Evaluarea subiectului:
- 5 voturi - 5 în medie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Ialomița
|
Autor |
Mesaj |
Covalciuc Bogdan
Administrator
Mesaje: 14,856
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 6650
Given 20134 thank(s) in 8174 post(s)
|
Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Ialomița
La nivelul judetului Ialomita functioneaza S.M.U.R.D. Ialomita in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Barbu Catargiu” al judetului Ialomita, din data de 20.02.2009, organizat pe 3 garzi de interventie, respectiv S.M.U.R.D. Slobozia, S.M.U.R.D. Feteşti si S.M.U.R.D. Urziceni.
In cadrul fiecarui S.M.U.R.D. exista 2 componente, respectiv modulul de descarcerare si echipajul de prim-ajutor. Echipaje de prim ajutor dotate cu ambulante sunt la S.M.U.R.D. Fetesti si S.M.U.R.D. Urziceni, iar pentru S.M.U.R.D. Slobozia echipajul de prim-ajutor este asigurat de Serviciul Judetean de Ambulanta – Statia Slobozia, conform protocolului de colaborare.
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 11-03-2024 07:06 AM de Homefire News.)
|
|
22-12-2010 09:49 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
{myadvertisements[zone_3]}
{myadvertisements[zone_3]}
Covalciuc Bogdan
Administrator
Mesaje: 14,856
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 6650
Given 20134 thank(s) in 8174 post(s)
|
RE: SMURD Ialomita
SMURD-ul are trei locaţii pentru aterizare la Slobozia
Citat:Elicopterele SMURD au trei locaţii distincte pentru aterizare la Slobozia, şi doar în ultimă instanţă pot utiliza stadionul municipal.
Primarul Gabi Ionaşcu a indicat pentru echipajele aeriene de urgenţă folosirea platformei betonate de la Vamă, curtea interioară din spatele spitalului judeţean şi izlazul municipal. În general, alegerea locaţiei de aterizare o fac piloţii de pe elicopterele de salvare iar pentru conducătorii aparatelor mari de zbor, stadionul este mai lejer pentru manevrele de aterizare şi decolare.
Edilul Municipiului reşedinţă de judeţ spune că decizia a fost luată ţinând cont de mai multe aspecte, legate inclusiv de siguranţa pacienţilor, care mult mai uşor ar putea fi transportaţi, pe targă în curtea spitalului, decât cu ambulanţa la stadion sau la pista betonată de la Vamă.
Înainte de 89 elicopterele sanitare aterizau pe acoperişul spitalului judeţean de unde preluau pacienţii în stare critică, la Bucureşti.
SURSA : http://www.guraialomitei.com
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
|
|
12-11-2011 10:55 AM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Covalciuc Bogdan
Administrator
Mesaje: 14,856
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 6650
Given 20134 thank(s) in 8174 post(s)
|
RE: SMURD Ialomita
Oamenii care încearcă să ţină piept morţii
Plutonierul major Ciprian Boacă (34 de ani) şi plutonierul Ştefan Stanciu (31 de ani) sunt cei care se luptă pentru viaţa semenilor prinşi în ghearele pericolului. Cei doi camarazi fac parte din cadrul echipajului de Descarcerare al ISU Ialomiţa.
Citat:În curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa (ISU), de fiecare dată când se dă alarma, plutonierul major Ciprian Boacă (34 de ani) şi plutonierul Ştefan Stanciu (31 de ani) ştiu că sunetul asurzitor aduce cu el pericolul. Fără să clipească, îmbracă salopetele de culoare roşie brăzdate de dungi fosoforescente iar apoi pleacă să îi ţină piept morții.
Scopul lor este acela de a salva victimele care au suferit accidente grave, cele mai multe din aceste tragedii petrecându-se pe şosele. Locurile unde ei ajung sunt de nenumărate ori înconjurate de moarte. Cu toate acestea, încearcă cu toate forţele să îi scape teferi pe oamenii prinşi în ghearele pericolului.
„În momentul în care se dă alarma ştim exact unde mergem şi ce trebuie să facem.
Fiecare secundă care trece este importantă pentru viaţa celor care au nevoie de noi şi de aceea trebuie să ne mişcăm foarte repede“, spune plutonierul major Ciprian Boacă.
Uneori moartea învinge
Chipul li se întristează în momentul în care încearcă să îşi amintească numărul celor pe care i-a scăpat cu viaţă din tragedii. În multe cazuri, moartea îşi cere tributul înainte ca ce doi salvatori să ajungă să o înfrunte.
