Citat:Două locuinţe au ars în Filiaşi, doar puţin lipsind ca focul să o cuprindă şi pe a treia, din cauza vântului.
Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au intervenit ieri, în jurul orei 11.00, cu două autospeciale cu apă şi spumă pentru a stinge un incendiu de proporţii, pe strada Rozelor din oraşul Filiaşi. Focul a mistuit în întregime casa Polinei Graure, cu tot ce era în ea, apoi s-a propagat din cauza vântului la imobilul învecinat, deţinut de Cornelia Oprea. Şi casa acesteia a fost distrusă în proporţie de 70-80%, flăcările nimicind mobila, hainele, frigiderul, televizorul şi ce mai era prin cele două încăperi ale construcţiei de paiantă, plus furajele pentru animale. Incendiul ameninţa să ajungă şi la gospodăria lui Ilie Popi, însă intervenţia pompierilor a limitat extinderea flăcărilor, care au distrus doar un coteţ şi acoperişul unei fântâni. „S-a stabilit că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit, cauzat de un cablu neizolat corespunzător. Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii nedorite, recomandăm ca executarea instalaţiilor electrice să fie făcută de personal autorizat“, a declarat căpitan Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.
Vineri, 22 Iulie 2011 Pompierii, în luptă cu mentalitatea oamenilor
Citat:Inspectorul general al IGSU a prezentat problemele cu care se confruntă instituţiile la nivel naţional şi a oferit soluţii pentru reducerea timpului de răspuns
Noul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonelul Marcel-Sorin Lucaciu, a venit ieri la Craiova pentru a vedea dotările unităţii de aici şi problemele cu care se confruntă pompierii doljeni. Cu acest prilej, inspectorul general al IGSU a prezentat şi priorităţile instituţiei în raport cu cetăţenii.
„An de an am câştigat încrederea oamenilor, acum e timpul să ne şi modernizăm. Noi asigurăm un serviciu care poate fi considerat scump, dar este necesar. Trebuie să regândim relaţia cu cetăţenii şi să oferim şanse egale fiecăruia“, a spus colonelul Lucaciu.
Acesta mizează pe ideea echilibrării judeţelor în ceea ce priveşte personalul ISU, chiar dacă în toate unităţile au existat disponibilizări. „Ştiu că nu poţi compara Constanţa cu Covasna, spre exemplu, dar am încercat să nu ne atingem de partea operativă, pentru a nu afecta structura de intervenţie în teritoriu. Când s-au format Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, singurul criteriu luat în seamă a fost populaţia judeţului, dar eu cred că sunt mult mai mulţi factori care trebuie luaţi în considerare“, a precizat inspectorul general al IGSU.
Mai multe unităţi de pompieri
Sorin Lucaciu susţine că vor exista echipamente şi tehnici noi de intervenţie cu care pompierii trebuie să se obişnuiască şi a avansat ideea înfiinţării mai multor unităţi mici, desprinse din unitatea centrală.
„Mă refer la o maşină sau două care să existe pe la ieşirile din oraş sau în zonele unde sunt frecvent probleme, pentru că astfel reducem timpul de răspuns, un lucru extrem de important pentru noi“, a explicat şeful IGSU.
Acesta consideră că, în prezent, cetăţenii nu ştiu cum să reacţioneze atunci când sunt probleme şi e nevoie de intervenţia pompierilor. „Nu putem suplini toate intervenţiile. Oamenii trebuie să înţeleagă că şi ei pot să-şi salveze bunurile. Momentan, la noi cetăţeanul este parte a problemei, nu parte a soluţiei. Asta ţine şi de mentalitate, iar la noi acest lucru e greu de schimbat. Poate copiii de acum vor reuşi să aibă altă mentalitate“, a spus colonelul Marcel-Sorin Lucaciu.
Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Marcel Sorin Lucaciu, şi-a vizitat, astăzi, subalternii din judeţul Dolj.
Citat:Col. Marcel Sorin Lucaciu i-a vizitat mai întâi pe cei din Detaşamentul II Pompieri Craiova iar apoi s-a întâlnit cu prefectul de Dolj Nicolae Giugea. „Vreau să iau contact cu greutăţie şi problemele pe care colegii mei de aici le întâmpină în judeţul dumneavoastră, să le prezint priorităţile pe care noi, la conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă le avem în vedere până la sfârşitul anului viitor şi, probabil, pentru perioada care urmează. Ne-am propus, nu ştiu dacă o să ne şi iasă, să ne uităm mai înainte de un an în faţă, să încercăm să creionăm un viitor al acestei instituţii, pe un termen mediu şi lung, în aşa fel încât să ştim cum ne dozăm eforturile şi puţinele resurse pe care le avem, pentru ca ea să fie funcţională şi eficientă şi să servească în continuare intereselor cetăţeanului”, a precizat Lucaciu.
