Primii 40 de pompieri români care au plecat în Grecia pentru stingerea incendiilor de vegetaţie se întorc acasă
Citat:Primii 40 de pompieri români care au participat la misiuni de stingere a incendiilor de vegetaţie din Grecia se întorc acasă, după 16 zilei. Ei au fost înlocuiţi de alţi 44 de pompieri români, care îi sprijină pe cei greci la intervenţii.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a anunţat, vineri seară, că după 16 zile de misiune în Republica Elenă, cei 40 de salvatori români care şi-au început activitatea în 1 august se întorc acasă.
”A fost o misiune plină de provocări şi intervenţii intense, în care pompierii noştri au înfruntat flăcări devastatoare, amplificate de vânturile puternice şi căldura extremă. La ultimul apel, toţi au răspuns: «Efectiv complet!». În locul lor, rămân cei 44 de pompieri care au sosit la începutul săptămânii în Grecia, pentru furnizarea sprijinului colegilor în lupta cu incendiile de vegetaţie care ameninţă comunităţile ţării gazdă”, a transmis IGSU.
Citat:După 16 zile de misiune în Republica Elenă, cei 40 de salvatori români care și-au început activitatea la data de 1 august 2024 se întorc acasă. A fost o misiune plină de provocări și intervenții intense, în care pompierii noștri au înfruntat flăcări devastatoare, amplificate de vânturile puternice și căldura extremă. La ultimul apel, toți au răspuns: „Efectiv complet!” În locul lor, rămân cei 44 de pompieri care au sosit la începutul săptămânii în Grecia, pentru furnizarea sprijinului colegilor în lupta cu incendiile de vegetație care amenință comunitățile țării gazdă. Drum bun, dragi colegi! Suntem convinși că plecați cu satisfacția lucrului bine făcut, în echipă! Celor care rămân, le dorim misiuni ușoare și să revină acasă, în siguranță!
După 16 zile de misiune în Republica Elenă, cei 40 de salvatori români care și-au început activitatea la data de 1 august 2024 se întorc acasă.
A fost o misiune plină de provocări și intervenții intense, în care pompierii noștri au înfruntat flăcări devastatoare, amplificate de vânturile puternice și căldura extremă.
La ultimul apel, toți au răspuns: „Efectiv complet!”
În locul lor, rămân cei 44 de pompieri care au sosit la începutul săptămânii în Grecia, pentru furnizarea sprijinului colegilor în lupta cu incendiile de vegetație care amenință comunitățile țării gazdă.
Drum bun, dragi colegi!
Suntem convinși că plecați cu satisfacția lucrului bine făcut, în echipă!
Celor care rămân, le dorim misiuni ușoare și să revină acasă, în siguranță! #DSU #IGSU #pompierii #mereuladatorie #salvatorii #EUCivilProtection #EUSolidarity
Componenții modulului României care continuă misiunile în Grecia au primit astăzi o misiune de monitorizare în două zone din regiunea Attica.
Citat:Astfel, 16 pompieri cu 3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure și 1 autospecială de primă intervenție și comandă se vor deplasa în zona localității Agia Kiriaki. O altă echipă, compusă din 15 salvatori, va asigura intervenția în zona Rafina.
Cele două echipe de pompieri români vor fi însoțite de ofițeri de legătură eleni.
În cazul apariției unor incendii, cele două echipe vor fi alertate și, sub coordonarea omologilor țării gazdă, vor interveni în locațiile desemnate pentru limitarea efectelor incendiilor.
În situația în care va fi necesară apă suplimentară, cisterna de 30.000 de litri aflată în baza de operații se va alătura echipajelor pentru acoperirea necesităților operative în cele mai bune condiții.
Pompierii aflați în baza de operații asigură suportul logistic necesar, desfășoară activități de pregătire și gestionează operațiunile specifice din cadrul Bazei de operații.
Pentru astăzi, 17 august, riscul apariției incendiilor de pădure este unul foarte ridicat, inclusiv în zona unde pompierii români își desfășoară activitatea.
Componenții modulului României care continuă misiunile în Grecia au primit astăzi o misiune de monitorizare în două zone din regiunea Attica.
Astfel, 16 pompieri cu 3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure și 1 autospecială de primă intervenție și comandă se vor deplasa în zona localității Agia Kiriaki. O altă echipă, compusă din 15 salvatori, va asigura intervenția în zona Rafina.
Cele două echipe de pompieri români vor fi însoțite de ofițeri de legătură eleni.
