Costel Diaconu, salvatorul de la Descarcerare ...
Fiecare intervenţie cu autospeciala de descarcerare sau cu ambulanţa SMURD presupune curaj, atenţie şi îndemânare. În cei opt ani de când este pompieri, Costel a învăţat să pună viaţa oamenilor mai presus de orice.
Vor avea bucate pe masa de Paşte din donarea de sânge a pompierilor
O familie cu patru copii din Slatina este beneficiara campaniei de întrajutorare „Pentru oameni, împreună cu ei” desfăşurată de pompierii olteni cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului. Familia Dinu din Slatina luptă cu sărăcia, reuşind să asigure mâncarea zilnică pe masa celor patru copii din împrumut în împrumut.
Dacă majoritatea slătinenilor a intrat încă de săptămâna trecută în febra cumpărăturilor de Paşte, sunt şi familii pentru care Învierea Domnului este aşteptată doar cu rugăciuni. Printre acestea se numără familia Dinu, pentru care numai ajutorul semenilor va aduce produse tradiţionale pe masa celor patru copii. Pentru ei, pompierii olteni au donat sânge şi au strâns bani, familia putând astfel să întâmpine Paştele cum se cuvine.
Cartoful, aliment zilnic pe masa familiei
Elena (39 ani) şi Florea Dinu (43 de ani) au patru copii, cu vârste între 12 şi 17 ani. Problemele financiare ale familiei au început să apară odată cu creşterea copiilor, dar şi cu repetatele drumuri la Bucureşti pentru tratarea bolii Mariei, descoperită la vârsta de 5 ani. Fata suferă de purpură trombocitopedică, care se manifestă prin sângerări spontane şi apariţia de hematoame şi echimoze, iar osteoporoza îi dă dureri cumplite de coloană şi picioare. Pentru ca boala să nu avanseze, Maria urmează un tratament strict, însă cea mai importantă este o alimentaţie sănătoasă, bogată în vitamine şi calorii. Numai că venitul de asistent persoanl al mamei şi cel de instalator al tatălui abia acoperă ratele bancare, tratamentul şi cheltuielile de întreţinere. Pentru masa zilnică, familia Dinu este nevoită să se împrumute continuu. „Suntem spre epuizare. Până acum am mai făcut faţă- luăm dintr-o parte, acoperim în alta, însă din decembrie până acum parcă au trecut ani, aşa mi se pare de grav. Nu mai suport să cer bani împrumut”, spune Elena.
Părinţii au renunţat să mai mănânce dimineaţa şi de prânz pentru a le ajunge copiilor, iar alimentul de bază este cartoful. „De când s-au făcut merele 4 lei, îmi e foarte greu să mai cumpăr fructe în casă. Încerc pe cât posibil să nu-i lipsească Mariei, însă nu pot să-i doau doar ei, iar ceilalţi să se uite. Alimentaţia noastră este pe bază de cartof. Într-o săptămână, consumăm 16 kg, şi nu prăjiţi, că se consumă mult, ci mâncare, ciorbă sau chiftele. Sunt vremuri foarte grele”, spune mama.
Paştele nu va face excepţie, masa fiind asigurată tot din împrumut.
Săraci, dar curaţi
Maria este elevă la Colegiul „Ion Minulescu” Slatina, specializarea filologie- engleză intensiv. Este o luptătoare şi nu se dă bătută în faţa bolii. „Aş dori să urmez o facultate de limbi străine. Sper ca situaţia familiei să se redreseze şi să nu fie chiar atât de rău încât să renunţ la studii”, spune fata.
Muncitori, curaţi şi cu un deosebit bun-simţ, soţii Dinu nu aşteaptă mila nimănui şi încearcă să le ofere copiilor condiţii bune pentru a creşte frumos. „Nu pot să-i ţin în rând cu ceilalţi copii de vârsta lor. Nu am putut să trimit una dintre fete în excursie cu colegii, pentru că a trebuit ca de acei bani să iau mâncare pentru toţi. Nu pot să-i repar ochelarii Mariei, iar aparatul meu auditiv este lipit de doi ani de zile cu bandă izolieră. Suntem săraci, dar ţinem curat şi încercăm să facem faţă”, declară cu lacrimi în ochi Elena.
