Evaluarea subiectului:
- 11 voturi - 5 în medie
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)
|
Autor |
Mesaj |
Covalciuc Bogdan
Administrator
       
Mesaje: 14,149
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 5885
Given 15801 thank(s) in 7264 post(s)
|
RE: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)
Precizarile date la nivelul IGSU referitor la articolul din Libertate!
Precizare de presă
Citat:Ca urmare a informațiilor oferite astăzi opiniei publice de către ziarul Libertatea, pentru corecta informare a jurnaliștilor semnatari ai articolului și a cetățenilor, facem următoarele precizări.
Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, semnificația verbului „descinde” se referă la „a se deplasa, a sosi la fața locului în vederea unei investigații sau a unei percheziții”.
În consecință, titlul din publicația Libertatea „DNA a descins la IGSU…”, precum și exprimarea „în primele zile ale lunii noiembrie 2022, procurorii DNA au ridicat de la IGSU documentele..” nu reflectă realitatea și prezintă un neadevăr menit să distorsioneze într-un fel sau altul situația de fapt. Realitatea este că NU s-a descins la IGSU și procurorii NU au ridicat documente de la IGSU la începutul lunii noiembrie, instituția în cauză solicitând prin corespondență documente IGSU, răspuns care a fost transmis prin adresa înregistrată în data 09.11.2022.
În cadrul articolului la care facem referire, chiar autorii prezintă informații contradictorii referitoare la costurile de întreținere ale Autospecialelor pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie. Mai întâi se face referire la faptul că „20.000 de euro pe lună costă doar revizia barocamerelor nefolosite”, informație urmată de textul „IGSU plătește anual pentru revizia autospecialelor câte 45.000 de euro pe bucată”. Realitatea este că Autospecialele pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie au beneficiat de garanție pentru o perioada de 3 ani de la livrare, iar costurile de întreținere și mentenanță din această perioadă au fost suportate de către furnizor. De asemenea, din momentul ieșirii din perioada de garanție și până în prezent, costurile pentru primele revizii au fost de 224.999,3 lei (ISU CT), 262.990 lei (ISU IS), 224.999,3 lei (ISU MS) și 262.990 lei (ISU TM). Important de precizat este faptul că întreținerea unor anumite autospecialele sau echipamentele pot fi costisitoare, luând în considerare natura echipamentului care este unul complex, (de exemplu autoscările) dar cu beneficii reale pentru salvarea de vieți.
Totodată, date fiind informațiile grave și tendențioase oferite opiniei publice astăzi de cei trei jurnaliști de investigație, care de ani de zile, în baza unor informații date “pe surse” încearcă să contureze o imagine nereală a instituțiilor cu responsabilități clare în domeniul protecției civile și salvării de vieți omenești (DSU/IGSU), neavând dovezi în acest sens, SOLICITĂM ÎN MOD PUBLIC ca ziarul Libertatea să ofere următoarele date cetățenilor, pentru corecta informare a opiniei publice:
?Deși condeiul celor trei jurnaliști de investigație ne este mai mult decât familiar, date fiind seriile permanente de atacuri, dezvoltate în ani, dorim să aflăm care este, ce înseamnă sau cum explică afirmația din titlu - “afacerea a 4 camere hiperbare”? Conform DEX, termenul de “afacere” înseamnă “Activitate legală din domeniul agricol, industrial, comerț, financiar etc. desfășurată în scopul obținerii de PROFIT.” Mai mult de atât, în mod logic o “afacere” implică câștiguri materiale sau de altă natură celor implicați. Așteptăm, așadar dovezile în acest sens.
?Sub aspectul invocării surselor se specifică faptul că un înalt reprezentant al unei ambasade a fost în vizită la sediul DSU, pentru a avea o discuție cu șeful DSU, dr. Raed Arafat, pe aceasta temă. Faptul că “o sursă din cadrul IGSU” afirmă acest lucru fără dovadă, mai ales în contextul în care DSU are sediul în Ministerul Afacerilor Interne și IGSU într-o altă clădire, într-o altă zonă din București și faptul că acest aspect este preluat și vehiculat este hilar și lipsit de orice etică profesională jurnalistică. Mai mult de atât, primirea unui oficial al unei amabasade, oricare ar fi acesta, în Ministerul Afacerilor Interne se realizează printr-o adresă de corespondență între cele două instituții și o notă de primire. Deși reiterăm faptul că această întâlnire NU a avut loc, așteptăm totuși dovezile care să infirme cele spuse de noi. Insistăm pe acest subiect de a ne prezenta această dovadă, dată fiind gravitatea celor expuse, implicațiile și repercusiunile care pot avea loc.
?Reiterarea articolului prin care Libertatea “a publicat în mai 2020 o înregistrare audio prin care se aude cum Raed Arafat a intervenit în licitație”. Deși la acel moment informațiile au fost combătute printr-o precizare de presă (un video - înregistrat de șeful DSU), datele oferite, ca replică la cele afirmate nu sunt redate. Pentru corecta informare a opiniei publice, adresăm rugămintea ca ziarul Libertatea să publice aceste informații.
