Concluzie halucinantă în ancheta făcută de șefii pompierilor: „În cadrul ISU Dolj, sunt angajate 101 cadre militare care au diferite grade de rudenie între ele”!
Citat:Libertatea a expus în decembrie, folosind surse din interior, situația de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Oltenia” Dolj, unde organigrama a devenit un arbore genealogic. Generalul Dan-Paul Iamandi, șeful IGSU, a dispus un control și ne-a trimis rezultatele pentru a le prezenta publicului.
Concluzia anchetei este: ”În cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență ”Oltenia” al Județului Dolj sunt angajate 101 cadre militare care au diferite grade de rudenie între ele”. Defalcat, situația arată astfel: 18 sunt ofiţeri (9 pe funcții de conducere), iar 83 sunt subofiţeri (4 pe funcții de conducere – şef GIS – Gardă Intervenție Stingere)”.
În capul listei ”piloșilor” se află chiar fiul inspectorului șef al ISU Dolj, colonel Constantin Florea, care este plutonier în cadrul Detașamentului 1 Pompieri Craiova.
Colonelul Florea mai are și patru fini pe statul de plată. ”Nașul și finul de cununie nu au o legătură de rudenie”, s-a apărat inițial inspectorul șef.
IGSU: „Nu există conflicte de interese”
Din raportul IGSU reiese că primul „a avut soția (subofițer) în subordonare directă, în intervalul 15.05.2014 – 01.09.2016 (perioadă în care îndeplinea funcţia de şef centru Operațional), iar aprecierile anuale de serviciu ale acesteia au fost întocmite de către altă persoană. Totodată, facem mențiunea că soția acestuia a fost încadrată din sursă externă în anul 2007, acesta ocupând, de la angajare și până în prezent, aceeași funcție”.
Cel de-al doilea șef, adjunctul Teodor Nistor, „are fratele (rudă de gradul II) în subordonare directă, iar acesta îndeplineşte funcţia de şef Serviciu Logistic. Persoana respectivă s-a mutat la cerere, în anul 2007, de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră la ISU Dolj, pe o funcție de execuție în cadrul aceluiași serviciu”. IGSU spune că situația nu indică o problemă.
Motivarea sună astfel: ”Potrivit punctului de vedere al Agenției Naționale de Integritate” cadrul militar nu este funcționar public și, ca atare, nu intră sub incidența legii care reglementează conflictul de interese și incompatibilități.
Examinatori cercetați penal, dar procurorii au dat NUP
„Prin Rezoluția din 15.09.2010, formulată în dosarul nr. 65/P/2008, s-a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva unor cadre asupra cărora s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii mai multor infracțiuni pe timpul organizării și desfăşurării concursurilor de ocupare a unor funcţii de subofițeri”, se mai arată în raportul IGSU.
Alte exemple de relații de rudenie
Cazuri de subordonare directă între rude:
- Şeful Centrului Operațional are soția (subofițer) în raport de subordonare, aceasta fiind încadrată la ISU Dolj din anul 2007;
- Șeful Serviciului Comunicații și Tehnologia Informației are o rudă de gradul IV (subofițer) în subordonare directă, aceasta fiind absolventă a Școlii de Subofiţeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti în anul 2009 și s-a mutat în anul 2012, la cerere, la ISU Dolj;
- Unul dintre șefii GIS (Gardă Intervenție Stingere) din cadrul Secției de Pompieri Segarcea (subofițer) are fratele în subordonare, acesta îndeplinind funcția de comandant echipaj. Fratele este încadrat din sursă externă din anul 2006, iar, începând din anul 2017, aprecierea anuală de serviciu a acestuia este întocmită de către altă persoană.
Noi acuzaţii în scandalul rudelor de la ISU Dolj. Fost angajat ISU: "Nu ai pile, pleci!"