INFO BOX
Sânge pentru masa de Paşte
Campania Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt a fost demarată săptămâna trecută, 30 de pompieri donând sânge, iar bonurile valorice obţinute fiind folosite pentru cumpărarea de produse tradiţionale. Cu banii strânşi de la restul angajaţilor, ISU va aduce mâine bucuria pe chipurile a trei familii din Slatina, Scorniceşti şi Dobrosloveni, care vor primi coşuri cu bunătăţi de Paşte şi câte 500 de lei.
Top 5 cele mai ciudate intervenţii I.S.U. "Matei Basarab" al Judetului Olt
Citat:Din anul 2004 încoace, numărul şi diversitatea intervenţiilor la care angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt participă este din ce în ce mai mare. Dacă până în acel an pompierii stingeau incendii, acum, cu aceleaşi autospeciale şi echipamente, intervin la asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din cel de-al II-lea Război Mondial şi descarcerarea victimelor din accidente rutiere. Însă, există şi situaţii în care aceştia sunt chemaţi să salveze animale, dar şi reptile, din diverse medii sau din locuinţele cetăţenilor. Pentru că toţi cetăţenii pot, cu un simplu telefon la 112, să solicite sprijinul echipajelor de intervenţie, şi pompierii olteni au avut parte de solicitări ciudate şi hazlii. Acest lucru i-a îndemnat pe angajaţii ISU să facă un top 5 al celor mai ciudate intervenţii la care, în ultima perioadă, au fost solicitaţi.
Chemaţi să salveze iedul din fântână
Pe locul 5 se situează intervenţia pompierilor din comuna Radomireşti, de la sfârşitul lunii martie 2011. Aceştia au fost chemaţi să salveze un ied, care a căzut într-o fântână. La locul solicitării s-a deplasat echipa de căutare-salvare cu o autoscară mecanică din cadrul Detaşamentului Caracal. Cu ajutorul accesoriilor pentru salvare, militarii au reuşit să coboare în fântâna adâncă de aproximativ 25 de metri, şi să scoată la suprafaţă iedul, acesta fiind predat proprietarului.
Soţia îngrijorată, soţul şi copilul găsiţi dormind
Nu mai târziu de duminică seara, angajaţii de la Detaşamentul Slatina au avut parte de o nouă intervenţie hazlie. Un bărbat de 28 ani şi copilul acestuia, de doi ani şi jumătate, nu mai răspundeau la uşă şi la telefon, motiv pentru care soţia, îngrijorată, a solicitat sprijinul pompierilor. În cel mai scurt timp, o autospecială pentru lucru cu apă şi spumă, o autoscară mecanică şi un echipaj de prim ajutor au ajuns la locul solicitării – blocul FB 8 de pe strada Aleea Muncii din municipiul Slatina. Salvatorii au acţionat cu autoscara mecanică prin escaladarea ferestrei de la dormitor, în locuinţă fiind găsiţi, dormind profund, copilul şi tatăl acestuia, care prezenta o puternică halenă etanolică. Intervenţia a fost clasată de pompierii olteni pe locul 4.
Musafiri nepoftiţi
Ziua de 13 martie 2011 avea să fie cu ghinion pentru o slătineancă care avea să se pomenească, în bucătăria apartamentului său, cu doi musafiri mici şi nepoftiţi… doi lilieci. „Dispecerul a încercat să-i explice femeii că ISU Olt nu are mijloacele necesare intervenţiei într-o asemenea situaţie, dar aceasta a insistat să intervenim pentru că, altfel, o să sufere un atac de panică”, a spus sergentul major Alin Băsăşteanu de la ISU Olt. La locul intervenţiei, aflată pe locul 3 în top, s-a deplasat un echipaj al Detaşamentului Slatina, salvatorii găsind proprietara locuinţei agitată şi cele două mamifere în bucătăria locuinţei. Unul dintre salvatori a reuşit să prindă liliecii, aceştia fiind eliberaţi în afara oraşului. Aceasta a fost prima intervenţie de acest gen a salvatorilor olteni
Şarpele… un nou locatar în bloc
O intervenţie la fel de ciudată ca precedenta, dar care nu a fost în premieră pentru salvatorii olteni, a avut loc anul trecut, la începutul lunii iulie. Aceasta se situează pe locul 2 în topul făcut de angajaţii ISU Olt. O persoană care a sunat la 112 anunţa că în scara blocului D 18 de pe bulevardul A.I. Cuza, la parter, se află un şarpe. Un echipaj de salvatori şi unul de prim ajutor au ajuns imediat la locul intervenţiei. Unul dintre salvatori a reuşit să prindă şarpele care a rămas la sediul inspectoratului până ziua următoare, când o domnişoară de 24 de ani a venit sa-şi recupereze reptila, declarând că aceasta nu prezenta pericol, fiind „doar un animal de companie”.
