Evaluarea subiectului:
- 8 voturi - 5 în medie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Homefire News
Old firefighter Moderator
Mesaje: 7,284
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 7990
Given 7915 thank(s) in 3627 post(s)
|
Inundații.Ro
Inundaţii în zona de munte ale judeţului Suceava din cauza gheţurilor de pe râuri
11 martie 2013
Citat:Râul Dorna şi-a ieşit din matcă în cursul acestei zile, iar apele acestuia ameninţă să inunde mai multe gospodării. Pentru a preveni aceste lucruri, la faţa locului au fost mobilizaţi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, dar şi reprezentanţi ai serviciilor locale de pompieri. Încălzirea vremii din ultima perioadă a adus şi probleme pe cursurile de apă din zona de munte a judeţului Suceava. Creşterea valorilor termice s-a suprapus şi cu precipitaţiile din ultima perioadă, astfel încât gheţurile s-au spart, iar în anumite zone au format adevărate baraje naturale care au dus la inundarea unor curţi şi drumuri. Problemele au apărut în zona comunelor Poiana Stampei şi Coşna. Gheaţa formată pe pâraiele Bancu şi Teşna s-au desprins şi au dus la formarea de aglomerări de gheaţă pe râul Dorna. În consecinţă, a fost inundat aproximativ un hectar de păşune, pe malul stâng al râului Dorna, iar o pensiune turistică a fost aproape de a ajunge sub ape. La faţa locului se intervine cu utilaje pentru deblocarea râului Dorna şi pentru readucerea situaţiei la normal. Pentru că există risc de inundaţii şi în alte zone, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava monitorizează şi alte cursuri de apă, în special în bazinul Dornelor.
SURSA : http://adevarul.ro
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 26-02-2023 08:06 AM de Covalciuc Bogdan.)
|
|
12-03-2013 06:52 AM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Homefire News
Old firefighter Moderator
Mesaje: 7,284
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 7990
Given 7915 thank(s) in 3627 post(s)
|
Inundații.Ro
Râul Dorna, ieşit din matcă din cauza aglomerării unor sloiuri de gheaţă
Citat:Râul Dorna a inundat ieri dimineaţă un hectar de păşune pe raza satului Podu Coşnei, în comuna Coşna, la limita cu Poiana Stampei. Problemele au apărut din cauza formării unor aglomerări de sloiuri de gheaţă, pe fondul încălzirii vremii şi căderilor de precipitaţii. Apa revărsată a fost aproape da a inunda şi o pensiune din zonă, ajungând până la aproximativ zece metri de aceasta.
Problemele au apărut după ce gheaţa de pe o serie de afluenţi ai râului Dorna s-a desprins şi a ajuns pe cursul principal, unde s-au format aglomerări de sloiuri. Ca urmare a acestor aglomerări de gheaţă a fost inundat aproximativ un hectar de păşune, pe malul stâng al râului Dorna. Imediat în zonă s-au deplasat echipaje de pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, specialişti de la Sistemul de Gospodărire al Apelor (SGA) Suceava şi lucrători ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Coşna.
“Problemele au apărut pe fondul temperaturilor mai ridicate din ultimele zile şi al cantităţilor relativ mari de precipitaţii, 15 litri pe metru pătrat în 24 de ore, căzute înainte de producerea inundării”, a explicat plutonierul major Dan Moroşanu, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.
Iniţial s-a luat în calcul varianta detonării sloiurilor, însă deoarece nu era vorba de un pod compact de gheaţă, s-a renunţat la această idee. Ieri după-amiază, două utilaje lucrau pe râul Dorna, pentru îndepărtarea aglomerărilor de gheaţă, în punctele critice. În cazul care va fi nevoie, se va încerca protejarea zonelor cu case prin crearea de diguri cu saci de nisip.
Prima intervenţie în zona cu probleme a fost efectuată ieri dimineaţă, din jurul orei 7.00, de un pompier de la Detaşamentul Vatra Dornei, aflat în timpul liber. Plutonierul Florin Mînz, localnic din Coşna, a intervenit cu un buldo-excavator al primăriei locale.
SURSA : http://www.monitorulsv.ro
Pompierii Suceveni au intervenit 9 ore pentru a debloca de gheata raul Dorna
Citat:Din cauza incalzirii vremii bucati de gheata s-au desprins si au format blocaje pe rau. Apa a iesit din matca si a inundate curtile a doua pensiuni.