Citat:Noi acuzaţii la adresa şefilor din cadrul ISU Dolj, lansate de foşti angajaţi ai instituţiei, concediaţi în urma restructurărilor din 2011, care susţin că au fost daţi afară pentru a se face loc „pilelor”. Corpul de Control al MAI a ajuns, marţi, la ISU Dolj pentru a face verificări în acest caz.
Claudiu Ciucă a lucrat timp de 5 ani ca subofiţer în cadrul ISU Dolj. În 2011, în urma restructurărilor dispuse de ministrul de Interne de la acea vreme, Traian Igaş, a fost disponibilizat, alături de alţi 15 colegi.
Ciucă susţine că disponibilizările au avut un singur criteriu: păstrarea celor care aveau „pile”.
„Noi am fost 36 de comandanţi de echipaj. Toţi am avut aceeaşi problemă. Adică, eu am fost subofiţer care, în aprecierea de serviciu, atunci, în 2011, când trebuia să ne dea afară, mi s-a spus că subofiţerul prezintă deficienţe în conducerea operaţiunilor de intervenţie şi întocmirea proceselor verbale de după intervenţie. Toţi cei 36 de comandanţi de echipaj am avut aceeaşi problemă. Niciunul n-a avut altceva. Toţi cu punct şi cu virgulă, toţi am fost copy-paste. (...) Sunt foarte mulţi piloşi. Sunt copii, foarte mulţi afini, nepoţi, veri...
Colonelul Florea... şi inspectorul şef are copilul. L-a avut la Bucureşti, din ce ţin eu minte, s-a transferat la Craiova. Are o grămadă de fini. Colonelul Mariş are copilul. Colonelul Stănăşel a avut copiii, şi-a dat demisia. Şi pe la Băileşti câţi sunt... comandanţi de echipaje, comandantul Detaşamentului... Numai piloşi.
Când eram în timpul acela, în 2011, erau oameni care după şase ani, atunci când am plecat eu, nu aveau nici măcar o intervenţie la incendiu sau la un accident, la o salvare. Nu aveau pentru că erau piloşi care erau puşi să stea mai deoparte, să nu aibă nicio problemă pentru că nu se descurcau, nu aveau condiţie. Ziceau
tata, te angajează tata la pompieri, îţi dă salariu, nu trebuie să mergi tu la intervenţie că merg proştii la intervenţie că ei se bagă în faţă şi n-au nicio problemă> ”, a povestit Claudiu Ciucă, fost subofiţer la ISU Dolj.
Fostul angajat spune că „pilele” erau cunoscute de toată lumea şi erau protejate, fără ca cineva să îndrăznească să comenteze.
„Nu am fost direct angajat comandant de echipaj, dar prin calificative, prin lucrul bun pe care l-am făcut la subunitatea respectivă, am fost promovat ca şi comandant de echipaj. Mi s-a propus promovarea respectivă pentru că am fost un subofiţer exemplu, ca să vă spun aşa, ca fapt divers. Nu am fost un subofiţer problemă.
M-au urcat în funcţia de comandant de echipaj, după, când a venit restructurarea, noi am fost... a fost o chestie foarte mare că au plecat foarte mulţi subofiţeri ca şi comandanţi de echipaj, iar la servanţi, fiind 121 de servanţi, au plecat doar 9. Acolo s-a putut învârti chestia să rămână mai multe pile, mai mulţi copii, mai multe neamuri... Sunt foarte mulţi care nu vor să vorbească pentru că le este ruşine, le este teamă, le este greu să vorbească, dar şi ei ştiu sistemul şi ştiu cum au plecat. Pentru că aşa e sistemul: nu ai pile, pleci. În ţara românească aşa se întâmplă: nu ai pilă, eşti dat la o parte. Nu contează ce faci, dacă te comporţi frumos, dacă faci cinste uniformei pe care ai purtat-o. Contează că a rămas X, Y, care e tata, copilul, vărul, care e nepotul, finul, naşul…Ei au rămas” , a spus Claudiu Ciucă.
Potrivit lui Claudiu Ciucă, şi transferurile dintr-o unitate în alta erau făcute tot pe baza unor relaţii de rudenie, prietenie şi chiar „ pe un sac de peşte”.