Captiv în ghena de gunoi
Pe primul loc în topul intervenţiilor la care au participat pompierii se află cea de la începutul anului 2010. Într-o dimineaţă de iarnă, o autospecială pentru lucru cu apă şi spumă, cu accesorii pentru descarcerare, şi un echipaj de prim ajutor au intervenit pe strada Cuza Vodă din municipiul Slatina, pentru salvarea unui tânăr de 28 ani, din oraşul Scorniceşti. Acesta căzuse într-o ghenă de gunoi modernizată, subterană. Salvatorii olteni au reuşit să taie o parte din ghena de gunoi şi să-l scoată pe bărbat, în siguranţă, la suprafaţă. Explicaţia celui căzut în ghenă a fost la fel de bizară ca şi intervenţia: „Mi-au căzut cheile în gunoi şi când am vrut să le iau am alunecat şi eu”. Dacă a fost aşa, de ce tânărul din Scorniceşti, după ce a coborât din ambulanţa SMURD, a rupt-o la fugă printre blocuri? Însă, martorii au susţinut cu totul altceva: „Acesta a fost aruncat de alţi doi bărbaţi în ghena de gunoi, pe motiv că ar fi fost prins cu soţia unuia dintre ei în pat”. La categoria intervenţii hazlii ar putea fi incluse şi salvările de câini, pisici, vaci şi cai. Numărul acestora este mare şi ar fi însemnat un material mai elaborat.
SURSA :jurnaldeziarist.blogspot.com
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
Incendiu la un apartament din Slatina. I-a luat casa foc din cauza maşinii de spălat
Citat:Apartamentul unei slătinence a fost cuprins de flăcări ieri după-amiază. Se pare că incendiul s-a produs din cauza maşinii de spălat lăsată în funcţiune nesupravegheată.
Pompierii au intervenit ieri pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un apartament de pe strada Toamnei, din Slatina. Militarii ajunşi la faţa locului cu două autospeciale au găsit maşina de spălat în flăcări, incediul ameninţând cu extinderea la restul locuinţei. Pompierii s-au luptat 30 de minute cu flăcările, însă au ars obiectele de mobilier din locuinţă, maşina de spălat şi au fost deterioraţi pereţii apartamentului. „Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit electric produs la maşina de spălat lăsată în funcţiune nesupravegheată de proprietară“, a spus Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt.
Citat:Echipajele de pompieri de pe raza judeţului sunt chemate, joi, la ediţia anuală a întrecerii serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, faza pe unitate. Acţiunea se va desfăşura începând cu ora 8.00 la sediul ISU Olt şi va continua pe stadionul „1 Mai” din Slatina.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt organizează joi - 7 iulie, faza pe unitate a concursurilor serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă. Având ca scop principal dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice necesare îndeplinirii acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă., aceste întreceri au loc în fiecare an în perioada iunie-septembrie. La concursul de joi vor participa echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentului Slatina, Detaşamentului Caracal şi de la Scorniceşti. Probele de concurs şi numărul concurenţilor la fiecare probă sunt următoarele: scara de fereastră - 8 concurenţi, pista cu obstacole pe 100 de metri - 8 concurenţi, ştafeta 4x100 de metri - două echipe cu câte patru concurenţi şi realizarea dispozitivului de intervenţie la motopompă - 7 concurenţi. Toate echipele vor primi din partea Asociaţiei Sportive „Pompierul” Olt cupe, diplome şi echipament sportiv. Acţiunea se va desfăşura începând cu ora 8.00 la sediul ISU Olt şi va continua pe stadionul „1 Mai” din Slatina.
