Născut la 26 august 1954, Broşteni, Mehedinţi
Activitate profesională:
Şcoala militară, absolvită în 1981, Facultatea de drept, 1989, cursuri postuniversitare în 1999, 2003-2007 doctorat, obţinând titlul de doctor în inginerie civilă, la Universitatea Politehnica Timişoara
Starea civilă: recăsătorit, doi copii, fiica - consilier juridic, fiul - subofiţer de pompieri
Hobby: lectura
Gând călăuzitor în viaţă: speranţa de mai bine
Domnule Mihai Benga, sunteţi veteran la comanda instituţiei pe care o conduceţi, timp în care la guvernare s-au perindat mai multe formaţiuni politice, cum aţi rezistat?
Aş vrea să fac precizarea că sunt comandant al Grupului de pompieri din 15 decembrie 2001, iar din 2005, inspector şef al ISU. Noi suntem profesionişti şi ne facem datoria. Facem politica statului român, indiferent cine se află la guvernare. Facem îndeosebi politica de apărare a securităţii cetăţeanului, a vieţii, bunurilor şi mediului şi ne lovim mai puţin de efectul schimbărilor de pe scena politică.
Cu toate că realitatea ne-a demonstrat că politicul a pătruns peste tot...
La noi mai puţin. Am avut întotdeauna o cooperare bună cu autorităţile administrative judeţene. Nu am sesizat sub nici o formă vreo ingerinţă politică în activitatea noastră.
Paradoxal, nu aţi fost un răsfăţat al presei, ba, dimpotrivă, într-o anumită perioadă v-a atacat, şi totuşi, preşedintele României v-a avansat la gradul de general...
Eu cred că avansările sunt legate mai mult de performanţele profesionale, decât de modul în care eşti mediatizat. Acum am o relaţie foarte bună cu presa şi manifestăm o totală transparenţă. Nu am simţit rea voinţă din partea presei, cu excepţia unei anumite etape, în perioada de debut a inundaţiilor din Timiş, în 2005, când a urmărit poate cu mai multă atenţie activitatea mea personală şi a ISU. Eu m-am simţit încurajat şi am considerat că trebuie să muncesc mai bine şi am făcut-o mai bine, dovadă că acest lucru a fost remarcat.
General de brigadă este gradul unic obţinut de un ofiţer de la Pompieri în judeţul Timiş, cât de mult vă obligă?
Mă obligă mult! În această perioadă de austeritate, cu tăieri de salarii, reduceri de fonduri, puteam să aleg soluţia trecerii în rezervă. Am gândit că dacă ţara mi-a conferit acest grad trebuie să răspund la această apreciere, chiar dacă avantajele trecerii în rezervă sunt mult mai mari. Profesional, acest grad îmi conferă încredere, respect şi, se ştie, cu cât o funcţie este mai înaltă sau un grad este mai mare, totdeauna oamenii au aşteptări mai mari.
De unde vine opţiunea dv pentru această armă, ştiind că pe vremea când armata era obligatorie, două arme nu erau dorite de tineri: marina şi pompierii?
Am ajuns întâmplător, aş putea spune, să devin pompier. În 8 decembrie 1975 m-am confruntat cu un incendiu la instalaţia la care lucram, o neglijenţă profesională la vremea respectivă, fiind operator chimist. În 1978, mă duceam la şcoala militară de pompieri, absolut întâmplător, în urma unei recrutări, deoarece pentru Ministerul de Interne erau preferaţi tineri care aveau deja o mică vechime în producţie, şi cum îndeplineam această condiţie, am fost selectat.
Ţineţi minte o întâmplare foarte riscantă?
Au fost mai multe. Una dintre ele, extrem de riscantă, a fost în 1982, la un incendiu la o întreprindere timişeană. În timp ce era acolo o grupă operativă, am urcat pe o scară, am spart geamul la partea superioră, am coborât printre utilaje, unde, ulterior am aflat că erau nişte băi de cianură.
Pe o grilă de la 1 la 10, pe ce loc situaţi această profesie, privind gradul de risc?
Noi desfăşurăm inclusiv activităţi de asanare a muniţiei neexplodate. Sigur că în orice moment se poate produce pericolul pentru cel care ridică astfel de muniţie. Eu consider că pe locul 8 ar putea să se situeze activitatea noastră, deoarece sunt situaţii deosebite, nu ne confruntăm zilnic cu ele. Noi suntem permanent în dispozitiv de luptă, cu un inamic pe care nu-l vedem. Ne ducem la un incendiu, de pildă, unde pot fi gaze lichefiate, butelii, care oricând pot produce explozii şi pune în pericol viaţa participanţilor. De regulă, noi intervenim când deja se produce un risc în desfăşurare. Situând pe locul 8 activitatea noastră, mă gândesc la profesionalism.
Noţiunea de simplu pompier, mai are conotaţia iniţială, având în vedere prezenţa dv în diverse situaţii de urgenţă?