Pompierii de la ISU Suceava au intervenit astazi tmp de 9 ore pentru deblocarea raului Dorna de gheturi, in localitatile Podu Cosnei si Poiana Stampei. Din cauza incalzirii vremii bucati de gheata s-au desprins si au format blocaje pe rau. Apa a iesit din matca si a inundate curtile a doua pensiuni. Pentru a se preveni producerea de noi inundatii pompierii au intervenit, in frunte cu seful ISU Suceava, col. Ion Burlui. 20 de cadre au intervenit cu barci pneumatice, motofierastraie si cangi. Si la aceasta ora echipe de la ISU sunt in zona pentru a monitoriza situatia gheturilor si debitul raului Dorna.
SURSA : http://www.informatiata.ro
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 26-02-2023 08:05 AM de Covalciuc Bogdan.)
|
|
13-03-2013 07:06 AM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Homefire News
Old firefighter Moderator
Mesaje: 7,284
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 7990
Given 7915 thank(s) in 3627 post(s)
|
RE: Inundatii ...
Pregătiri pentru inundaţii in jud,Tulcea: intervenţii de urgenţă pentru incinta Nufăru – Bălteni, pentru digul Măcin – Smârdan şi Uzina de apă de la Pardina
Citat:În această săptămână, prefectul Lucian Simion a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea, în şedinţe de lucru ce s-au desfăşurat la sediul Prefecturii Judeţului Tulcea. S-a discutat, în special, despre posibilitatea creşterii debitelor pe Dunăre şi despre modalităţile de apărare în această situaţie. Apărare pentru incinta Nufăru - Bălteni A fost aprobat, aşadar, raportul Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale. Se referă, aici, la refacerea liniei de apărare a incintei agricole Nufăru – Bălteni. „Documentul cuprinde şi recomandarea CJSU Tulcea de luare a unor măsuri urgente pentru asigurarea fondurilor speciale pentru prevenirea şi combaterea efectelor calamităţilor naturale, constituite la nivelul Consiliului Local Nufăru şi la nivelul Consiliului Judeţean Tulcea“, spune prefectul Lucian Simion. Staţii de pompare pentru Măcin O altă hotărâre adoptată se referă la punerea în funcţiune a staţiilor de pompare pentru evacuarea excesului de ape din incintele agricole amplasate pe malul drept al braţului Măcin. Totodată, s-a aprobat efectuarea manevrelor pentru coborârea nivelului apei în acumularea Traian, administrată de Serviciul de Gospodărire a Apelor Tulcea. Cine monitorizează digul Măcin - Smârdan A treia hotărâre, emisă ca urmare a posibilităţii producerii unor creşteri de debite pe Dunăre în perioada următoare, a vizat digul Măcin-Smârdan. Până la clarificarea situaţiei patrimoniale a digului, A.N.I.F. Tulcea va urmări intrarea în fazele de apărare a digului şi, împreună cu S.G.A. Tulcea, va efectua supravegherea permanentă a digului în situaţia intrării acestuia în faze. Bani pentru Uzina de apă de la Pardina Printr-o altă hotărâre s-a aprobat, în regim de urgenţă, alocarea de fonduri financiare din sumele prevăzute în bugetul Consiliului Local Pardina şi al Consiliului Judeţean Tulcea, pe anul 2013, pentru prevenirea şi combaterea efectelor calamităţilor naturale, în scopul achiziţionării a 400 tone piatră necesare consolidării malului în zona Uzina de apă, ce aparţine comunei Pardina.
SURSA : http://adevarul.ro
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
|
|
16-03-2013 03:15 PM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Homefire News
Old firefighter Moderator
Mesaje: 7,284
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 7990
Given 7915 thank(s) in 3627 post(s)
|
RE: Inundatii ...
INUNDAŢII ÎN ŢARĂ: Peste 1.400 de persoane, izolate în Buzău. Numeroase case inundate în judeţul Bistriţa
Citat:Peste 1.400 de persoane din satele buzoiene Terca şi Ploştina sunt izolate, joi dimineaţă, după ce drumul care leagă cele două localităţi de comuna Lopătari a fost distrus în urma unei viituri produse pe râul Slănic, din cauza ploilor abundente din ultimele ore.
