Citat:La fiecare sfârşit de an, pompierii schimbă şeful. Începând cu data de 28 decembrie colonelul Constantin Florea, de la Serviciul Control din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se află la conducerea instituţiei mehedinţene. Proaspăt împuternicit, Florea este decis ca în trei luni să schimbe imaginea inspectoratului, mai cu seamă că s-a cam şifonat în ultimul timp.
Incendiu puternic într-o pensiune din Turnu Severin
Citat:Un puternic incendiu a izbucnit, în această dimineaţă, într-o pensiune din Turnu Severin. Pompierii s-au luptat, aproape patru ore, cu flăcările .
Iniţial, apelul a fost făcut pentru coşul de evacuare a fumului, însă în scurt timp flăcările s-au extins cu repeziciune şi a cuprins aproape întreg imobilul.
La faţa locului, au ajuns nu mai puţin de opt autospeciale de pompieri, patru ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Drobeta” şi patru ale serviciilor private.
Pentru că flăcările se extindeau foarte repede, a fost solicitat şi sprijinul altor forţe, precum furnizorul de apă potabilă şi primăria oraşului, care au pus la dispoziţie trei cisterne cu apă şi respectiv o autoscară.
“Apelul a fost anunţat, la ora 7,38, la coşul de evacuare a fumului. Incendiul s-a extins la acoperiş, unde s-a manifestat pe o suprafaţă destul de mare, circa 450 de metri pătraţi.
Au fost evacuate imediat toate persoanele aflate în clădire, iar acum se lucrează la decopertarea elementelor de construcţie”, ne-a precizat plt. Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU “Drobeta”.
Sursa :www.adevarul.ro
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 31-01-2021 07:38 AM de Homefire News.)
Pompierii mehedinţeni au participat deja la a doua acţiune de împădurire !
Citat:Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” au plantat, ieri, puieţi de salcâm, pe raza comunei Husnicioara.
Este cea de-a doua acţiune de acest gen la care participă pompierii, după ce sâmbăta trecută au plantat puieţi în Hotărani.
Pentru a sărbători „Luna Plantării Arborilor”, dar şi în contextul marcării „Anului Internaţional al Pădurilor” şi „Anului European al Voluntariatului”, pompierii mehedinţeni participă alături de alţi voluntari şi la alte acţiuni de împădurire.
„Prin însăşi misiunile lor, pompierii contribuie la salvarea mediului înconjurător de efectele distructive ale incendiilor sau altor situaţii de urgenţă.
De această dată, mediul înconjurător nu a avut nevoie să fie salvat de flăcările mistuitoare, ci a avut nevoie de sprijin pentru întinerire, pentru regenerarea pădurilor, iar acest lucru este foarte important pentru oricare dintre noi”, a precizat plt. Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU „Drobeta”.
Turnu Severin: Un incendiu a izbucnit la mansarda unui bloc din oraş. Pompierii au găsit corpul carbonizat al unei adolescente
Citat:Un incendiu a izbucnit în această după-amiază la un bloc de trei etaje din municipiul Drobeta Turnu Severin, în zona Aluniş, peste 80 de persoane fiind evacuate.
Mai multe autospeciale şi o ambulanţă se află la faţă locului, pompierii încercând să intervină pentru a stopa incendiul. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, la faţa locului au ajuns 25 de pompieri cu patru autospeciale şi două scări, intervenţia acestora fiind îngreunată de vântul puternic. În ajutorul pompierilor care s-au deplasat iniţial la faţa locului au venit şi alţi lucrători ai ISU, aproximativ 50 de pompieri participând în prezent la operaţiunea de stingere a incendiului. Pompierii au intervenit cu şapte autospeciale, una dintre ele fiind alimentată în prezent de la un hidrant situat în apropierea blocului. Trei dintre maşini sunt păstrate în permanenţă la locul incendiului, celelalte mergând să se realimenteze, prin rotaţie, de la un alt hidrant, aflat la o distanţă de aproape un kilometru.
Pompierii au fost alertaţi de locatari că la mansarda clădirii ar fi rămas blocată o fetiţă. „Atunci când am primit această informaţie, am format echipe de căutare, dar până acum nu am găsit nimic. Noi am evacuat 80 de persoane din clădire“, a precizat Liviu Borugă, şeful Centrului Operaţional Situaţii de Urgenţă Mehedinţi.