Şeful IGSU a mai precizat că doreşte ca în vizita pe care o face să îşi facă o imagine reală asupra inspectoratului de la Dolj. „O să vizitez şi unităţile de intervenţie să văd care este nivelul dotărilor tehnice, al spaţiilor de funcţionare şi să am acest dialog cu toţi colegii mei. Cred că atâta timp cât am 28.000 de suflete în spatele meu – atâţia probabil că vom rămâne după această restructurare – cred că nici o problemă cae va sta în faţa instituţiei noastre, este aproape imposibil să cred că nu o putem depăşi. 28.000 de suflete înseamnă 28.000 de idei şi dacă fiecare dintre colegii mei ar veni cu o idee şi dacă noi am putea să o auzim şi să o percepem ca lumea, cred că putem face foarte multe pentru a moderniza ISU. ISU a câştigat de la an, la an, încrederea cetăţenilor, cred că am şi demonstrat că încrederea care ni s-a acordat o merităm, dar este timpul s-o modernizăm. Avem probleme în ceea ce priveşte modernizarea regulamentelor de intervenţie, cumpărăm acum echipamente şi tehnică nouă de intervenţie şi va trebui să adaptăm tacticile pe care noi le avem la ceea ce urmează să ne intre în curte, vom intra în posesia unui sistem naţional de management al informaţiilor pentru situaţiile de urgenţă la finele acestui an, când va deveni operaţiunal punctul de comandă naţional, care va fi conectat 24 din 24 de ore, cu cele de comandă judeţene. Încercăm să transferăm toate informaţiile de la sitemul 112 în acest punct de comandă naţională, astfel încât să avem şi un istoric a ceea ce se întâmplă, să putem efectua analize, să depistăm anumite tendinţe care se manifestă. Fiecare cetăţean care este contribuabil în această ţară are dreptul să primească un nivel de securitate egal, indiferent în ce judeţ ar trăi. Din acest punct de vedere, noi asigurăm un serviciu care poate fi considerat scump, dar este în acelaşi timp necesar.
Acum încercăm să promovăm nişte criterii în care să regândim structura, numărul oamenilor, al maşinilor, tehnica de intervenţie din fiecare zi, în care să nu ne bazăm pe un singur criteriu – numărul populaţiei, ci să avem în vedere toate elementele.
Voluntariatul în România a însemnat că noi nu dăm nimic, o faci chiar voluntar, dar să ştiţi că pe afară nu e chiar gratis: dai ceva, primeşti ceva”, a mai spus Lucaciu.
Şeful Situaţiilor de Urgenţă s-a arătat nemulţumit de modul în care a găsit unitatea Detaşamentului II Craiova. „Am fost la Detaşamentul II Craiova, sincer, am rămas dezamăgit de starea în care se află clădirea, dar este o problemă care nu este specifică doar Craiovei, ci tuturor subunităţilor noastre, pentru că ni s-au triplat cheltuielile de personal şi am avut mai puţini bani pentru celelalte probleme”, a mai spus Lucaciu.
Pompierii doljeni au 10 intervenţii la incendii de vegetaţie uscată
Citat:În ultimele 24 de ore, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Oltenia” Dolj a fost solicitat să intervină cu subunităţile de intervenţie pentru localizarea şi licidarea a 12 incendii dintre care 10 au fost la vegetaţie uscată.
Cela 10 incendii de vegetaţie uscată s-au produs pe raza localităţilor Cerăt, Şimnicu de Jos, Cârcea (două incendii), Coşoveni (două incendii), Călăraşi, Malu Mare, Vela şi municipiul Craiova, strada Viilor.
Suprafaţa incendiată este de peste 50 ha la care au intervenit echipaje de la Detaşamentul 1 Pompieri Craiova, Detaşamentul 2 Pompieri Craiova şi Secţia Pompieri Segarcea.
Cauza producerii incendiilor sunt ţigările aruncate la întâmplare de către persoane necunoscute.