Potrivit primarului comunei Lopătari, Vasile Lefter, viitura s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a ploilor abundente, dar şi a topirii zăpezii.
Apele au rupt drumul care leagă localităţile Terca şi Ploştina de centrul comunei Lopătari, astfel că în prezent peste 1.400 de persoane sunt izolate, fără ca ambulanţa sau pompierii să poată ajunge la ei în caz de nevoie.
"Singura cale de acces către Terca si Ploştina pe drumul comunal ce leagă Lopătari de cele două sate a fost distrusă, iar în zonă nu se poate ajunge nici măcar pietonal. Avem diguri de protecţie pe pârâul Slănic avariate şi, de asemenea, şi alte picioare de punţi pietonale distruse. Situaţia este extrem de gravă, acum centralizăm pagubele şi transmitem situaţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Prefecturii şi Consiliul Judeţean. Dacă ploile se opresc am putea rezolva situaţia în două-trei zile, dacă nu, Dumnezeu ştie", a declarat, joi, primarul comunei Lopătari, Vasile Lefter.
În judeţul Buzău, plouă de 12 ore, iar cantitatea de precipitaţii înregistrată este semnificativă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Buzău, Sorin Gheorghe, de miercuri şi până joi dimineaţă la ora 3.00, în Buzău s-au înregistrat 22 de litri pe metrul pătrat de precipitaţii, la Râmnicu Sărat 25 de litri pe metrul pătrat, iar la Bisoca 30,8 litri pe metrul pătrat.
La Staţia Hidrometrică de la Cernăteşti, pe pârâul Slănic s-a depăşit cota de atenţie cu 20 de centimetri, iar la staţia hidrometrică de la Varlaam-Bâsca Mică s-a depăşit cota de atenţie cu 11 centimetri.
Paisprezece case au fost inundate, iar una afectată de alunecări de teren în judeţul Bistriţa
Paisprezece case din satul Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost inundate joi dimineaţă, iar una a fost afectată de o alunecare de teren, în urma ploilor abundente, însă nicio persoană nu a fost rănită.
Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că în zonă au căzut peste 35 de litri pe metru pătrat, motiv pentru care s-a produs o viitură pe Valea Gătejelor din centrul satului.
"S-au format nişte torenţi şi au inundat 14 case din centrul satului de pe Valea Gătejelor cum se spune la noi. Apa a intrat în subsolurile caselor, a inundat mai multe gospodării, dar nimeni nu a păţit nimic. Nu sunt nici victime umane, nici printre animale. Doar sunt subsolurile inundate", a declarat primarul.
El a spus că o altă casă a fost afectată de o alunecare de teren, însă nu se afla nimeni în interior, întrucât proprietarii sunt plecaţi în Spania.
"O casă are doi pereţi distruşi. A pornit o bucată de deal la vale exact sub ea. Din fericire, nu era nimeni în această casă, proprietarii fiind plecaţi în Spania", a declarat primarul comunei Parva.
Echipe de pompieri de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Parva, ajutaţi de localnici, au început să scoată apa din gospodării. Totodată, primarul a cerut ajutorul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa care a trimis echipaje la faţa locului.
În Bistriţa-Năsăud, în urma ploilor abundente, au fost depăşite, joi dimineaţă, două cote de atenţie, pe râul Cormaia cu opt centimetri la Sîngeorz-Băi şi pe Someşul Mare cu cinci centimetri la Rebrişoara.
Potrivit dispecerului de serviciu de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, întrucât continuă să plouă se aşteaptă ca Someşul Mare să crească şi în zona oraşului Beclean.
Conform sursei citate, cel mai mult a plouat la Parva unde s-au înregistrat 35 de litri pe metrul pătrat în 24 de ore, dar şi la Sîngeorz-Băi unde au căzut 34 litri pe metrul pătrat.
Debitele râurilor au crescut, potrivit specialiştilor SGA întrucât s-a topit şi o însemnată cantitate de zăpadă de la munte. Toate cursurile de apă sunt ţinute sub observaţie
SURSA : http://www.mediafax.ro
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
|
|
04-04-2013 12:14 PM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Covalciuc Bogdan
Administrator
Mesaje: 14,820
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 6606
Given 20045 thank(s) in 8152 post(s)
|
RE: Inundatii ...