Unii dintre locatarii evacuaţi din clădirea în flăcări susţin că însăşi fetiţa care este căutată de pompieri la mansarda imobilului ar fi provocat incendiul, într-un moment în care a fost lăsată nesupravegheată. „Şi eu am copii, dar nu i-aş fi lăsat să se joace cu focul în mansarda blocului“, a spus o femeie, care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea.
Potrivit primarului din Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, blocul a fost dat în folosinţă în 2010, este construit de primărie şi are 84 de apartamente, dintre care 12 sunt la mansardă.
17.30 Potrivit medicilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, un tânăr a fost rănit în timp ce încerca să o salveze pe fetiţa blocată în mansarda cuprinsă de flăcări. „Noi am acordat îngrijiri medicale unui băiat de 22 de ani, care a încercat să scoată o fată minoră de la mansardă, dar s-a oprit după ce s-a prăbuşit o bârnă. Tânărul prezintă doar arsuri minore“, a menţionat Costin Gaşpăr Gîru, medic specialist.
17.40 Una dintre locatare, aparent mama fetiţei acuzată că a provocat incendiul, a fost ridicată de poliţişti, în huiduielile vecinilor, care au înjurat-o şi au numit-o „alcoolistă“. „Ai venit la noi să ne nenoroceşti, să ne laşi pe drumuri!“, au strigat unii dintre severinenii evacuaţi.
ora 18.00 Pompierii severineni continuă să lupte cu flăcările, la aproape trei ore de când a fost primit apelul la 112. „Noi am intervenit cu 43 de pompieri şi cinci autospeciale. Am primit ajutor şi de la serviciile private de pompieri de la Romag-Prod şi Termo, care au trimis două autospeciale, şi de la Eurotyres, care a asigurat încă una. Cei de la Secom ne-au ajutat şi ei, cu o vidanjă“, a precizat purtătoarea de cuvânt a ISU Mehedinţi, Ramona Nistor. Potrivit acesteia, echipele de căutare se află în continuare la mansarda imobilului, încercând să o găsească pe adolescenta despre care se spune că a rămas blocată în casă.
Daniel Ionescu, consilier pe problemele tiganilor în cadrul Primăriei Severin, susţine şi el că o fetiţă imobilizată în scaunul cu rotile a rămas blocată în mansarda cuprinsă de flăcări. „Am vorbit cu locatarii şi mi-au spus că o adolescentă de 15 ani se afla singură acasă, într-un apartament din mansardă. Fetiţa are un handicap, este în scaunul cu rotile şi, din câte am înţeles, ea ar fi provocat incendiul“, a spus Ionescu. Potrivit acestuia, înainte de intervenţia pompierilor, mai mulţi bărbaţi au încercat să spargă uşa de la apartamentul în care se afla fetiţa, fiind însă nevoiţi să renunţe din cauza fumului dens şi a flăcărilor care se înteţiseră.
„Nu vreau să acuz pe nimeni, dar, în opinia mea, ISU Mehedinţi nu are dotările necesare pentru a interveni la un incendiu de o asemenea amploare“, a adăugat Daniel Ionescu.
18.17 Florentin Dragomir, inspector şef adjunct în cadrul ISU Mehedinţi, a declarat că pompierii au găsit într-unul dintre apartamentele de la mansardă corpul carbonizat al adolescentei de 15 ani despre care vecinii spuneau că ar fi rămas blocată în incintă.
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
Un foc făcut în pădure a mistuit 1 hectar de pin silvestru din Parcul Natural Porţile de Fier
Citat:Pompierii, ajutaţi de voluntari şi pădurari, au lichidat incendiul, după exact 24 de ore de luptă cu flăcările. Intervenţia a fost îngreunată de vântul extrem de puternic, dar şi terenul accidentat, cu arboret des, greu de pătruns.
Un puternic incendiu a izbucnit, luni după-amiază, în fondul forestier din zona satului Eibenthal- comuna Dubova.
Anunţaţi de Poliţia de Frontieră, pompierii din localitate s-au deplasat imediat la faţa locului, incendiul manifestându-se la litiera aflată în administrarea Ocolului Silvic Orşova, existând pericolul să se extindă.