Eu, ca să fiu sincer, aş reveni la denumirea de Pompieri. ISU este o denumire abstractă. Pompierul este pesonajul de bază în această acţiune de situaţie de urgenţă, şi pentru faptul că incendiile care se produc sunt un mare factor de risc. Munca noastră s-a diversificat foarte mult, iar prin introducerea SMURD, asigurarea unui serviciu de urgenţă, reanimare şi descarcerare, activitatea are noi dimensiuni, astfel că intervenţia la incendii reprezintă doar o mică componentă a misiunilor la care intervenim. În mentalul colectiv a rămas această noţiune: pompierii. Ca instituţie, ne bucurăm de un mare prestigiu, pentru că pe de o parte avem o componentă coergitivă mai restrânsă, apoi răspundem când oamenii au nevoie: la incendii, inundaţii, cutremure, diverse accidente rutiere şi alte situaţii de urgenţă.
Ce înseamnă SMURD la Timişoara?
Dispunem de două ambulanţe de urgenţă şi terapie intensivă încadrate cu medici specialişti de urgenţă şi asistenţă din Spitalul Judeţean care fac gărzi, iar noi punem la dispoziţie logistica.
Ce efectiv conduceţi?
Până în 800 de salariaţi, la nivelul judeţului.
Aţi disponibilizat pe cineva?
Se lucrează la statele de funcţiuni şi probabil se vor restructura şi de la noi anumite posturi.
Aţi visat din copilărie să deveniţi militar?
Aveam câteva opţiuni. Cea mai importantă era să devin judecător, şi n-am ajuns, deşi am făcut Facultatea de drept. Apoi pilot şi, cea de-a treia, militar.
Ce grad mai înalt aţi ţintit?
Ca să fiu sincer, gradul de colonel.
Cât câştigaţi acum?
În jur de 5.000 de lei, la o vechime neîntreruptă în muncă de 35 de ani.
Dacă vă propune ministrul o altă funcţie, mai importantă?
Răspund ca în 1986, când am dat un astfel de răspuns: sunt militar şi execut ordinele pe care le primesc.
Ce-i atrage pe tineri spre această activitate?
Dorinţa de a fi salvatori, la unii, la alţii stabilitatea profesiei.
Cât de apreciat este pompierul român?
În sondajele de opinie ne-am situat pe locul întâi, chiar înaintea bisericii şi armatei! Pe plan naţional avem un număr de incendii redus, şi datorită activităţii de prevenire, pe care nu toate statele o au.
Cum stăm, statisc, în Timiş?
Aveam anul trecut, la această dată, un număr de 220 de incendii, iar în acest an avem vreo 157. În schimb, a crescut numărul cazurilor pentru acordarea ajutorul medical de urgenţă, faţă de anul trecut.
Puteţi defini succint noţiunea de pompier...
Obişnuiesc să spun că a fi pompier înseamnă să iubeşti atât de mult viaţa încât să fii capabil să ţi-o jertfeşti pe a ta pentru a o salva pe a altuia!
Critical Thinking for the Aggressive Firefighter: The One Warrior Mindset
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 25-01-2011 01:00 PM de Covalciuc Bogdan.)
Un interviu "demn de atenție" cu multe mesaje care prezintă interes ! Unul dintre "mesaje" este chiar de mare actualitate (cel putin pentru mine):
Citat:Eu, ca să fiu sincer, aş reveni la denumirea de Pompieri. ISU este o denumire abstractă. Pompierul este pesonajul de bază în această acţiune de situaţie de urgenţă, şi pentru faptul că incendiile care se produc sunt un mare factor de risc. Munca noastră s-a diversificat foarte mult, iar prin introducerea SMURD, asigurarea unui serviciu de urgenţă, reanimare şi descarcerare, activitatea are noi dimensiuni, astfel că intervenţia la incendii reprezintă doar o mică componentă a misiunilor la care intervenim. În mentalul colectiv a rămas această noţiune: pompierii.
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 25-01-2011 01:07 PM de Covalciuc Bogdan.)
Aquatim marchează Ziua Protecţiei Civile
28 Februarie 2011
În 28 februarie a.c. protecţia civilă din România aniversează 78 de ani de existenţă. Cu această ocazie Aquatim, în colaborare cu filiala timişeană a Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, a organizat o masă rotundă la care au participat reprezentanţi din mediul academic şi de la instituţiile şi operatorii economici cu responsabilităţi în domeniu.
Pe agenda întâlnirii au figurat prezentări şi dezbateri pe tema protecţiei civile, prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, Aquatim şi de asemenea alţii prezenţi găsesc de interes astfel de întâlniri interdisciplinare, dat fiind faptul că pentru prevenirea dezastrelor şi la pregătirea situaţiilor de urgenţă, este esenţială experienţa unei echipe de specialişti.
Critical Thinking for the Aggressive Firefighter: The One Warrior Mindset
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 09-11-2023 07:25 AM de Homefire News.)
Citat:Panica s-a instalat marţi, la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu din Timişoara, după ce a izbucnit un incendiu în sala mare de concerte. Pompierii au intervenit la timp, pagubele fiind reduse substanţial.