COD ROŞU de inundaţii pe Jiu, în judeţul Dolj
Citat:Râul Jiu se află, până joi la ora 20.00, sub cod roşu de inundaţii în zona staţiei hidrometrice Răcari din judeţul Dolj, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) din Administraţia Naţională "Apele Române".
INHGA a actualizat, joi, o avertizare emisă marţi, anunţând astfel că, tot pe Jiu, dar în sectorul aval de Răcari, se instituie cod portocaliu.
De asemenea, tot până joi la 20.00, se instituie cod galben pe pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat (judeţele Bacău, Harghita, Vrancea şi Buzău), Jijia curs superior şi mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi), Bârlad superior (judeţele Iaşi şi Vaslui) şi pe râul Prut - sector amonte acumularea Stânca Costeşti ( judeţul Botoşani).
Potrivit aceleiaşi actualizări a avertizării de marţi, râuri din nouă judeţe, respectiv Satu Mare, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Gorj şi Dolj, află până joi la ora 20.00 sub cod portocaliu de inundaţii.
Tot până joi la 20.00, rămâne valabil codul galben pe râurile din bazinele: Tur, Crasna (amonte Domăneşti) din judeţele Satu Mare şi Sălaj, precum şi pe Barcău, Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Sălaj, Bihor, Cluj, Arad şi Hunedoara) şi Bega Veche (judeţul Timiş), Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Arieş (judeţele Alba şi Cluj), Strei şi afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, Bega, Timiş mijlociu şi inferior (judeţul Timiş), Jiu inferior (judeţul Dolj), Argeş superior şi afluenţii săi din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, Ialomiţa superioară şi Prahova - judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău superior şi afluenţii din judeţele Covasna şi Buzău.
SURSA : http://www.mediafax.ro
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
|
|
04-04-2013 07:09 PM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Homefire News
Old firefighter Moderator
Mesaje: 7,284
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 7990
Given 7915 thank(s) in 3627 post(s)
|
RE: Inundatii ...
Inundaţii în ţară. Care sunt pagubele şi ce localităţi sunt afectate
Citat:Inundaţiile din ultimele ore au afectat 125 localităţi din 15 judeţe şi aproape 8.000 hectare de teren agricol, 27 de locuinţe fiind inundate, iar 14 persoane din Aninoasa (judeţul Hunedoara) fiind evacuate şi cazate la rude, conform situaţiei prezentate, vineri, la Guvern.
Hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunăre, între Porţile de Fier şi Zimnicea, valabilă de sâmbătă, de la ora 6.00, iar pe braţele fluviului, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea a fost menţinut codul galben.
Codul portocaliu de inundaţii care se instituie de sâmbătă dimineaţă până în 12 aprilie, între Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Porţile de Fier şi Zimnicea, va afecta judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
Codul galben este valabil de vineri, ora 15.00 şi până în 12 aprilie, la ora 18.00, pe tot sectorul românesc al Dunării, în aval de SHEN Porţile de Fier (sector îndiguit aval Gruia) şi pe braţele Dunării, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.
Hidrologii au atenţionat că în perioada avertizării vor fi înregistrate creşteri de debite şi niveluri, fiind posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
ANAR: Pericol de inundaţii în Muntenia şi Moldova
Tot până vineri, la ora 16.00 a fost prelungit şi codul portocaliu de inundaţii pe râurile Crasna, în aval de Domăneşti (judeţul Satu Mare), Bega, în sectorul Balinţ-Chizătău (judeţul Timiş), Bârzava şi Moraviţa (judeţele Caraş-Severin şi Timiş) şi pe Jiul mijlociu şi afluenţii acestuia din Gorj, Mehedinţi şi Dolj. De asemenea, până vineri, la ora 16.00 vor fi sub cod galben de inundaţii râurile din 21 de judeţe.
Avertizarea a fost emisă pentru râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Crasna, în amonte de Domăneşti (judeţele Satu Mare şi Sălaj), Barcău, Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Sălaj, Bihor, Arad şi Hunedoara), Bega Veche (judeţul Timiş), Bega, Timiş şi afluenţii de pe cursul superior (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Jiu superior amonte Sadu (judeţele Hunedoara şi Gorj), afluenţii Oltului mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt), Teleajen şi cursul inferior al Prahovei (judeţele Prahova şi Ialomiţa), Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat (judeţele Bacău, Harghita, Vrancea şi Buzău), Jijia – cursurile superior şi mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi), Bârlad superior (judeţele Iaşi şi Vaslui) şi pe râul Prut, în sectorul amonte acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).