„Trist dar adevărat este faptul că, de cele mai multe ori nu mai putem face nimic pentru victime. Oamenii mor prinşi între fiarele maşinilor, înainte ca noi să ajungem acolo, din cauza rănilor. Tot ce facem este să îi scoatem de acolo fără suflare“, spune cu regret plutonierul major Ciprian Boacă.
Pentru plutonierul Stanciu momentele cele mai dificile sunt atunci când în accidente cad pradă morţii, copiii. În urmă cu câţiva ani, pe o şosea din apropierea Sloboziei s-a petrecut un accident de circulaţie, iar printre victime erau şi câţiva copii. Unul dintre micuţi rămăsese prins între fiarele maşinii, iar ceilalţi alături de părinţi strigau cu disperare după ajutor.
Bărbatul a pus mâna pe ustensilele din autospecială şi a început să taie tabla maşinii. Fiarele au cedat într-o fracţiune de secundă, însă, în momentul în care a atins trupul mic ce se afla pe bancheta din spate a autoturismului, copilul, un băieţel ce nu avea mai mult de şase anişori, era mort.
„Când am ajuns lângă respectiva maşină ceilalţi copii erau deja afară lângă părinţi, oamenii arătau cu mâna căte maşină. Print-un geam spart am zărit un copil pe bancheta din spate. Am reuşit să ajungem până la el, însă era mort. Îşi rupsese gâtul în urma impactului“, îşi aminteşte bărbatul cutremurat.
Viaţa în mijlocul Apocalipsei
La început, plutornierul major Boacă s-a luptat cu flăcările. A participat la foarte multe misiuni în care scopul său era acela de a stinge incendiile, apoi a fost detaşat în cadrul echipajului de la Descarcerare. Aici misiunile sunt mult mai dificile, pentru că, de cele mai multe ori, trebuie să scoată din braţele morţii oamenii aflaţi în suferinţă.
Cea mai mare provocare a sa sunt accidentele de circulaţie grave. În momentul în care coboară din autospeciala cu care ajunge la locul tragediilor peisajul este cumplit.
„Imaginile sunt apocaliptice. Fiare contorsionate, sânge şi oameni disperaţi care ţipă după ajutor. În tot acest peisaj noi trebuie să facem tot posibilul să salvăm victimele“, spune militarul.
De o astfel de imagine a avut parte chiar la prima sa misiune, petrecută în urmă cu aproximativ cinci ani. Un apel la 112 anunţa un groaznic accident de circulaţie pe şoseaua ce leagă Slobozia de comuna ialomiţeană Iazu.
Un cetăţean israelian se afla în maşină cu alte trei persoane. A pierdut controlul volanului şi a intrat cu automobilul într-un copac. Clipa de neatenţie a fost fatală pentru cei trei pasageri. Aceştia au murit pe loc. Şoferul fusese aruncat din maşină în urma împactului. Plutonierul major Boacă a intervenit atunci pentru scoaterea celor trei cadavre din maşină.
La tot pasul este durere
De când a îmbrăcat haina de militar, plutonierul Stanciu a participat doar la misiunui de descarcerare, majoritatea având loc tot pe şosele. Printre maşinile distruse şi oamenii agonizaţi de traume, inima îi tresare atunci când aude strigătele de disperare ale rudelor celor care plâng la căpătâiul victimelor.
În urmă cu doi ani, pe şoseaua care leagă Slobozia de Drajna, şoferul unui Opel a fost implicat într-un grav accident de circulaţie. Deşi locul era înţesat de moarte, el a reuşit să acorde primul ajutor singului supravieţuitor din cele patru victime ale accidentului. A auzit strigătele celui care se zbătea între viaţă şi moarte şi i-a salvat viaţa.
„Am luat toate sculele necesare şi am tăiat fiecare centimetru de tablă din jurul victimei, apoi am reuşit alături de colegi să o scoatem de acolo şi să o punem pe o targă. Avea privirea pierdută şi foarte multe traume. A fost o atmosferă dezolantă pentru că apropiaţii veniseră şi plângeau la căpătâiul victimelor”, îşi aminteşte bărbatul.
Eroi neînfricaţi
Misiunile celor doi militari din cadrul echipajului de la Descarcerare i-au făcut să vadă viaţa altfel. Pentru ei pericolul şi moartea nu mai înseamnă nimic. Au o singură misiune pe care trebuie să o îndeplinească.