LINK - https://fb.watch/gNKtWr6UND/
Departamentul pentru Situații de Urgență, prin accesarea fondurilor europene nerambursabile, realizate prin IGSU a adus servicii intregului sistem, inclusiv a celui medical de urgență, iar acest lucru s-a observat continuu, în activitatea noastră. În cursul anului trecut, structurile aflate în coordonarea DSU au reușit să încheie contracte ferme pentru livrare de echipamente de intervenție la situațiile de urgență care depasesc ca sumă 400 milioane Euro, finanțate în proporție de 85% din fonduri europene nerambursabile.
Deși, permanent, Departamentul pentru Situații de Urgență cât și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au fost transparente, au oferit informații legate de achiziția prin fondurile europene nerambursabile a tuturor mijloacelor și echipamentelor tehnice de răspuns la situații de urgență, în continuare aceste acțiuni, pentru care IGSU este lider în România la accesarea acestor fonduri, sunt puse sub semnul întrebării sau mai grav, legalitatea actului de achiziție pentru mai multe tipuri de autospeciale sau echipamente din întreg parcul de intervenție al IGSU este prezentată opiniei publice ca cel puțin discutabilă.
Cei care permanent insistă în a creiona astfel de imagine eronată instituțiilor cu responsabilitate în domeniul salvării de vieți uită un aspect esențial și anume că întregul proces de realizare a acestui parc impresionant de tehnică, inclusiv avioane, elicoptere multi-rol etc. s-a făcut treptat, în ani, cu mult efort din partea tuturor celor implicați, cu rolul de a oferi astăzi, ceea ce noi, reprezentanți ai protecției civile oferim tuturor cetățenilor, servicii de calitate, prin programe concrete de pregătire a personalului și prin tehnica performantă aflată în dotare, în scopul de a salva vieți.
De asemenea, important de menționat este faptul că de-a lungul timpului au fost foarte multe discuții și critici aduse structurilor noastre legate de achiziția unor anumite echipamente sau autospeciale, care au fost achiziționate tocmai în ideea de a fi pregătiți, de a preîntâmpina anumite situații de urgență iminente care pot apărea, altfel spus de a avea tehnică rezilientă, performantă pentru a interveni în orice situație. Timpul a demonstrat că aceste acțiuni au fost corecte, multe dintre aceste echipamente și/sau autospeciale, achiziționate cu ani în urmă fiind folosite în perioada pandemică.
Atacurile permanente nefondate îndreptate către instituția noastră și structurilor de intervenție aflate în coordonare care au la bază informații eronate, confuze sau incomplete diseminate în spațiul public, cauzate de o insuficientă documentare a autorilor, generează un climat de neîncredere în rândul beneficiarilor comuni ai serviciilor noastre și, implicit, aduc prejudicii imaginii instituției, putând să ajungă la o problemă de siguranță națională. Din aceste considerente, așa cum am obișnuit opinia publică, precizăm ferm că nu vom rămâne imuni în fața acestor tipuri de atacuri, care au la bază informații date “pe surse”.
Cu acest prilej, facem apel la responsabilitatea dumneavoastră jurnalistică și vă solicităm respectuos să publicați punctul de vedere al instituției noastre și să promovați în spațiul public numai informații verificate din surse oficiale.
INFORMAȚII BACKGROUND
În dotarea IGSU există patru Autospeciale pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie, repartizate la Inspectoratele pentru Situații de Urgență ale Județelor Iași, Constanța, Mureș și Timiș. Autospecialele pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie au fost achiziționate din fonduri europene nerambursabile. Valoarea totală de achiziție a celor patru complete este de 18.933.154,91 lei fără TVA.
Autospeciala poate fi utilizată pentru pregătirea scafandrilor ( verificarea compatibilității personalului pentru executarea operațiunilor de scufundare, rezistența acestuia la adâncime etc.), precum și pentru tratamente cu oxigenoterapie (stabilizarea personalului propriu și a victimelor expuse la fum sau care prezintă arsuri la căile aeriene) și in mod deosebit în tratarea intoxicațiilor grave.
În anul 2019, 21 de cadre militare au dobândit competențe de tehnicieni și operatori barocameră în urma procesului de pregătire desfășurat la Centrul 39 - Scafandri, precum și de către specialiștii firmei HAUX.
Totodată, dat fiind faptul că firma solicita costuri foarte mari de pregătire pentru personalul care deservește cele patru barocamere aflate în dotarea IGSU, Departamentul pentru Situații de Urgență a demarat procedura de realizare a unui acord cu Marina Militară Italiană. Astfel, 13 medici de urgență și 5 pompieri au absolvit aceste cursuri care au oferit abilități teoretice, metodologice și operaționale în domeniul medicinei subacvatice și hiperbarice, abilități privind dezvoltarea de strategii care trebuie adoptate în caz de accidente, respectiv, cunoașterea tratamentelor curative din camera hiperbară. Important de menționat este faptul că aceste cursuri nu s-au putut realiza mai devreme, motivul fiind situația globală generată de pandemia de COVID-19.
De asemenea, la acest moment suntem în așteptarea finalizării procedurii de acordare a competențelor personalului care a absolvit aceste cursuri, documentele fiind transmise la Ministerul Sănătății.
