Viteza ucide acest slogan a fost folosit in mod repetat in campaniile de siguranta rutiera. Agentia de publicitate Western Cape Government a avut intr-adevar o idee stralucita cu aceste imagini.
Să dăm o șansă vieții, să fim mai precauți și mai responsabili - ne îndeamnă ISU și IPJ Bistrița-Năsăud
Sutele de accidente, intervențiile grele și pierderile de vieți omenești au unit Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Astăzi a început campania de prevenire a accidentelor „Încotro ...? Dă șansă vieții!”. Punctul de atracție a fost caravana cu o mașină grav avariată și plină de sânge.
Citat:Zilnic, în județul nostru au loc nenumărate accidente de circulație. Uneori, e de vină viteza, alteori alcoolul sau chiar o clipă de neatenție, acea secundă fatală. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au pus la cale un proiect care astăzi a prins contur pe străzile din municipiu.
Campania de prevenire a accidentelor „Încotro ...? Dă șansă vieții!” are ca scop informarea populației pentru ca șoferii să fie mai atenți la volan, să fie mai precauți și să evite situațiile tragice.
În curtea ISU BN s-au aliniat astăzi mașinile de intervenție, iar reprezentanții instituțiilor au ținut fiecare câte un scurt discurs pentru a prezenta în linii mari acest proiect. Punctul central este o caravană cu o mașină grav avariată care se va plimba prin localitățile din Bistrița-Năsăud alături de ambulanțe și poliție.
De asemenea, șoferii vor primi flyere, brelocuri și alte obiecte de acest gen care să le amintească permanent cât de important este să pună siguranța pe primul plan. Un material video, reprezentativ pentru această campanie, a fost vizionat chiar în fața Autorității Teritoriale de Ordine Publică Bistrița-Năsăud și va putea fi văzut și la cinematograful Dacia, înaintea filmelor care vor rula acolo.
La mica ceremonie din curtea Inspectoratului pentru Situații de Urgență au participat și comisar-șef Claudiu Jurcan, col. dr. ing. Constantin Florea și Florin Moldovan, administratorul public al județului. Purtătorii de cuvânt ai IPJ BN și ISU BN, Crina Sîrb, respectiv Marius Rus, au explicat obiectivele acestei campanii, în principal dorința tuturor fiind aceea de a reduce numărul de accidente pe drumurile publice.
Caravana a plecat din curtea ISU BN, a făcut o oprire în față la ATOP, iar apoi a plecat spre Năsăud. În imagini puteți urmări acțiunea de astăzi, dar și filmulețul campaniei.
Campania este susținută de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Bistriţa-Năsăud, iar partenerii instituționali sunt: Inspectoratul Şcolar Județean Bistriţa-Năsăud, Autoritatea Rutieră Română - Agenţia Bistriţa, Secţia Drumuri Naţionale Bistriţa, Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud și Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa prin UPU - SMURD.
20 noiembrie 2022 - Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație
Citat:Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație este marcată, anual, în a treia duminică a lunii noiembrie.
Ca în fiecare an, obiectivele WDoR 2022 sunt de a oferi victimelor traficului rutier și familiilor acestora o platformă pentru:
– amintirea tuturor persoanelor ucise și rănite grav pe drumuri;
– recunoașterea muncii cruciale a serviciilor de urgență;
-atragerea atenției asupra răspunsului legal, în general banal, la decesele și rănirile din culpă din drum și pledează pentru un răspuns serios adecvat;
-susținerea unui sprijin mai bun pentru victimele traficului rutier și familiile victimelor;
-promovarea acțiunilor bazate pe dovezi pentru a preveni și, în cele din urmă, a opri alte decese și răniri din traficul rutier.
În fiecare an, milioane de victime rutiere se adaugă la bilanțul actual de peste 50 de milioane de morți și sute de milioane de răniți, de la primul deces rutier în urmă cu 125 de ani în august anul trecut – un dezastru care continuă zi de zi în toate țările lumii. Este o pandemie reală, care ne afectează în primul rând vulnerabilii și tinerii noștri, care, pe lângă trauma rănilor și decesului, are și un impact economic devastator pentru țări, comunități și familii. Prin urmare, în noul Deceniu de Acțiune 2021-2030, Ziua Mondială va avea rolul important de a ajuta la atingerea obiectivului de reducere cu 50% a accidentelor rutiere.
WDoR 2022 pune în centrul atenției JUSTIȚIA.
Aplicarea legii rutiere, investigarea amănunțită după un accident pentru a afla dacă a fost comisă o infracțiune și pentru a preveni reapariția, urmărirea penală acolo unde este cazul și compensarea civilă fac parte din sistemul de justiție. Atunci când este realizat în mod serios, corect și consecvent, un astfel de sistem este ceea ce merită și își doresc victimele accidentului rutier care au fost răniți sau au murit un membru al familiei ca urmare a încălcării legii sau a neglijenței cuiva, deoarece reprezintă, de asemenea, un factor principal de prevenire și asta ar însemna că se învață lecții din tragediile lor, astfel încât să nu se repete.
19 noiembrie 2023 - Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație
Citat:Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier este marcată în cea de-a treia duminică a lunii noiembrie a fiecărui an pentru a comemora milioanele de oameni uciși și răniți pe drumurile lumii, a susține moral familiile și prietenii acestora și a atrage atenția populației la această problemă socială gravă, la consecințele și costurile asociate ei, precum și la măsurile preventive.