În săptămâna 12-18.09.2011, pompierii au fost solicitaţi să intervină la peste 50 de incendii de vegetaţie uscată pe teritoriul judeţului Dolj, suprafaţa incendiată totală fiind de aproximativ 900 ha.
Totodată, Detaşamentele 1 şi 2 de Pompieri Craiova au intervenit pentru stingerea a două incendii la locuinţe în comuna Bucovăţ, sat Palilula şi în comuna Leu. Nu s-au înregistrat victime.
Citat:Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj (ISU), a intervenit la sfârşitul săptămânii la trei incendii. Sâmbătă, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa cetăţeanului Mihai-Radu P., din Craiova, din strada Sfinţii Apostoli. Din cauza unui scurtcircuit electric au ars aproximativ 12 mp din acoperişul casei.
La scurt timp dupa acesta, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu trei autospeciale pentru stingerea unui alt incendiu izbucnit la locuinţa cetăţeanului Gheorghe B., din Craiova, pe strada Tismana .
Din aceeaşi cauză, scurtcircuit electric, au ars aproximativ 250 mp acoperiş casă, mobilier dormitor, mobilier living, aparatură electrocasnică şi îmbrăcăminte.
Aseară, Garda Intervenţie Pompieri Bechet s-a deplasat cu trei autospeciale de lucru la Grădiniţa de copii Comoşteni, aparţinînd de Şcoala Generală cu cls. I-VIII, comuna Gângiova.
A ars acoperişul unităţii de învăţământ pe o suprafaţă de 500mp, din cauza unui coş de fum defect al unei sobe cu acumulare de căldura, aparatură electronică şi materiale didactice.
Citat:Locuinţă mistuită de flăcări la Mischii-Dolj Scris de Elena Alexandru la 6 Ian
MISCHII. Pompierii Detaşamentului 1 Pompieri Craiova au fost solicitaţi, ieri, să intervină cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la gospodăria unei localnice din Mischii.
La sosirea pompierilor incendiul se manifesta la locuinţa formată din cinci camere pe o suprafaţă de 100 metri pătraţi.
Din cauza unui scurtcircuit electric au ars casa de locuit şi bunurile materiale în proporţie de 90 la sută.
O doljeancă a rămas fără casă după ce a fost mistuită de flăcări din cauza unui scurt circuit. De la începutul anului, mai mulţi doljeni au avut de suferit din cauza incendiilor.
Pompierii doljeni au fost alertaţi să intervină cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la gospodăria Irinei L., din satul Motoci, comuna Mischii. La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la locuinţa formată din cinci camere pe o suprafaţă de 100 metri. Din cauza unui scurt circuit electric au ars casa de locuit şi bunurile materiale în proporţie de 90 %.
Pe lângă această intervenţie, pompierii doljeni au avut, de la începutului anului până în prezent, alte cinci acţiuni. Ele au început pe 2 ianuarie, la ora 00.45, când Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o tarabă vânzare produse alimentare în Craiova, pe str.Unirii.
Apoi, Secţia Pompieri Băileşti a intervenit cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit la gospodăria cetăţeanului Marius Costel B. în localitatea Rast, unde au ars acoperişul anexei pe o suprafaţă de circa 80 metri pătraţi, aparatură electronică şi electrocasnică. Un doljean a alertat Detaşamentul 1 Pompieri Craiova care a intervenit cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit în gospodăria sa din comuna Carpen. Flăcările au izbucnit din cauza unei explozii provocată de utilizarea necorespunzătoare a explozibililor –pocnitori. Au ars aproximativ 60 metri pătraţi din acoperişul anexei, plante furajere (fân şi coceni) cca. 5.000 kilograme.
Citat:Incendiu pe calea ferată: O locomotivă de la un tren personal a luat foc
BĂILEŞTI. Locomotiva unui tren personal a luat foc, în această dimineaţă. 10 călători, care se aflau în acel moment în tren, au fost evacuaţi imediat pentru a evita o tragedie.
Locomotiva aparţinea trenului personal 9134 care circula din direcţia Craiova spre Băileşti şi se afla, în acel moment, în Halta Horticola.
“Pompierii acţionează cu mai multe echipaje pentru localizarea și stingerea incendiului și toată operațiunea este sub control. Chiar mecanicul locomotivei a încercat să stingă flăcările cu extinctorul, dar nu a reușit”, a declarat, căpitanul Florin Cocoşilă.
Trenul mai avea 5 km până să ajungă în Gara Băileşti.