Astazi Inspectorul General a facut o vizita de lucru in Olt si Dolj. Pintre altele a afirmat cum ca or sa aiba loc schimbari majore in ceea ce priveste activitatea profesionistilor in situatii de urgenta.
editare link vizionare.....pompier_talpas........
Şeful IGSU despre disponibilizări:
„Dacă am fi limitat această activitate doar la un interviu, riscam să avem băieţi foarte relaxaţi ca inteligenţă“
Publicat: joi 21.07.2011
Inspectorul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonelul Marcel Lucaciu, a vorbit ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul ISU Olt, despre disponibilizările din cadrul instituţiei pe care o reprezintă. „Personalul posturilor care au fost desfiinţate a făcut obiectul unei analize în şedinţe de comandă după care, pentru posturile de aceaşi natură care au dispărut din statele de organizare s-au organizat interviuri.
Pe baza interviului şi a analizei în şedinţele de comandă se va stabili cine pleacă şi cine va rămâne. Dacă am fi limitat această activitate doar la un interviu riscam să avem băieţi foarte relaxaţi ca inteligenţă, foarte bine pregătiţi, tineri, care învăţau foarte uşor, şi poate dădeam afară un om cu 25 de ani de experienţă, care putea să-mi conducă alţi 25 de tineri la intervenţii. Am vrut să lăsăm şanse egale. Cel care are mai multă experienţă dar nu este chiar tânăr să aibă aceeaşi şansă cu cel care este tânăr, dar are mai puţină experienţă. Aceasta a fost ideea pentru care am combinat aceste două modalităţi: o analiză serioasă în şedinţele de comandă şi un interviu“, a declarat colonelul Lucaciu.
Şeful IGSU a mai precizat că setul de criterii după care vor fi făcute disponibilizările a fost stabilit de fiecare şef de inspectorat judeţean. „Am lăsat la latitudinea fiecărui inspectorat judeţean să stabilească setul de criterii cu care operează. Eu nu pot particulariza la Olt ceva ce este specific la Argeş şi atunci am avut încredere în colegii mei să-şi stabilească singuri criteriile“, a mai adăugat colonelul Marcel Lucaciu.
Regionalizarea activităţii ISU
Tot în cadrul conferinţei de presă s-a vorbit şi despre posibilitatea regionalizării activităţii în domeniul situaţiilor de urgenţă. „Probabil va fi o structură de comandă regională dar eu nu cred că se poate renunţa la structura de comandă care există în momentul de faţă la nivelul unui judeţ. Că această structură de comandă va avea o altă denumire, poate vor fi mai puţini oameni, asta este o posibilitate, dar nu poţi să laşi un singur om la nivel de regiune. Este necesară şi va rămâne o structură de comandă la nivelul actualelor judeţe“, a conchis şefu IGSU.
http://www.evenimentdeolt.ro/eveniment-n...itate-doar
Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, colonelul Marcel Lucaciu, a fost prezent, ieri, in municipiul Slatina, unde a avut o intrevedere cu prefectul de Olt Leonid Moisiu, dar şi cu angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ?Matei Basarab? al judetului Olt, in fruntea carora s-a aflat colonelul Gheorghe Nastasie.