MISIUNI
În data de 26.07.2018, ISU Mureș a asigurat în zona de competență a ISU Cluj o echipă de scafandri și autospecială cu echipament specific intervențiilor acvatice (barocameră) pentru executarea în condiții de siguranță a misiunii de căutare a unei persoane posibil înecată în lacul Beliș. În urma desfășurării misiunii, nu s-a impus utilizarea barocamerei.
În data de 27.01.2019, în baza Ordinului DSU nr.1140/RA din 27.01.2019, ISU Constanța s-a deplasat la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău cu o echipă de tehnicieni pentru realizarea tratamentului hiperbaric pentru un minor în vârstă de aproximativ 15 ani. Având în vedere condiția medicală a minorului și instabilitatea acestuia (comă ca urmare a intoxicației cu monoxid de carbon), aparținătorii au refuzat utilizarea barocamerei.
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 18-11-2022 08:33 AM de Covalciuc Bogdan.)
|
|
17-11-2022 09:13 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Covalciuc Bogdan
Administrator
       
Mesaje: 14,149
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 5885
Given 15801 thank(s) in 7264 post(s)
|
RE: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)
Generalul Cristian Radu, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, a fost pus sub acuzare pentru că a mușamalizat un accident auto pe care l-a produs, a confirmat miercuri Parchetul Militar
Citat:Pe 8 noiembrie 2021, Cristian Radu, la acea dată colonel, a condus autoturismul de serviciu, cu numărul de înmatriculare B-40-RYE. Era 7.30 dimineața și mașina a mers cu peste 120 de kilometri la oră pe șoseaua Mihai Bravu din București. Aproape de stația de tramvai Laborator, a frânat și a lovit refugiul pentru pietoni. În urma impactului, atât el, cât și șoferul său, un subofițer aflat pe scaunul din dreapta, au fost răniți.
Pe 17 octombrie 2022, Libertatea a descris accidentul. Dosarul penal a fost deschis la 7 luni după evenimente, pentru că generalul Radu s-a folosit de influența funcției pentru a mușamaliza evenimentul cu ajutorul unor persoane din MAI, potrivit relatărilor mai multor surse concordante din interiorul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Angajat al IGSU:
Mâna dreaptă a lui Arafat, generalul Radu primise promisiunea că va fi făcut general. Asta după ce a luat asupra sa ascunderea casetei cu filmarea intervenției de la Colectiv. Iar accidentul a venit chiar înainte de avansare. Temându-se că nu va mai fi făcut general, el a mușamalizat accidentul.
![[Imagine: imagine-din-16-octombrie-cu-generalul-ra...tii-i.webp]](https://i.postimg.cc/6qGJpzDT/imagine-din-16-octombrie-cu-generalul-radu-alaturi-de-raed-arafat-in-timpul-vizitei-unei-delegatii-i.webp)
Imagine din 16 octombrie cu generalul Radu, alături de Raed Arafat, în timpul vizitei unei delegații iordaniene la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Foto: Facebook DSU
Miercuri, 16 noiembrie, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a confirmat că l-a pus sub acuzare pe generalul Radu și că procurorii militari vor continua cercetările.
„Consecutiv accidentului rutier, fără a apela la numărul unic de urgență 112, inculpatul ar fi modificat și șters urmele accidentului rutier, iar apoi ar fi părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție sau a procurorului”, a răspuns Parchetul Militar pentru Libertatea
. Din răspunsul Parchetului Militar pentru Libertatea:
Inculpatul i-a solicitat unui subordonat să-și asume rolul de conducător auto. De asemenea, inculpatul ar fi solicitat și altor subordonați să întocmească o serie de documente oficiale în care să se consemneze aspecte necorespunzătoare adevărului în legătură cu accidentul.
Pensie de 12.000 de lei pe lună
Generalul și-a depus dosarul de pensionare cu puțin timp înainte de a afla oficial că nu mai este suspect, ci inculpat, susțin surse din IGSU. Radu urmează să iasă la pensie începând cu săptămâna viitoare. „Cristian Radu va avea o pensie în jur de 12.000 de lei net”, a explicat pentru Libertatea o sursă din IGSU. Aceasta e, ca medie, suma ce-i revine unui angajat MAI cu grad de general cu o stea, luând în calcul și alți factori, legați de vechime.
Generalul Iamandi: „Da, intenționează să se pensioneze”
Contactat joi de Libertatea, inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, a confirmat depunerea dosarului de pensionare al lui Radu. „Da, intenționează să se pensioneze. În această perioadă se află în concediu”, a răspuns șeful IGSU.
![[Imagine: dan-paul-iamandihepta4678043-1024x683.webp]](https://i.postimg.cc/DfW8Ghh4/dan-paul-iamandihepta4678043-1024x683.webp)
Generalul Radu, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, este născut pe 3 februarie 1973. Se va pensiona la 49 de ani.
Potrivit unei surse din IGSU, „la noi, datorită specificului de urgență al muncii, pensionarea poate începe la 47 de ani”.