Citat:Intervenţie neobişnuită pentru pompieri: Au fost chemţi să transporte o persoană supraponderală din baie în dormitor
CRAIOVA. Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj au avut, aseară, o intervenţie mai puţin obişnuită. Aceştia au fost solicitaţi să transporte o persoană supraponderală din baie în dormitorul locuinţei.
“Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit în municipiul, str. Poienii, nr. 32, pentru transportarea numitului Pătru G., 81 ani, persoană supraponderală din baie în dormitor”, a declarat Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.
Citat:Dolj: ISU "Oltenia" a avut mai multe intervenţii în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Oltenia" din Dolj a fost solicitat să intervină cu echipajele de intervenţie în mai multe zone ale judeţului.
Secţia Pompieri Băileşti a intervenit cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din comuna Rast Vechi. Cauza producerii incendiului fiind efectul termic (ţigară).
Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu o autospecială pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din municipiul Craiova, situată pe strada Parîngului.
Din cauza jar căzut din sistemul de încălzire s-a deteriorat centrala termică.
Secţia Pompieri Băileşti a intervenit din nou pentru localizarea şi lichidarea unui alt incendiului, dar de data aceasta, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă la gospodăria unui cetăţean din comuna Afumaţi, sat Boureni.
Aceeaşi secţie de pompieri a intervenit cu două autospeciale pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din Băileşti.
Cauza producerii incendiului fiind tot un coş de fum deteriorat. Au ars aprox. 40 mp din acoperişul anexei şi cca. 1500 kg furaje.
Nu s-a înregistrat nici o victimă în toate aceste incendii.
Totodată Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit în municipiu, pe strada Poienii, pentru transportarea unei persoane supraponderale din baie în dormitor.
Citat:VIDEO Acoperişul unui centru comercial s-a prăbuşit peste două autoturisme din cauza zăpezii. Trei persoane au rămas blocate timp de aproximativ o oră în hală
Acoperişul unui complex commercial din Craiova s-a prăbuşit aseară din cauza greutăţii zăpezii. Oamenii au declarat că s-au speriat în momentul în care au auzit o bubuitură puternică şi au fugit imediat afară în curtea centrului.
Trei persoane au rămas blocate în interiorul halei aprozimativ o oră din cauza acoperişului care s-a părbuşit „Echipajul nostru s-a deplasat imediat la faţa locului, însă angajaţii complexului comercial au intervenit cu un utilaj şi au reuşit să ridice acoperişul. Cele trei persoane blocate în incinta halei nu au avut nevoie de îngrijiri medicale“,a spus Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.
Angajaţii complexului commercial şi craiovenii care se aflu la cumpărături în momentul în care acoperişul a cedat, au declarat că s-au speriat atunci când au văzut cum acoperişul se prăbuşeşte peste ei „Ne-a fost frică să nu păţim ceva.Bine că nu a fost rănit nimeni. Acoperişul a cedat din cauza greutăţii zăpezii“,a spus un salariat al centrului.
Citat:Tren blocat în apropiere de Băileşti, după ce s-a aprins motorul locomotivei. Mecanicul a acţionat ca să prevină o tragedie 3 februarie 2012
30 de persoane care în această dimineaţă călătoreau cu trenul pe ruta Calafat-Craiova au fost blocaţi în apropierea oraşului Băileşti, după ce de la motorul locomotivei a ieşit fum.
Incidentul s-a petrecut în jurul orei 7.00 în Halta Horticola, aflată în apropiarea oraşului Băileşti. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, 30 de călători care circulau cu trenul Regio 9134 au rămas blocaţi în haltă, după ce au apărut probleme la motorul locomotivei. "S-au aprins masele plastice de la motorul de tracţiune, izolaţia de la cablurile electrice scoteau fum. Mecanicul a intervenit cu stingătoarele din dotare şi a decuplat locomotiva de garnitură, până ce la scurt timp a ajuns un echipaj de la Secţia de pompieri din Băileşti. Nu s-a intervenit cu apă, pentru că nu a fost foc", a declarat căpitanul Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj. Acesta a adăugat că toţi călătorii au fost transportaţi cu autospeciala pompierilor şi cu o maşină a poliţiei la gara din Băileşti. Căpitanul Florin Cocoşilă a precizat că nu au fost răniţi şi că trenul la care s-a aprins motorul şi-a continuat traseul, după ce locomotiva a fost înlocuită.