SURSA : http://www.ziuaveche.ro
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
|
|
05-04-2013 04:55 PM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Homefire News
Old firefighter Moderator
Mesaje: 7,284
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 7990
Given 7915 thank(s) in 3627 post(s)
|
RE: Inundatii ...
Agitație la pompieri: intervenții la inundații în Leș, Salonta și Tulca
Citat:Cum vremea ploioasă nu vrea să mai ia o pauză, pompierii bihoreni au tot mai mult de lucru în ceea ce privește intervențiile de înlăturare a efectelor nedorite ale căderilor de precipitații și ale ieșirilor din matcă a apelor din Bihor. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Crișana” a avut și azi, 4 aprilie, o serie de misiuni de acest tip. Ele au început dimineață la ora 8, când un echipaj de la Detaşamentul 1 de Pompieri Oradea a intervenit în localitatea Leş, pentru evacuarea apei din curtea Şcolii cu clasele I-VIII din localitate. „Operaţiunea a durat aproximativ şase ore, pompierii militari, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Nojorid, înlăturând apa, cu ajutorul motopompelor din dotare, de pe o suprafaţă de aproximativ 3.000 metri pătraţi”, spune purtătorul de cuvânt al ISU, lt. Camelia Roșca. Nici Oradea nu a fost ocolită de probleme. Angajații de la Inspectorat au acţionat pentru evacuarea apei dintr-o încăpere a unei locuinţe situate pe strada Ceaikovski. De asemenea, pompierii au ajutat la scoaterea apei de pe un teren din comuna Tulca. La fel, Garda de Pompieri Sălard a desfăşurat o operaţiune similară, degajând apa acumulată în urma ploilor abundente de pe un teren, înlăturând astfel pericolul scurgerii acesteia la gospodăriile din apropiere. În cursul zilei, forţele de intervenţie ale Detaşamentului de Pompieri Salonta au acționat în Tulca, pentru amenajarea a două baraje din saci de nisip pe acostamentul Drumului Judeţean 795 (foto: FAN). Conform celor relatate de lt. Roșca, în urma ploilor din ultima perioadă au fost afectate 1.764 hectare terenuri arabile, 405 hectare păşuni şi cinci hectare păduri în localităţile Tulca, Căuaşd, Cefa, Inand, Homorog, Ianoşda, Mădăraş, Marţihaz, Salonta , Sălard şi Şoimi, unele porţiuni ale drumurilor comunale din Şoimi (DC 208, DC 209, DC 230) precum şi Drumul Judeţean 108 H, secţiunea Voivozi-Pădurea Neagră, pe o porţiune de 120 m.
SURSA : http://bihorstiri.ro
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
|
|
05-04-2013 06:03 PM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Homefire News
Old firefighter Moderator
Mesaje: 7,284
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 7990
Given 7915 thank(s) in 3627 post(s)
|
RE: Inundatii ...
Comunicat de Presă
Administrația Națională ”Apele Române”
Breșă dig pe râul Jiu în dreptul localității Coțofenii din Față, secțiunea Beharca-Tatomirești, aval de secțiunea Răcari
Zona locuită neafectată
5 aprilie 2013
Citat:Administrația Națională ”Apele Române”, informează că pe secțiunea Beharca-Tatomiresti, aval de secțiunea Răcari, pe râul Jiu (zonă aflată sub avertizare COD ROȘU), în dreptul localității Coțofenii din Față, digul a fost deversat în doua amplasamente pe lungimi de cca 20 ml. În timpul lucrărilor de supraînălțare cu saci de nisip de către formația de intervenție a Administrației Bazinale de Apă Jiu, din cauza erodării taluzului aval, într-una din zone s-a produs o breșă cu o lungime de cca 7 ml. Având în vedere nivelele ridicate ale apei pe zona îndiguită și stabilitatea afectată a sectorului de dig este imposibilă intervenția cu utilaje și oameni pentru închiderea acestei breșe. În continuare, se acționează pe dig în aval de breșă, pentru stabilizarea acesteia - supraînălțare locală.