Incendiul izbucnit în sala de concerte a colegiului a fost repede stins de cele şase autospeciale sosite la faţa locului. La stingerea focului au dat o mână de ajutor şi unii dintre elevi şi profesori, până la sosirea echipelor de intervenţie. Cele peste 300 de persoane aflate în incinta unităţii de învăţământ au fost evacuate
Strada Clujului a devenit o zonă împânzită de echipaje SMURD şi ambulanţe însă, din fericire, nu au fost victime. Deocamdată nu s-a identificat cauza incendiului din sala mare de concerte a Colegiului, însă aceasta va fi stabilită ulterior.
Instrumentele muzicale aflate în sala cu pricina au scăpat uşor, nici unul nefiind afectat.
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 09-11-2023 07:26 AM de Homefire News.)
Citat:Au trecut peste obstacole si s-au luptat cu focul…nu la propriu, ci la figurat. Este vorba despre 80 de elevi din judetul Timis, care s-au intrecut in concursul cupa „Prietenii pompierilor”. Competitia a fost desfasurata la Liceul Silvic din Timisoara, sub atenta supraveghere a dascalilor si a pompierilor.
Echipele participante au fost formate din cate 10 elevi, un comandant si opt concurenti plus o rezerva. Concursul ,,Prietenii pompierilor,, a inceput cu o proba teoretica si a continuat cu doua probe practice, pista de indemanare peste obstacole si stafeta de 400 m.
Prin atragerea elevilor in astfel de concursuri se urmareste constientizarea factorilor ce pot genera situatii de urgenta, implicarea individuala sau in echipa in actiuni de prevenire si modul de comportare in situatii de urgenta este obiectivul principal vizat.
La finalul concursului, elevii din echipele castigatoare au fost recompensati cu diplome, cupe si premii, iar cei de pe locul I, vor participa la faza nationala.
Aeroportul din Timişoara a organizat un exerciţiu de simulare a unui accident aviatic. "Victimele" au fost salvate dintr-un autobuz, pentru că instituţia nu deţine avioane.
Citat:Aeroportul Internaţional din Timişoara a organizat, duminică, cel mai mare exerciţiu de simulare a unui accident aviatic din ultimii doi ani, cu participarea a peste o sută de persoane, în locul unui avion fiind folosit însă un autobuz deoarece instituţia nu are în proprietate aeronave.
Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional Timişoara, Nicoleta Trifan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, duminică, pe pista aerogării, peste o sută de persoane de la mai multe instituţii au participat la cel mai mare exerciţiu de simulare a unui accident aviatic din ultimii doi ani.
"Scenariul conceput pentru această simulare a prevăzut o aterizare de urgenţă a unei aeronave în care se găseau zece pasageri şi trei membri ai echipajului. Comandantul avionului a anunţat turnul de control de existenţa unei probleme la unul dintre motoare care în momentul aterizării a luat foc. Aeroportul Internaţional Timişoara a fost declarat închis şi toate forţele de intervenţie s-au îndreptat spre locul în care a avut loc incidentul pentru salvarea pasagerilor şi a echipajului", a afirmat Trifan.
Ea a precizat că, în timpul exerciţiului, care a durat 50 de minute şi nu a afectat activitatea aeriană a aeroportului din Timişoara, a fost folosit un autobuz în locul unui avion deoarece instituţia nu are în proprietate aeronave.
Trifan a afirmat că pasagerii care se aflau în sala de aşteptare în timpul desfăşurării exerciţiului au fost avertizaţi că este vorba de o simulare, şi nu de un incident real.
La exerciţiul de pe Aeroportul Internaţional Timişoara au participat peste o sută de persoane de la Direcţia Serviciilor de Navigaţie Aeriană, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat, Serviciul de Ambulanţă Timiş, Serviciul de Ambulanţă Neuromed, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş, Inspectoratul Judeţean de Poliţie de Frontieră Timiş, Serviciul Român de Informaţii.
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
Incendiu de amploare la fostul combinat chimic Solventul din Timişoara
Citat:Un fum înecăcios a acoperit astăzi Timişoara după ce fostul combinat Solventul a luat foc. Poliţia, jandarmii, dar şi pompierii au intervenit de urgenţă la faţa locului.
În câteva minute de la incendiu, fumul gros a putut fi observat din centrul Timişoarei. Oamenii care locuiesc în zonă spun că au avut chiar mare dificultăţi din cauza fumului înecăcios. Tot ei sunt cei care au sunat la 112 pentru a cere ajutor. Se pare că flăcările au pornit după ce mai mulţi muncitori încercau să dezafecteze o hală veche.
Se pare că din cauza unuia dintre muncitori, o cantitate mare de bitum a luat foc. Odată ajunşi la faţa locului, pompierii au reuşit să stingă incendiul în câteva minute! Nu este pentru prima oară când la fostul combinat Solventul izbucneşte un incendiu.
sursa:www.adevarul.ro
“Lupta împotriva incendiilor este o ştiinţă care nu se schimbă niciodată. Lucruri care se schimbă sunt utilajele, aparatele,uneltele.“
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 09-11-2023 07:29 AM de Homefire News.)