Radu este oficial inculpat și urmărit penal pentru săvârșirea a șase infracțiuni, în dosarul 83/P/2022: instigare la fals intelectual (prevăzut de art. 47 raportat la art. 321 C.); instigare la fals în declarații (art. 47, alin. 1 C. raportat la art. 326 C.); părăsirea locului accidentului (art. 338, alin. 1 C.); modificarea sau ștergerea urmelor accidentului rutier (art. 338, alin. 2 C.); instigare la fals intelectual (art. 47, alin. 1 C raportat la art. 321 C.); participație improprie la fals intelectual (art. 52, alin. 3 C. rap. la art. 321 C.).
În răspunsul către Libertatea, Parchetul Militar a precizat că există suspiciunea rezonabilă că „inculpatul s-a folosit de autoritatea funcției deținute pentru declararea necorespunzătoare a împrejurărilor în care s-ar fi produs accidentul rutier și a urmărilor acestuia”.
Potrivit informațiilor ziarului, dosarul este investigat de procurorul Cătălin Strîmbei, de la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.
![[Imagine: colonelul-cristian-radu-1024x730.webp]](https://i.postimg.cc/zD93SQDt/colonelul-cristian-radu-1024x730.webp)
De la „bun angajat” la „probleme cu băutura”
Cristian Radu este angajat al IGSU din 2004 și, potrivit oamenilor care au lucrat cu el, „este un bun profesionist în domeniu, cu o mare influență la nivelul instituției”. Alte surse din instituție susțin că „avea probleme cu băutura, iar faptul că a fost băut este explicația că a riscat atât ca să ascundă accidentul. Un simplu accident nu i-ar fi periclitat cariera de general, dar un accident băut, da, devenea penal”.
Contactat de ziar înainte de publicarea primului articol, Radu a spus că nu va comenta nimic „până când ancheta nu va clarifica lucrurile”.
Calculatorul i-a fost percheziționat și într-un dosar DNA, despre care nu se mai știe nimic
Numele lui Cristian Radu a apărut și într-un alt dosar al Parchetului Militar. În perioada decembrie 2019-februarie 2020, procurorii DNA au făcut percheziții la IGSU și au ridicat calculatoarelor șefilor IGSU, inclusiv pe al lui Radu. Perchezițiile au avut loc după ce IGSU a schimbat câștigătorul licitației privind achiziția a 2.000 de mașini de intervenție pentru pompieri, licitație în valoare de 623 de milioane de euro. Asupra acestui dosar de achiziții publice s-a așternut liniștea, după ce ambasadorul SUA de la acea dată, Adrian Zuckerman, a fost văzut în biroul lui Raed Arafat.
Tot Radu este ofițerul despre care Libertatea a relatat în 2019 că a ascuns, vreme de trei ani, filmările intervenției de la Colectiv. Filmul a fost ascuns nu doar publicului, ci și Parchetului, care solicitase la IGSU toate probele despre felul în care s-a intervenit în timpul tragediei de la clubul Colectiv, soldată cu 64 de decese.
Răspunsul Parchetului Militar pentru Libertatea:
![[Imagine: screenshot-1780.png]](https://i.postimg.cc/26Q9cMRQ/screenshot-1780.png)
![[Imagine: screenshot-1781.png]](https://i.postimg.cc/PxsFMhcf/screenshot-1781.png)
SYRSA articol : https://www.libertatea.ro
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
|
|
18-11-2022 08:48 AM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Covalciuc Bogdan
Administrator
       
Mesaje: 14,149
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 5885
Given 15801 thank(s) in 7264 post(s)
|
RE: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)
Precizari IGSU
Citat:
Având în vedere informațiile publicate de ziarul Libertatea, în data de 18.11.2022, independent de ancheta desfășurată de către Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, pentru evitarea oricăror suspiciuni asupra activității desfășurate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în ansamblu și pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:
Prezentarea unor informații denigratoare, fără dovezi concludente, deseori în baza unor surse ascunse publicului, reflectă o opinie care poate fi percepută în accepțiunea publicului larg ca adevărul absolut, fapt ce contravine principiilor jurnalismului. Mai mult, informațiile eronate, confuze sau incomplete diseminate în spațiul public, cauzate de o insuficientă documentare a autorilor, generează un climat de neîncredere în rândul cetățenilor, beneficiari ai serviciilor noastre și, implicit, aduc reale prejudicii imaginii instituției.
Reamintim opiniei publice că instituția noastră a urmărit în permanență respectarea legalității în desfășurarea activității profesionale a angajaților și a manifestat toleranță zero pentru abaterile de la regulamentele și dispozițiile pe linie profesională aplicabile cadrelor militare.
Cu caracter particular, facem prezicerea că, în cazul ofițerului cu funcție de comandă menționat în articol, în cele peste două decenii de activitate în structurile IGSU, acesta a obținut calificativele la evaluările anuale de Foarte bun sau Excepțional, fără a avea sancțiuni disciplinare. Totodată, în semn de recunoaștere pentru activitatea profesională desfășurată destinată implementării proiectelor complexe de dezvoltare instituționala, acesta a fost recompensat cu decorații.
Extras din articol
<>
În timpul cercetărilor, Direcția Națională Anticorupție a solicitat punerea la dispoziție a unor sisteme informatice, respectiv unități centrale tip PC și laptop. Este regretabil faptul că semnatarii articolului au ales să menționeze relatările unor „surse”, în locul citării celei oficiale, întrucât faptele prezentate în articol sunt neadevărate și generează reale prejudicii atât în rândul publicului, cât și în rândul angajaților instituției noastre. Menționăm cu această ocazie faptul că ofițerul nu a fost audiat, nu a deținut nicio calitate în dosarul penal nr. 71/P/2019 și nu i s-a ridicat calculatorul pentru verificări.
Totodată, facem precizarea că dosarul penal sus-menționat a fost soluționat prin Ordonanța din 03.10.2022, prin care s-a dispus clasarea cauzei , sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 309 C.pen. și disjungerea și declinarea de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, în vederea efectuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, prevăzută de art. 320 alin. C.pen. fals intelectual, prevăzută de art. 321 C.pen. și uz de fals, prevăzută de art. 323 C.pen.
Important de menționat este faptul că acțiunile de verificare inițiate de către organele de specialitate asupra modului în care se derulează procesele instituționale de anvergură de dotare și dezvoltare vin să susțină și să certifice respectarea întocmai a condițiilor și criteriilor de legali tate în care acestea se derulează.
Extras din articol
<>
Pentru soluționarea cauzei, pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a fost înregistrat dosarul penal nr. 1147/P/2019, dosar care a fost finalizat prin Ordonanța nr. 1147/P/2019 din data de 24.11.2020, fiind dispusă clasarea cauzei în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală.
Cu privire la suspiciunea săvârșirii infracțiunilor care au făcut obiectul dosarului penal nr. 1122/P/2020 (disjuns din dosarul nr. 1147/P/2019) și care a fost soluționat prin Ordonanța nr. 1122/P/2020 din 29.10.2021, menționăm ca s-a dispus clasarea cauzei în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală.
Suntem promotori ai informațiilor verificate, sens în care ne-am manifestat întotdeauna deschiderea față de reprezentanții mass-media. În accepțiunea noastră, înțelegem că jurnalistul va verifica informaţiile în mod rezonabil înainte de a le publica şi va exprima opinii pe o bază factuală.
Având în vedere informațiile publicate de ziarul Libertatea, în data de 18.11.2022, independent de ancheta desfășurată... Publicată de IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania pe Vineri, 18 noiembrie 2022
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 19-11-2022 07:11 AM de Covalciuc Bogdan.)
|
|
19-11-2022 07:10 AM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
{myadvertisements[zone_3]}
Covalciuc Bogdan
Administrator
       
Mesaje: 14,149
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 5885
Given 15801 thank(s) in 7264 post(s)
|
RE: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)
DECRET privind înaintarea în gradul de general cu patru stele a unui general-locotenent cu trei stele din Ministerul Afacerilor Interne
Citat:În temeiul prevederilor art. 94 lit. b) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, cu modificările ulterioare, având în vedere propunerea ministrului afacerilor interne și Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 196/2022, Președintele României d e c r e t e a z ă:
Articol unic. — Domnul general-locotenent cu trei stele Iamandi Jenică Dan-Paul se înaintează în gradul de general cu patru stele.
PREȘEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS-WERNER IOHANNIS
În temeiul art. 100 alin. (2) din Constituția României, republicată, contrasemnăm acest decret.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE-IONEL CIUCĂ
București, 28 noiembrie 2022.
Nr. 1.499.
![[Imagine: screenshot-1.png]](https://i.postimg.cc/25rsMnks/screenshot-1.png)
SURSA info : https://monitoruloficial.ro
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
|
|
29-11-2022 08:27 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Covalciuc Bogdan
Administrator
       
Mesaje: 14,149
Alăturat: Aug 2010
Locatie:
Thanks: 5885
Given 15801 thank(s) in 7264 post(s)
|
RE: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)
DECRET privind înaintarea în gradul de general-maior cu două stele a unui general de brigadă cu o stea din Ministerul Afacerilor InterneCitat:În temeiul prevederilor art. 94 lit. b) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, cu modificările ulterioare, având în vedere propunerea ministrului afacerilor interne și Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 196/2022, Președintele României d e c r e t e a z ă:
Articol unic. — Domnul general de brigadă cu o stea Duduc Mihai Benone-Gabriel se înaintează în gradul de general-maior cu două stele.
PREȘEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS-WERNER IOHANNIS
![[Imagine: screenshot-1-duduc.png]](https://i.postimg.cc/TwFGzhHn/screenshot-1-duduc.png)
SURSA info : https://monitoruloficial.ro
"Audacia Et Devotio"
Cutezanță, îndrăzneală, curaj şi devotament.
|
|
29-11-2022 08:39 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Homefire News
Old firefighter Moderator
      
Mesaje: 6,707
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 7019
Given 5242 thank(s) in 2987 post(s)
|
RE: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)
IGSU a cumpărat în pandemie 84 de camere de izolare, care arată ca locurile de joacă gonflabile din mall și au costat 72.000 de euro bucata. „Nu au fost folosite niciodată”
În valoare totală de 6 milioane de euro, achiziția a fost făcută, chiar în prima zi de stare de urgență, pe 16 martie 2020, de către DSU, departamentul condus de Raed Arafat, dar prin semnătura generalului Dan-Paul Iamandi, șeful IGSU. DNA cercetează contractul, susțin surse din IGSU
Citat:Camerele au fost umflate, dar nu au fost folosite niciodată
După achiziția autospecialelor de 600 de milioane de euro și cea a barocamerelor mobile, o altă achiziție a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție.
E vorba de un contract încheiat în pandemie, în valoare de 24.600.000 de lei, fără TVA, aproximativ 29.274.000 de lei cu TVA (6 milioane de euro), pentru 84 de camere de izolare cumpărate la începutul pandemiei. Chiar în ziua în care era emis decretul semnat de președintele Iohannis prin care România intra în starea de urgență, 16 martie 2020.
Atunci, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a încheiat, în numele IGSU, un acord-cadru cu firma Nanosystems MC, controlată de ilfoveanul Codrin Mardare. Achizitor era denumit, în contractele subsecvente, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. A fost reprezentat în contract de șeful IGSU, Dan-Paul Iamandi.
![[Imagine: hepta5038266-1024x681.webp]](https://i.postimg.cc/qMjKSwPW/hepta5038266-1024x681.webp)
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Specialistul a descris camerele de izolare ca fiind „niște corturi gonflabile, de trei metri pe doi metri. Seamănă cu acele căsuțe gonflabile din locurile de joacă din malluri unde părinții își lasă copiii”.
„Lipsesc doar mingile!”, a completat el, într-un registru al „exasperării față de asemenea achiziții”, după cum a spus. Angajatul IGSU susține că „prețul real, cu multă indulgență, e de 5.000 de euro pe bucată! Noi am dat 72.000 de euro”.
Cum s-a făcut achiziția
Licitația apare și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), însă nu are atașată nicio documentație, fiind invocată „extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă”.
![[Imagine: screencapture-webapp-mai-gov-ro-frontend...HG-119.png]](https://i.postimg.cc/QMWWB3Fr/screencapture-webapp-mai-gov-ro-frontend-documente-transparenta-526-1671436309-HG-modif-art-9-HG-119.png)
![[Imagine: screencapture-e-licitatie-ro-pub-notices...-23-24.png]](https://i.postimg.cc/B69PHVFP/screencapture-e-licitatie-ro-pub-notices-ca-notices-view-c-100127135-2022-12-20-11-23-24.png)
![[Imagine: screencapture-e-licitatie-ro-pub-notices...-23-24.png]](https://i.postimg.cc/LXtYT3kC/screencapture-e-licitatie-ro-pub-notices-ca-notices-view-c-100127135-2022-12-20-11-23-24.png)
![[Imagine: screencapture-e-licitatie-ro-pub-notices...-23-24.png]](https://i.postimg.cc/HnTJP8Bp/screencapture-e-licitatie-ro-pub-notices-ca-notices-view-c-100127135-2022-12-20-11-23-24.png)
![[Imagine: screencapture-e-licitatie-ro-pub-notices...-23-24.png]](https://i.postimg.cc/3N9yMrc2/screencapture-e-licitatie-ro-pub-notices-ca-notices-view-c-100127135-2022-12-20-11-23-24.png)
LINK https://www.e-licitatie.ro
Este cel mai mare acord-cadru din SEAP obținut de firma NanoSystems, care vânduse până atunci, prin licitații, doar microscoape și camere curate modulare pentru mai multe instituții. La o săptămână și jumătate după achiziție, Ziarul Financiar a publicat un articol referitor la contractul dintre statul român și NanoSystems.
Patronul Codrin Mardare menționase că respectivele camere de izolare erau produse în România, Marea Britanie, Germania, Franța și Cehia, fără însă a da amănunte.
„Contractul semnat conţine clauze de confidenţialitate pe care ni le-am asumat şi nu putem oferi astfel de detalii”, spunea el pentru ZF.
LINK https://www.zf.ro
Unul dintre contractele subsecvente, datat 17 martie 2020, se află însă pe site-ul IGSU.
LINK https://www.igsu.ro
Livrabile în 85 de zile
Cu toate că situația era urgentă, graba nu s-a regăsit și-n documente, unde NanoSystems s-a angajat să livreze camerele de izolare în 85 de zile. Între timp, România a ieșit din starea de urgență și a intrat în starea de alertă, la jumătatea lunii mai.
„Nu au fost folosite niciodată”
Marfa a fost livrată la depozitul IGSU din Mizil. „Acolo se află și în prezent camerele de izolare. La sosire, le-a fost făcută proba. Adică au fost umflate. A fost singura dată. Nu au fost folosite niciodată”, a mărturisit sursa Libertatea. Documentul e semnat de generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, de administratorul firmei NanoSystems și de alte patru persoane din IGSU.
![[Imagine: hepta4678043-1024x683.webp]](https://i.postimg.cc/VNykVbk3/hepta4678043-1024x683.webp)
Inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi.
Într-un centralizator IGSU de la finalul anului 2020 se arată că toate cele 84 de camere de izolare au ajuns, într-un final, la instituție. În tranșe de câte 8 și, în final, într-o tură de 10. Firmă cu doi angajați
LINK https://www.igsu.ro
Firmă cu doi angajați
Firma NanoSystems, cea care a vândut camerele de izolare către IGSU, via ONAC, are doar doi angajați și e înregistrată în satul ilfovean Vârteju. În datele financiare pe anul 2021 a declarat un profit de 2.976 de euro. Circa 0,15% din profitul declarat pe 2020, 1,9 milioane de euro. Și cifra de afaceri – 5,5 milioane de euro în 2020 – a scăzut la 500.000 de euro în 2021. În 2022, de exemplu, NanoSystems a mai vândut doar accesorii foto pentru microscoape, monitoare cu ecran tactil, încălțăminte de protecție și reparații în SEAP.
NanoSystems:Formulele matematice implicate în designul acelui produs nu au nicio legătură cu căsuțele gonflabile.
Libertatea l-a contactat pe Codrin Mardare, care a menționat că „formulele matematice” din spatele produsului îl diferențiază față de alte produse.
![[Imagine: codrin-mardare.webp]](https://i.postimg.cc/B64Qq9Dp/codrin-mardare.webp)
Codrin Mardare
– Domnule Mardare, ce este atât de special la aceste camere de izolare vândute cu 72.000 de euro bucata?
- Nu o să pot să vă răspund la întrebarea asta, pentru că nu eu am solicitat achiziția lor. Cine a solicitat achiziția o poate face. Ni s-au cerut anumite specificații pe care noi le-am îndeplinit.
– Și ce specificații erau?
– Găsiți pe internet.
– Dar prețul, 72.000 de euro, vi se pare în regulă pentru o astfel de cameră?
– În primul rând, prețul pe care îl specificați e probabil cu tot cu TVA. Oricum ar fi, prețul este dictat de munca depusă, riscurile asumate, cerere și ofertă și tot așa. Găsiți teoria în cărțile de economie. Ce altceva să vă mai spun?
– Ceva mai concret. Strict pe produs.
– Gândiți-vă că am avut competiție și am și reușit să câștigăm. Dacă prețurile erau exagerate, mi-e greu să cred că am fi câștigat.
– OK. Sincer, acele camere de izolare arată din exterior ca niște castele gonflabile din mall. Vreau să ne explicați ce au special, ce le diferențiază, ce le ridică prețul. Au un sistem de ventilație, au…
– Din punctul meu de vedere, cunoscând produsul, o să vă spun doar atât: formulele matematice implicate în designul acelui produs nu au nicio legătură cu castelele gonflabile. Eu mă simt jignit de această comparație.
– Ați mai vândut asemenea produse?
– Identice, nu. Pentru că nu am avut cerere. Însă am vândut produse asemănătoare. Da, am vândut. Pe la spitale…
– Pe la ce spitale ați vândut?
– Nu știu dacă am posibilitatea să vă spun acum unde au fost contractele, dacă sunt confidențiale sau nu, căutați dumneavoastră pe internet.
– Pot exista contracte confidențiale cu spitalele publice?
– Domnule, eu sunt IMM și nu am decât să mă supun contractului. Dacă scrie acolo că este public, îl găsiți pe internet. E public. N-am de gând să văd acum unde am vândut.
IGSU confirmă că a dat documentele către DNA
![[Imagine: img-20221123-wa0010-1024x768.webp]](https://i.postimg.cc/TYp22cyz/img-20221123-wa0010-1024x768.webp)
Când Direcția Națională Anticorupție a ridicat documente de la IGSU legate de altă achiziție, privitoare la cele 4 barocamere mobile, în urmă cu o lună, procurorii au solicitat și dosarul celor 84 de camere de izolare. Libertatea a cerut luni, 12 decembrie, mai multe informații de la IGSU. De câte ori au fost folosite camerele de izolare? Unde sunt depozitate? De ce au costat 72.000 de euro bucata. În răspunsul său, din 19 decembrie, IGSU recunoaște că procurorii au solicitat actele achiziției: „Instituția noastră a pus la dispoziția structurii, cu atribuții în verificarea procedurilor de achiziție, documentele solicitate”.
„Echipamentele au intrat în stocurile strategice de răspuns la dezastre ale României”
În privința utilizării, IGSU nu a spus dacă au fost folosite, ci spune doar că „ele sunt pregătite”. „Aceste camere au fost achiziționate în scopul izolării persoanelor infectate cu agenți patogeni înalt contagioși de persoanele neinfectate, atât în contextul pandemiei de COVID-19, cât și în cazul apariției altor boli înalt contagioase care amenință comunitățile. Alături de alte echipamente, acestea au intrat în stocurile strategice de răspuns la dezastre ale României și sunt pregătite să susțină solicitările de sprijin pentru care sunt concepute”. „Cele 84 de camere de izolare cu presiune negativă au fost distribuite după cum urmează: 80 dintre acestea au fost alocate inspectoratelor județene pentru situații de urgență (câte două pentru fiecare județ), iar patru se regăsesc la Depozitul de Rezerve Proprii Mizil”, a mai răspuns IGSU.
SURSA info : https://www.libertatea.ro
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
|
|
20-12-2022 01:13 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
Homefire News
Old firefighter Moderator
      
Mesaje: 6,707
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 7019
Given 5242 thank(s) in 2987 post(s)
|
RE: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat licitație pentru "spital modular de izolare și tratament de 300 de paturi". Valoarea estimată a contractului este de 73,71 de miloane de lei.
Citat:„Prin achiziția realizată, Autoritatea Contractantă intenționează realizarea creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea efectelor epidemiilor și pandemiilor la nivel naționa prin instalarea de facilități medicale mobile de diagnostic și tratament în afara marilor aglomerări urbane, prin crearea unei zone-tampon între suspecții sau pacienții confirmați ca fiind infectați, personalul medical și restul pacienților care au nevoie de acces la servicii medicale, dar și pentru răspunsul medical specializat la alte tipuri de riscuri sau accidente/calamități naturale sau artificiale. De asemenea, prin achiziția acestui spital modular de izolare și tratament de 300 de paturi va crește capacitatea de paturi de tip ATI și de acces la ventilatoare a cazurilor grave de infectare, se va spori capacitatea saloanelor și a blocului operator, astfel realizarea analizelor și a investigațiilor medicale generale și specifice se va face într-un mod mai rapid și facil”, se arată în caietul de sarcini.
Aceeași sursă menționează că serviciile profesionale pentru situații de urgență nu au în dotare spitale modulare de izolare și tratament. „Luând în considerare trendul ascendent al situațiilor de urgență din România și de la nivel european, putem afirma că se impune dotarea cu astfel de spitale modulare pentru realizarea mult mai eficientă atât a triajului epidemiologic al pacienților suspecți a fi infectați cu diferite forme de virusuri cu rată de transmitere mare, respectiv tratamentul pacienților infectați, fluxurile distincte între pacienții infectați și cei cu alte patologii”, se explică în document citat.
Potrivit acestuia, obiectivul specific asociat spitalului modular de izolare și tratament îl reprezintă acoperirea necesităților de facilități medicale de diagnostic și tratament atât pentru infecția cu viruși de mare contagiozitate, precum Covid – 19, de strictă necesitate, cât și asigurarea de echipamente sanitare dedicate preveniri și tratării pacienților în cazul aparației unor evenimente cu victime multiple izolate, inclusiv epidemii/pandemii care necesită măsuri speciale de izolare și tratament.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM, ”Extinderea capacității de răspuns medical în cazul epidemiilor, pandemiilor și evenimentelor cu victime multiple”.
Durata contractului este de cinci luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 aprilie 2023, potrivit anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
SURSA info : https://www.economica.net
Caiet de Sarcini SEAP spita...
SURSA doc : https://www.e-licitatie.ro
Specificatie Tehnica SEAP s...
SURSA doc : https://www.e-licitatie.ro
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 15-03-2023 04:28 PM de Homefire News.)
|
|
15-03-2023 04:24 PM |
|
{myadvertisements[zone_3]}
{myadvertisements[zone_3]}
Homefire News
Old firefighter Moderator
      
Mesaje: 6,707
Alăturat: Nov 2010
Locatie:
Thanks: 7019
Given 5242 thank(s) in 2987 post(s)
|
RE: Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU)
În perioada 08-26 mai, la Târgu Mureș s-a derulat prima serie de pregătire a personalului operativ cu atribuții de coordonare și conducere a intervențiilor (curs de tip „COS-DSM” – COMANDANT OPERAȚIUNI DE SALVARE - Director salvări Medicale).
Citat:Timp de 3 săptămâni, cadre din comenzile inspectoratelor pentru situații de urgență, precum și medici din cadrul unităților de primiri urgențe din întreaga țară au luat parte la sesiuni teoretice de formare și exerciții practice, cu scopul de a dezvolta competențele personalului cu rol în conducerea acțiunilor de intervenție în cazul producerii evenimentelor cu victime multiple și de a îmbunătăți cooperarea COS-DSM la locul intervenției.
Scenariile exercițiilor parcurse de cursanți au vizat misuni complexe de stingere (simulate la unități medicale, tuneluri), accidente aviatice, incidente la operatori de tip SEVESO și alte situații de amploare și intensitate deosebite.
******
Cursul prevede 8 serii de pregătire, astfel că 130 de pompieri din cadrul IGSU și unitățile subordonate, cu atribuții de conducere și coordonare a intervențiilor, precum și 70 de medici UPU/UPU SMURD/CPU vor beneficia de informațiile și practica necesare gestionarii în cele mai bune condiții a cazuisticii reale, din dinamica operativă.
Pregătirea cursanților se realizează de medici experți și pompieri din Franța, în cooperare cu medici și pompieri din România.
Stagiile de pregătire sunt organizate prin proiectul ”MultiRisc Modulul III -Activitatea 4 - Coordonarea Intergrată a Acțiunilor Operative, finanțat prin POCU 2014 -2020.
SURSA info : IGSU
![[Imagine: 346060615-781293326936212-4755089466382497829-n.jpg]](https://i.postimg.cc/xXcxJ6cr/346060615-781293326936212-4755089466382497829-n.jpg) [url=https://postim
"Foc . O stivă de replici uscate, plus cuvântul scânteie."
|
|
Ieri 01:29 PM |
|
Thanks given by: | |
|
{myadvertisements[zone_3]}
|
Bine ai venit, Vizitator! |
Trebuie să vă înregistraţi înainte să postaţi aici.
|
Sustinem |  |
 |
|