. Apoi vom elibera căile aeriene. Facem acest lucru prin hiperextensia capului (ridicarea bărbiei și direcționarea capului către spate -n.r.). apoi verificăm dacă victima respiră. Pentru asta ne aplecăm cu urechea la căile aeriene ale victimei, privim expansiunea toracelui, ascultăm respirația și o simțim pe obraz timp de 10 secunde. Și aici pot fi două situații pentru că victima fie respiră, fie nu. Dacă respiră este important să întoarcem victima într-o poziție laterală sigură, pentru că astfel îi vom menține căile aeriene libere”, a explicat plutonier major Iancu.
Pentru asta persoana care se confruntă cu o astfel de situație trebuie să se așeze lângă victimă, iar mâna de pe partea pe care se află salvatorul trebuie așezată în unghi de 90 de grade. Celălalt braț al victimei se pune pe obraz. Totodată, se ridică și piciorul. Odată urmați acești pași, victima poate fi întoarsă foarte repede.
Dacă victima nu respiră, persoana care îi sare în ajutor trebuie să-i verifice pulsul timp de 10 secunde. Atunci se încep manevrele de resuscitare. Într-o astfel de situație, trebuie să ne așezăm lângă victimă, iar la jumătatea sternului se aplică podul palmei. Apoi, cu mâinile încrucișate se efectuează 30 de compresiuni toracice, apoi se fac două respirații artificiale. După două minute, se reevaluează starea pacientului.
Plutonier major Iancu ne învață și cum trebuie să reacționăm atunci când o persoană care se află în preajma noastră se îneacă, mai exact cum se face dezobstrucția căilor respiratorii. „Pentru dezobstrucționarea căilor aeriene este important să ne așezăm lângă persoana cu probleme și să o încurajăm să tușească. Dacă nu elimină, se aplică cinci lovituri interscapulare (între omoplați-n.r.). După fiecare lovitură ne uităm pentru a vedea dacă a eliminat sau nu. Dacă nu elimină, ne așezăm în spatele victimei, așezăm piciorul între picioarele acesteia și punem pumnul la jumătatea abdomenului persoanei cu probleme. Apoi, cu cel de-al doilea braț se face presiune pe abdomenul victimei, de jos în sus, foarte tare”, a explicat plutonier major Iancu.