Ca efect al producerii acestei breșe au fost inundate terenuri agricole (cca 500 Ha), o casă nelocuită și o fermă de porci. Animalele au fost evacuate prin intervenția IJSU Dolj.
Din evaluările A.N. ”Apele Române”, reiese că nu vor fi afectate zonele locuite. Sunt avertizate preventiv localitățile Coțofenii din Față și Beharca.
În funcție de evoluția situației, se va reveni cu informații suplimentare.
Biroul de presă
Cătălina Brăgaru, Specialist P.R. ANAR,
SURSA : http://www.rowater.ro
LOCALITĂȚI AFECTATE DE INUNDAȚII
MĂSURI LUATE
Citat:Debitele râurilor au fost în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor căzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării, exceptând cursurile superioare ale Crişurilor şi afluenţii Jiului, Oltului inferior, Argeşului și Prahovei unde au fost în scădere, pe Târnave şi pe râurile din Dobrogea fiind staţionare.
În următoarele 24 de ore se vor înregistra creșteri ale nivelurilor râurilor peste cota de inundație pe râul Crasna aval Domăneşti, pe râurile Bârzava şi Moraviţa din Banat, pe râul Jiu aval Filiaşi şi pe râul Prut amonte de acumularea Stânca Costeşti.
De asemenea, Dunărea pe sectorul aval S.H.E.N. Porţile de Fier până la Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia) aferent judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt și Teleorman va fi sub incidența codului portocaliu, până pe data de 12 aprilie 2013.
A.B.A. SOMEȘ -TISA
În urma precipitațiilor înregistrate, au fost afectate un nr. de 15 de localități în județul Sălaj, din scurgeri de pe versanți, iar în județul Bistrița Năsăud 10 localități.
Măsuri: exploatarea acumulării Varșolt a permis reținerea a două unde de viitură, în intervalul 31.03 – 05.04.2013, acumulând un volum de cca. 3 mil mc, debitele evacuate fiind de maxim 8 mc/s. La Acumularea Salatig, începând cu data de 03.04.2013, a fost închisă golirea de fund pentru reducerea debitelor evacuate.
Acumularea Colibița a acumulat, în intervalul 01-04.04.2013, un volum de circa 4.5 mil. mc, debitele maxim evacuate fiind de cca. 10 mc/s, în condițiile de debit maxim afluent în acumulare de 16.5mc/s.
A.B.A. CRIȘURI
În urma precipitațiilor înregistrate, au rezultat scurgeri de pe versanți și revărsări de pâraie locale, precum și exces de umiditate, fiind afectate un nr. de 17 localități. Cea mai afectată comună a fost comuna Tulca, prin revărsarea canalului colector și a pârâului Valea Nouă - 22 de case și 148 de anexe gospodărești.
Pe râurile Crișul Negru și Barcău, în urma atingerii cotelor de atenție, respectiv a fazei I, pe zona îndiguită, nu s-au înregistrat situații deosebite. Acumularile Leșu, Tileagd, Lugaș și Suplacu de Barcău au acumulat un volum total de 22,5 mil mc.
Leșu – 2,5 mil mc
Lugaș – 5 mil mc
Tileagd – 12 mil mc
Suplacu de Barcău – 3 mil. mc.
A.B.A. MUREȘ
Lucrarea de îndiguire a pr. Luţ, în zona localităţii Voivodeni, care a fost realizată în 1976 după inundaţiile catastrofale din anii 1970 şi 1975, la asigurarea corespunzătoare debitului de calcul de 10%, a fost deversată pe trei tronsoane:
Tronsonul I: mal stâng - 30m lungime – lama deversantă 25cm;
Tronsonul II: mal stâng - 20m lungime – lama deversantă 20cm;
Tronsonul III: mal stâng - 30m lungime – lama deversantă 25cm.
Menționăm că, urmare a lucrărilor de investiţii executate în anul 2011, lucrarea de îndiguire a fost adusă prin supraînălţare la asigurarea corespunzătoare debitului de calcul de 5%, în zona locuită a localităţii Voivodeni, iar pe această zonă lucrarea s-a comportat bine.
S-a intervenit pentru consolidarea malului drept în zona încastrării în versant (zona locuită).