În cazul apariției unor incendii, cele două echipe vor fi alertate și, sub coordonarea omologilor țării gazdă, vor interveni în locațiile desemnate pentru limitarea efectelor incendiilor.
În situația în care va fi necesară apă suplimentară, cisterna de 30.000 de litri aflată în baza de operații se va alătura echipajelor pentru acoperirea necesităților operative în cele mai bune condiții.
Pompierii aflați în baza de operații asigură suportul logistic necesar, desfășoară activități de pregătire și gestionează operațiunile specifice din cadrul Bazei de operații.
Pentru astăzi, 17 august, riscul apariției incendiilor de pădure este unul foarte ridicat, inclusiv în zona unde pompierii români își desfășoară activitatea.
Echipele de pompieri români acţionează în Agia-Kiriaki şi Rafina din zona grecească Attica
Citat:O echipă formată din 16 pompieri români, cu trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure şi o autospecială de comandă, operează în localitatea Agia-Kiriaki din Grecia, iar o alta alcătuită din 15 pompieri acţionează în zona Rafina, utilizând două autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, o autospecială de mare capacitate şi o autospecială de intervenţie rapidă.
"Acţiunile pompierilor români derulate pentru combaterea incendiilor înregistrate în Grecia continuă şi se concentrează pe misiuni de patrulare şi de intervenţie în două zone sensibile din regiunea Attica", informează Biroul de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) într-un comunicat transmis, luni.
Echipajele de militari sunt pregătite să răspundă rapid oricărei situaţii de urgenţă pentru a limita răspândirea incendiilor.
"La nevoie, cisterna de 30.000 de litri din baza de operaţii poate oferi un suport suplimentar de apă pentru gestionarea cu eficienţă a intervenţiilor", arată sursa citată.
Misiunile se derulează sub directa coordonare a omologilor eleni care, în funcţie de dinamica situaţiei operative, solicită sprijinul modulului naţional pre-poziţionat în Grecia.
Acțiunile pompierilor români derulate pentru combaterea incendiilor înregistrate în Grecia continuă și se concentrează pe misiuni de patrulare și de intervenție în două zone sensibile din regiunea Attica.
Prima echipă, formată din 16 pompieri, cu trei autospeciale de stingere a incendiilor de pădure și o autospecială de comandă, operează în localitatea Agia-Kiriaki. A doua echipă, alcătuită din 15 pompieri, acționează în zona Rafina, utilizând două autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, o autospecială de mare capacitate și o autospecială de intervenție rapidă.
Echipajele de militari sunt pregătite să răspundă rapid oricărei situații de urgență pentru a limita răspândirea incendiilor. La nevoie, cisterna de 30.000 de litri din baza de operații poate oferi un suport suplimentar de apă pentru gestionarea cu eficiență a intervențiilor.
Misiunile se derulează sub directa coordonare a omologilor eleni care, în funcție de dinamica situației operative, solicită sprijinul modulului național pre-poziționat în Grecia.
Concomitent, pompierii rămași în baza de operații coordonează activitățile din teren, asigurând intervenția eficientă într-o zonă unde riscul de incendiu rămâne ridicat, conform prognozelor emise.
Un nou contingent de pompieri români a plecat către Grecia
Citat:Astăzi, 30 august a.c., cel de-al treilea contingent de pompieri români, specializat în stingerea incendiilor de pădure, se deplasează către Republica Elenă, pentru asigurarea continuității misiunilor de monitorizare și stingere a incendiilor de vegetație și pădure, derulate de colegii noștri în ultima perioadă.
Deplasarea celor 44 de salvatori se realizează pe cale terestră, de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență, situată în localitatea Ciolpani, pe ruta Giurgiu – Ruse - Sofia – Kulata – Salonic - Nea Makri (oraș situat la Est de Atena).
Aceștia vor încadra încadra tehnica de intervenție aflată deja pe teritoriul țării gazdă, pentru executarea misiunilor de sprijin a comunităților și autorităților locale în cazul producerii situațiilor care pot pune în pericol viața și bunurile acestora.
Activitatea s-a desfășurat în prezența reprezentanților comenzii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
INFO BACKGROUND
Reamintim faptul că, în perioada 01 august - 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu modulul național specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.
Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.
Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.
Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate în anul 2021. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din mai multe țări europene.
Contingentul 2 de pompieri români, care au intervenit la stingerea incendiilor de pădure din Grecia, au pornit spre țară după 19 zile de misiune.
