Citat:SMURD-ul, pompierii, poliţia şi jandarmeria au intervenit în jurul orei 11.00 pentru salvarea răniţilor, după ce un cutremur a lovit Craiova. Alarmele au avertizat populaţia asupra pericolului, iar autorităţile au acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit în urma unui accident de circulaţie provocat de seism, salvarea oamenilor rămaşi blocaţi în apartamente şi scoaterea altora de sub dărâmături. Toate scenariile au făcut parte dintr-un exerciţiu de simularea a unui cutremur, prin care autorităţile au vrut să testeze operativitatea privind înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea, alarmarea, alertarea, coordonarea şi conducerea operaţională a situaţiilor de urgenţă produse de un seism în municipiul Craiova. Simularea a avut loc în zona esplanadei Teatrului Naţional, iar în Universitatea din Craiova şi CFR au avut loc exerciţii de evacuare a populaţiei.
La acţiune au participat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Craiova şi a serviciilor profesioniste, în colaborare cu forţele de sprijin şi cooperare judeţene şi locale.
Exerciţiul a avut şi scopul de verificare a sistemului de avertizare şi alarmare al municipiului Craiova. Pe parcursul simulării, populaţia a fost informată cu privire la regulile de comportare în caz de cutremur, reguli care trebuie însuşite şi respectate de către toţi cetăţenii. Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE a avut 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. La încetarea ALARMEI, sunetul a fost continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. “Scopul exerciţiului este de a verifica viabilitatea planurilor de protecţie şi intervenţie şi de a pregăti populaţia, elevii şi studenţii privind regulile de comportare în caz de cutremur şi verificarea sistemului de înştiinţare şi alarmare a municipiului Craiova”, explică responsabilii din cadrul ISU “Oltenia”.