Totodată, în zona aval a localităţii s-a consolidat malul drept pe o lungime de 10 m prin diguri iepureşti, iar dupa finalizarea lucrărilor pe malul drept s-a început supraînălţarea digurilor de pe malul stâng pentru reducerea deversărilor.
Au intervenit: - la nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor: - 3 persoane, 200 saci de nisip iar la nivelul Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă: - 20 persoane, 1 buldoexcavator, 200 saci de nisip.
Au fost afectate 120 de ha de terenuri arabile, în comuna Voivodeni, ca urmare a revărsării pârâului Luț, dar nu au fost afectate gospodării sau drumuri.
A.B.A. JIU
În urma precipitațiilor înregistrate au rezultat scurgeri de pe versanți și revărsări de pâraie locale, precum și exces de umiditate; au fost afectate un număr de 28 localități în județul Gorj.
Au fost semnalate situații deosebite în comuna Fărcășești, Dănești, orașul Tismana și municipiul Tg. Jiu. Ca urmare a creșterii nivelurilor râului Tismana au fost afectate lucrări de apărare de inundații cu caracter local (ziduri de protecție, diguri locale).
Acumularea nepermanentă Rovinari, pe râul Jiu, a evacuat un debit maxim de 450 mc/s.
În județul Dolj prin revărsarea râului Jiu au fost afectate comunele: Scăiești, Brădești.
Din revărsarea râului Raznic au fost afectate comunele: Grecești și Cernătești.
Din revărsarea pârâului Plosca a fost izolat satul Plopul Amărăști de comuna Fărcaș (pod afectat).
Măsuri:
În comuna Cernătești, sat Raznicul Nou, sunt inundate 3 curți și o casă, iar din revărsarea râului Raznic, un sector de 20-50 m în 2-3 locuri pe DJ 606 este apa pe carosabil, circulația nefiind întreruptă.
Se acționează cu 1000 saci de nisip care se pun pe malul drept al râului Raznic ca să împiedice pătrunderea apei.
Drumul Județean 641 Mischii-Caracal, în zona de sub traversarea pasarelei de cale ferată, a fost din nou închis, după ce pârâul Teslui s-a revărsat , inundând partea carosabilă pe o lungime de aproximativ 100 metri cu o înălțime a lamei de apă de de 20 centimetri.
O echipa de intervenție alcătuită din 6 agenți din cadrul ABA Jiu-S.G.A Dolj- Formaţia Robăneşti Jiu împreună cu angajaţii Primăriei Pieleşti și un excavator pus la dispoziție de primăria Pielești, au acționat pentru deblocarea albiei de material lemnos și vegetal adus de viitură, precum și a subtraversărilor de diam. 800 mm, colmatate.
Circulația în zonă este oprită de Poliția rurală și Primăria Pielești până la ora 21.00 .
Comuna Braloștița, sat Sfârcea, zona Ochișor
O formație de intervenție alcătuită din 13 muncitori, din cadrul Formației Scăiești și Desnățui ABA JIU - SGA Dolj acționează împreună cu formații de intervenție ale ISU Dolj, încărcând saci cu nisip pentru a asigura protecția unui nr. de 8 case și gospodării situate în apropierea râului Jiu.
Comuna Braloștița, sat Schitu
O formație de intervenție alcătuită din 30 angajați (muncitori și tesa) ai ABA Jiu - SGA Dolj, cu următoarele mijloace și materiale de intervenție: 2 autobasculante,2 buldoexcavatoare, nisip saci 300-4000, buc, pământ, folie, acționează pentru supraînălțarea digului pentru a împiedica revărsarea râului Jiu în această zonă – punct Soava inundarea unui număr de 10 case și gospodării.
Amonte pod Răcari, în dreptul satului Schitu s-a realizat supraînălțarea digului cu saci cu nisip înveliți cu folie pe o lungime de aproximativ de 250 m, cu scopul de a preîntâmpina o eventuală deversare a digului de apele râului Jiu. Menționăm că în dig nu s-au creat breșe și acesta nu a fost afectat din punct de vedere al integrității lui.
