In perioada 23-28 noiembrie, la Baile Felix are loc cea de-a doua editie a Conferintei Nationale de Medicina de Urgenta si Salvari in Situatii Speciale "Search and Rescue"
Cele trei Institutii organizatoare: Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania, Asociatia SARTISS si Inspectoratul pentru Situatii e Urgenta "Crisana" al judetului Bihor, sustinute de către partenerii lor si-au propus atat sa încurajeze practica modernă, eficientă şi corectă a medicinei de urgenţă în România, cat si sa se constituie într-o scenă de prezentare a experienţelor şi a schimbului de informaţii.
.......si in parteneriat cu:
Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicina si Farmacie
Colegiul Medicilor din România – filiala Bihor
Spitalul Clinic Judeţean de Urgentă Oradea – UPU-SMURD
Fundaţia pentru SMURD
Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti al Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania– filiala Bihor
Serviciul Public Salvamont – Salvaspeo Bihor
Sursa :http://www.sartiss.ro/
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 27-11-2010 06:40 PM de Covalciuc Bogdan.)
Operaţiune de salvare reuşită ! Cei trei speologi rămaşi blocaţi de miercuri în peştera Cociu, au fost scoşi la suprafaţă, în această dimineaţă, de către scafandrii profesionişti ai ISU Bihor.
Citat:Echipe de salvatori au reusit sa-i aduca la suprafata trei speologi, un barbat si doua femei, care ramasesera blocati de 3 zile intr-o galerie aflata la 200 de metri sub pamant.
"Au fost gasiti intr-o zona a pesterii cu galerii fosile, mari, unde nu exista pericol de viitura. Erau in stare fizica si psihica buna si s-au bucurat nespus cand au vazut salvatorii. Nu s-au asteptat nici ei ca apa sa creasca. " Ne-a ajutat in gasirea lor un bilet pe care l-au lasat la galeria de unde era sifonul, in care ne-au spus unde se afla", a declarat, vineri dimineata, Ionut Lascu, consilier tehnic Salvaspeo Bihor, conform Mediafax.
Doi scafandri pornisera in cautarea lor, si deoarece nivelul apei scazuse mult in pestera, speologii au putut iesi pe propriile picioare. Ei au fost predati unui echipaj SMURD si apoi s-au intors la locul de cazare.
Cei trei speologi de la clubul Politehnica fusesera surprinsi de o viitura in pestera Cociu, din localitatea Bulz, judetul Bihor.
"Audacia Et Devotio" Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 20-02-2024 08:04 AM de Homefire News.)
In jurul orelor 14,in parcarea de pe str.M.KOGALNICEANU,din ORADEA ,la instalatia electrica a unui autoturism OPEL CORSA a izbucnit un incendiu.Norocul proprietarului a fost ca santinela de la poarta ISU CRISANA a fost pe faza,alertindu-si colegii.Acestia au intervenit operativ limitind pagubele.La aceasta ora,proprietarul inca nu "stie ce la lovit". WWW://SMURDBIHOR.RO
Mesaj copiat/mutat de mine in cadrul subiectului despre I.S.U "Crisana" al judetului Bihor. ------mesaj modificat de @karin adaugat poze in slide show------
Citat:Joi dimineaţă, doi oameni au rămas blocaţi în timp ce făceau curăţenie în turnul de apă de la fostul C.A.P. din Sînnicolau Român.
Pompierii şi paramedicii de la Salonta au fost chemaţi să intervină pentru scoaterea celor doi oameni, care se aflau izolaţi la circa 20 de metri înălţime. Din cauza locului strâmt din interior, cei doi au ajuns în stare de semiconştienţă şi a fost nevoie de o autoscară mecanică, un echipaj de terapie intensivă mobilă şi o autospecială de intervenţie de la Detaşamentul 1 Pompieri Oradea pentru evacuarea lor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, lt. Cristian Herţe, a detaliat că pompierii au urcat cu autoscara mecanică până la vârful turnului. Pe aici au intrat în interiorul turnului, acţiunea de salvare a celor doi oameni fiind complexă din pricina înălţimii, dar şi a necesităţii intervenţiei în spaţii foarte înguste şi într-un mediu toxic.
Misiune dificilă pentru pompieri
Pompierii au intrat în turn îmbrăcaţi cu echipamente de protecţie individuală şi a fost nevoie de peste trei ore de muncă pentru ca salvatorii să îi poată scoate în viaţă pe cei doi lucrători blocaţi în turnul de apă (cu vârsta de 43, respectiv 51 de ani).
Victimele inhalaseră o cantitate mare de vapori de vopsea şi monoxid de carbon motiv pentru care au necesitat îngrijiri medicale de urgenţă, fiind transportate la spital pentru investigaţii.
Operaţiunea de salvare a celor doi a fost dirijată de chiar comandantul pompierilor bihoreni, generalul de brigadă Ioan Baş, care s-a declarat la finele acţiunii mulţumit de oamenii lui.
Felicitari pentru aceasta interventie !
sursa :Ziarul de bihor
Pompieri militari avansaţi în gradul următor, în mod excepţional, pentru salvarea a două persoane
Curajul şi devotamentul pompierilor militari în acţiunile de salvare nu au rămas nerăsplătite. În data de 12.05.2011, două persoane care executau lucrări de întreţinere în interiorul turnului de apă situat în incinta fostului C.A.P. din localitatea Sînnicolau Român, la o înălţime de circa 20 m, au fost în imposibilitatea de a se autoevacua ca urmare a inhalării unor vapori de vopsea şi monoxid de carbon.
Dificila operaţiune de evacuare desfăşurată de un echipaj de salvatori a fost încununată de succes. O nouă misiune a fost dusă până la bun sfârşit, iar două vieţi au fost salvate.
La propunerea inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, trei dintre pompierii care au participat la acţiunea de salvare au fost recompensaţi. Conform ordinului inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru profesionalismul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă pe timpul misiunii, plutonier Cser Jozsef, plutonier Szilagyi Ferencz şi plutonier Torjoc Marius, subofiţeri în cadrul Detaşamentului 1 Pompieri Oradea, au fost înaintaţi în gradul următor, în mod excepţional.
Recompense si din partea noastra cu
sursa: igsu.ro
Scafandrii de la ISU Crişana au căutat mai bine de două ore trupul unui băiat de 17 ani, înecat sâmbătă în apele Crişului Repede, lângă terenul de fotbal din localitatea bihoreană Sântandrei. Acesta ieşise cu prietenii la iarbă verde, a intrat în apă pentru a se răcori şi a fost prins într-un curent puternic de apă.
Citat:Trupul băiatului care ieşise la scaldă a fost găsit de scafandrii ISU Crişana. "Băiatul a fost găsit mort, la o adâncime de şase metri", a spus Cristian Herţe, purtator de cuvânt la ISU Crişana.
Prins în vârtej
Potrivit informaţiilor primite de la Alina Dinu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor, sâmbătă, în jurul orelor 15.10, prin 112 a fost semnalată dispariţia unui tânăr de 17 ani, din localitatea Nojorid, în apele Crişului Repede. "Tânărul ieşise la iarbă verde şi la scaldă, a intrat în apă şi a fost prins într-un curent puternic de apă", a spus Alinu Dinu.
Am participat si eu la Lotul sportiv pe timpul cand eram in armata, a fost o experienta placuta, noua pentru mine, dar dupa ce m-am angajat ca si subofiter, am lasat la o parte lotul, pt ca nu aveam nici un beneficiu de pe urma lui, doar drumuri, multe drumuri in plus si timp mult nu prea aveam. Vroiam sa zic ca ma bucur ca a castigat Marghita, pentru ca aproape in fiecare an era Oradea pe primul loc iar noi de la Salonta pe locul 2 sau 3