De asemenea, în această zi aducem mulțumiri serviciilor de urgență pentru rolul lor și intervenția imediată la salvarea vieților în cazul accidentelor rutiere; reflectăm asupra impactului deceselor rutiere asupra familiilor și comunității în general; și atragem atenția asupra necesității perfecționării legislației, conștientizării gravității problemei abordate, a infrastructurii precare, a tehnologiilor și a acțiunilor imediate post-accident pentru a salva cât mai multe familii de la tragedia pierderii unei persoane iubite. Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier a fost lansată de Federația Europeană a Victimelor Traficului Rutier (FEVR) și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) în anul 2005.
Citat:#WDoR2023
Ca în fiecare an, obiectivele WDoR 2023 sunt de a oferi victimelor traficului rutier și familiilor acestora o platformă pentru: -amintiți-vă de toți oamenii uciși și răniți grav pe drumuri; -să recunoască munca crucială a serviciilor de urgență; -atrage atenția asupra răspunsului legal, în general, banal la decesele și rănirile -cauzate de drumuri și pledează pentru un răspuns serios adecvat; -pledează pentru un sprijin mai bun pentru victimele traficului rutier și familiile victimelor;
-:fireă promoveze acțiuni bazate pe dovezi pentru a preveni și, în cele din urmă, a opri alte decese și răniri din traficul rutier
În fiecare an, milioane de victime rutiere se adaugă la bilanțul actual de peste 50 de milioane de morți și sute de milioane de răniți de la primul deces rutier în urmă cu 125 de ani în august anul trecut – un dezastru care continuă zi de zi în toate țările lumii. Este o pandemie reală, care ne afectează în primul rând vulnerabili și tinerii noștri, care, pe lângă trauma rănilor și decesului, are și un impact economic devastator pentru țări, comunități și familii. Prin urmare, în noul Deceniu de Acțiune 2021-2030, Ziua Mondială va avea rolul important de a ajuta la atingerea obiectivului de reducere cu 50% a accidentelor rutiere. WDoR pune lumina reflectoarelor pe JUSTITIE.
Aplicarea legii rutiere, investigarea amănunțită după un accident pentru a afla dacă a fost comisă o infracțiune și pentru a preveni reapariția, urmărirea penală acolo unde este cazul și compensarea civilă fac parte din sistemul de justiție. Atunci când este realizat în mod serios, corect și consecvent, un astfel de sistem este ceea ce merită și își doresc victimele accidentului rutier care au fost răniți sau au murit un membru al familiei ca urmare a încălcării legii sau a neglijenței cuiva, deoarece reprezintă, de asemenea, un factor principal de prevenirea și aceasta ar însemna că se învață lecții din tragediile lor, astfel încât să nu se repete.
Citat:Istoria Zilei Mondiale a început în 1993:
În Marea Britanie, mai multe slujbe bisericești în memoria victimelor traficului rutier au fost ținute în 1993 și 1994, coordonate de organizația de caritate din Marea Britanie pentru victimele traficului rutier RoadPeace, fondată în 1992 și membru afiliat al Federației Europene a Victimelor din traficul rutier (FEVR) din 1993. .
Apoi, din 1995 încoace, la inițiativa fondatorului RoadPeace , toate celelalte organizații ale victimelor rutiere sub umbrela FEVR au convenit să-și amintească victimele rutiere din țările lor într-o zi comună și au ales a 3-a duminică a lunii noiembrie ca această zi.
Multe evenimente și ceremonii diferite de comemorare au început să aibă loc în fiecare an. La început, Ziua a fost numită „Ziua Europeană a Comemorarii”, dar în curând „Ziua Mondială”, când ONG-urile din Africa, America de Sud și Asia – membri asociați ai FEVR – s-au alăturat, iar când Papa a început să menționeze victimele rutiere în discursul său Angelus din duminica a 3-a din noiembrie.
Când, în 2004, forumul de colaborare al ONU pentru Siguranța Rutieră (UNRSC), nou înființat, avea în vedere inițierea unei zile globale în care să pună accent pe siguranța rutieră, inițiatorul său a sugerat aprobarea Zilei Mondiale a Comemorarii, care a reprezentat victimele drumurilor pe acest forum. în calitate de președinte al FEVR în perioada 2004–2010. A fost redactată în mod corespunzător o rezoluție.
La 26 octombrie 2005, Ziua Mondială a fost adoptată, în unanimitate, de către Adunarea Generală a ONU ca „recunoaștere adecvată pentru victimele accidentelor rutiere și familiile acestora” .
Adoptarea de către ONU a dus la o mai mare publicitate și, prin urmare, la un număr tot mai mare de țări care comemorează Ziua Mondială a Comemorarii, deoarece fiecare țară de pe glob este afectată de dezastrul deceselor și rănilor rutiere.
A fost lansat un site web dedicat și a fost scris un Ghid pentru organizatori (publicat de OMS) – pentru a face Ziua mai cunoscută și pentru a lega țările prin împărtășirea unor teme, obiective și ținte comune, pe lângă amintirea persoanelor ucise și rănite în accidente.
La aproximativ 25 de ani de la începerea sa, Ziua Mondială a devenit cunoscută și respectată pe toate continentele nu numai de către ONG-urile care pledează pentru victimele rutiere și pentru siguranța rutieră, ci și de către guverne și multe alte părți interesate relevante.
Această evoluție a necesitat ca Ziua Mondială să devină oficial o entitate independentă – pentru a asigura un management sigur și competent, ajutor și consiliere regulat numărului tot mai mare de organizatori, o acoperire și mai largă prin promovarea sistematică pe tot parcursul anului, prin urmare Ziua Mondială a fost înregistrată. ca fundație în august 2021.
Funcționând ca fundație doar pentru al doilea an, sărbătorirea Zilei Mondiale a Comemorarii 2022 a avut un succes deosebit