Măsuri de exploatare și comportare a lucrărilor hidrotehnice:
La Acumularea Ișalnița s-a luat măsura deschiderii stavilei 5, în vederea creșterii debitului evacuat, pentru a permite tranzitarea undei de viitură în aval. În avalul sectorului râului Jiu, avertizat cu cod roșu (Filiași – Răcari), lucrările de îndiguire au tranzitat unda de viitură fără a înregistra situații deosebite. (infiltrații, deversări).
În prezent, unda de viitură este tranzitată pe sectorul Răcari-Podari unde sunt depășite cotele de inundație.
A.B.A Jiu prin S.G.A Mehedinți și Dolj a dispus luarea măsurilor de monitorizare a evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ''Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale'':
s-au luat măsuri pentru monitorizarea nivelurilor și debitelor din arealul afectat mărind frecvența de citire, înregistrare și transmitere a datelor privind evoluția fenomenelor hidrometeorologice cu periodicitatea stabilită în conformitate cu mărimile caracteristice de apărare potrivit instrucțiunilor I.N.H.G.A și a Ordinului Comun MAI/MMSC nr.192/1422/2012, în flux rapid menținându-se starea de alertă hidrologică până când nivelurile vor scădea sub COTELE DE APĂRARE ;
situația este monitorizată permanent de autoritățile administrației locale și centrale precum și de forurile ierarhic superioare Administrației Bazinale de Apă Jiu , A.N. Apele Române și M.M.S.C.
se monitorizează permanent de către personalul de specialitate al A.B.A Jiu, aflat în teritoriu, zonele riverane ale fluviului Dunărea, precum și lucrările cu rol de apărare aflate în administrarea A.B.A.Jiu
pe sectoarele neîndiguite A.B.A. Jiu este pregatită să acționeze cu formații de intervenție operativă ale S.G.A. Dolj și S.G.A Mehedinți, împreună cu C.L.S.U. prin Serviciile de Voluntariat pentru Situații de Urgență ale localităților riverane fluviului Dunărea
s-a dispus supravegherea permanentă a digurilor de apărare în special în zonele critice cuprinse în planurile de apărare, instalațiile de evacuare a apelor, verificarea subtraversărilor de diguri și drumuri;
SGA-urile din arealul afectat s-au mobilizat cu mijloace materiale și echipe operative de intervenție pentru ajutorarea Comitetelor Locale în acțiunile de limitare și înlăturare a efectelor inundațiilor dacă situația o impune, până la îndepărtarea pericolului și revenirea situației la normal.
A.B.A. OLT
A intervenit prin Formația Bals cu un autoutilitară, un excavator și 4 muncitori, pentru supraînălțarea malului drept al Râului Olteț, pe raza localității Iancu-Jianu, amonte pod pe DJ-Iancu-Jianu-Laloșu.
Sucursala Hidrocentrale Slatina a tranzitat un debit de 1000 de mc prin acumulările Drăgănești, Frunzaru, Rusănești și Izbiceni ținând cont de creșterea debitelor înregistrate pe râul Olteț cu un maxim de 642 mc/s. A fost înștiintat Primăria Islaz, privind creșterea nivelurilor și debitelor pe râul Olt
A.B.A. BUZĂU - IALOMIȚA
În perioada 03.04.2013 ora 06:00 – 04.04.2013 ora 06:00 au fost precipitații abundente pe râul Slănic, la stația hidrometrică Lopătari înregistrându-se o cantitate de 33,3 litri/mp.
În data de 04.04.2013, pe râul Slănic, la stația hidrometrică Lopătari, la ora 07:00 s-a înregistrat o cotă de 55 cm și un debit de 7,8 mc/s. Totodată, cota de atenție de la stația hidrometrică Lopătari nu a fost atinsă, aceasta fiind de 170 cm. (zona podului afectat ce a izolat satele Terca și Ploștina)
A.B.A. SIRET
În urma precipitațiilor înregistrate au rezultat scurgeri de pe versanți și revărsări de pâraie locale (Zăbala, Milcov, Șușița și Coza) au fost afectate un număr de 14 localități în județul Vrancea.
Biroul de presă
Cătălina Brăgaru, Specialist P.R. ANAR,
SURSA : http://www.rowater.ro
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
|
|
06-04-2013 06:07 AM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
|
Bine ai venit, Vizitator! |
Trebuie să vă înregistraţi înainte să postaţi aici.
|
Sustinem | |
|
|