“Terenul a fost însă inaccesibil forţelor de intervenţie, atât prin lipsa drumurilor, cât şi prin topografia sa, constituit din versanţi abrupţi, singura modalitate de acces a personalului de intervenţie efectuându-se pe jos, de la o distanţă de circa 3 kilometri, faţă de drumul comunal ce deserveşte satul Eibenthal”, ne-a spus plt. Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU “Drobeta”.
Suprafaţa incendiată s-a suprapus astfel şi cu zona administrată de Parcul Natural Porţile de Fier.
A ars 1 hectar de pin silvestru
Pentru stingerea flăcărilor, forţele de intervenţie au acţionat încontinuu, chiar şi pe parcursul nopţii, pompierilor alăturându-li-se atât voluntari, cât şi pădurari. Incendiul a fost localizat de-abia ieri după-amiază, operaţiunile de stingere desfăşurându-se de pe culmea versantului spre Dunăre.
“Incendiul a fost lichidat la ora 16.00, iar în urma evaluării situaţiei, suprafaţa afectată a fost de circa 10 ha, unde au ars litieră şi arborii doborâţi, iar pe o suprafaţă de circa 1 hectar, incendiul s-a manifestat şi la coronament, pădurea afectată fiind de răşinoase (pin silvestru)”, a adăugat reprezentantul ISU. Potrivist sursei citate, cauza izbucnirii incendiului a fost "focul deschis folosit în spaţii deschise".
Mijloacele au încetinit intervenţia
Intervenţia a fost extrem de dificilă, în condiţii de vânt, semnal zero şi teren accidentat, cu arboret des, greu de pătruns, fapt ce a determinat un consum suplimentar de energie şi o prelungire a duratei de acţionare.
În plus, pompierii au fost nevoiţi să care cu ei mături, lopeţi, sape, topoare, un ferăstrău mecanic şi sticle cu apă.
SURSA :www.adevarul.ro
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
Peste 100 de hectare de teren, afectate de incendii în Mehedinţi
13 iulie 2011
Citat:Pompierii mehedinţeni au intervenit, în ultimele zece zile, pentru stingerea a 23 incendii izbucnite la vegetaţie uscată, mirişte şi culturi agricole, în special grâu.
Incendiile au afectat circa 107 hectare de teren (nouă hectare de mirişte, 2,5 hectare cultivate cu grâu, 300 mp de viţă-de-vie, 50 pomi fructiferi şi 95 hectare de vegetaţie uscată).
Potrivit pISU “Drobeta”, cauzele probabile de izbucnire a incendiilor au fost atât fumatul în locuri nepermise, cât şi focul deschis utilizat în spaţii deschise.
Un incendiu izbucnit în localitatea Obârşia de Câmp a avut drept cauză probabilă de producere scânteile provenite de la toba de eşapament a unei combine de recoltat cereale.
“Având în vedere instalarea unor temperaturi ridicate, caniculare, ce duc la creşterea riscurilor de incendii în fondul forestier, agricultură, industrie şi comerţ, dar şi la alternarea acestora cu fenomene meteorologice periculoase ce pot provoca declanşarea altor situaţii de urgenţă, prefectul judeţului a emis ieri un ordin prin care, atât autorităţile publice locale şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, cât şi operatorii economici şi populaţia, sunt obligaţi să ia măsuri de protecţie civilă prin reducerea/eliminarea riscurilor de incendiu şi a efectelor caniculei”, se arată într-un comunicat al ISU “Drobeta”.
Potrivit sursei citate, arderea miriştilor, a tufărişurilor sau a vegetaţiei uscate din zonele protejate, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
SURSA :www.adevarul.ro
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 13-07-2011 07:28 PM de Covalciuc Bogdan.)
13-07-2011 07:27 PM
Thanks given by:
{myadvertisements[zone_3]}
Covalciuc Bogdan
Administrator
Mesaje: 14,041
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Comandă de la Centru: pompieri mai bine instruiți și regulamente noi de intervenție
Interviu acordat de domnul Colonel Sorin Lucaciu ziarului "ADS Turnu Severin"
Citat:Colonelul Sorin Lucaciu, numit la conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pe 20 iunie a.c., vrea să aducă schimbarea în subunităţile pe care le coordonează. Inspectorul general Sorin Lucaciu cere implicarea autorităților locale și centrale, dar și a oamenilor de rând în soluționarea situațiilor de urgență.