S-au obişnuit imediat cu tot ceea ce presupune salvarea de vieţi omeneşti. De fiecare dată când este nevoie de ei, ceea ce îi ajută cel mai mult să treacă peste momentele cumplite este adrenalina.
„Ca să faci aşa ceva trebuie să ai mult curaj şi să tare de înger. Eu când ajung la locul unui accident simt cum adrenalina se mişcă în tot corpul şi mă concentrez să îmi duc misiunea până la capăt, apoi plec mai departe”, spune plutonierul major Boacă.
SURSA : http://www.adevarul.ro/
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
|
|
30-11-2011 01:11 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
maf150
Moderator
Mesaje: 2,635
Alăturat: Apr 2011
Locatie:
Thanks: 2311
Given 1299 thank(s) in 599 post(s)
|
RE: SMURD Ialomita
Citat:ISU Ialomiţa: 5 intervenţii SMURD în 24 de ore!
Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Barbu Catargiu» al judeţului Ialomiţa au fost solicitate să intervină în ultimele 24 de ore la cinci urgenţe medicale.
Primul apel telefonic a fost înregistrat marţi, 10 ianuarie a.c., în jurul orei 10,00, cînd paramedicii s-au deplasat la locuinţa unui bărbat în vîrstă de 68 ani, din localitatea Grindu, care prezenta insufucienţă respiratorie. După ce i s-a acordat primul ajutor medical, pacientul a fost transportat şi predat la spital.
O oră mai tîrziu, echipajul SMURD de la Secţia Urziceni a intervenit în cazul unui bărbat de 26 ani, din localitatea Bărbuleşti, care acuza dureri în zona toracică. Pacientului i s-a acordat primul ajutor medical şi a fost transportat la spital.
Tot marţi, 10 ianuarie 2012, în jurul orei 12,30, echipajul de prim-ajutor de la Garda Feteşti s-a deplasat la locuinţa unui cetăţean în vîrstă de 76 de ani, din municipiu, care prezenta insuficienţă respiratorie. Pacientului i s-a administrat oxigen şi a fost transportat de urgenţă la spital.
Un alt caz la care au intervenit paramedicii feteşteni s-a înregistrat în localitatea Borduşani, cînd un bărbat de 56 ani prezenta contuzii şi exfoliaţii ale pielii la nivelul feţei. După ce i s-a acordat primul ajutor medical, bărbatul a fost transportat şi predat la spital.
Cazul cel mai grav la care au intervenit paramedicii a fost cel al unui cetăţean, de 74 ani, din Feteşti, care la sosirea echipajului SMURD se afla în stop cardio-respirator. Bărbatului i s-au efectuat manevre de resuscitate, însă după aproximativ 30 de minute acesta a fost declarat decedat de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă...
SURSA: http://www.independentonline.ro/2012/01/...-ore_6142/
|
|
12-01-2012 03:37 PM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
{myadvertisements[zone_3]}
maf150
Moderator
Mesaje: 2,635
Alăturat: Apr 2011
Locatie:
Thanks: 2311
Given 1299 thank(s) in 599 post(s)
|
RE: SMURD Ialomita
Citat:3 persoane, printre care şi o gravidă, au fost aduse la spitalul din Slobozia cu un elicopter MAI
Cei trei pacienţi aveau nevoie urgentă de îngrijiri medicale, însă ambulanţele nu puteau să răzbată până la locuinţele lor prin troiene. Elicopterul MAI a aterizat pe Stadionul Municipal în această seară, iar de aici bolnavii au fost preluaţi de paramedicii SMURD.
Rudele celor trei persoane au solicitat insistent ajutor medical prin apelul 112 în decursul acestei zile.
Un bărbat din localitatea Horia suferise un accident vascular cerebral şi se afla în stare foarte gravă. Un alt pacient, de data aceasta din localitatea Grindaşi, era foarte slăbit, însă deocamdată nu se cunosc motivele stării sale de sănătate. Cei doi au fost preluaţi de la Stadionul Municipal de pompieri cu ajutorul autospecialei de la ISU Mureş.
Cea de-a treia persoană aflată în elicopterul MAI, o gravidă în luna a noua, a fost preluată de urgenţă de o ambulanţă şi transportată în secţia Maternitate a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.
SURSA: http://www.adevarul.ro/locale/slobozia/p...36125.html
|
|
09-02-2012 10:15 PM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
|
Bine ai venit, Vizitator! |
Trebuie să vă înregistraţi înainte să postaţi aici.
|
Sustinem | |
|
|