Citat:Bucuroși că se întorc acasă la cei dragi, dar și triști că își lasă în urmă noii prieteni greci, pompierii din contingentul 2 au pornit spre țară după 19 zile de misiune.
Au ajuns pregătiți într-un moment dificil pentru Grecia, gata să înfrunte orice alături de omologii lor eleni. Din fericire, așa cum le-au spus și gazdele lor, salvatorii eleni, au adus noroc: nu au fost solicitați să intervină, iar în ultima zi, ploile, care în unele locuri nu mai căzuseră din februarie, au reușit să răcorească pământul arid.
Toți se bucură că și-au îndeplinit misiunea cu succes și că au avut ocazia să cunoască oameni deosebiți, cu care au legat prietenii care vor depăși cu siguranță granițele timpului.
Până pe 15 septembrie, un alt contingent de pompieri români va rămâne în Grecia, sprijinind împreună cu pompierii eleni autoritățile și protejând comunitățile de pericolul incendiilor.
Drum bun, dragi colegi, iar celor care abia v-ați început misiunea, vă dorim succes și să vă întoarceți cu toții sănătoși la cei dragi!
Peste 15.000 de oameni au fost evacuați din stațiunea Platanias din Creta, din cauza unui incendiu violent de vegetație
Citat:Un incendiu masiv a izbucnit miercuri în apropierea orașului Platanias din partea de vest a insulei grecești Creta, determinând autoritățile să evacueze sute de turiști din două hoteluri mari din zonă, potrivit unui purtător de cuvânt al pompierilor.
Incendiul a izbucnit într-un stufăriș aflat între plajă și hoteluri și s-a extins rapid, alimentat de vântul puternic. Autoritățile au fost nevoite să evacueze întreaga parte vestică a Platanias, un oraș cu aproximativ 15.000 de locuitori care atrage mii de turiști în fiecare vară, transmite greekcitytimes.com.
Mai mult de 90 de pompieri, sprijiniți de 30 de camioane și trei elicoptere cisternă, au lucrat pentru a limita flăcările.
Până la sfârșitul după-amiezii de miercuri, incendiul a fost limitat la un „perimetru stabil”, dar nu era încă sub control, a declarat purtătorul de cuvânt.
Sute de turiști, care își cărau valizele, și-au părăsit hotelurile după-amiază, în mijlocul unui fum dens și al unei atmosfere sufocante.
Deși temperaturile actuale sunt relativ normale pentru sezon, două valuri de căldură extremă în iunie și iulie, cu temperaturi de peste 44 de grade Celsius în unele zone, au uscat vegetația, contribuind la izbucnirea și extinderea incendiilor.
Un alt incendiu a izbucnit în peninsula Muntele Athos din Chalkidiki, în nordul Greciei, fiind combătut și de zeci de pompieri.
În august, un incendiu masiv a devastat mai mult de 10.000 de hectare în zona Atenei, omorând o femeie și distrugând sute de case, întreprinderi și vehicule.
Peste 2.000 de incendii de vegetație au izbucnit în toată Grecia în această vară, care, potrivit autorităților, prezintă cel mai ridicat risc de incendiu din ultimele două decenii, pe fondul temperaturilor neobișnuit de ridicate legate de schimbările climatice. Cu toate acestea, cele mai multe incendii au fost stăpânite înainte de a provoca pagube mari sau decese, așa cum s-a întâmplat în timpul verilor anterioare.
Grecia a cunoscut o iarnă blândă și uscată, urmată de o primăvară uscată și fierbinte, care a lăsat vegetația din întreaga țară uscată, permițând flăcărilor să se răspândească rapid.
Pentru a face față acestei amenințări, guvernul a investit în mai multe mijloace de stingere a incendiilor, inclusiv avioane care lansează apă și drone de avertizare timpurie.
Serviciul de pompieri a declarat joi după-amiază că, în total, 35 de incendii de vegetație au izbucnit în întreaga țară în ultimele 24 de ore.
România răspunde apelului de sprijin venit din partea Greciei
Citat:Urmare a situației generate de incendiile de pădure care afectează republica elenă și ținând cont de solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, premierul Marcel Ciolacu a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în sistem hibrid, la propunerea DSU.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de incendiile de pădure manifestate pe teritoriul acestora.
Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unui modul compus din 50 de pompieri cu tehnică aferentă specializată în stingerea incendiilor de pădure în Grecia.
Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile elene, precizând, totodată, că echipele de POMPIERI ale IGSU, se vor deplasa terestru spre Grecia în cel mai scurt timp.
Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii elene prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență