Evaluarea subiectului:
- 8 voturi - 5 în medie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare București -Ilfov
|
Autor |
Mesaj |
Covalciuc Bogdan
Administrator
![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif)
Mesaje: 14,890
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 6685
Given 20326 thank(s) in 8210 post(s)
|
Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare București -Ilfov
SMURD Bucuresti Ilfov
SMURD BUCURESTI
Citat:La nivelul Municipiului Bucuresti si al Judetului Ilfov, serviciul a fost infiintat oarecum atipic fata de restul tarii, in sensul ca a inceput sa functioneze intai pe cale aeriana si ulterior pe cale rutiera.
Prima mentiune intr-un document oficial al SMURD Bucuresti este in OUG nr. 126 /2003 aprobata prin legea 40/2004 care reglementeaza activitatea cu elicopterele SMURD achizitionate de Ministerul Sanatatii. Astfel prin Decizia interna nr. 39/2004 a Directorului General al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, se infiinteaza SMURD Bucuresti in structura Unitatii de Primiri Urgente, iar in cursul anului 2005 prin Ordinul de Ministrului Sanatatii nr. 293 structura organizatorica a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti este modificata, in sensul ca de acum inainte va functiona un nou departament – UPU-SMURD Bucuresti.
Efectiv serviciul a inceput sa functioneze din august 2004, prima misiune de interventie a elicopterului SMURD Bucuresti avand loc la sfarsitul lunii septembrie a aceluiasi an.
In mod constant activitatea serviciului s-a imbunatatit si a cresut astfel incat numarul de ore de zbor efectuate a crescut la aproape 750/an (de la cele initial minim 400 alocate) iar numarul de interventii a crescut de la cca. 350/2005 la peste 550/2009.
In paralel colaborarea, cooperarea cu celelalte SMURD-uri din tara si in principal cu cel din Mures, unde functioneaza celalalt elicopter, s-au imbunatatit, astfel incat transferurile pe cale aeriana sa fie efectuate in conditii optime de timp.
Incepand cu anul 2005 a inceput un lung proces de colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, in cadrul Platformei “112” prin care s-a inceput dispecerizarea resurselor SMURD.
In martie 2005 exista un terminal 112 intr-un spatiu al UPU al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti de unde au fost dispecerizate elicopterul si apoi Masina Medicului de Urgenta, pana la momentul 15 mai 2008, cand odata cu implmentarea SMURD Bucuresti pe cale rutiera, a aparut un nou dipecerat ISU-SMURD Bucuresti, unde pompierii si personalul medical conlucreaza la gestionarea interventiilor specifice.
August 2007 a insemnat debutul timid al interventiilor rutiere a Masinii Medicului de Urgenta, care insa a aratat potentialul enorm si beneficiile care puteau fi aduse populatiei prin extinderea SMURD-ului pe cale rutiera.
Incepand cu 15 mai 2008 serviciul s-a extins pe cale rutiera in Bucuresti si din septembrie si in Judetul Ilfov.
SMURD BUCURESTI inseamna (in Bucuresti si Ilfov):
- un dispecerat integrat ISU-SMURD cu platforma de operare comuna pentru dispecerii pompieri si cei medicali
- 29 echipaje de interventie:
* 1 Masina a Medicului de Urgenta (MMU)
* 5 Unitati de Terapie Intensiva Mobila (UTIM)
* 23 Echipaje de Prim-Ajutor (EPA) (20 Bucuresti + 3 Ilfov)
* Elicopterul – EC 135 T2 – SMURD Bucuresti
- Avionul pus la dispozitie de Fundatia pentru SMURD
- Resursele de interventie la accidente colective si calamitati:
* 5 Autospeciale de Transport Personal si Victime Multiple
* 2 Autospeciale (camioane) de interventie la accidente colective si calamitati
* 1 Autospeciala de Suport Logistic
Bilanţul zborurilor care salvează vieţi
Citat:Medicii de la SMURD Bucureşti au avut, anul trecut, aproape 300 de misiuni aeriene. La fiecare două zile, piloţii şi echipajele medicale au intervenit, în 2010, la câte o acţiune în care au plecat cu elicopterul pentru salvarea victimelor din accidente de tot felul.
În anul 2010, echipajele medicale au avut în total 287 de zboruri dintre care 23 au fost speciale. Un exemplu al bilanţului prezentat astăzi de SMURD este accidentul rutier din septembrie 2010, când un autobuz s-a răsturnat pe un dig din judeţul Tulcea, iar patru oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 70 au ajuns la spital. Patru dintre răniţi au fost aduşi la spitalele din Capitală, sub supravegherea medicilor de la SMURD. În doar 30 de minute de la aflarea situaţiei grave din Tulcea, două elicoptere cu echipe medicale de la Floreasca au plecat în misiune.
„La fel de importante sunt şi zborurile pentru salvarea nou-născuţilor în stare critică sau a pacienţilor care au suferit un infarct miocardic acut pentru care transportul pe distanţe lungi reprezintă un risc major“, a declarat astăzi, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Elicoptere noi vor fi achiziţionate până în 2015
Unitatea aeriană de la Bucureşti are în responsabilitate mai multe zone de intervenţie printre care se află Ilfov, Constanţa, Buzău, Giurgiu, Dâmboviţa,Argeş.
Coordonatorul SMURD Bucureşti, medicul Bogdan Opriţa a vorbit despre parteneriatul încheiat tot în 2010 între Fundaţia Rompetrol, SMURD şi Inspectoratul General de Aviaţie, dar şi Ministerul Apărării Naţionale, colaborare care a ajutat la scurtarea timpului de alimentare cu combustibil, deplasare şi intervenţie pentru salvarea de vieţi omeneşti.
În prezent, SMURD dispune de trei elicoptere dotate cu aparatură medicală de urgenţă, iar până în 2015, planurile sunt de achiziţionare a altor cinci aparate de zbor. „Ar însemna să acoperim toată ţara cu o astfel de dotare. Ministerul Sănătăţii va face achiziţiile din fonduri structurale“, a mai spus preşedintele SMURD, Raed Arafat.
Alte ţări au zeci de aparate de zbor sanitare
Autorităţile române recunosc însă că mai sunt necesare multe investiţii pentru a ajunge din urmă sistemele de intervenţie în cazuri urgenţă din alte ţări. Ungaria dispune de 14 aparate de zbor, Elveţia-14, Germania-peste 50 de elicoptere, iar Franţa-48.
Pentru următoarea perioadă, piloţii folosiţi pe elicopterele SMURD vor beneficia de pregătire în Germania unde există un simulator asemănător apartelor de zbor din România.
Cheltuielile vor fi suportate din banii strânşi prin donarea de către români a 2% din impozit. Piloţii şi echipajele medicale vor avea parte şi de cursuri de specializare pentru intervenţia în zonele montane, perfecţionare oferită de specialişti din Elveţia.
SURSA : http://www.adevarul.ro
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 20-02-2024 12:34 PM de Homefire News.)
|
|
10-02-2011 08:59 AM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
{myadvertisements[zone_3]}
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
{myadvertisements[zone_3]}
Nimeni
Membru senior
Mesaje: 695
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 433
Given 373 thank(s) in 62 post(s)
|
RE: SMURD Bucuresti
(08-04-2011 03:13 PM)Covalciuc Bogdan Scris: Wallpaper cu SMURD Bucuresti
Arata super ,a mi place tare !
|
|
08-04-2011 05:52 PM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Covalciuc Bogdan
Administrator
![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif) ![*](images/star.gif)
Mesaje: 14,890
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 6685
Given 20326 thank(s) in 8210 post(s)
|
RE: SMURD Bucuresti
SMURD Bucuresti a implinit vineri, 13 mai, trei ani de la infiintare !
La multi ani !
Citat:Raed Arafat a declarat, vineri, cu ocazia aniversării a trei ani de la înfiinţarea SMURD Bucureşti, că unul dintre scopurile propuse până la sfârşitul anului este acela să nu mai existe niciun judeţ care să nu aibă o unitate proprie a SMURD.
Din 2008 și până în prezent, salvatorii SMURD au realizat 139.825 de interventii cu cele 20 de ambulanțe de prim-ajutor dispuse în 17 subunități ale ISU București. ”Au fost echipaje care au avut și peste 20 de interventii în 24 de ore”, subliniază fondatorul și coodonatorul serviciului, Raed Arafat.
Pe lângă ambulanțele clasice, dotările sunt impresionante: cinci ambulanțe de terapie intensivă, o ambulanță specială pentru nou-născuți, 12 autospeciale de descarcerare sau două autospeciale de interventie la dezastre, accidente colective si calamităti.
De-al lungul celor trei ani diversitatea intervențiilor a arătat importanța SMURD în Capitală: acidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stopuri cardiorespiratorii, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi nu în ultimul rând accidente cu victime multiple.
Astfel, arată datele instituției, sondajele de opinie indică în prezent un procent de încredere din partea populatiei de peste 85 la sută.
Evenimentul a fost marcat de o conferință de presă la care a luat parte, pe lângă prefectul Capitalei Mihai Atănăsoaei și medicul-șef coordonator SMURD, Bogdan Oprița și o delegaţie franceză condusă de comandantul Brigăzii de Pompieri din Paris, generalul Glin Gilles.
"Sunt şase judeţe care nu au SMURD deloc, există personal pregătit, dar nu există tehnică. Prin achiţiile ce vor fi făcute prin Ministerul Sănătăţii vom putea acoperi şi aceste judeţe. Avem în plan o dotare continuă, există un plan pe patru ani la Ministerul Sănătăţii de achiziţii de echipamente. În acest an cel puţin o sută de de echipaje SMURD vor apărea în ţară", a spus Raed Arafat.
Acesta a adăugat că prin acest serviciu România intră în normalitate, lucrătorii SMURD de aici nefiind cu nimic deosebiţi de cei ai serviciului similar din Paris, îndeplinind acelaşi tip de operaţiuni.
Raed Arafat a mai spus că pe plan naţional SMURD efectuează aproximativ 10-12% din intervenţiile de urgenţă, procentul fiind în creştere. În vederea eficientizării intervenţiilor, Arafat a precizat că există o licitaţie în desfăşurare pentru achiziţionarea a şase elicoptere de intervenţie.
Subsecretarul de stat a vorbit şi despre sistemul integrat de comandă a intervenţiilor, unde dispecerul de la ambulanţă şi cel de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "vor sta împreună şi vor dispecera împreună".
Despre necesitatea înfiinţării unui centru unic de comandă a vorbit şi prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.
"Centrul unic de comandă din Bucureşti este tot mai necesar şi cred că nu suportă amânare. În orice moment dificil trebuie să avem la dispoziţie un centru nervos din care acţiunile trebui să fie coordonate şi concentrate", a afirmat, vineri, Mihai Atănăsoaei.
La evenimentul de la SMURD au mai participat inspectorul general al IGSU, col. Marcel-Sorin Lucaciu, inspectorul şef al ISU Bucureşti "Dealul Spirii", col. dr. ing. Stelian Duduş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), gen. lt. ing. Marcel Opriş, medicul coordonator al SMURD Bucureşti, dr. Bogdan Opriţa, şi o serie de invitaţi de la serviciul similar din Franţa.
SURSA : www.bucurestifm.ro
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
|
|
13-05-2011 09:48 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
|
Bine ai venit, Vizitator! |
Trebuie să vă înregistraţi înainte să postaţi aici.
|
Sustinem | ![semperfidelis.ro](uploads/images/semper.jpg) |
![agendapompierului.ro](uploads/images/agenda.jpg) |
|