Totodată, reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor de la Bucureşti a vrut să aibă o întrevedere şi cu reprezentanţii mass-media locală, cărora le-a spus că este prezent la Slatina, din dorinţa de a cunoaşte problemele cu care se confruntă inspectoratului, dar şi pentru a le comunica pompierilor care sunt priorităţile care stau la baza instituţiei. „Am moştenit de la generalul Secară o instituţie solidă şi bine apreciată de cetăţeni şi aşa vreau să rămână şi în continuare”, a spus colonelul Marcel Lucaciu. Prima prioritate de pe lista IGSU este implementarea noului Sistem de Management Informaţional pentru Situaţii de Urgenţă, care va putea fi gestionat atât pe plan local, cât şi naţional. Este vorba de dotarea, începând cu anul viitor, cu tehnică şi echipamente de intervenţie de ultimă generaţie. Definirea unui ghid al carierei pentru personalul care accede în rândurile ISU este cea dea doua prioritate. „Este nevoie de pregătire şi trebuie să creionăm un sistem de instruire şi educaţie a viitorilor angajaţi. Trebuie să ştie să fie paramedic, să stingă incendii şi să descarcereze o maşină. Doar atunci poate să spună că a devenit pompier”, a precizat inspectorul general al IGSU. A treia prioritate, şi ultima, este cea de reactualizare a regulamentelor şi tacticilor de intervenţie.
Colonelul Lucaciu a vorbit şi despre problema cea mai mare cu care se confruntă structurile MAI, în speţă procesul de restructurare. Şeful IGSU a spus că dintre cei 28.000 de angajaţi vor părăsi sistemul 2.100, aceştia fiind obligaţi să-şi găsească un alt serviciu în societatea civilă sau la alte structuri ale ministerului: „Pe cei cărora le place meseria pe care o fac i-am sfătuit să meargă şi să se angajeze în zona serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă”, a spus şeful IGSU. Dintre angajaţii disponibilizaţi, 39 vor fi şi de la ISU Olt. Totodată, colonelul Marcel Lucaciu a spus că la nivel central s-a luat în discuţie o regionalizare a activităţii în sistemul situaţiilor de urgenţă. Chiar dacă va exista o structură de comandă regională, inspectorul general al IGSU a declarat că la nivel judeţean nu se va renunţa la structura ISU.
Citat:Pompierii din cadrul Detaşamentului de pompieri Slatina au intervenit vineri după-amiază pentru stingerea unui incendiu la locuinţa lui Marian I., de pe strada Nicolae Bălcescu, din localitate. Cauza incendiului a fost focul lăsat nesupravegheat. Flăcările au cuprins o magazie şi un adăpost de animale, pe care le-au distrus în totalitate şi apoi s-au extins pe 12 mp din podul casei. Pompierii s-au luptat aproape două ore cu focul. Pagubele se ridică la circa 10.000 de lei.
Citat:Pompierii olteni scapă de mașinile vechi una câte una
Azi, de Ziua „Porţilor Deschise" la sediul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Matei Basarab” Olt, au fost prezentate publicului larg mașinile de intervenție cu care pompierii acționează, dar și cele mai noi trei mașini din dotare.
“Este vorba despre trei autospeciale cu rezervor de apă de 2.000 litri primite printr-un program finanțat din fonduri europene, mașini care vor ajunge în zilele următoare la colegii noștri de la Caracal, Scornicești și la Stoenești. Până la finele anului trebuie să ajungă la noi încă o autospecială ca cele primite azi, aceasta urmând să vină cu alte trei autospeciale de câte 5.000 litri”, a declarat Ionuț Cârciumaru, purtător de cuvânt al ISU Olt.
Mașinile de intervenție intrate de azi în dotarea pompierilor de la Olt este perfectă pentru accesul în zone înguste și poate asigura transportul a șase persoane la o solicitare. Aceasta mai deține echipament de protective a servanților, este complet echipată cu accesorii pentru lucru cu apă și spumă, echipament de acordare a primului ajutor calificat, modul de descarcerare și intervenție la dezastre.
Vechile mașini de pompieri, pasate în mediul rural
Printre noile autospeciale ce urmează a intra în dotarea instituției menționate se mai numără și o autospecială de descarcerări grele și o mașină pentru salvări de la înălțime prevăzută cu nacelă. Acesta vor ajunge la Olt cel mai probabil în cursul anului viitor.
Pe măsură ce parcul auto al ISU Olt se va completa cu noile mașini de intervenții, vechile autospeciale ale instituției vor ajunge la comunele din județ.
Schimbarea parcului auto al ISU Olt a devenit o urgență deoarece mașinile folosite la intervenţii au ieşit de mult din perioada de funcţionare. Astfel, dintre cele 14 maşini de intervenţie, 12 au o vechime de aproape 30 de ani.