„Tot timpul, la Craiova, nu a fost deficit. Tot timpul ei au fost pe zero, dar ştim că tot timpul o maşină de intervenţie pleacă, poate, şi cu doi subofiţeri la intervenţie pentru că unul e în concediu sau nu sunt pur şi simplu. Dar ei nu au fost pe deficit pentru că au făcut rapoarte şi s-au luat subofiţeri din ţară şi s-au adus pilele. Nu veneau orice subofiţer care nu avea treabă cu nimeni şi îl transferau de la Timişoara sau Bucureşti, de la Arad şi-l aduceau la Craiova. Nu, venea X: ... pe bani. Să fim conştienţi că nu vin decât pe bani. Mi s-a şi spus că dacă se dau bani.. Se dau bani, da, foarte mulţi bani. Bani grei s-au dat la început. S-au făcut arestări pe un sac de peşte, ştim bine... Nu dau nume, că mi-e greu să dau nume. S-a făcut arestare pe un sac de peşte şi pe unul de făină”, a mai povestit fostul subofiţer la ISU Dolj.
Reprezentanţii ISU Dolj nu au comentat, până acum, acuzaţiile aduse de fostul angajat. Într-un comunicat de presă, aceştia confirmă că există 101 cadre angajate în cadrul Inspectoratului care au diferite grade de rudenie. Spun însă, că nu există nici un fel de „incompatibilităţi”.
Potrivit ISU Dolj, nu a fost depusă nicio petiţie sau sesizare cu privire la concursurile organizate, care vizează rude ale cadrelor în activitate.
„Totodată, vă comunicăm faptul că, prin Rezoluţia din 15.09.2010, formulată în dosarul nr. 65/P/2008, s-a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva unor cadre asupra cărora s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni pe timpul organizării şi desfăşurării concursurilor de ocupare a unor funcţii de subofiţeri. De asemenea, verificarea proceselor verbale încheiate cu ocazia concursurilor, în urma cărora au fost admise în sistem rude ale unor cadre deja angajate, a reliefat faptul că nu s-au constatat incompatibilităţi”, se arată într-un comunicat al ISU Dolj.
Incendiu puternic la un service auto de pe centura de nord a Craiovei.
Citat:Un incendiu a izbucnit, duminică dimineaţa, într-o hală de pe Centura de Nord a Craiovei în care funcţionează un service auto. Mai multe mașini au fost afectate de flăcări.
Potrivit ISU Dolj, la sosirea forţelor la locul intervenţiei, incendiul se manifesta generalizat pe aproximativ 350-400 mp cu posibilitate de propagare la celelalte auto parcate. În hală au fost surprinse de flăcări trei capete tractor şi un autoturism. Incendiul s-a propagat la două containere de depozitare materiale care erau lipite de hală şi la două capete tractor.
La faţa locului au fost trimise şase autospeciale de lucru cu apă, o autospecială de lucru la înălţime, o ambulanţă şi o autospecială CBRN. Cauza probabilă a incendiului urmează să fie stabilită de pompierii din Dolj.
Citat:În această dimineată s-a produs un puternic incendiu la un service auto de pe Centura de Nord Craiova.
Potrivit primelor informații oferite de reprezentanții ISU Dolj, la fața locului intervin pompierii detașamentului 1 și 2 și cei de la Sectia Pompieri Craiova cu 6 autospeciale si o autoscară mecanică
Potrivit sursei citate, incendiul este localizat și se lucrează la lichidare.
08.42: La sosirea forțelor la locul intervenției, incendiul se manifesta generalizat pe aprox 350-400 mp cu posibilitatea de a se propaga la celelalte autoturisme parcate.
În hală au fost surprinse de flăcări 3 capete tractor și un autoturism. Incendiul s-a propagat la doua containere de depozitare materiale care erau lipite de hală și la 2 capete tractor.
Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Craiova. 19 pacienţi şi 8 angajaţi s-au autoevacuat. Trei cadre medicale s-au aruncat de la etaj
Citat:Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, iar 19 pacienţi şi opt cadre medicale s-au autoevacuat, un alt pacient fiind scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, arată primele informaţii oferite de ISU Dolj.
Potrivit ISU Dolj, un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din spatele Parcului Romanescu, într-un izolator (rezerva) de la urgenţă.
Acolo au fost trimise două subunităţi de interventie, Detasamentul 1 şi 2 Pompieri Craiova cu 6 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 2 autospeciale de lucru la înălţime, 1 descarcerare grea şi 1 ambulanţă tip B.
Din primele informaţii transmise Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de 20 mp şi a fost lichidat. În urma incendiului, s-au înregistrat trei victime cadre medicale, care au suferit traumatisme la membrele inferioare prin cădere de la înălţime. Un pacient acuză cefalee. Victimele sunt conştiente şi sunt transportate la spital.
În total, 19 pacienţi şi 8 cadre medicale au fost evacuate ori s-au autoevacuat. Aceştia vor rămâne în aceeaşi unitate sanitară într-o altă aripă a clădirii. Din primele date furnizate de conducerea unităţii spitaliceşti, incendiul ar fi fost provocat de un pacient.
Incendiu la Spitalul de Psihiatrie din Craiova: trei cadre medicale au fracturi după ce au sărit pe geam, pacienții nu au fost răniți / Incendiul ar fi fost produs de un pacient
Citat:Știrea inițială: Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, iar 18 pacienţi şi cinci cadre medicale s-au autoevacuat, un alt pacient fiind scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, arată primele informaţii oferite de ISU Dolj, relatează News.ro.
Potrivit ISU Dolj, un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din spatele Parcului Romanescu, într-un izolator (rezerva) de la urgenţă.
Acolo au fost trimise două subunităţi de interventie, Detasamentul 1 şi 2 Pompieri Craiova cu 6 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 2 autospeciale de lucru la înălţime, 1 descarcerare grea şi 1 ambulanţă tip B.
„La sosirea echipajelor la locul intervenţiei, au fost găsiţi 18 pacienţi şi 5 cadre medicale autoevacuate, un pacient fiind evacuat de salvatori. 3 cadre medicale care au suferit fracturi au fost transportate la spital”, a transmis ISU Dolj.
Cele trei cadre medicale rănite au suferit fracturi după ce s-au panicat și au sărit pe geam de la etajul 1, unde s-a produs incendiul, potrivit reprezentanților ISU.
Incendiul a fost lichidat.
UPDATE 1: Ministerul Sănătății a precizat că, din primele date, incendiul ar fi fost produs de un pacient:
Ministerul Sănătății informează următoarele cu privire la incendiul care s-a produs în această seară la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova (unitate non-COVID-19), aflat în subordinea Consiliului Local al Municipiului Craiova:
Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, incendiul s-a manifestat pe o suprafață de 20 mp și a fost lichidat. În urma incendiului, s-au înregistrat trei victime cadre medicale, care au suferit traumatisme la membrele inferioare prin cădere de la înălțime. Un pacient acuză cefalee. Victimele sunt conștiente și sunt transportate la spital.
În total, 19 pacienți și 8 cadre medicale au fost evacuate ori s-au autoevacuat. Aceștia vor rămâne în aceeași unitate sanitară într-o altă aripă a clădirii.
Din primele date furnizate de conducerea unității spitalicești, incendiul ar fi fost provocat de un pacient.
UPDATE 2: Ministerul Sănătății a precizat că cele trei cadre medicale care au suferit traumatisme ușoare la membrele inferioare sunt în afara oricărui pericol. Ele au fost internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova
Decret prezidențial
Cu prilejul Zilei Naționale a României, în semn de apreciere pentru importanta contribuție și profesionalismul dovedite în asigurarea actului medical în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, se conferă Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari , domnului Colonel dr.ing.Vlăduțoiu Marin Bogdan-Constantin -inspector șef ISU Dolj;