„ Ceea ce dorim este să avem o naţiune pregătită. Încercăm să dezvoltăm această viziune pe trei paliere. Primul este cel al organelor administraţiei publice locale şi centrale, pentru că indiferent de ce ne dorim să facem, fără sprijinul şi în cooperare, chiar nu se poate face nimic.
Cel de-al doilea palier este reprezentat de modernizarea structurilor, înnoirea procesului de pregătire şi de educaţie, achiziţia de noi echipamente şi, în ultimul rând, cetăţeanul.
Încercăm să conştientizăm cetăţeanul să fie o soluţie pentru că alături de noi nu face altceva decât să-şi apere viaţa, bunurile şi familia.” ne-a spus colonelul Sorin Lucaciu.
Aflat în vizită la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Mehedinți, colonelul Sorin Lucaciu a verificat și modul în care se face evaluarea pompierilor.
„Din judeţul dumneavoastră a fost o singură sesizare. Un subofiţer a fost nemulţumit de faptul că atunci când a fost apreciat unul din punctaje, a fost defavorizat, dar el există acolo şi se poate demonstra cu acte că ce i s-a făcut lui are o susţinere chiar importantă. Sunt câteva judeţe mai fierbinţi, unde am dispus efectuarea unor activităţi de control şi dacă este cazul reluarea activităţii de evaluare”, a adăugat inspectorul de la centru.
Colonelul vrea ca, în curînd, imaginea inspectoratului mehedințean pentru situații de urgență să fie una liniștită.
Cunoaște scandalurile în care instituţia a fost implicată, în anul 2007, când Ion Pleșu, inspectorul șef de la acea vreme, a fost cercetat privind legalitatea concursurilor organizate pentru ocuparea locurilor vacante.
De aceea, în scurt timp, postul de inspector șef va fi scos la concurs.
„A fost un judeţ care a avut probleme în anii precedenţi, au fost frământări, diverse atitudini care au adus atingere imaginii instituţiei şi relaţiilor interumane din cadrul instituţiei. Domnul colonel Florea a fost numit...
Aceasta a fost decizia la nivel naţional, să aducem un comandant provizoriu, pentru o perioadă de timp, să facem instituţia să funcţioneze.
Acum lucrurile merg, fapt care probabil va conduce, în cel mai scurt timp, la luarea deciziei ca aici să organizăm concursuri pentru ocuparea funcţiei de inspector şef, astfel încât problema să rămână definitivă şi inspectoratul să devină ce a fost”, a conchis colonelul Lucaciu.
Vizita inspectorului general se înscrie într-un „turneu” de cunoaştere, menit să contribuie la reorganizarea eficentă.
În ceea ce priveşte regionalizarea însă, pe care o consideră doar o decizie politică pe care nu o comentează, el a menţionat faptul că se gândeşte la cele mai potrivite soluţii, pentru ca activitatea angajaţiilor să nu fie afectată de această împărţire a teritoriilor.
REALITATEA.NET Un pompier a fost rănit într-un incendiu în Mehedinţi
Pompierul intervenea la stingerea unui incendiu care a izbucnit într-un bloc din Drobeta Turnu Severin.
Pompierul a intervenit pentru a scoate din casă două femei, una intoxicată cu fum şi cealaltă care a suferit un atac de panică. Pompierul a fost rănit la mâna dreaptă de un geam spart. Angajatul ISU şi cele două femei au primit îngrijiri medicale la faţa locului.
Zeci de locatari din bloc care se aflau acasă în momemntul izbucnirii incediului, au fost evacuaţi.
"Incendiul a fost lichidat. Situaţia e sub control. Am avut probleme cu evacuarea persoanelor din scara blocului pentru că era foarte mult fum şi am luat măsura evacuării persoanelor de pe balcon ca să nu intre în panică. Cel mai probabil incendiul a izbucnit de la un televizor care era în funcţiune. Este într-o zona foarte populată dar am intervenit şi nu am lasat ca incendiul să se propage", a declarat Florentin Dragomir, reprezentat ISU Mehedinţi.